16.06.11
18:51
Добър ден. Имам въпрос относно клека, говорим за пълен клек, гъза до петите. Когато клякам до долу, чупката в кръста се извива, и имам чувството, че ако можех да клякам тежко (тежко, тежко .. 100кг примерно), мога да получа сериозна травма. Защо? Не ми е мобилен/гъвкав кръста ли? Как да го подобря? Когато не клякам напълно, да кажем 3/4 клек нямам проблем, но когато клекна до долу.. шит. Иначе съм високичък към 1.90… та, 1ния инструктор ми каза, да не клякам до долу,понеже съм висок и ми се извива затова така кръста.. другия вика .. абе клякай си така това е нормално. Е нямам много доверие на такива идиоти, затова питам вас... макар, че и тук компетентните не са много, все пак има и знаещи хора ;-) Айде помагайте.
16.06.11
18:54
Айде да се изкажа като “компетентен”. Скоро бяха пускали клип и в долно положение кръста наистина се извива. Не съм сигурен кой, но мисля, че беше G33K, който мисля, че е по-разбиращ от мен, каза, че това е нормално и куп неща, които не ме интересуваха :)
16.06.11
19:01
първо...малко гадаем като не сме виждали какво точно се случва.
аз съм виждал момчета да клякат дълбоко, гърба им се извива и нямат никакви проблеми(говорим за 75 килограмов човек, който кляка 180).
също така съм виждал много хора(включително себе си) които имат болки при такава техника.
Може би да правя .. да го кажем 3/4 келк, пак влиза в бедрата доволно, даже от пълния клек имах леки болки в коленете, при 3/4 клек нямам тази “екстра” ...Ама ще клякам като мине разтегнатия коремен мускул.. сиреч половин година ;Д
16.06.11
23:09
от почивката ли очакваме да мине?
може ли малко пояснение за това какво е пълен клек и 3/4 клек? най-добре с описание и снимки, че иначе има различни теории. ако говорим за едно и също, то не виждам причина някой да иска да прави пълен клек, за сметка на това пък виждам причини да не се прави.
Толкоз клек, без пейката. Какво имаш предвид почивка? Аз почивах този път 2-3 седмици, с кардио тренировки само,отскоро правя 2-3 планка за корем. Тия дни като съм болен и кашлям доста ме наболява мястото на корема, което бях разтегнал за втори път.
17.06.11
09:48
този клек без пейката за мен е полуклек. хубаво си мислех че има объркване.
Честно казано,от спорта, който преди практикувах имах различни проблеми в кръста (усукани тъкани и още някви възпаления, не помня), та и сега често се появяват и ходя при рехабилитатор .. минават ми ама се появяват от време на време - предполагам от нерапвилна стойка, много натоварване на кръста и.т.н. Добре, мисля, че ще си правя полуклек, в случая един кръст имам, не искам да си го прецаквам. Какво искаш да кажеш от почивката ли да мине?
17.06.11
20:33
по терминологията която ползвам аз това до пейката е полуклек, една идея по-малко е ...четвъртина клек. нямам проблем да правиш каквото искаш.
казано от Rikoo на 16.06.11, 20:14:
...Ама ще клякам като мине разтегнатия коремен мускул..
само с почивка ли чакаме да мине? мисля че това разтягане на корема, което не ти се случва веднъж е доста свързано с кръста. лекарите често казват “не вдигай тежко” и “почивай,” само че това намалява симптомите на дисфункцията - отминава ти болката, но причинат ада се появят е още там.
Може - незнам дали е свързано с кръста, първия път със сигурност не беше от кръста повярвай ми, от 1 дебелак беше на кофти упражнение.. 2рия път просто много се натоварих и така както не беше напълно заздравял.. Аз иначе в момента незнам какво да правя конкретно. Правя планкове и няколко серийки повдигане на крака + стреч това е засега.. Иначе в момента си тренирам нормално, чат пат има някво напрежение в областа, при набирания или гребане с щанга/тяга. Дори тяга правя в момента с 60-70кг, полека лека дигам, накрая да не направя някаква херния..
Мнението беше редактирано от Riko на 17.06.11 21:13.