15.06.11
13:46
90-дневна диета за максимално отслабване
Целта на диетата не е само намаляване на килограмите, а също промяна на обменните процеси в организма, тъй като в края на диетата задържаме килограмите, които сме постигнали в края на диетата.Ако диетата се прекъсне не се получава желания резултат.
Защо тази диета е много добра?
• продължителността й е 90 дни и в това време може да се отслабне от 18 до 25 кг.
• по количество може да се храните нормално, но трябва да знаете, че идеални са резултатите при по-малко количество храна.
• диетата не е тежка за издържане,важно е само да следвате комбинацията между храните и правилно да заменяте дните.
Хора с повишено кръвно налягане, няколко седмици след започване на диетата спират да употребяват лекрства за високо кръвно.
Ако килограмите ви първита 10 дни не намалеят, не се отказвайте в никакъв случай и не изгубвайте вяра и воля.Продължавайте диетата до края на,тъй като е възможно в един момент да свалите наведнъж 5 кг.
Диетата продължава 90 дни и само 90 дни. След като приключите е необходима 90 дни почивка. След този отдих можете да повторите още веднъж.
Закусва се задължително само плодове (през 90 дневната диета и също по време на 90 дневната почивка), защото от тях организмът черпи плодова захар, необходима за нервната система!
ЦИКЛИ НА ХРАНЕНЕ
Тялото е уредена система, която изисква уреден и хармоничен начин на хранене. Изследванията показват, че човешкият метаболизъм има 3 цикъла:
• 4.00 до 12.00 ч. - цикъл на чистене на организма
• 12.00 до 20.00 - цикъл на хранене
• 20.00 до 4.00 - храносмилателен цикъл
ЦИКЪЛ НА ЧИСТЕНЕ НА ОРГАНИЗМА (4.00-12.00)
По време на този цикъл се консумира минимално количество храна (задължително плодове) и се пие по-голямо количество вода, чай или ниско калорични напитки.По време на диетата се закусва само с плодове!
ЦИКЪЛ НА ХРАНЕНЕ (12.00-20.00)
По време на този цикъл се храним неограничено. Тук не е важно колко количество ще консумираме, а как ще консумираме храната и е задължително да спазваме времетраенето между отделните хранения.
При белтъчния ден между отделните хранения трябва да има 4 часа. В деня за бобови растения и варива, както и през въглехидратния ден - 2 часа.
По време на плодовия ден е необходимо да се консумират повече плодове, но трябва да се знае, че един вид плод се смята за едно хранене. Между отделните хранения може да има от 1 до 2 часа.
ХРАНОСМИЛАТЕЛЕН ЦИКЪЛ (20.00-4.00)
По време на този цикъл се храносмила и усвоява храната, затова е необходимо да не се яде нищо. Ако не можете да издържите и сте много гладни, вземете си някакъв плод или чаша вода, може и чай без захар.
ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ НА ДНИТЕ ЗА ХРАНЕНЕ
Тези дни са най-важния елемент от диетата. Спазването на редът, по който трябва да се храним, както и правилната комбинация между храните ще доведат до отлични резултати.
Диетата се състои от 4 дни редовно хранене и един ден (воден) на всеки 29-ти ден. Тази диета се започва винаги с белтъчен ден, продължава с бобовия ден, въглехидратен и завършва с плодов.
Този цикъл се повтаря до 29-ия ден, когато се пие само вода.
ДЕН 1-БЕЛТЪЧЕН ДЕН
Кои храни спадат към белтъчини:
МЕСО, СИРЕНЕ, КАШКАВАЛ, ЯЙЦА, МЛЯКО И МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ, СПАНАК, РЯПА, СОЯ И СОЕВИ ПРОДУКТИ, ЗЕЛЕ, ДОМАТИ, ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО, КАРФИОЛ...
Белтъчните са големи молекули, изградени от амино-киселини. Амино-киселините се съдържат в храните от растителен и животински произход. 8 от амино-киселините нашето тяло не може да произвежда и затова тях ние трябва да полчаваме от храната, която консумираме. Белтъчните са необходими за поддържане на растежа, тъй като всъщност от тях е изградено нашето тяло (коса,нокти,мускули и т.н.). Необходими са също за много други важни процеси в организма.
ПРИМЕРНО МЕНЮ:
ЗАКУСКА: За закуска се консумира само един вид плод (2 ябълки, 2 портокала, 2 праскови, 2 мандарини, 2 круши, диня, пъпеш, купичка ягоди, малини и т.н.).
Много важно е да се знае: НИКОГА НЕ СМЕСВАЙТЕ ПЛОДОВЕ ОТ РАЗЛИЧЕН ВИД.
ОБЯД: За обяд консумираме белтъчни. Примери:
1. Две печени пържоли (свински ,пилешки, говежди). Може риба или морски животни (калмари, миди, раци и др.). Към това прибавяте филия хляб и зеленчуци (може задушени-моркови, карфиол, зеле, чушки и др. или неограничено количество салата - домати, краставици, чушки, зелена салата, може и шопска). Желателно е да не се смесват белтъчни храни (месо и яйца;месо и млечни продукти;яйца и млечни продукти) или поне да не са в големи количества, когато определено ястие налага комбинацията им в сосове, панировки или др.
В салатата не слагайте фасул, царевица или грах, защото тези продукти спадат към варивата и се консумират през втория ден.
2. 2-3 по големи парчета сирене или кашкавал (може и паниран), филия хляб, салата, вода.
3. 2-3 кисели млека, хляб, салата, вода.
4. 2-3 яйца варени, на очи или бъркани с малко сирене, салата или задушени зеленчуци, хляб, вода.
Накрая след всяко хранене се пие бульон от различни супи (зеленчукова, гъбена, пилешка и др.), но без фиде или др. тестени неща в нея.
ВЕЧЕРЯ: За вечеря консумирайте това, което е било за обяд, но задължително само половината от количеството. ТОВА Е МНОГО ВАЖНО.
ДЕН 2-БОБОВИ ХРАНИ И ВАРИВА:
Кои продукти спадат тук:
ОРИЗ, ЗРЯЛ БОБ, ЗЕЛЕН БОБ, ГРАХ, СОЯ, ЦАРЕВИЦА, ЛЕЩА, КАРТОФИ...
ПРИМЕРНО МЕНЮ:
ЗАКУСКА: ПЛОДОВЕ. Не смесвайте плодовете!
ОБЯД: За обяд консумирайте варива. Примери:
1. Готвен зрял боб без месо + всички видове зеленчуци, хляб и неограничено количество салата.
2. Яхния от картофи или печени на фурна с подправки, хляб и зеленчуци(неограничено).
3. Яхния от ориз, може и варен с подправки, салата, хляб, вода.
4. Грах или леща( без яйца или др. белтъчни ) с подправки, салата, вода и хляб.
ВЕЧЕРЯ: Консумирате само половината от това, което е било за обяд.
ВАЖНО: На ориза, картофите, фасула, граха и лещата се слагат сол и всички подправки на вкус. Подправките трябва да се употребяват, тъй като са необходими за организма.
ДЕН 3-ВЪГЛЕХИДРАТЕН
Кои продукти спадат под въглехидратни: ЗАХАР, ТЕСТЕНИ ИЗДЕЛИЯ И СПАГЕТИ, ПИЦА, СЛАДКИШИ...
Въглехидратите са извор на енергия за организма,подобряват умствената работа и стабилизират централната нервна система. Ако консумираме повече въглехидрати, отколкото тялото може да преработи в глюкоза и гликоген, те се натрупват в масни депа. Делят се на: Монозахариди, Дизахариди и Полизахариди.
Тъй като въглехидратите са най-много виновни за нашите килограми, през този ден е необходимо да се придържаме строго и да избираме правилната въглехидратна комбинация.
В нашата диета спадат следните въглехидрати:
ПИЦА СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ ИЛИ ПЛОДОВЕ (БЕЗ БЕЛТЪЧНИ), СПАГЕТИ С ДОМАТЕН СОС, КЕТЧУП ИЛИ СОС ОТ ГЪБИ. В СОСОВЕТЕ НЕ СЕ СЛАГА МЕСО ИЛИ ДР. БЕЛТЪЧНИ. МОГАТ ДА СЕ КОНСУМИРАТ СЪЩО И ТОРТИ, КАКТО И СОЛЕНИ СЛАДКИШИ, А СЪЩО ТАКА И СЛАДОЛЕД.
ПРИМЕРНО МЕНЮ:
ОБЯД:
1. Пица със зеленчуци и подправки (може и с плодове), вода
2. Солен сладкиш с големината на пица, вода
3. Спагети със зеленчукови сосове, кетчуп или сос от гъби без месо.
ВЕЧЕРЯ:
СЛАДКИШИ! Малко количество.
ПРИМЕРИ:
1. Две парчета торта по ваше желание.
2. 3-4 парчета сладкиш.
3. 3 топки сладолед.
На края е задължително 1-2 парчета шоколад!
ЗАКУСКА: ПЛОДОВЕ. Не смесвайте плодовете!
ДЕН 4-ПЛОДОВ ДЕН
Плодове имат много витамини и енергия,затова вие ще се чувствате много добре, а също така ще се предпазите от многобройните заразни болести. Много скоро плодовият ден ще стане ваш любим ден в дневния цикъл.
За този ден също важи правилото да не смесвате плодовете по време на едно хранене! За закуска-един вид плод, за обяд - друг вид, за вечеря - трети вид.
Можете да консумирати всички видове пресни плодове, сухи плодове, за които се препоръчва да бъдат накиснати предварително в малко вода, за да са по-лесно смилаеми. Желателно е да не са озахарени. Разрешена е консумацията на компоти, приготвени с малко захар, плодови сокове. През този ден е позволено, ако не издържате само на плодове, да консумирате ядки и семена, но в ограничено количество - 25-30 грама, като ядките и семената не са осолени или карамелизирани.
29 ДЕН-ВОДЕН ДЕН
ТОЗИ ДЕН Е СЛЕД ПЛОДОВИЯ ДЕН, ВСЕКИ 29-ТИ ДЕН ОТ НАЧАЛОТО НА ДИЕТАТА. ВСЪЩНОСТ ЩЕ ИМАТЕ 3 ВОДНИ ДНИ ПО ВРЕМЕ НА ЦЯЛАТА ДИЕТА-90 ДНИ. ВОДНИЯТ ДЕН Е НАЙ-ТЕЖЪК, НО НЕГОВИЯ ПОЛОЖИТЕЛЕН ЕФЕКТ ЩЕ ЧУВСТВАТЕ ПОНЕ ДВЕ СЕДМИЦИ. СЛЕД ВОДНИЯ ДЕН МОЖЕ ДА ОТСЛАБНЕТЕ ОТ 1,5 ДО 2 КГ.
ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРАВИЛА, КОИТО ТРЯБВА ДА СПАЗВАМЕ ПРИ ДИЕТАТА:
1. Стриктно трябва да се спазва последователността на дните-белтъчен ден, ден за варива, въглехидратен ден и плодов ден.
2. Преди започването на диетата си измерете кръвното налягане и поне един път месечно го проверявайте.
3. Диетата е отлична за хора с високо кръвно налягане, но ако приемате таблетки за високо кръвно, не ги спирайте без съвета на личния лекар.
4. За приготвяне на храната използвайте предимно маслиново масло и подправки.
5. Спазвайте часовете между храненията. Ако в определено време много огладнеете, изяжте един плод или изпийте чаша вода или плодов сок.
6. Когато пиете свеж плодов сок, знайте, че той замества едно хранене.
7. Абсолютно е забранено пиенето на газирани напитки и алкохол.
8. Кафето и чаят се пият без захар.
9. По време на хранене не пийте вода или чай, защото раздразвате храносмилателнате сокове и по този начин пречите на превилното разграждане на храната. Вода или чай пийте половин час след хранене.
10. Никога не пийте мляко между храненията, защото се счита за едно самостоятелно хранене.
11. Внимавайте да не употребявате голямо количество сол.
12. По време на диетата не забравяйте повече да са движите, защото движението е здраве.
Темата беше редактирана от Петко К на 03.11.12 01:17.
Реших да я пробвам и ще споделям по време на диетата
Мнението беше редактирано от Вили на 15.06.11 13:56.
Чета и не мога да повярвам на очите си. Честно, аз не бих я пробвала. Да не говорим, че не е здравословно да се отслабва толкова много за такъв кратък период от време.
Направи си дневник, хората ти дадоха полезни съвети, но ти пак своето си знаеш. Интересно ми е къде прочете за тази вълшебна диета?
Щом си решила опитай, само дано после да не съжаляваш!
Мнението беше редактирано от T-X на 15.06.11 13:57.
казано от karpi на 15.06.11, 13:56:
Чета и не мога да повярвам на очите си. Честно, аз не бих я пробвала. Да не говорим, че не е здравословно да се отслабва толкова много за такъв кратък период от време.
Направи си дневник, хората ти дадоха полезни съвети, но ти пак своето си знаеш. Интересно ми е къде прочете за тази вълшебна диета?
Щом си решила опитай, само дано после да не съжаляваш!
Виж аз абсолютно никой не задължавам с тази диета.....И аз виждам също че е доста странна. Ще я пробвам, но ще махна някои /сладкиши, торти, пици и незнам още какви безумици/ и ще сложа други /като маслини, извара, КМ/ неща.
15.06.11
14:11
За мен тази диета е тотална безсмислица (особено “въглехидратния ден” - без коментар). По-добре се научи да се храниш със здравословни и пълноценни храни всеки ден. Общо взето за мен всички такива диети са пълна простотия. Хубаво, правиш я 90 дни, сваляш 15-20 кг (което е малко невъзможно, но и да стане съм сигурен, че по-голямата част от сваленото ще е мускул) и после какво? Продължаваме по старому и 15-20-те килограма се връщат, даже с лихвата :)
15.06.11
14:13
Привет,
Какви са ти плановете за след 90-те дни? Диетата ще има ефект - гарантирано, какъв - не е сигурно. Въпросът е след като изтекът 90-те дни как смяташ да задържиш резултатите? :)
То хубаво ще се свалят рязко килограми, а кожата? По-добре мини на циклично хранене, като си решила да пробваш странни неща- поне се извличат сигурни позитиви...
15.06.11
14:23
Най-голямата простотия,която можеш да направиш за себе си ;) Не искам да си губя времето с обяснения и излшни коментари,но да караш цял ден само на вода ... Пробвай може и да свалиш или още повече да се събудиш в болницата :)
Може би е добре да прочетеш тази тема и да се замислиш :)
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/51797
На мен ми е интересно как не намираш воля да спазваш няколкото прости правила, които ти бяха посочени в дневника, а смяташ, че ще намериш воля да спазваш стриктно тази...хм...диета.
15.06.11
15:23
Момичето доколкото виждам не ви пита за мнението ви, просто иска да си следи прогреса...
казано от Joyplovdiv на 15.06.11, 15:23:
Момичето доколкото виждам не ви пита за мнението ви, просто иска да си следи прогреса...
Обикновено ако не търсиш мнение, използваш Word или Notepad ;)
казано от Вили на 15.06.11, 14:04:
Виж аз абсолютно никой не задължавам с тази диета.....И аз виждам също че е доста странна. Ще я пробвам, но ще махна някои /сладкиши, торти, пици и незнам още какви безумици/ и ще сложа други /като маслини, извара, КМ/ неща.
Не е странна ;) Точно според очакванията си е.
Като се отчете факта, че я е измислял някой без елементарни познания в тази област си е съвсем съвсем нормална, нищо странно няма.
Да си повери човек организма на тоя болен мозък, дето го е сглобил това, е същото като да се качи при мен в хеликоптер - виждал съм как се управлява (на филмче .. ), ама не е точно същото ...
Съд трябва за тия дето ги мислят тия глупости, съд и смъртни присъди ... от дюкяна през там една нашенска специалистка където имаше та до тоя (който явно е последен писък ...), всичките.
И между другото, колкото момичета знам да са я правили, всичките са свалили поне по 12 кила от цялото тяло. Супер щеше да е ако после не се бяха върнали всичките, ама не равномерно по цялото тяло а само на гз и бедра, правейки картинката още по-тъжна от преди диетата. Ама то акъл назаем не се дава, всеки трябва да мисли и после да си носи каквото си е направил - къде последствия, къде задник ...
Мнението беше редактирано от G33K на 15.06.11 16:03.
здравейте и от мен.
В ученическите си години (това ще рече преди доста време :) ), когато спортуването ми се изразяваше в тичане на стадиона, и аз я правих тази диета. Разбира се не издържах 90 дни, а месец може би (маааксимум). От сегашната си гледна точка никога не бих я правила, но ти си преценяваш. Спомням си, че смъкнах около 5 кг, като след това част от тях се върнаха, но нямаше изразен силен йо йо ефект. Даже щях да се учудя, ако не се бяха върнали. Лошото на диетата й е, че пренебрегва тотално закуската, което мен ме ужасява - за мен тя е най важна и не бива да се пропуска, или пък да се ядат глупости за закуска.
Само един съвет - ако си решила да я правиш, махни хляба от белтъчния ден и деня с варивата. Така или иначе, режима се основава на принципа на разделното хранене, а тоя хляб прецаква всичко, като го смесиш с белтъчините. Освен това, в деня за въглехидрати не яж шоколади, торти, сладоледи, солети, баници и др. подобни. По скоро заложи на добри въглехидрати с нисък ГИ, като овесени ядки, пълнозърнест хляб и др подобни. Може също да си сваряваш жито, с разни добавки като канела, мед и други екстри става супер.
Поздрави
Вили, здрасти... Защо ли си мисля, че и преди си имала дневник (vip4eto, или нещо от сорта...)? Може и да бъркам, извини ме ако е така. Явно нещо не се получава с тия диети.
Ако държиш да следваш някаква чужда схема - избери си някой дневник (на Карпи, на Карфичка, на Либра, на Рени, на Актрисата, на Рали, на Mayasy (не съм сигурна как се чете :Р)...), разрови се из страниците, и се опитай да се храниш като тях, като просто попромениш тук там количествата - все пак всяка от тях си ги е съобразила с тялото и натоварванията си (и целите си).
Има толкова примери за балансирани, разнообразни и вкусни менюта - наготово, пред очите ти :)
Между другото, аз като изпусна нишката и баланса - правя си менюто като на Кольо Пияндето, само че в по-малки количества.
Тъй че може и из мъжките дневници да се заровиш...
Една позната направи тази диета и свали доста килограми.
Ако си решила да правиш точно нея, никои не може да те спре. Дават ти се съвети, ако искаш ги приемай.
Аз лично не бих правила тази диета. В момента даже съм в режим на сваляне на килограми (мазно) и спазвам съвсем различен режим на хранене.
Режими от сорта на: днес ядеш от това, утре от това, другиден от онова, според мен не са подходящи. Ключът към отслабването, към добрия начин на живот и поддържането на добра фигура, според мен, е - спорт, добър хранителен режим, който да се спазва постоянно. Т.е. балансирано хранене + физическо натоварване.
Ако искаш да постигнеш трайни и добри резултати ще трябва да се ориентираш към балансираното хранене (по възможност и редовна физическа активност). Тези неща си зависят от теб. От теб зависи и това дали ще си запазиш теглото, след като отслабнеш чрез тази диета (или чрез която и да било друга).
На колко познати съм опитвал да обясня, че не нормално да караш три дни на чисти въглехидрати, един ден с мизерна доза белтъци и един ден на чиста вода...
Всичките кимаха умно, казваха че звучи логично това, което говоря, и въпреки това почваха точно тази диета.
Било лесно, не се смятали калории, не се следяло какво ядеш, а караш по графика за деня...
Нема такова безумие, честно.
15.06.11
21:24
Не мога да разбера, хората не обичат ли себе си? Как може, ако обичаш това, което си (макар и несъвършено, защото всички сме такива), да се подлагаш на подобни режими, да се храниш по този безумен начин, подлагайки организма си на стрес, стомаха си-на глад, а сетивата си-на гадост? Хора, обичайте се! Дарявайте тялото си с ценните за него вещества всеки ден, често, умерено, балансирано. Гледайте на тялото си като на храм. Влагайте в него, бъдете внимателни и то ще ви слуша. Ако искате да отслабвате, СПОРТУВАЙТЕ! Намалете калориите, но, за бога, не пречете на организма и духа си. Нека животът бъде здравословен, приятен и вкусен!
15.06.11
21:32
Диетата е страхотна! Правила съм я, но не 90 дни, а за около месец. Ефекта е дълготраен, няма йо -йо ефект, или поне при мен няма. За периода съм сваляла по 5 - 6 килограма, точно толкова, колкото исках.
казано от Nadq Georgieva на 15.06.11, 21:32:
Диетата е страхотна! Правила съм я, но не 90 дни, а за около месец. Ефекта е дълготраен, няма йо -йо ефект, или поне при мен няма. За периода съм сваляла по 5 - 6 килограма, точно толкова, колкото исках.
Но, изненада - не е това най-важното ;)
Няма значение нито колко килограма се свалят, нито дали има или няма йо-йо ефект (тоя ефект удря всички последователи на безумни диети от един момент нататък, защото на организма просто му писва от издевателства). Има значение какво става вътре (и тук става въпрос както за мъчението на чисто физическо ниво, така и за проблемът “5-6 кила, точно колкото исках”, който няма нищо общо с диети и не се разрешава, а само задълбочава с тях ;) ).
Тази диета абсолютно безпроблемно затапва безумията на доктор дюкян и взима първото място с лекота. Просто това нещо като го чете човек и си мисли “брей, тоя тук е отделил сигурно години да ги подбере най-най-противопоказните неща и да ги събере на едно място, тц-тц”, ама като види колко хора го правят и вече не знае, да се смее ли, да плаче ли ...
15.06.11
22:15
Здравей, аз след прекарано заболяване бях качила доста килограми - от 50 станах 62, изчетох доста книжки и свалих кг като направих следното:
сутрин - за закуска - само плодове и билков чай, вечер - не се храня по-късно от 18-19 часа.
от 2 год в общи линии се храня разделно,не употребявам сол, захар /подслаждам си с мед/, от сладкото ям само натурален шоколад и то по 20 тина грама на ден максимум, изобщо не употребявам газирани напитки, пържени храни, мазно месо, колбаси,тестени изделия като цяло / позволявам си по 2-3 филийки хляб “Вита” на ден. Ограничила съм също така млечните и месните изделия до 1-2 пъти в седмицата. За сметка на това започнах да наблягам на различни салати от пресни зеленчуци и да ям различни видове ядки. След дълго търсене открих, че това е режима, който ми пасва, просто храните, които не са полезни някак си от самосебе си вече не ме блазнят. Разбира се, угаждам си веднъж- два пъти в седмицата с пица, спагети или други вредни изкушения :). С такъв режим, съчетан с движение и спорт свалих 12 кг за 5-6 месеца,/нямам нужда да бъда по-слаба/ като режима продължавам да си го спазвам.Чувствам се с много повече енергия,вече значително по-рядко страдам от настинки и мигрена. А и дори като се отпусна да си похапна повечко, защото има и такива кратки периоди понякога, килограмите не са мръднали нагоре :) !
15.06.11
22:44
казано от milenita_81 на 15.06.11, 22:15:
Здравей, аз след прекарано заболяване бях качила доста килограми - от 50 станах 62, изчетох доста книжки и свалих кг като направих следното:
сутрин - за закуска - само плодове и билков чай, вечер - не се храня по-късно от 18-19 часа.
от 2 год в общи линии се храня разделно,не употребявам сол, захар /подслаждам си с мед/, от сладкото ям само натурален шоколад и то по 20 тина грама на ден максимум, изобщо не употребявам газирани напитки, пържени храни, мазно месо, колбаси,тестени изделия като цяло / позволявам си по 2-3 филийки хляб “Вита” на ден. Ограничила съм също така млечните и месните изделия до 1-2 пъти в седмицата. За сметка на това започнах да наблягам на различни салати от пресни зеленчуци и да ям различни видове ядки. След дълго търсене открих, че това е режима, който ми пасва, просто храните, които не са полезни някак си от самосебе си вече не ме блазнят. Разбира се, угаждам си веднъж- два пъти в седмицата с пица, спагети или други вредни изкушения :). С такъв режим, съчетан с движение и спорт свалих 12 кг за 5-6 месеца,/нямам нужда да бъда по-слаба/ като режима продължавам да си го спазвам.Чувствам се с много повече енергия,вече значително по-рядко страдам от настинки и мигрена. А и дори като се отпусна да си похапна повечко, защото има и такива кратки периоди понякога, килограмите не са мръднали нагоре :) !
Всъщност..какво си позволяваш???
15.06.11
22:53
От тая диета има ефект.Целия ми клас момичетата я пробваха ама само за 1 месец и имаше ефект отслабнаха с по 5 /7кг
15.06.11
22:54
ама май вода.
казано от Atom на 15.06.11, 17:15:
Вили, здрасти... Защо ли си мисля, че и преди си имала дневник (vip4eto, или нещо от сорта...)? Може и да бъркам, извини ме ако е така. Явно нещо не се получава с тия диети. ..
И аз си помислих същото в момента, в който си направи дневник, но си казах я да си трая защото може и да греша, но явно не съм единствената, на която и е дошла подобна мисъл.
Мили читатели в целта си да споделя инфо за “Деветдесет дневна диета за максимално отслабване” и да събера мнения....се получи достатъчно крив ефект.
Дам миналата година имах дневник, който спрях да пиша , но благодарение на него се видях в най-добрата си форма с НВД и доста пренировки в залата...
За това и тази година мисля да заложа на същото!
Това че искам да видя повече от 1 мнение ли е причината да бъда линчувана?
Ако е това, простете, но не беше ли точно това мястото на което се споделят мнения за програми и режими?
казано от Вили на 16.06.11, 00:24:
Ако е това, простете, но не беше ли точно това мястото на което се споделят мнения за програми и режими?
Не мисля че някой те е линчувал, а по-скоро всеки от нас по свой начин иска да ти каже, че това не е най-подходящата диета/хранителен режим, за да постигнеш това, което желаеш. Помисли много добре върху всичко това.
НДВ в много от случаите не е правилно разбран хранителен режим, поради което не води до трайни резултати. Една Въглехидратна ротация + малко спорт биха ти свършила чудесна работа.
16.06.11
06:59
В момента братовчедка ми е на тази диета.. доволна е. Свалила е около 8 килограма за няма и месец, но аз съм против тази диета.. ще я видя след диетата.. сигурен съм, че ще си върне килограмите.. с лихвите. Съставих и ВМ-НВД .. изчислено всичко.. до калория.. тя НЕ ... ами като иска да си яде боклуците ;)
казано от Иван Чолаков на 16.06.11, 06:59:
В момента братовчедка ми е на тази диета.. доволна е.
Това колко му е нужно на човек да е доволен много зависи от компетентността му в дадената област ;)
Ако олекването е достатъчно за да бъде доволен един човек, значи компетентността му по темата е горе-долу около нулата.
От друга страна, всеки който си позволява компетентността му точно за тези неща, които най-пряко го касаят, да е нула, абсолютно си заслужава последствията от глупостите, които прави.
Кой те линчува бе душа :) Понеже точно това е място, на което се обсъждат такива работи, очевидно има и някакво прилично ниво на компетентност по темата, заради което хората просто са на едно мнение. Не приемай това, че никой не одобрява тази 90 дневна глупост като упрек към теб, а по-скоро към малоумника, който я е измислил.
Нали не очакваш да напишеш как ще правиш въпросната глупост на място, на което има дори елементарно разбиране за тия неща, и да получиш позитивен фийдбек? Аз едно време го правех по форумите това, насърчавах всичките тъпи идеи за да гледам сеир, ама като цяло не е много смислено и явно хората тук го разбират. Та затова са негативните коментари, не за друго ;)
16.06.11
10:05
Дам миналата година имах дневник, който спрях да пиша , но благодарение на него се видях в най-добрата си форма с НВД и доста пренировки в залата...
Тази 90-дневна “диета” ниско въглехидратна ли е според теб? Получаваш съвсем нормални и адекватни мнения за нея. Съжалявам, че не виждаш това, което ти се иска, но няма как да получиш друг тип коментари от хора, които знаят какво пишат.
Защо прекрати воденето на дневник? Защото нещата не се получаваха ли?
Всеки има своите успехи и неуспехи, а регистрацията на нов акаунт не те прави нов човек.
След като си имала добри резултати от НВД, действай по нея и не забравяй да я редуваш с РБД.
Нужда от измишльотини (като тази 90-дневна фантасмагория) нямаш.
Кольо, ако хвърлиш един поглед на дневника ще видиш, че и НДВ не е най-подходящия режим за нея. Не нападам никой, но според мен тя не си е взела никаква поука от преди и ако продължава така няма как да постигне това, което иска.
Vip4eto
Просто трябва много добре да преосмисли какво е правила досега, какви резултати е постигала, колко трайни са били те и какво трябва да промени, за да получи трайно това което най-много желае.
Мнението беше редактирано от T-X на 16.06.11 10:15.
16.06.11
12:10
Ако искаме да имаме обективна информация за това, което “се случва вътре”, има:
- измервания с калипер
- измервания с био-импеданс (Танита, Омрон и т.н.)
И двете имат предимства и недостатъци (май повече недостатъци), но общо взета дават някаква идея за това какво се случва с активното и пасивното тегло. Аз лично имам трениращ, който си казва в прав текст “няма проблеми да загубя и активно тегло, не искам да съм като мечка”. Има хора, за които не е проблем да загубят активно тегло и откъм визия и откъм здраве - в смисъл, стига активното тегло да е в здравословните граници - нещата са наред.
Има и нещо друго - загубата на активно тегло не винаги е лошо нещо. Имам наблюдения върху следния процес - често с покачване на активното тегло (от един момент нагоре) тялото казва и мазнини поради редица причини (енергообезпечаване, топлоизолация и т.н.). Но понеже до момента имам само наблюдения, но не и документирани измервания и снимки, ще пиша като имам факти черно на бяло.
Проблемът обаче по-скоро е това, че повечето хора страдат по-скоро от недостатъчно активно тегло, а не обратното. Тези с повече активно тегло са по-скоро изключение отколкото правило.
Но да се върнем на темата - 90% от хора, които говорят за активно и пасивно тегло никога не са си мерили %-та мазнини по друг начин освен чрез ... огледалото. От останалите между 5 и 9 от останалите 10% не си мерят мазнините редовно, така че там едва ли можем да разчитаме толкова на лични наблюдения, подкрепени с измервания, колкото на добита от статии информация.
Когато говорим за здраве, в най-общия случай може да разчитаме на кръвни изследвания (макар че не винаги и те са показателни). Като стане за кръвни изследвания обаче имаме следния случаи:
- хората си ги правят или когато закъсат със здравето
- или когато лекарят им пусне профилактични (общо взето това се случва доста рядко)
- или когато им ги назначат от службата (гледат да ти вдигат КПД-то фирмите)
Почти не се сещам за мой познат или за човек, с когото съм работил, който да е казал “сега ще пробвам / минавам на този режим на хранене и всеки месец ще си пускам кръвни изследвания”. Всъщност сещам се за един-двама, което ще рече, че става въпрос за доста под 1% от всички хора около мен. А това в голямата си част са хора, които се интересуват от здравето си, хранят се съзнателно, повечето спортуват и т.н.
В този ред на мисли - повечето хора, които започват дадена диета / начин на хранене с цел да постигнат някаква промяна във физиката си на базата на един или повече от следните фактори:
- кантара
- влязох ли в розовите дънки от 5ти клас (добре де, това е малко преувеличено, но ми схванахте идеята)
- какво казва огледалото
- какво казват другите за външния ми вид
Както можем да забележим, нито един от факторите не отчита състава на тялото (активно към пасивно тегло), както и нито един от тях не отчита здравето. А няма режим, който да влияе негативно на здравето и в да дава резултати в дългосрочен план. Всъщност, по-скоро връзката е точно обратната - дори краткосрочно да дава резултати, дългосрочно нещата отива сериозно на майната си (и откъм визия!). Т.е. повечето хора няма обективни маркери, на които да разчитат, за да отчетат посоката на промяната или липсата на такава.
За мен лично са важни следните фактори:
- човекът да е здрав (да не се разболява, ако пуска изследвания - показателите са му в норма (все пак никой не мога да задължа да си прави редовни кръвни изследвания, а и не винаги е нужно)
- активното тегло да е в норма (на практика дори една силова тренировка седмично поддържа активното тегло и предпазва от загуба на мускулна маса. А да, не говоря за хората, които се помпят до припадък и след като като отидат да пуснат една вода в тоалетната и “губят мускулна маса”)
- да се чувстват добре и да имат енергия
- да се случват желаните промени във физиката им
Разбира се, ако не се подкрепени със съответните измервания и обективно наблюдения - повечето от тези фактори подлежат на авто-сугестия. Човек може очевидно да е в лошо здраве (това обикновено се вижда по общото излъчване, състоянието на кожата, косата, зъбите, както и на общата енергичност) и въпреки това човек може да се сугестира, че е в супер здраве, че има супер много енергия (подкрепена с 7-8 (!!!) кафета дневно) и т.н. Често човек може дори да се самосугестира, че има подобрения, само защото тези около него имат ... дори и той/тя да няма такива. Разбира се, има я и другата страна на монетата - момичета сваля %-ти и кг обаче обяснява как “се чувства дебела”. Това вече не се оправя с тренировки и храна.
И сега в контекста на всичко това, нека разгледаме накратко 90-дневната диета - като всички други подходи към храненето и тя си има своите силни и слаби страни.
Принципно на времето въпросната диета ми се струваше адската глупост. Като обаче се запознаеш с няколко души, които имат буквално невероятно резултати с въпросния подход за хранене, започваш да търсиш принципите, които работят. Разбира се, трудно е да разчиташ на чужд опит - дори да си познавал човекът с шкембе цял живот и един ден да го видиш с плочки ... - след като нямам необходимите наблюдения и факти, не мога да извадя каквито и да било изводи.
Ето няколко от механизмите, поради които диетите, които залагат на принципа “различните типове храна - в различни дни”, работят за някои хора :
1. стимулира те да подходиш съзнателно към храната - т.е. следваш някакви принципи, а не бухаш каквото ти е пред очите.
2. това често води до факта, че започваш да избягваш джънка
3. ограничавайки богатите на въглехидрати храни в един ден, намаляваме консумацията им като цяло (не работи при всички хора обаче)
4. приемайки само един вид храна дневно, обикновено консумираме по-малко обща енергия в сравнение с тогава, когато смесваме храните (и това не работи за всички)
Разбира се - както всеки друг подход - и този действа с различен успех при различните хора. Има хора, които могат спокойно да обърнат срещу себе си т.3 и т.4 от изброените по-горе и въпросните плюсове набързо да се превърнат в минуси.
И все пак - нямам против никой режим на хранене, стига човекът, който го следва, да подходи съзнателно, да се наблюдава, да поддържа добро здраве и да си постига резултатите. Ако може да отчита тези неща И посредством обективни фактори - още по-добре. Всеки опит е ценен - стига да подходим достатъчно съзнателно и да си научим уроците. Както е казал Брус Лий:
“Adopt what is useful, reject what is useless!”
От друга страна:
- ако следваме сляпо дадена схема
- не наблюдаваме тялото си и кое как му действа
- нямаме обективни маркери, които да показват какво се случва с тялото ни (измерване на мазнини, изследвания), а разчитаме само на субективните такива
няма как да научаваме кое как се получава и няма да можем да правим адекватни избори за себе си.
поздрави
една колежка спазва тази диета 90 дни и свали доста кг, но после започна да се храни както преди диетата и си върна всичко свалено. хората почват и най безумните диетите с идеята да постигнат това, което искат и никога повече да не се ограничават. но не става така. или добър и разнообразен режим за цял живот и леки колебания в теглото, или гладуване, преяждане и йо-йо ефект за цял живот, или без режими и диети и 100+ кг за цял живот. всеки сам си прави избора.
Принципно на времето въпросната диета ми се струваше адската глупост. Като обаче се запознаеш с няколко души, които имат буквално невероятно резултати с въпросния подход за хранене, започваш да търсиш принципите, които работят. Разбира се, трудно е да разчиташ на чужд опит - дори да си познавал човекът с шкембе цял живот и един ден да го видиш с плочки ... - след като нямам необходимите наблюдения и факти, не мога да извадя каквито и да било изводи.
Ето няколко от механизмите, поради които диетите, които залагат на принципа “различните типове храна - в различни дни”, работят за някои хора :
1. стимулира те да подходиш съзнателно към храната - т.е. следваш някакви принципи, а не бухаш каквото ти е пред очите.
2. това често води до факта, че започваш да избягваш джънка
3. ограничавайки богатите на въглехидрати храни в един ден, намаляваме консумацията им като цяло (не работи при всички хора обаче)
4. приемайки само един вид храна дневно, обикновено консумираме по-малко обща енергия в сравнение с тогава, когато смесваме храните (и това не работи за всички)
Чакай малко сега. Аз съм виждал също невероятни резултати, примерно под формата на огромни задни части около 2 години след диетата (примерно, нещо такова като времеви интервал беше). За проблеми във wc само съм чувал, но при положение че съм го чувал от хора, които иначе смятат че са постигнали резултати - не е много недостоверно. За какви наблюдения говорим при теб?
По точките - да, така биха били в общия случай. Примерно това винаги са ми били забележките към дюкянската диета - не те учи кое става за ядене, а смело се опитва да ти позволи и най-големите боклуци, да не говорим че там в текста се споменаваше думата “кетчуп” - за какво говорим .. не може да има диета, която ти казва че е ок да ядеш кетчуп, точно защото тя трябва да те “стимулира да подходиш съзнателно към храната”, а не да те учи да ядеш по-малко и да се стапяш с 15 кила за 3 месеца.
А тук имаме същата свинщина:
1. Как те стимулира да подходиш съзнателно към храната, когато от изброените навсякъде храни поне 1/2, ако не и повече (мога да седна да си поиграя да ги видя като дял колко са), не е никак добра идея да са ти храна, просто защото не са, независимо от човека? Може би ако седнеш сам да си ги произвеждаш тортите и пиците, може би - но за да пускаш това на “обикновения” човек трябва в една книга преди това да му го обясниш само този аспект, а да не говорим че далеч не се има предвид това в концепцията, да не говорим за натоварването да трябва през 2 дена да си правиш домашен джънк (което си е, трудна работа, или поне времеемка - който е правил, знае).
2. Същото като горното - тая диета по-скоро те бута доста над средностатистическото ниво на джънк за човек, отколкото да стимулира каквото и да е ограничаване ...
3. В един + един с боб и леща + един плодов - кажи речи половината дни, ако не и повече.
4. По-малко обща енергия, но за сметка на това от по-некачествени източници - защо това е добре, с оглед на горните неща?
Най-малко от теб съм очаквал такава позиция по този въпрос и ми е интересно малко по-конкретна аргументация. С принципното мнение какво трябва да става съм съгласен, ама как го отнасяш към конкретната диета не ми стана ясно.
Мнението беше редактирано от G33K на 16.06.11 14:03.
казано от Лазар Радков на 16.06.11, 12:10:
поздрави
Възхитена съм от начина по който разбрах дооооста неща
Моите адмирации (bow)
Мнението беше редактирано от Вили на 16.06.11 14:06.
16.06.11
14:21
И аз съм възхитена от мнението на Лазар!
16.06.11
14:37
Благодаря за обратната връзка, Иво.
казано от G33K на 16.06.11, 14:02:
С принципното мнение какво трябва да става съм съгласен, ама как го отнасяш към конкретната диета не ми стана ясно.
Основната ми идея беше, че когато систематично и обективно човек наблюдава как му влияе дадена схема, както и измерва периодично резултатите (калипер, кръвни изследвания), които има - след определен интервал от време можем да коментираме наличните факти.
Когато имаме достатъчен брой от хора, които са спазили приблизително тези процедури, ще можем да извади връзки евентуално в какви частни случаи и при какви обстоятелства въпросния подход би имал някакви резултати и какви. Както и евентуално в какъв частен случай, при какви обстоятелства въпросния подход би довел до негативни последствия.
Това е научният подход и аз специално се старая да се придържам към него.
поздрави
16.06.11
14:42
Подобни статии бях в чел в нета.Напишете в гоогле “разделно хранене” и ще ви излезне подобна информация.
Това за мене са глупости,хубаво,че пише и вярни неща,но пък това единият ден да си само на протеин другите на въглехидрат и тн .. Са глупости,всеки ден имаш нужда и от трите! Да не говорим за нуждата от качествени мазнини когато искаш да сваляш килограми,а при този тип хранене няма възможност за всекидневен прием ;) Както и да е.Всеки с целите и методите си :)
казано от Лазар Радков на 16.06.11, 14:37:
Това е научният подход и аз специално се старая да се придържам към него.
Научният подход ми е ясен, защото ми е донякъде част от работата ;)
Въпросът беше не да се разтегля и разтяга до общи понятия, а съвсем конкретен - как така описаната диета (в първия пост или във всяка страница, която гугъл връща за “90 дневна диета”) се вписва, в доколкото разбрах и твоето (освен мое) виждане, а именно, че една диета би трябвало да те “стимулира да подходиш съзнателно към храната” и преди всичко да те научи да си отговорен към това, което слагаш в устата си, а не да те програмира в колко часа какво да ядеш за следващите 3 месеца, примерно. Възможно е да са ми стари впечатленията, защото напоследък малко с тая толерантност към всичко доста се насилват границите, но и дългият ти пост ме наведе на тая мисъл, та ще рискувам да предположа че е така.
Та, ако правилно съм разбрал и така смяташ и ти, въпросът не е “как да получим емпирични данни работи или не това нещо” (на мен биха ми били абсолютно безполезни и не ме занимава живо този въпрос), а “как се вписва в представите ти за диета точно тази 90 дневна диета, а не произволна друга основана на принципа за разделно хранене”?
edit: Toва е първата част от научния подход btw, с цел да се избегне тестването на квадратни колела първо се съставят дефиниции. Та според тази, евентуално обща и за двама ни, дефиниция за диета, ако това чудо не се вписва няма изобщо какво да говорим за емпирични сведения, защото те са едва по-следваща стъпка.
Мнението беше редактирано от G33K на 16.06.11 15:22.
16.06.11
16:05
казано от G33K на 16.06.11, 15:17:
Та, ако правилно съм разбрал и така смяташ и ти, въпросът не е “как да получим емпирични данни работи или не това нещо” (на мен биха ми били абсолютно безполезни и не ме занимава живо този въпрос), а “как се вписва в представите ти за диета точно тази 90 дневна диета, а не произволна друга основана на принципа за разделно хранене”?
Понеже не съм сигурен, че разбрах правилно въпроса ти, отговарям на това, което смятам, че съм разбрал:
- понеже ми е част от работата, не гледам на различните като на “това може, а това не може”, “яж толкова, до толкова часа и т.н.”, а по-скоро като принципи, които с времето съм забелязал при какви случаи работят и при какви - не. В този ред на мисли в 90-дневната диета има няколко принципа, на които вероятно се дължат резултатите, които някои хора постигат.
1/ Единият принцип е принципът на ротацията. Консумирайки само определен вид храна, можеш да усетиш как ти влияе, без това да е повлияно от друг тип храни. Подобен метод се използва и за откриване на хранителни непоносимости.
2/ Повечето хора консумират повече храна, когато смесят два или повече типа храна на едно ядене. Разбира се, за някои хора важи, за други - не. Аз, примерно, съм така. По ведно време бях направил анкета сред нашите трениращите и ... вече не мога да се сетя, колко души споделиха, че “не им е вкусно”, ако ядат храните поотделно. Тук вече опираме до въпроса, че не всеки ще може да спазва подобен подход продължително време, което е един от основните принципи за дългосрочно здраве и успех в постигането на здраво и тонизирано тяло.
3/ На определен тип психика като и кажеш, че един ден може да яде колкото си иска сладкиши, но другите 3-4 не трябва да пипва, средно изяжда по-малко количество сладкиши, отколкото в стандартния случай. Отново не действа по еднакъв начин при всички и аз лично в много редки случаи бих препоръчал подобен ден.
Ако ме питаш, дали бих я препоръчал - не, не бих. С времето съм развил собствен, далеч по-ефективен подход. Може би по-нататък ще пиша за него. Както вече писах, по-горе, моята работа е да откривам принципите при различните подходи и по-точно - да откривам принципите, поради които различните подходи работят успешно в определени случаи. В случая е хубаво да уточним, какво точно значи “да работят успешно”, но понеже това е твърде субективно (писах в друг пост, че някои хора искат да свалят и мускулна маса, за да изглеждат цялостно по-малообемни) и не е нещо, на което мога да отговоря с две изречени, понеже отново ще се наложи да разкажа за поне две случая, за да онагледя ситуацията, по-добре да спрем до тук.
Ако ме питаш, дали работи - нямам преки наблюдения. Имам познати, които имат доста добри резултати и са много доволни, но понеже нямам преки наблюдения и не разполагам с измерванията, коментирани в предишен мой пост - не мога да дам мнение. Знам, че Вили джудистката сваля една категория надолу за републиканското по Самбо по съвет на бате Симо и ... и се беше таковало-таковата, но в нейния случай така или иначе хапката с категорията беше твърде голяма, а и можеше да подходи по съвсем различен начин още от самото начало (примерно с много вода и последваща дехидратация)
Надявам се да съм успял да отговоря на въпроса ти.
поздрави
Мнението беше редактирано от Лазар Радков на 16.06.11 16:07.