25.06.11
21:38
Така значи, на 14 съм 85кг, малко над 170 съм висок, (някъде 173, но не мога да кажа точно). Имам много мазнини на корема, краката (целият крак) и гърдите(там не са много, но, все пак има). Ходя на фитнес ходил съм на фитнес около 3 месеца и имам
известен опит. Обаче правя елементарни тренировки. Започнах да тренирам по-сериозно ръцете и гърба, там съм добре, няма проблеми и в тази тема не мисля да говоря за тях. Сутрин започнах да ям обикновено мюсли с мляко, но някога(събота и неделя в повечето случай) си позволявам някакви филии пържени с яйце или нещо подобно, но ям пълнозърнест хляб(този черния). Между закуска и обяд не ям нищо, на обяд обикновено обядвам сандвичи с пилешко филе, пържола - пилешка или яйца, по рядко картофено пюре или ориз. След обяд тренирам, след тренировката си позволявам да хапна нещо сладко( мисля, че беше позволено) също някога и някакво количество месо( пак пилешко ) или пък кашкавал или яйце. Вечерята обикновено ми е почти същата, като обяда. Това беше за храненето. Сега фитнеса. Значи доскоро правех подобна на тази тренировка - http://www.bb-team.org/workout/2793_chetiridneven-plan-za-izgaryane-na-maznini-s-mashini#axzz1QCYC494O(да не кажа почти същата), но се реших да си отделя и ден за гръб и ръце. Така ги редувам сега тренировката дето показах, ръце, пак тренировката, гръб, пак тренировката и т.н. Така някъде малко повече от седмица. Ходя от 1 месец и 1 седмица( но както казах общо имам стаж 3 месеца, щото преди бях ходил два). Важно е да отбележа, че след всяка тренировка, правя коремни преси 3х15 и кардио - 20 мин - 2 км.(уж да изчистя нещо, ама щом пиша тук, не е много ефективно). Имам малък проблем обаче - някога си позволявам волности, някой шоколад, торта, пица - трябва ли да си дам воля и да ги спря. Да кажа, химия - анаболи и др. не пия, и хранителни добавки не употребявам и не мисля, изобщо да употребявам. До скоро ходех през ден, но сега започнах всеки ден, мога да увелича кардиото на 30-40 мин. Сега да кажа какво да правя в момента за корем- това са само пресите, за крака - бедрени разгъвания, за гърди -машината за гърди. Също искам да поясня, че не съм от най -напредналите, така, че не тръгвайте ми изготвяте някаква супер трудна програма... Хайде помагайте и да попитам мога ли за около 3 месеца да постигна резултат да смъкна от 5 до 10 кг и да кача малко мускулна маса 3 до 5 кг ( или мускулите само ще изгарят с мазнините) или кажи речи от 85 кг, да стана 80, но да имам някаква мускулна маса :)
В началото нещата са лесни,можеш хем да изгаряш,хем да качваш и мускули.
Постарай се да изчистиш максимално режима си от вредни храни(филийките не са голям проблем стига да не прекаляваш).Все пак на твоята възраст не се увличай в диети,просто ти трябва спорт и движение и нещата сами ще се получат.
За тренировката бих ти препоръчал да замениш бедрените развъвания с клек,машната за гърди с избътване на шанга от лег,а пресите запомни,че не са вълшебно упражнение има доста по-ефектвивни начини за тренировка на коремните мускули от тях.
Старай се да тренираш,колкото се може повече с базови упражнения те горят доста повече калории и изграждат по-ефективно сила и маса:Клек,лег,гребане,раменни преси и тяга.С тягата започни много внимателно и начуи добре техниката,за да няма инциденти,разбира се за сега може и да я пропуснеш,но няма да ти навреди с леки килограми да разбереш,за какво става дума това упражнение.
Значи забравих да спомена, че щангите не ги предпочитам много ,защото имам някакво чувство, че ще се кунтузя по някакъв начин, пък и няма никой до мен да ми помогне, така че не предпочитам да правя упражнения от лег със щанги. Може ли да го заменя с кросоувър, Повдигане на дъмбели от лег и флайс, също клековете ще станат с дъмбели нали ? Гребане с дъмбели правя за гърба, за рамо правя на машина . За тази мъртва тяга съм чувал много, но тя не ли е упражнение, което много натоварва кръста, с какво точно може да ми помогне ? Все пак да попитам за храненето, за закуска, какво мога да ям, знам, че закуската е най-важното хранене, ама точно там не ям много пък и не намирам храна която да полезна и едновременно вкусна за закуска, може ли да ми предложите нещо. За вечеря дали ще е добре да пробвам някой дни по-малко месо и повече зеленчуци на - например една салата. Също имам ли голяма нужда от плодове, защото всеки в днешно време говори, че за да отслабнеш, трябва ядеш повече плодове...
26.06.11
01:21
Така нещата са много прости.... забравяш за филийките ако искаш да изчистиш. Според мен е по удачно да набленеш на техниката на изпълнение при свободните тежести и после макар с ниски килограми. След като свикнеш с техниката можеш да увеличиш интензитета на самата силова тренировка та да я превърнеш в тип “кардио”. А ако не искаш да скачаш веднага на тежести, можеш да избереш базови упражнения със собствено тегло. Контузий - техника, копуваш си колан за кръста и ракавички. Коремни преси - 2 пъти в седмицата без да прекаляваш изобщо, 5-6 серий по 25повторения са достатъчни. Кардио 2-3 пъти 15-25мин с висок интензивност и ако не можеш сутрин на гладно... можеш да го правиш и следобед и вечер.
Мнението беше редактирано от Светослав Захариев на 26.06.11 01:23.
Някакви други съвети. Това а коремните преси 6 серии по 25 няма да ми по-силите може би, защо да не ги разпределям всеки ден ? Кардиto с висок интензитет, какво ще рече, скоростта на тренажора? А за филийте, малко ще е трудно напълно да ги спра, защото нямам голям избор какво да ям, все пак съм на 14, не мога да накарам някой да ми готви специално за мен, нито пък аз ще успея да си направя нещо...
26.06.11
13:26
На 14 се скъсвах да ритам. Препоръчвам ти да се захванеш с някакъв спорт - волейбол, футбол, баскетбол, тенис, плуване или да започнеш да тренираш някакво бойно изкуство. За 14 годишен според мен няма смисъл да се ограничаваш чак толкова. Сладко яж 2 пъти в седмицата и шоколадът е най-добрият избор. Филийките не са толкова голям проблем ако не са всекидневна закуска. Ограничавай се откъм банички, джобове и всякакъв вид джънк фуд. Хапвай доста плодове и зеленчуци и всичко ще се нареди. Ако спазваш тези неща ще се храниш що-годе здравословно, а вече след някоя друга годинка може да почнеш да тренираш с тежести.