25.06.11
00:22
Здравейте!
Наскоро прочетох, че при бягане е правилно да се стъпва първо с предната част на ходилото и после с петата, защото така вибрациите от удара се абсорбират от прасеца и ахилесовото сухожилие, а иначе това натоварване би се поело от кокалите и ставите. Работата е там че статията беше от онзи тип, където някой пише нещо с цел гледаемост,а достоверността не е задължителна.
Забелязал съм обаче че когато вървя стъпвам първо с петата и някак си удара го усещам чак до главата. Най-добре се осеща когато съм с чехли. Не съм бягал наскоро за да кажа там как стоят нещата. Именно това ме накара да се замисля и да създам темата за се дискутира въпроса, който вероятно засяга много хора.
Въпроса ми е трябва ли да се стъпва първо с предната част на ходилото и след това с петата при бягане и при вървене ?
Е как ще стъпваш първо на петата бе приятел? На мен ми се вижда странно това,аз тичам почти винаги само на предната част от стъпалото,и по този начин мисля,че се акцентира повече на прасците.
Еххх, Пронгел, ти като момиченце ли бягаш - на пръстчета....хопхопхоп...:Д По тоя начин колко километра ще изкараш?
При ходенето - пети, пръсти (всеки си има различна походка, аз използвам пети пръсти, някои ходят на пръсти само, кат балерини)
При бягането- пети, пръсти
Просто това е начиан да се предвижваш..и много добре че постна подобна тема, защото техниката на клека е ясна, ама на бягането съм свидетел че повечето падат на пети и след това чак тръгват да бутат с прасец...това е едно движение...стъпалото плавно стъпва на земята и я избутва назад като преминава по цялата си дължина в контакт със земята...по този начин имаш фаза на избутване и рековъри фаза, когато кракът прави цикъл и отново мощно избутва земята. Това че ти се разтриса канчето значи че не си много прецизен при приземяването, а се приземяваш с почти изправен крак...всичко трябва да е с голям тайминг, тярбва да го усещаш как става...в момента в който петата стъпи вече трябва да ти щракне горе че трябва да избутваш..това е оптималния вариант с който ще изразхподиш най-малко енергия....бягането най-общо представлява (кросса) кратка изометрична фаза, тонична фаза, възтановителна. Оправи го това, Милене, че после да не ми обесняваш как бягането било лошо и да не го правя, както със щангите.....СТЯГАЙ СЕ МОМЧЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ ;)
25.06.11
07:11
казано от valerious на 25.06.11, 01:28:
Еххх, Пронгел, ти като момиченце ли бягаш - на пръстчета....хопхопхоп...:Д По тоя начин колко километра ще изкараш?
Откакто четох статия тичайте свободни за едно племе в Мексико, които тичат по 200км (!!!) за да се разходят и разведрят, когато са депресирани тичам само на ПРЪСТИ - стигал съм то 10 км и мога и още. Тогава няма никакво значение с какви обувки си, постепенно и риска от контузии намалява също драстично.
25.06.11
07:34
Това е правилният начин на тичане. До колкото си спомням го наричаха ‘’олимпийски начин’‘. Никога не се бях замисляла за техниката на тичане, докато една вечер не гледах поредния епизод по Дискавъри -’‘Свръх човеци’‘. Изследваха един мъж, който имаше способността да тича 10-12 часа без да спре. Най-интересното беше, че никога не получаваше мускулна треска. Изследваха всичко възможно, за да разберат причината. Едното нещо, което му помагаше за издръжливостта беше начина му на тичане - пети-пръсти. Усвояването на тази техника му беше добър приятел. Главния фактор за издръжливостта му беше друг, но все пак техниката оказва положително влияние.
25.06.11
09:13
Ще си позволя да си копирам коментара, който оставих под статията за Особености на човешкото ходило.
Много пълноценна статия. Аз искам да вмъкна едно интересно проучване във връзка с коментара на Стоил и отчасти статията за човешкото стъпало.
В Мексико има местност наречена Copper Canyon. Там живее народ, който е способен да избяга на един дъх, без почивка разстояние от 700км., независимо дали става въпрос за жените, мъжете или децата. Направо е изумително! Отделно, че това разстояние се избягва на абсолютно босо стъпало или със сандали, които хората си правят сами. Предаването за това гледах по Discovery. В него се търсеше причината да може да бъде извършено подобно изумително нещо. Освен проучване на диетата на жителите беше направено проучване дали има връзка между тичането бос и тичането с маратонка. Оказа се, че когато се тича с маратонка, човек инстиктивно се приземява първо на петата и след това стъпва с предната част на ходилото. Това обаче оказва много голям натиск и натоварване както върху човешкия скелет, така и върху мускулите, които извършват много повече работа и се умарят по-бързо.
При тичането на бос крак, става точно обратното. Човек инстиктивно първо стъпва с предната част на ходилото (пръстите) и след това на петата, което пък намалява в много голяма степен натоварването, което понасят краката и тялото като цяло. За съжаление времето, в което живеем не позволява да се разхождаме по улиците без обувки, но е интересен факта как си вредим чрез собственото си произведение наречено “обувка”.
Ето и линк към предаването - http://www.youtube.com/watch?v=oqoz0h6K9zk .
25.06.11
10:06
казано от Тихомир Велев на 25.06.11, 09:13:
Ще си позволя да си копирам коментара, който оставих под статията за Особености на човешкото ходило.
Оказа се, че когато се тича с маратонка, човек инстиктивно се приземява първо на петата и след това стъпва с предната част на ходилото. Това обаче оказва много голям натиск и натоварване както върху човешкия скелет, така и върху мускулите, които извършват много повече работа и се умарят по-бързо.
При тичането на бос крак, става точно обратното. Човек инстиктивно първо стъпва с предната част на ходилото (пръстите) и след това на петата, което пък намалява в много голяма степен натоварването, което понасят краката и тялото като цяло. За съжаление времето, в което живеем не позволява да се разхождаме по улиците без обувки, но е интересен факта как си вредим чрез собственото си произведение наречено “обувка”.Ето и линк към предаването - http://www.youtube.com/watch?v=oqoz0h6K9zk .
Т.е и в двата случая се говори за редуване на пета-пръсти или обратното. Не смятам обаче, че при тичането на бос крак инстиктивно се стъпва първо на пръстите.
За мен е странно и твърдението, че техниката пета-пръсти оказвапо- голям натиск и натоварване, върху скелета и мускулите от техниката пръсти-пета(въобще ако е техника) Доколкото съм запозната, атлетите използват техниката пета-пръсти и си мисля, че ако това натоварва толкова много техните тела и способства за по-бързото уморяване на мускулите, то те щяха да бъдат принудени да заучат техниката на пръсти-пети(поне така си мисля).
А до колкото разбрах от изледването на Дискавъри в поредицата ‘’Свръх човеци’’ - главната причина за уморяването на мускулите и техния отказ е повишаването нивото на млечната киселина в човешкия организъм. Всъщност това беше и ключовия фактор в случая, който изложих по-горе, въпросният човек можеше да тича с часове(всъщност тича цял ден), без да изпита умора, заради това, че при него след определено време, нивата на млечната киселина в организма му драстично намаляват, като при останалите хора се случва обратното.
Мнението беше редактирано от Мила на 25.06.11 10:07.
25.06.11
10:24
Аз имах предвид точно това за което Тихомир говори. Аз в като тичах по едно време бях решил, че ми трябва по-добри маратонки и т.н. След като четох за тия в Мексико си тичам със супер тънка и твърда подметка, която единствено ме пази от забиване на стъкла и камъни и тичам само на пръсти - умората е по-малка и натоварването върху КОЛЕНЕТЕ също!
Всъщност за да не спорим ще ви препоръчам да опитате - поне два пъти да тичате САМО на пръсти с тънка подметка поне няколко километра.
Мнението беше редактирано от entwickler на 25.06.11 10:25.
25.06.11
10:35
Аз от това, което Тихомир е цитирал, разбирам, че е по-добре при тичане да се стъпва първо на пръсти и после на пета, а не пета-пръсти.
Преди тичах само на пръсти и имах силни болки в предната кост под коляното. След консултация с лекар, промених начина на тичане т.е пета-пръсти.
Мнението беше редактирано от Мила на 25.06.11 10:38.
25.06.11
10:38
При ходенето - пети, пръсти (всеки си има различна походка, аз използвам пети пръсти, някои ходят на пръсти само, кат балерини)
При бягането- пети, пръстиПросто това е начиан да се предвижваш..и много добре че постна подобна тема, защото техниката на клека е ясна, ама на бягането съм свидетел че повечето падат на пети и след това чак тръгват да бутат с прасец....)
като по учеbник! пета-стъпало-пръсти.
не може да се бяга на пети...защото аз не мога.
не може да се бяга на пети и ....защото не познавам хора които могат.
има доста изписани неща от Грей Кук и много други занимаващи се с движение. въпроса според мен не е “трябва ли да се бяга на пръсти” а по-скоро “бягането на пръсти за всеки и по всяко време ли е?”
Грей Кук “тичането на пръсти е self-limiting activity.” т.е. като си начинаещ не можеш да направиш прекаленно много и не можеш да се надскочиш.
защо обувките ни имат мека подметка? защото ходим на твърда настилка. меката пета ни позволява да стъпваме първо на нея, което не прави тоя начин непременно по-ефективен и още по-малко го прави по-полезен.
“като се приземяваш и центъра на тежестта преминава надолу, чрез сгъване на коляното и ТБС за да омекоти удара.” голяма загуба на енергия според някои.
има много анализи на тичането, като това филмче ми се вижда доста просто и в голямата си част “достоверно,” въпреки че има някоя и друга измишльотина.
http://www.youtube.com/watch?v=jGoyLDXJI9I
http://www.youtube.com/watch?v=7jrnj-7YKZE
http://www.youtube.com/watch?v=RpzeKxdE_Po
Мнението беше редактирано от Цветан Василев на 25.06.11 10:39.
Просто това е начиан да се предвижваш..и много добре че постна подобна тема, защото техниката на клека е ясна, ама на бягането съм свидетел че повечето падат на пети и след това чак тръгват да бутат с прасец...това е едно движение...стъпалото плавно стъпва на земята и я избутва назад като преминава по цялата си дължина в контакт със земята...по този начин имаш фаза на избутване и рековъри фаза, когато кракът прави цикъл и отново мощно избутва земята. Това че ти се разтриса канчето значи че не си много прецизен при приземяването, а се приземяваш с почти изправен крак...всичко трябва да е с голям тайминг, тярбва да го усещаш как става...в момента в който петата стъпи вече трябва да ти щракне горе че трябва да избутваш..това е оптималния вариант с който ще изразхподиш най-малко енергия....бягането най-общо представлява (кросса) кратка изометрична фаза, тонична фаза, възтановителна. Оправи го това, Милене, че после да не ми обесняваш как бягането било лошо и да не го правя, както със щангите.....СТЯГАЙ СЕ МОМЧЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ ;)
Като 2 момиченца тичам.А колко мога да искарам? - Със сигурност доста повече от теб,но да не влизам в спорове повече.
25.06.11
11:23
На пета не стъпваш ли като ходиш мързеливо само , защото аз само тогава стъпвам на пета иначе като тичам или хода с темпо на средната част или пръсти ?
25.06.11
14:38
При бягане винаги се използва предната част на стъпалото !
Днес играх малко футбол. Когато топката бе надалеч тичах пръсти-пети и някак си бягането бе “по-леко”, по малко натоварващо кокалаците. Но когато трябваше да спирам да взимам топката или за излъжа противника стъпвах повече на пети и се усещаше разликата. Възможно е това да е от самовнушение, макар че не съм обсебен от това как е по-добре да се бяга.
25.06.11
20:06
Застанете на едно място и започнете да играете ръченицата. Това е аналог на лек крос. Не се стоварвате на земята на пети, нали така? Иначе тежко ви на петите, ако не на друго. Стъпвате първо на пръсти, прасеца поема натоварването, след това и петата стига до земята и отново се изтласквате от пръстите с помощта на прасеца.
ПС: Между другото мисля, че ако се бяга на самоход няма как да се стъпва първо на петата, но ако тичаш на пътека във фитнеса можеш да стъпваш първо с петата.
ПС2: Може и на самоход, пробвах го, но лично на мен ми е адски неудобно.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 25.06.11 20:18.
Интересно как бягате....и колко бягате...и колко бързо бягате??
Каква ръченица?! Какво общо имат скоковете с бягането?
Бягайте си както искате, надали ще ми повлияе вашето решение...но експериментите ги представете на пистата...даже ако искате в комплекс - бягане + ръченица :) ) )
26.06.11
08:22
Не смятам, че ръченицата има общо общо с тичането. При начина на тичана - пета-пръсти, не означава, че започваш т.е. буташ с петата, означава, че започваш с пръсти, а с другия крак падаш на пета. Ако някой започне всеки ден да прави 10-15 километрови кросове, тичайки само на пръсти, след време ще започнат болки в предната кост под коляното, защото натоварването се поема само от една определена част.
Така, така...съгласен съм...аз лично започвам да бутам леко още с петата, но както и да е - всеки си има стил.
Тихомире, е тука вече ме учуди...”тежко ви на петата” .....не я мисли тая пета толкова, това е естествен амортизатор....пази други работи, като коляното. От такова тичане на пръсти коляното го отнася, стъпалото също е под огромен стрес, като се има впредвид че бягането и ходенето е просто едно контролирано падане...просто подлагаш едната става, а после другата за да не паднеш...сигурно имате доста грамадни прасци и им се кефите, но това са разстояния от 5-10 км...12-13000 крачки да речем...постоянно напрежение...отразява се.
И отново да кажем: това са “златни стандарти”, пък всеки си бяга както иска. При вдигането на тежести можеш да обръщаш на мъртва тяга и бицепсово сгъване...после да седнеш на пейката и да напраиш една раменна преса от брадичката :Д...ама не е ефективно нали?
26.06.11
17:17
Не знам за вас, но аз съм имал проблем с подбити пети след бягане и е някакъв ужас. Това беше преди години, а чак след като попаднах на информацията за онова племе, което тича стотици километри, разбрах точно защо ми се е подбила петата. Вярно, че с днешните маратонки е трудно да ти стане нещо на самата пета. Даже мисля, че заради самите маратонки няма как да тичаш на пръсти. Така са изобретени, че да падаш първо на пета. То ако не са маратонките, не мисля, че ще има такъв смелчага да тича и да стъпва на пети. Ако не опитайте да тичате боси и да падате на пети. Аз не бих искал.
Не знам...аз съм склонен да вярвам на хората от клиповете, които чрез опити и графики доказват и показват, че стъпването първо на пета носи повече вреди. Ефекта “спирачка”, който се получава и всички други работи върху костната система на крака, които не можах да чатна, но разбрах, че не е на добре. И аз като тичам често се усещам, че се приземявам първо на пети. То такъв навик от 10-15 години тичане трудно се променя, освен ако не тичаш ежедневно.
Пък и онова племе...единствената разлика е тази, че те тичат боси и стъпват първо на пръсти. Дали е случайност? :)
хахах..добре...може ли да не намесваме племето...така като започна спор с някой и той каже “оооо ами не го ли знаеш ония, той така прави, значи е възможно” Това племе да ен би да тича на Асфалт или бетон че да им стане нещо като са боси? То в тоя пясък или пръст може да бягаш както си искаш. Това, че бягат 200 км на пръсти не означава, че е ефективно.просто специализация.кой да им каже как да бягат..светът върви напред...обувки се правят...да...еми нормално чоек...
За подбиването на петата, което си направил.....май не четеш...като казвам пета пръсти не означаа да си исипеш цялата тежест на прав крак на пета....всичко е много плавно, много ловко, КРАСИВО! :Д По едно време доста бягах..сутрин, вечер, на кросфит тренировките...ако не си ефективен гориш. И не съм успял да си набия петата все още..странно как става така?
Мда и още нещо...за повечето от вас, като бягат целта им е да се потят, да изразходват енергия, мазнини да се горят, яко кардио :Д Е, ок тогава бягай на пръсти...като това е естественото...дайте едни резултати на 5к Run и на едни интервални спринтове по избор и да видим...ем така де...резултати, а не някакви племена и теории....
Мнението беше редактирано от Valleri на 27.06.11 05:31.
27.06.11
10:03
Не знам за вас, но на мен темата ми стана доста интересна и отделих около час, за да потърся научна информация като текст, а не само ю-тюб клипчета. Определено не съм се заканил да тичам бос, но...
Това, което намерих показва едно (или поне аз така го тълкувам) - преди да се изобрети обувката/маратонката, хората са бягали като са стъпвали първо на пръсти и след това на пети. Като и тук не става въпрос за тичане като балерина, а за стъпване на почти цяло стъпало, но въпреки това първо предната част на стъпалото прави контакт със земята.
От друга страна, след като модерната маратонката е изобретена (доколкото разбрах е преди/около 1970г.) начина на тичане тотално се променя. Хората започват да се приземяват на петите си, а проблема от това е замаскиран чрез високите технологии - въздушни възглавници, специална гума за изработка и други, които ти позволяват съвсем спокойно да се изсипваш на петата си.
Открих следните интересни изследвания. Ще дам цитати на най-важното от тях според мен, а отделно ще дам и линкове, за да могат по-заинтересованите да прочетат целият текст.
Foot strike patterns and collision forces:
Kinematic and kinetic analyses show that even on hard surfaces, barefoot runners who fore-foot strike generate smaller collision forces than shod rear-foot strikers. This difference results primarily from a more plantarflexed foot at landing and more ankle compliance during impact, decreasing the effective mass of the body that collides with the ground. Fore-foot- and mid-foot-strike gaits were probably more common when humans ran barefoot or in minimal shoes, and may protect the feet and lower limbs from some of the impact-related injuries now experienced by a high percentage of runners.
Mechanical comparison of barefoot and shod running.:
It was concluded that when performed on a sufficient number of steps, barefoot running leads to a reduction of impact peak in order to reduce the high mechanical stress occurring during repetitive steps. This neural-mechanical adaptation could also enhance the storage and restitution of elastic energy at ankle extensors level.
Low-tech running shoes in high demand:
Many runners are shedding traditional running shoes — with their padded heels and gel sacks and air pockets and arch supports and “motion control” technology — because these shoes may weaken the muscles in the feet and encourage runners to forcefully strike the ground on their heels.
“There are four layers of muscle in our feet. The majority of the muscles are used less, if at all, when the feet are in supportive footwear.”
Biomechanical and physiological comparison .... Това проучване показва, че обувките на снимката, която съм прикачил помагат доста:
The data of this study support the assumption that changes in the foot-ground interface led to changes in running pattern in a group of experienced barefoot runners. The Fivefingers model seems to be effective in imitating the barefoot conditions while providing a small amount of protection.
Barefoot-shod running differences: shoe or mass effect?:
Net efficiency, which has metabolic and mechanical components, decreased in the shod condition. The mechanical modifications of running showed that the main role of the shoe was to attenuate the foot-ground impact by adding damping material. However, these changes may lead to a decrease of the storage and restitution of elastic energy capacity which could explain the lower net efficiency reported in shod running.
И за да съм честен, попаднах и на:
Barefoot running claims and controversies: a review of the literature., където се казва:
Although there is no evidence that either confirms or refutes improved performance and reduced injuries in barefoot runners, many of the claimed disadvantages to barefoot running are not supported by the literature. Nonetheless, it seems that barefoot running may be an acceptable training method for athletes and coaches who understand and can minimize the risks.
Всичко това е по отношение на това кое вреди повече.
Относно спортни постижения нямах време да търся достатъчно и не намерих изследвания, но по този въпрос си мисля, че маратонците и разстоянията, които тичат, определено биха искали да тичат боси или с онези смешни обувки, за да минимизират контузиите.
Edit: Ето тук дори може да се види, че и самият Бекеле и останалите маратонци се приземяват на пръсти:
http://www.youtube.com/watch?v=YRDlX0bfQKc
Спринтьорите, те си тичат на пръсти, тук не мисля, че има две мнения. Ето и 1-2 клипа:
http://www.youtube.com/watch?v=6BmtGNjm7BE&feature=fvwrel
http://www.youtube.com/watch?v=qmErE5ogKJE&feature=fvwrel - тук можете да видите аналогията ми с ръченицата, която така ви изуми.
http://www.youtube.com/watch?v=KRZvlQTTCMg
http://www.youtube.com/watch?v=XQEnut04rqU&feature=related
И още един интересен клип:
http://www.youtube.com/watch?v=WibWjSEw-F4
Поздрави!
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 27.06.11 10:21.
@Тихомир:Да отделяме време да четем повечко....ОК..ако се поразровя ще намеря същото количество информация за бягането пети-пръсти, нали? И какво става тогава? Не знаем как да бягаме и се панираме яко, объркани от цялата тая информация....Та...отново казвам, излез на стадиона и бягай, поразсъждавай малко....пробвай различно темпо, с обувки, без обувки - както искаш...и тогава сподели мнение, много е интересно как само като си седиш на компютъра си толкова сигурен в това, без да го изпробваш...практика, практика, а не само информация. Добреее..да кажем че цялата тая информация, която си намерил за 1 час (можеше да направиш едно бягане за това време) е вярна...значи аз не бягам правилно...ахаххах, не бих казал...виждаш ли, всичко е много субективно...Мненията ми по темата са от части от книгата “Супертрейнинг”, но не съм се средоточавал върху сухата теория нарочно...мисля че няма нужда....останалото е от опит и от безценните съвети на Славко....това ми се е набило в главата. Дори и при многоскоците е така - пети-пръсти...при олимпийските пети-пръсти-пети......за какво набиване на пети говорим не знам. Може би объркването ти идва от това че се изразяваме по този начин “пети-пръсти”...това не означава 2 движения...отново се повтарям.
Практика, практика, практика...трябва да си го изпиташ на главата, да го изстрадаш, за да го разбереш.
27.06.11
18:21
Ок, явно всеки си има мнение. Не съм се забързал да те отучвам от начина ти на тичане. Споделям моето виждане за нещата. И да отбележа, че не седя и не съм седял на стол цял живот. Бягал съм и бягам от време на време. Точно затова и споделям мнението за приземяване на пръсти. Понеже го усещам по-добре. Понеже като излезна на стадиона се приземявам на пръсти. Теорията е допълнение.
А практика, освен моята, която не показвам, а и смятам, че не съм образец, показах и такава на други спринтьори и маратонци. Докато виждам, че най-добрите спринтьор (Болт) и маратонец (Бекеле) да тичат по този начин (и не само те), ще имам едно наум, че може би и това е помогнало да са №1. Докато чета научни изследвания - пак ще имам едно наум. Жалко, че не мернах из 50-те изследвания, които прегледах едно, в което се казва, че да се приземиш на пета е по-добре. Но...всеки с разбирането си, нали така? :)
Вместо да се карате за дреболии, защо просто не се консултирате с някой учебник по лека атлетика? Ако няма как с удоволствие бих погледнал моя, но не и тази вечер, много съм уморен, опъвах 1км. оптичен кабел през дървета и то след тренировка за крака (dull) . Ако все пак имате желание, утре ще ви кажа по учебник как е !?
Тези дни възнамерявам да пробвам и двата начина на бягане. Притесняваме че разликата в резултата ще бъде от други променливи като какво съм ял, дали съм се наспал, колко съм изморен, дали преди това съм натоварвал краката ...
Тихомире, поздравявам те за усърдието, което си вложил. Наистина доста информация си изкарал, подкрепяща твърдението ти. Също така радвам се че си ме разбрал че говоря за стъпване първо на пръсти и после на цялото ходило, а не стъпване само и единствено на пръсти, както някои хора се подведоха.
x_3_mar, вероятно в учебника ти ще твърдят, че е правилно за удара с пета т.н. heel strike. Това вероятно ще е, защото е писан преди доста време, когато тази теория/хипотеза със стъпването първо на пръсти още не е била измислена. Съществува и вероятността да е нов, но да е писан от привърженици на старите учения или както казват в клипа, информацията може да е “out of date”.
Разбира се, това е само една гледна точка върху правилността на написаното, от друга ъгъл нещата вероятно ще са различни, но не съм аз този, който е запознат със всички гледни точки за да ги изброя.
Мнението беше редактирано от Overlord на 27.06.11 21:45.
казано от Overlord на 27.06.11, 21:39:
x_3_mar, вероятно в учебника ти ще твърдят, че е правилно за удара с пета т.н. heel strike.
Не съм съвсем убеден, ако трябва да съм искрен, не смятам, че ще е и на пръсти... Не споделям и двете теории. Първо да уточним, че става въпрос за бягане на средни и дълги разстояния! Ако е така, то си мисля, че първото докосване на земята ще се случва в страни, малко по-назад от там където започва малкия пръст и съседния му. Въобще не знам дали ме разбирате, тази вечер съм много зле (nod)
27.06.11
22:45
Току-що се връщам от тренировка(така де, вече не точно сега, но мина време, докато седна на компютъра). Като начинаещ спринтьор реших да опитам този тип бягане пръсти-пети. Обикновено при мен се случваше наобратно... Та, какво установих? Между другото, тази събота и неделя се стремих по време на разходките, докато ходя, също да стъпвам по този начин. Така малко свикнах и днес този тип бягане сякаш въобще не ми се струваше необикновен. Тичах 3км. със средно темпо за загрявка, след което направих 8х100м. спринтове... Въпреки че въобще не си внушавах кой знае какво, резултатите бяха доста задоволителни. Първо - важно е да отбележа, че бягам с гуменки, които са с тънка подметка и го правя на некачествено циментово игрище, насипано с дребни камъчета и на места неравно, но към момента с това разполагам. По отношение на болката сега изобщо не усещам никаква такава, а друг път ми е много трудно да се наглася психически, точно поради тази причина, че след това не си чувствам петите и ми трябват минимум 2-3 дни почивка за отшумяване на болката. Издръжливостта по време на бягане, естествено без болка, значително се повиши и сега си бягам с максимални сили до последния миг, без да забавям. Концентрацията е на много по-високо ниво, пак по същата причина - просто не ме боли и не се разсейвам. И следствието от тези неща са постигането на по-добри резултати - повече бързина, повече ефективност за по-малко време. :) Тоест, идеята за “правилното” стъпване пръсти-пети при мен се оказа доста по-разумна от обратното - поне за днес, но като гледам, това явно не е преставало да бъде така при голяма част от атлетите и маратонците.Така че, ако не сте опитвали този тип бягане, просто го направете - никак няма да ви навреди, а може и да се окаже в голяма полза за вас. :)
Мнението беше редактирано от Габриел Димитров на 27.06.11 23:10.
Без да съм чел другите мнения в темата. Когато бягаш на пръсти хем си по-бърз, хем по-пъргав. Това е единственото нещо което научих от тренировките по футбол :D
ФАКТОРИ, ОБСЛУЖВАЩИ СКОРОСТТА И ИКОНОМИЧНОСТА ПРИ БЯГАНЕТО
ПОСТАНОВКА НА ХОДИЛОТО
Изследванията, наблюденията и филмовите анализи показват, че в зависимост от скоростта на бягането постановката на ходилото в момента на предното докосване е различно. Въпреки различията, обуславяни от скоростта на бягането, постановката на ходилото е подчинена на природни и анатомични закономерности. Формата на движението в момента на предното докосване се обуславя от анатомичната структура на ходилото и от рефлекторната същност на стремежа да се търси най-стабилната опора при заемане на определено положение Поставяйки ходилото върху опората в момента на предното докосване, то е насочено надолу със своята предна външна част. Колкото скоростта е по-висока, толкова тази форма на докосване на опората с предната външна част на ходилото е по-силно изразена. Стремежът да се стъпи на тази част на ходилото е стремеж да се осигури най-стабилна и гъвкава опора на крака в момента на стъпването..... ...... При дългите разстояния краткотрайното докосване на петата във фазата на амортизацията е допустимо.
ТЕХНИКА НА БЯГАНЕТО ПРИ СРЕДНИ И ДЪЛГИ РАЗСТОЯНИЯ
........ приземяването се осъществява на външната част на ходилото в неговата предна половина. Лекото сгъване на крака още повече благоприятствува амортизационния процес. Миг след предното докосване следва моментът на вертикала, при което кракът е свит и отпуснат на цяло стъпало, а маховия крак силно свит в колянната става......