Един Добър Crossfit - Подходящ ли е за мен ?

РЧ

20.05.11
00:00

Аз Съм на 13 години , 156-157 см висок , 57кг , правя 2-3 набиранки и около 17 лицеви , Ето Crossfit-a -

Подходящ ли е за мен ? и може ли да добавя коремни преси и коремни преси за талия

Crossfit е подходящ за всички от всяка възраст. Едно от нещата, който трябва да знаеш за Crossfit е, че хора от различни силови нива и с различно тренировъчно минало успяват да завършат всяка една тренировка. Как? Аз мога да направя мъртва тяга с 60 кг, ти с 50 кг. Всеки достига собствените си граници, надминава ги ,става по-добър. И се учи. Никой не е роден кросфитър. Но става кросфитър и това е дълъг процес, защото crossfit съдържа елементи от powerlifting, гимнастика, гъвлавост и какво ли още не. Дали е по-добър от калсичекия фитнес и от невероятно неинтензивното мускулно изолиране? Със сигурност. Crossfit може да се прави вкъщи, навън, с други хора, самостоятелно, в залата,ако щеш. 
Аз лично не бих се върнала към класическия фитнес. С Crossfit претърпявам физическо и ментално развитие. В залата се боря с гнева,че някой идиот ми зяпа задника , докато клякам. No Thanks.

26.06.11
14:01

off/ бас ловя, че и кросфитърите се заглеждат по атрактивни дамски дупета :) /

Не виждам причина да НЕ става, обаче като самодейност за младеж, без никаква физическа и теоретическа подготовка, не знам доколко е уместно..
Доколкото схващам от клипчето, което си пуснал и от  “Ето го Кросфита”, не си много наясно какво е кросфит. Това не е 1 програма, която да следващ, а е по-скоро съвкупност от различни дисциплини и немалко начини за практикуването  и комбинирането им.
Разгледай Кросфит секцията, както и статиите в изданието. Кросфитърите са доста отзивчиви и ще ти дадат доста насоки и подкрепа, ако решиш да практикуваш.

За кросфит е добре да имаш силова подготовка - трибой, олимпийски щанги, гимнастически елементи. Въз основа на тях се гради всичко, иначе няма да развиеш нищо друго освен издръжливост. Примерно аз правя повече тежки щанги и кондиционите не са ми повече от три на седмица.

1. Истинските кросфитъри нямат време да гледат дупета- заети са да ТРЕНИРАТ интензивно и нямат 5 минутни почивки, в които да смущават хората около себе си. нямат и огледала, за да гледат “огромния си бицепс”.
2. В залата  за Crossfit,  в която аз тренирам със сертифицирани Crossfit треньори, идват напълно начинаещи, някои, от които без никакъв спортен опит, които се учат да правят clean& jerk , power clean, DL и т.н. точно толкова добре, колкото и десетобойците. Естествено, ако започнеш да се занимаваш с CF самостоятелно, е добре да имаш спортна култура.
3. Техниката на основните движения се упражнява преди всяка тренировка, независимо от нивото на трениращите. Защото в крайна сметка е като говоренето на език- ако не се упражнява се забравя.

+ crossfit е спорт , а не порграма за трениране... само да допълня :)
това на клипа е по-скоро полиометрична програма, а не CF

Мнението беше редактирано от Александрина Ангелова на 26.06.11 18:21.

26.06.11
19:36

Момче, ти си на 13 години. Отивай да тичаш и да играеш баскетбол,фубол,тенис не се занимавай с такива работи, не си дорасъл.

26.06.11
19:44

Впрочем, дупето си е дупе и е грехота да не бъде гледано, ако присъства такова и разбира се, ако си струва вниманието.

Колкото до мнението ми за кросфит - идеален избор за хора, за които спортът е приоритет, имат нужда от функционална сила* и нямат нищо против да тренират като изтървани. Във всеки друг случай - по-традиционни билдинг методики.

Винаги бих предпочел билдинга, тъй като си падам по фокусирани тренировки, в които чувствам паренето в мускула и ‘’момента’‘, съвършенноста на движенията, концентрацията. И не обичам да бързам (типичен Телец :Д ). И съм на мнението, че класическата тренировка с тежести е най-добрият вариант, ако търсиш привлекателна визия и здраве в дългосрочен план. Защото зверското EDT в кросфит го превръща в състезание, а то дава голяма възможност за травми.

*функционална сила - адски се злоупотребява с това понятие. Има смисъл да се говори за такава, само ако се отнася за някой спорт. В ежедневието на един обикновен човек изключително рядко ще се наложи употреба на сила, доближаваща се до развиваната при силови тренировки. За това остава визията и кефа от тренировката - за мен напомпването и силовите bodyweight изпълнения, за други - състезанието с времето (кросфит).

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1