Въпрос относно извивката на гърба при пълен клек?

16.06.11
18:51

Добър ден. Имам въпрос относно клека, говорим за пълен клек, гъза до петите. Когато клякам до долу, чупката в кръста се извива, и имам чувството, че ако можех да клякам тежко (тежко, тежко .. 100кг примерно), мога да получа сериозна травма. Защо? Не ми е  мобилен/гъвкав кръста ли? Как да го подобря? Когато не клякам напълно, да кажем 3/4 клек нямам проблем, но когато клекна до долу.. шит. Иначе съм високичък към 1.90… та, 1ния инструктор ми каза, да не клякам до долу,понеже съм висок и ми се извива затова така кръста.. другия вика .. абе клякай си така това е нормално. Е нямам много доверие на такива идиоти, затова питам вас... макар, че и тук компетентните не са много, все пак има и знаещи хора ;-) Айде помагайте.

P&

16.06.11
18:54

Айде да се изкажа като “компетентен”. Скоро бяха пускали клип и в долно положение кръста наистина се извива. Не съм сигурен кой, но мисля, че беше G33K, който мисля, че е по-разбиращ от мен, каза, че това е нормално и куп неща, които не ме интересуваха :)

първо...малко гадаем като не сме виждали какво точно се случва.
аз съм виждал момчета да клякат дълбоко, гърба им се извива и нямат никакви проблеми(говорим за 75 килограмов човек, който кляка 180).
също така съм виждал много хора(включително себе си) които имат болки при такава техника.

16.06.11
20:14

Може би да правя .. да го кажем 3/4 келк, пак влиза в бедрата доволно, даже от пълния клек имах леки болки в коленете, при 3/4 клек нямам тази “екстра” ...Ама ще клякам като мине разтегнатия коремен мускул.. сиреч половин година ;Д

от почивката ли очакваме да мине?
може ли малко пояснение за това какво е пълен клек и 3/4 клек? най-добре с описание и снимки, че иначе има различни теории. ако говорим за едно и също, то не виждам причина някой да иска да прави пълен клек, за сметка на това пък виждам причини да не се прави.

16.06.11
23:31

Толкоз клек, без пейката. Какво имаш предвид почивка? Аз почивах този път 2-3 седмици, с кардио тренировки само,отскоро правя 2-3 планка за корем. Тия дни като съм болен и кашлям доста ме наболява мястото на корема, което бях разтегнал за втори път.

този клек без пейката за мен е полуклек. хубаво си мислех че има объркване.

17.06.11
17:46

Честно казано,от спорта, който преди практикувах имах различни проблеми в кръста (усукани тъкани и още някви възпаления, не помня), та и сега често се появяват и ходя при рехабилитатор .. минават ми ама се появяват от време на време - предполагам от нерапвилна стойка, много натоварване на кръста и.т.н. Добре, мисля, че ще си правя полуклек, в случая един кръст имам, не искам да си го прецаквам. Какво искаш да кажеш от почивката ли да мине?

по терминологията която ползвам аз това до пейката е полуклек, една идея по-малко е ...четвъртина клек. нямам проблем да правиш каквото искаш.

казано от Rikoo на 16.06.11, 20:14:

...Ама ще клякам като мине разтегнатия коремен мускул..

само с почивка ли чакаме да мине? мисля че това разтягане на корема, което не ти се случва веднъж е доста свързано с кръста. лекарите често казват “не вдигай тежко” и “почивай,” само че това намалява симптомите на дисфункцията - отминава ти болката, но причинат ада се появят е още там.

17.06.11
21:10

Може - незнам дали е свързано с кръста, първия път със сигурност не беше от кръста повярвай ми, от 1 дебелак беше на кофти упражнение.. 2рия път просто много се натоварих и така както не беше напълно заздравял..  Аз иначе в момента незнам какво да правя конкретно. Правя планкове и няколко серийки повдигане на крака + стреч това е засега.. Иначе в момента си тренирам нормално, чат пат има някво напрежение в областа, при набирания или гребане с щанга/тяга. Дори тяга правя в момента с 60-70кг, полека лека дигам, накрая да не направя някаква херния..

Мнението беше редактирано от Riko на 17.06.11 21:13.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1