22.06.11
09:41
Тия дни имам работа по северното Черноморие, в събота ми остана малко време и поплажувах...трябва да ви кажа, че не бях забелязал до сега колко е налял българинът, че и българката.
Това сигурно 60% (може би и повече) от населението е с много сериозно наднормено тегло, убеден съм, че преди не беше така и особено мъжете и жените над 30 - там положението е трагично... от 10 часа се започва с кИфтетата и килограмите пържени картофи, поляти с килограми бира, а уж отишли на почивка, то си е живо почивко-преяждане, ако питате мен, което като гледам не е прецедент, а начин на живот.
И докато капанчетата са пълни, то водните спортове пустеят.
Паласки, цици при мъжете, едни шкембета на 20 годишни младежи 1 метър пред тях... при момичетата картинката е също толкова зле и как може да не им пука!
Честно казано не си спомням друга година да съм виждал толкова много сланина по плажа... освен ако няма наблизо дебелариум? ХМ ? :)
Че британците са вейки в сравнение с нас, те преди се отличаваха с килогамажа си.
Не знам вашето мнение какво е, но моето е крайно отрицателно... с този тренд скоро ще ги задминем (американците).
Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 22.06.11 10:24.
22.06.11
10:32
А децата по плажовете не ги ли видя?
Страшна е гледката - 6-7 годишни момченца и момиченца се търкалят, вместо да вървят.
22.06.11
10:35
Наистина е така. Всеки тъпче боклуци и не му пука. Вечер гледа да седне на масата и това е...
А пък тия дето ходят на “all inclusive”просто се разбиват от тъпкане...
22.06.11
10:39
... пък аз си търся скатано плажче да не ми гледат мазнотиите :D
Аз за това ходя на пусти и отдалечени плажове, понеже не ми понася гледката! :D
22.06.11
10:46
Явно “плажните” не успяват да влязат във форма, въпреки интензивните тренировки в края на Май и началото на Юни :D
Не всеки тренира,не всеки има времето,възможностите и изобщо желанието да спортува.Не може цяла нация спортисти и релефаджии :Д Това са средно статистическите българи.Повечето от тях със сигурност мислят същото за вас,като ви видят по плажа.Даже съм чувал как се възмощават като видят някой голям и релефен по плажа с думите ‘’Бахти грозното...’’ Приоритетите на някои хора не са да имат добре оформено и красиво тяло,а да речем пари,жени,работа,ум и т.н.
22.06.11
11:00
Прав си, Padre. По-важното обаче е тези средностатистически българи да не прилагат средностатистическия си манталитет върху децата си. Това вече е лошо, особено в дългосрочен план.
22.06.11
11:06
казано от Владимир8507 на 22.06.11, 10:32:
А децата по плажовете не ги ли видя?
Страшна е гледката - 6-7 годишни момченца и момиченца се търкалят, вместо да вървят.
Според мене от тук идва проблема. Още от малки тъпчем децата си с боклуци като “ето ти вафличка” (щото ме мързи да ти сготвя), или някоя друга кифла и общо взето ние ги правим пристрастени към захарта и тия бързи боклуци от мънички. Би било много по-добре ако се възпитават от малки децата да се хранят с истинска храна, която е ниско в хранителната верига.
А забелязъл съм, че родителите(включително моите бяха така) сси мислят, че е нещо нормално детето да е пухкаво и тва е признак, че е живо и здраво ;) Верно гот е да му стискаш бузите ;) ама наднорменото тегло не е признак за здраве според мене ;)
22.06.11
11:07
Въпроса,е че средностатистическия българин се превръща в един глупав плужек. И не се иска всеки да е релефен, а поне да не е трагично затлъстял.
Просто са изключително малко хората,които имат хранителните навици и познанията и могат да ги предадът на своите деца...Повечето жени и момичета имат желание да отслабнат,но просто не знаят как и или гладуват или спазват някакви лунно-кетонни диети,които им е казала някаква приателка :Д
22.06.11
11:12
Всичко идва от мързела, невежеството и културата. И никой не говори за вманиачаване. Може и без да тренираш и да се храниш правилно. Не е важно да си с релефен, когато неискаш, ама говорим за 20 - 30 кг. над нормата не е много добре-:). В интерес на истината смешно е и трениращите дебелаци, които тренират по 5 години без хранителен режим и пак приличат на татко барба. За тях ме е по яд, поне те полагат усилия, но явно им е малка посна информацията относно храненето.
За децата не ми се говори. Те с нищо не са виновни, но ще носят завещанието дълго преди да се осъзнаят(ако изобщо се случи някога).
Тъжно, много тъжно!
Мнението беше редактирано от Delfin Dimitrov на 22.06.11 11:13.
казано от Delfin Dimitrov на 22.06.11, 11:12:
За децата не ми се говори. Те с нищо не са виновни, но ще носят завещанието дълго преди да се осъзнаят(ако изобщо се случи някога).
За съжаление по мои наблюдения - “Дебелите деца стават дебели хора”...
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 22.06.11 11:20.
22.06.11
11:20
По плажа има и друг тип..такива трениращи и мислещи се за големи цепеняци,пък то нищо общо.. :)
Идеята ми е - хора всякакви.Виновните обаче са масмедиите,западната фаст фууд култура и институциите допуснали занижаването на качеството на храните в БГ.Все пак съществува презумпция за невреда на хранителните продукти по магазините и заведенията.
Мнението беше редактирано от donsir на 22.06.11 11:42.
22.06.11
11:28
В интерес на истината си беше отдалечен плаж,но явно уийкенда варненци идват
И моля ви,не става дума за трениране поради безвремие,много хора нямат време,разбираемо е,обаче не е разбираемо 20 годишно момиче да яде в 10 сутринта сладолет с пържени картофи
Вие знаете ли какво чух по мой адрес? :) не ми се споменава дори
От мутра та до 100% предположения че не ми става ОТ СТЕРОИДИТЕ!И това от тая персона със сладоледа и картофите
Бе мама му става,като не ми става ми е чудно що 2 часа не и излязох от устата
По едно време,честно казано се почувствах аутсайдер
22.06.11
11:32
Не може така да се нахвърляте върху пълните хора. Първо - не знаете какво им е на главата, второ - не знаете дали това, че са с 20-30 кг над нормата не е болестно състояние (а то често е). Това че ние имаме възможност да се храним здравословно, да тренираме и да отделяме голяма част от времето си за тялото, не значи че всички го могат това. Парите за тази дейност хич не са малко - здравословното хранене излиза скъпо, когато е само за 1 човек, а представете си ако само този човек работи в семейството и трябва да изхранва едно дете примерно. Според мен сте прекалено строги. Животът на българина е станал толкова труден, че последният му проблем ще е как някой в някакъв форум обсъжда колко му е голям корема...
За децата съм на същото мнение. Нека си хапват. Аз лично като малък ядях от всичко. Вярно станах доста пълен. Но без никой да ми казва, без да съм задължен, почнах да тренирам и да се храня както трябва. Това, което искам да кажа е, че дори и да се ограничават децата като малки - те могат да се ограничават до опредлена възраст, след това всичко попада в техни ръце - могат да решат да се тъпчат с баници и фафли, но могат да решат да се хранят здравословно. И съм почти 100 процента сигурен, че ако са лишавани като малки от сладко и т.н и докато някой техен връстник е хапвал сладолед, те са яли карфиол и са го гледали отстрани, когато почнат сами да вземат решенията ще се насочат към първия вариант. И какво излиза, че няма смисъл да се ограничават децата.
Вероятно много малко от вас са постигнали желаната си фигура и външен вид като цяло. Притеснявайте се за това, а не за другите...
всеки ден се срещам с мързела и невежеството, които водят до затлъстяване. идва един приятел на татко и казва аз не ям пък не отслабвам - не яде ама пие по 600-700 гр. твърд алкохол + кока кола с захар и навсякъде е с колата. или пък съседстото момче, което си купи лаптоп за да не става от леглото и да ходи до настолния комп. направо да си цъка в легнало положение. или съседстоко дете което е 6 години и е 2 пъти по едро от приятелите си. майка му не можела да му откаже, като било гладно. ами като не можеш дай му плод, а не шоколад; печени, а не пържени картофи; салати и др. и не е само до това как изглеждаш след време идват болки в ставите, проблеми със сърцето, диабет и какво ли още не. затлъстяването е сериозен здравен проблем и това трябва да се набива в главите на хората.
22.06.11
11:40
Нека има повече дебели и тъпи хора. Така след години когато всички са тъпи и дебели ще ни считат за нещо като богове или супер хора. А още повече нямам нищо против да изглеждам по-добре от всички на плажа :D
anxiety, това са оправдания, не причини. Не е скъпо да се храниш здравословно. Много по-скъпо е да ядеш боклуци. И не е нужно да отделяш много време за тялото си, повечето хора и без това си пилеят времето в гледане на телевизия и други подобни “смислени” занимания. Ще спестят някоя серия от любимия си турски сериал и ще отидат на тренировка. Стигада имат желание де, защото тия неща не стават насила.
22.06.11
11:49
казано от anxiety на 22.06.11, 11:32:
За децата съм на същото мнение. Нека си хапват... няма смисъл да се ограничават децата.
Ми... не мисля, че трябва да става въпрос непременно за ограничения, а по-скоро за поне елементарни хранителни навици. Когато бях малък, моите родители като правило не ми позволяваха да ям шоколад или сладолед вместо нормално хранене. Искам шоколад? ОК, обядвам нормална храна (сега като се замисля винаги балансирана) и след това получавам правото да изям всичкия шоколад в галактиката. Има смисъл в това, нали? Сутрин никога не съм си помислял, че някой ще ме пусне навън без да закуся (с нормална храна, не бонбони). Мога още подобни примери да давам. Днес съм далеч съм от мисълта, че цял живот съм се хранил правилно, но основни релси винаги е имало. Твърдя, че в масовия случай това е достатъчно.
Останалото какво е? Миналия уикенд видях моята племенница да закусва филия хляб, намазана с майонеза и поръсена с пикантина и царевица... Що за закуска е това? За мен - безумна, за нея - нормална. За нея е нормално и да закусва с парче торта. Според сестра ми, която от много години закусва с чаша кафе, аз съм краен орторексик и не мога да бъда обективен за тези неща.
Та... такива работи... такива родители сме, съответно такива са ни децата, такива ще бъдат (явно) и техните деца. И да, Петко е прав - нека не смесваме истината с оправданията.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 22.06.11 11:50.
22.06.11
11:52
Повечето, но не всички! Има хора, които работят по 5-6 часа на ден , прибират се в тях и продължават да работят.След като свършат работа - тренировката им е последното нещо, което ще предпочетат да направят. Не отричам, че има хора, които имат възможност за по-добър живот, но не го правят точно заради мързела. Приемам вашите мнения, но казвам, че не трябва към всички да се подхожда така, защото никога не знаеш от какво е предизвикано положението му.
казано от anxiety на 22.06.11, 11:32:
Не може така да се нахвърляте върху пълните хора. Първо - не знаете какво им е на главата, второ - не знаете дали това, че са с 20-30 кг над нормата не е болестно състояние (а то често е). Това че ние имаме възможност да се храним здравословно, да тренираме и да отделяме голяма част от времето си за тялото, не значи че всички го могат това. Парите за тази дейност хич не са малко - здравословното хранене излиза скъпо, когато е само за 1 човек, а представете си ако само този човек работи в семейството и трябва да изхранва едно дете примерно. Според мен сте прекалено строги. Животът на българина е станал толкова труден, че последният му проблем ще е как някой в някакъв форум обсъжда колко му е голям корема...
За децата съм на същото мнение. Нека си хапват. Аз лично като малък ядях от всичко. Вярно станах доста пълен. Но без никой да ми казва, без да съм задължен, почнах да тренирам и да се храня както трябва. Това, което искам да кажа е, че дори и да се ограничават децата като малки - те могат да се ограничават до опредлена възраст, след това всичко попада в техни ръце - могат да решат да се тъпчат с баници и фафли, но могат да решат да се хранят здравословно. И съм почти 100 процента сигурен, че ако са лишавани като малки от сладко и т.н и докато някой техен връстник е хапвал сладолед, те са яли карфиол и са го гледали отстрани, когато почнат сами да вземат решенията ще се насочат към първия вариант. И какво излиза, че няма смисъл да се ограничават децата.
Вероятно много малко от вас са постигнали желаната си фигура и външен вид като цяло. Притеснявайте се за това, а не за другите...
Никой не се нахвърля. Тук май не става въпрос просто за това, че хората са дебели, а за това ЗАЩО са такива, т.е. по-скоро се говори за мързелът, нежеланието и т.н. като причина за неприятен външен вид. Че такъв външен вид може да се дължи на здравословни проблеми е ясно за всички. Но също така ясно е, че пък тези здравословни проблеми могат да се дължат пак на мързел, нали?
За децата - става въпрос тук, че трябва да има златна среда. Не да не им даваш, но да ги възпитаваш на култура на хранене - моите родители не ми забраняваха да пия газирано, а ме научиха, че то е вредно, вкъщи вечер не се ядеше хляб вечер(какво остава за бял), нищо не беше забранено, просто беше обяснено, че не трябва, защото...или че трябва нещо друго, защото... Знаеш ли какъв голям процент от родителите хранят децата си с храна от Макдоналдс? ОГРОМЕН! За това става въпрос, а не да им забраниш да се докосват до сладко. Да ги научиш да се движат, да се хранят правилно, но не чрез забрани. Както го учиш какво е това и какво е онова, така го учиш и да се храни.
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 22.06.11 11:56.
Абе стига сте се вживяли ония бил дебел ,ония слаб какво ви интересува вас ?? Човека си се харесва така и това е.Какво някой от вас ще иде и ще му каже гледай имам 40см ръка и плочки на корема,а ти виж се къв си.Гледайте себе си не другите и се радвайте,че има с какво да изпъкнете(някой от вас).
ПП: Надявам се коментарът ми да не се приеме като нападка или нещо от този род.
Мнението беше редактирано от Стоян на 22.06.11 12:04.
Никой не може да ме убеди, че нямало време. По тая логика всички президенти щяха да са лоени топки :D Точно 2 часа седмично са достатъчни и маааалко мисъл. Навсякъде по света масата тъпче фаст фууд. Но също така в повечето развити страни фитнеси бол и все пълни такива. Яко се бяга по улиците, парковете и т.н. В Бг манталитета е изкривен. Някак мъжко стои шкембака отпред, авторитетно.Под 100кила мъж не е мъж, казват.... Едно време бабите, като видят някой понапълнял и зачервил бузите (поради високото кръвно) казваха - “Задобрял си”....
казано от anxiety на 22.06.11, 11:52:
Повечето, но не всички! Има хора, които работят по 5-6 часа на ден , прибират се в тях и продължават да работят.След като свършат работа - тренировката им е последното нещо, което ще предпочетат да направят. Не отричам, че има хора, които имат възможност за по-добър живот, но не го правят точно заради мързела. Приемам вашите мнения, но казвам, че не трябва към всички да се подхожда така, защото никога не знаеш от какво е предизвикано положението му.
Работя по 12-14 часа 6 дни в седмицата, ставам в 6 лягам в 2, но вярвай ми не помня кога е последната ми пропусната тренировка.
22.06.11
12:06
Българинът си затластява отдавна,просто сега вече много се набива на очи.Все пак и обществото донякъде е виновно,навсякъде реклами за сладки и други глупости.Хората нямат елементарна култура относно правилен хранителен режим.Под правилен разбирам равномерно-балансиран,а не диети с ябълки или с 1 хранене.Между другото дебелите хора живеят по-лесно,не се затормозяват да мислят за хранене,а налапват първия сникърс без да се замислят.Както казват ‘’глупавият човек живее по-лесно,защото няма за какво да мисли’‘,та в нашия случай може да се обобщи’‘дебелия човек живее по-лесно,защото не се ‘’затормозява’’ с диети.’‘
Продължавате да гледате проблема през вашите очи,а не се поставяте на мястото на човека отсреща.Вярно е,че има много глупави и мързеливи хора,но така е устроен света.Няма как всички да са умни красиви и с добро телосложение.Разни хора,разни идеали...Познавам хора,които са безкрайно интелигентни,финансово осигурени и имат много свободно време,но просто си казват,че спорта не ги привлича и са избрали да концентрират качествата си в други аспекти от живота.Харесват си се хърбави или с кореми,а и хората около тях ги харесват така.Повечето хора на последно място мислят какво ще ядът и кога.А когато си работил 12 часа,детето ти оревава орталъка,че иска Макдоналдс или сладолед и не иска да сложи друго нещо в устата си,последното нещо,което ще се замисли средностатистическият българин е колко е вредна дадена храна.
казано от Valdis на 22.06.11, 10:42:
Аз за това ходя на пусти и отдалечени плажове, понеже не ми понася гледката! :D
Нудистче, а?! :D
Относно сланината по плажа и извън него - българинът с годините губи правилните хранителни навици вследствие на урбанизацията. На времето селото е играло по-голяма роля от днешното и много хора са израсли именно там, а там културата на хранене е по-различна. Преселвайки се в забързания град и в комбинация с безпаричието, джънкът и евтината храна (скара, бира и пържени картофи) става начин на живот. Simple…
22.06.11
12:11
Писах, писах, писах, писах - стана пост от 100 реда и го изтрих. Българина затлъстява. Факт! Who cares? Темата с цел отбелязване на факт ли беше или с цел дискусия? Така или иначе няма да срещнем кой знае колко различаващи се мнения във форум с основна тематика за здравословен начин на живот. :)
казано от Padre на 22.06.11, 12:07:
Продължавате да гледате проблема през вашите очи,а не се поставяте на мястото на човека отсреща.Вярно е,че има много глупави и мързеливи хора,но така е устроен света.Няма как всички да са умни красиви и с добро телосложение.Разни хора,разни идеали...Познавам хора,които са безкрайно интелигентни,финансово осигурени и имат много свободно време,но просто си казват,че спорта не ги привлича и са избрали да концентрират качествата си в други аспекти от живота.Харесват си се хърбави или с кореми,а и хората около тях ги харесват така.Повечето хора на последно място мислят какво ще ядът и кога.А когато си работил 12 часа,детето ти оревава орталъка,че иска Макдоналдс или сладолед и не иска да сложи друго нещо в устата си,последното нещо,което ще се замисли средностатистическият българин е колко е вредна дадена храна.
Ок, разбираме те! Но пък твоята гледна точка с нищо не променя факта, че България е на едно от първите места на стълбицата със инфаркти и инсулти. А тези, които умират са твои приятели, близки и съседи, както и наши.
Мнението беше редактирано от Valdis на 22.06.11 12:18.
22.06.11
12:16
Като национален символ ни стават бирените кореми и пушенето по 2 кутии цигари на ден. А нямало пари... Ти да видиш!
Националната култура е такава. Винаги е имало и ще има хора навсякъде по света които се грижат малко от малко за себе си, но навсякъде расте процентът на тези които избират мързела, а този на грижещите за себе си или расте много леко или стои на едно място. Радвайте се, че у нас го има него все пак.
аз се поставям на мястото на другите хора. поставям се на мястото на майка ми , която години на ред имаше проблеми с колената, поставям се на мястото на баща ми, който пък е с диабет тип 2. и затова избрах различния път. и никой не може да ме убеди, че е скъпо да се храниш добре или че някой няма време. аз работя и допълнително в къщи - като стане време зарязвам работата, отивам на тренировка, връщам се, готвя, вечерям и пак сядам да работя. е, не ми остава много време за телевизия, но то и нищо не дават. а едно дете ще плаче за фаст фууд, точно защото преди са му давали шоколад вместо вечеря, защото е по лесно.
22.06.11
12:31
казано от roberta на 22.06.11, 12:19:
...едно дете ще плаче за фаст фууд, точно защото преди са му давали шоколад вместо вечеря, защото е по лесно.
Цитирам това, за да се види още по-ясно.
На българина просто му се е разминавало доста дълго време това, което е на запад поради една или друга причина, ама това не значи че ще му се разминава завинаги.
казано от anxiety на 22.06.11, 11:52:
Повечето, но не всички! Има хора, които работят по 5-6 часа на ден , прибират се в тях и продължават да работят.След като свършат работа - тренировката им е последното нещо, което ще предпочетат да направят.
5-6 часа ли? Аз работя по 10 и тренирам чат-пат и двуразово, но поне веднъж дневно (чат-пат, 2-3 пъти седмично). Тренировката на тия хора е последното нещо, което ще предпочетат да направят, затова и са това което са. Не че това може да е оправдание да си ТОВА. Просто е много интересно след работа да гледаш нещо малоумно в телевизора, защото така са те научили.
Паласки, цици при мъжете, едни шкембета на 20 годишни младежи 1 метър пред тях... при момичетата картинката е също толкова зле и как може да не им пука!
Абе на тях как може да не им пука не го разбирам и аз, ама на теб защо ти пука също не ми е ясно. Човекът като такъв смело върви надолу, защото така е по-изгодно. Гледаш първо да не стане и с тебе и второ, като подсигуриш първото - гледаш сеир и това е, да ти пука за тях не е много смислено ... то на тях самите не им пука, пък ти да се натоварваш ..
Здрав можеш да произвеждаш, и дебел можеш да работиш и да произвеждаш - само че дебелия след работа ще сипе някой лев за бира и чипс, а един ден ще сипва и за лекарства - аз да съм отгоре и аз ще ги искам дебели всичките.
90% от световната работа можеш да я вършиш и да си умен, и да си тъп с промит мозък, ама като си тъп си много по-удобен.
Хората не се раждат такива, хората ги правят такива, защото е по-изгодно. Това което преди 20 години е било на запад, сега идва и тук, чисто и просто - изостанали сме и по-късно става, но става. Сто пъти бил предпочел да ръководя 6 милиарда тъпи дебелаци пред 6 милиарда здрави и мислещи хора, които ще си имат собствено мнение. Те това е цялата работа, това не е нещо с което може да се бориш, само може да се надяваш да не ти дойде до главата и на теб. Не знам защо толкова много хора се заблуждават, че човекът като е по-умен от овцата и не може да се води в стадо от овчар точно по същия начин.
edit: И тук не става въпрос за някакви от онези конспирации, а за една простичка истина открита от древните римляни - на който “хляб и зрелища” не му звучи като “дебел и тъп” да си помисли пак.
Мнението беше редактирано от G33K на 22.06.11 12:57.
22.06.11
13:05
А замисля ме ли се ние, с какво помагаме в тази ситуация?
Аз срещам силна обратна реакция и от най-блиските си хора, когато им дам режим на хранене и тренировка. Изобщо неискат да чуят. Радостното, е че сестрами е почнала да спазва пограма с режим на хранене, който и бях правил по “Зоната” , макар и година по - късно -:). Жена ми не иска и да чуе...За сега - :)(от 5 години сме заедно - има време).
Един приятел преди 2 години му направих хранителен режим пак по “Зоната”. Сега е 15 кг. по - лек, вече не хърка и спи при жена си, за разлика от преди това. Никога не е спортувал и сега не спортува. Отказва категорично.
Малките победи ми дават надежда, че все пак можем да променим нещо. Макар и незначително погледнато над общата картинка-:)
Мнението беше редактирано от Delfin Dimitrov на 22.06.11 13:15.
22.06.11
13:09
Тряа се съберем билдърите и билдърките на ББ-Тийм и да праснем един плаж, да засенчим всички “топки”(лоени) :D
Оправдания бол... въобще чудесни мнения има в темата... ми може- майка ми гони 50те и работи 7дни в седмицата, като 5дни са на бюро пред компютър и намира време да си гледа къщата и да ходи на танци 3 пъти седмично- пак е вид движение и тренировка, но както беше казано то не става въпрос всички да са спортисти и да гонят максималния си потенциал, а да имат елементарна култура на хранене и някакви навици... Аз също може да тренирам и да имам някое кило лой по мен повече, но не залежавам и застоявам, както е с повечето хора и да докачливи са на тая тема и сме фанатици и орторексици... Положението е много зле...
22.06.11
13:38
Заклеймете ме ако искате, но аз съм на мнение, че лошата телесна форма (било то затлъстяване или хилавост) трябва да се критикува! Също както тютюнопушенето. Защото в 99% от случаите става дума не за заболяване, а за мързел и невежество!
Нямали време да спортуват, щото ходели на работа... аз как намирам време!?
Работя 5 дни в седмица от 8:30 до 18:00. Докато се прибера в задръстванията става 18:30. Ям, чакам час и половина и отивам на тренировка. Прибирам се към 22часа и всичко се повтаря.
Да, лишавам се от безценното кибичене по кафенетата и празните приказки с аверчетата от махалата, но за сметка на това съм в перфектно здраве и добра форма.
И да, отнасям се с пренебрежение към връстниците ми, които от години не са си виждали оная работа заради бирения корем, както и към тия, дето са по 50кг. Както и към тия, дето гладуват, за да пушат Davidoff… off… fuck off!
Мързела и невежеството не трябва да се толерират!
Когато видите някой ваш познат или близък човек, че е тръгнал по сладкия и безгрижен път на залояването, вместо да го успокоявате - посочвайте проблема с пръст и на висок глас. Обяснете му какво прави със себе си, за да се образова. Един ден ще ви е благодарен.
22.06.11
13:52
Владо за президент! :D :D (Не, сериозно..)
Събота и неделя бях на плаж, но не забелязах чак такъв ръст на затлъстелите хора. Даже ми направи впечатление, че много млади момчета и момичета са почнали да се грижат за телата си. Разбира се имаше и такива, които освен спортовете изтласкване на кюфтета и 100 метра вита баница, други не са виждали и опитвали. Особено при индивиди над 30 год и под 10. Дотук добре.
Мен лично не ме интересува койе дебел и кой слаб и кой не мисли за тялото си. Сега ще ви обясна и защо.
Говорите, че нямали време и такива разни глупости. Аз съм на работа 8 часа + 1 обедна почивка + 2 път = 11 часа. Намирам време да спортувам и да се виждам с прители, да си оправям лични проблеми и работа, и не на последно място достатъчно сън. @anxiety - Ти водил ли си се на работа някога? Според теб работния ден е 6-7 часа и това е много? Не искам и не мога да си представя как ще се справяш с тренировки и работа след време, когато трябва да се гледаш сам. :)
Засегнахте и темата за хората, които са дебели поради някаква болест, но ето малко неща за размисъл - Ами ако болестта им е следствие от наднорменото тегло, а не обратното? Дали наистина повечето хора са дебели, защото са болни или просто ги мързи? Осъзнавате ли, че проблемът с наднорменото тегло е не само козметичен, но и че той засяга здравето?
По мои лични наблюдения 80% от хората с наднормено тегло са просто мързеливи и безотговорни към тялото си. Веднага давам пример:
1. Имам приятел, който всяко лято се сеща да тренира. Всичко е ОК. Преди 3 години се бях хванал да му помагам с мисълта, че наистина го иска и е постоянен. Е, познайте. Не беше. Точно след 1 седмица спря. Аз се опитах да го карам, да го бутам, да му правя примерни менюта, да го изкарвам на сила да тренира... докато накрая не ми писна. Човек няма ли желание, няма и резултати. Това се повтаряше и следващите години, дори и тази, с изключение, че вече не ми пука и когато ми каже аз ще отслабвам аз му отговарям с: Добре! :). Естествено, като иска съвет му го давам, но знам, че няма волята и желанието за промяна. Яд ме е, защото ми е един от най-добрите приятели.
2. Има едно дете, което явно има някакво заболяване. Може би е 180 см и тежи към 150 кг. Идва да играе баскетбол в училището. Дотук добре. Майка му идва с него, също добре. Но нещото, което мен ме шокира беше, че явно идва за да свали килограми и т.н., но майка му вместо вода му дава да пие кола! Докато спортува! Пие Кока-Кола! Майка му! Нямам думи.
Затова спрете да защитавате милите дебели хора, които видиш ли нямали време. Да ги ожали човек. Аз пък имам.
СЪДБАТА НА ЧОВЕК ЗАВИСИ ИЗЦЯЛО ОТ НЕГО. Всеки ден ние правим малки и големи избори, от които следват други избори или случки в бъдещето. НЯМА СЛУЧАЙНИ НЕЩА. Случайността е за хора, които нямат смелостта да поемат живота в собствените си ръце.
22.06.11
16:33
казано от Dimzata на 22.06.11, 14:15:
Събота и неделя бях на плаж, но не забелязах чак такъв ръст на затлъстелите хора. Даже ми направи впечатление, че много млади момчета и момичета са почнали да се грижат за телата си.
И аз имам подобни наблюдения.
Не знам как е по Северното Черноморие, аз посещавам Южното.
Много отдавна никой не споделя глупостите на бабите от рода “щом е дебеличко, значи е здравичко”.
Родителите, с които общувам се стараят да създават здравословни хранителни навици на децата си. В групата на детето ми няма нито едно дебело дете! Живеем в обикновен квартал, с обикновена детска градина. Честно казано, много много рядко виждам пълни деца в квартала.
Водим ги в МакДоналдс понякога и им даваме да пият газирано, но не често. Според мен децата не реват за МД, защото някой им позволява да вечерят шоколад, а защото другите деца са там.
Хората много добре знаят кое е полезно и кое не, не са толкова невежи, колкото ги мислите. Повече от сигурна съм, че знаят как трябва да се хранят и колко е важно движението.Как ще живеят е въпрос на личен избор. Геният на крилатите фрази Хоумър Симпсън казва :“Just because I don’t care, doesn’t mean I don’t understand”.
Не приемам само, когато налагат избора си на децата. Това е напълно безотговорно.