01.10.08
12:07
Здравейте, в мрежата се натъкнах на една рецепта за хляб от лен. За една тава излизат около 9,6гр/въглехидрати и около 60гр. фибри. На мен това ми се вижда перфектно за НВД.
Съставки:
2 чаши брашно от лен (ако не, вземете зърна и ги смелете ситно)
1 с.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
1-2 лъжици подсладител (подходящ за НВД)
4-5 разбити яйца
1/2 ч. вода
1/3 ч. олио
Приготвяне:
Нагрейте фурната до 180 градуса.
Смесете сухите подправки добре.
Добавете течните към сухите и бъркайте добре.
Оставете за 2-3 минути да стегне, но не много, за да може лесно да се разстели в тавата.
Разстелете сместа равномерно в тава.
Печете около 20мин (при мен излезнаха около 40 но нищо :) )
Изстудете и нарежете на каквито парчета искате.
Извинявам се ако някой преди е добавил тази рецепта.
02.10.08
08:54
#1
Обаче лененото семе действа малко...хм...разхлабващо, доколкото знам.
С лена трябва да се внимава! Ако семената не са смлени добре, само начукани или още повече цели - трябва да се пият и доста течности! Когато не се взема с достатъчно течност, може да се получи преждевременно набъбване и оттам - запушване на гърлото или хранопровода с опасност от задушаване. Звучи страшно, но трябва да се има предвит....
02.10.08
14:35
#3
Хм, да, не използвайте рецептата напълно като “хлебен заместител”. 1 филийка на ден мисля, че не е лошо. А ленът е само фибри, така че не знам - разхлабващо чак не, но просто се ходи “редовно” до тоалетна :)
Първо в лена има не малко мазнини. А ако в хляба няма въглехидрат за какво ще го ядеш, народа от край време си яде хляб за да черпи енергия..
Освен това от лена го ползват масово възрастните за разхлабване и пробелеми със стомаха. Ако нямаш такива желания няма смисъл да го консумираш толкова много.
03.10.08
13:47
#5
Хм, аз изядох цяла една такава тава, не съм се разхлабил (все още, стискайте палци).
04.10.08
15:06
#6
Продават един немски хляб, доста атрактивен откъм хранителен състав - около 30 гр въглехидрати на 100, 8-10 от които фибри. Бие към скъповат (около 3,5лв за 500гр), но погледнато реално е заместител на мюслите, които поне аз намирам на сходна цена.
За име ще проверя при следващото купуване, но просто го пускам като идея, ако нямате възможност да си изпечете. :)
В тази връзка, “Бонус”-ът с коноп има 22 или 25 (в момента не се сещам точната цифра) гр. въглехидрати на 100 гр. и струва 1.35 лв. (опаковка от 250 гр.). Възможно ли е това според вас, щото на мене ми се вижда съмнително хляб с толкова малко въглехидрати...
04.10.08
20:49
#8
Аз съм се спрял на грахам, защото за мен това е най-доброто като съотношение полезност/поносимост. Пълнозърнестите, като престоят един ден с отворен пакет и не мога да ги ям.
05.10.08
05:42
#10
Снимах. :) И докато снимах, взех да се замислям, дали фибрите са част от посочените въглехидрати или са отделно - е, каквото и да е от двете, пак е атрактивен избор.
Аз си взимах от този хляб няколко пъти. Не е лош, но на мен малко ми киселее.
Тоя хляб е е*ати цифра , по-добре кафяв ориз :) Иначе и аз съм си взимал няколко пъти наистина е кисел...
05.10.08
06:55
#13
Не мога да споделя виждане за вкуса, тъй като отдавна тотално съм го игнорирал като критерий (иначе няма спасение). За кафявия ориз си прав, но сандвич с него не мога да си направя. :) Хайде стига толкова пропаганда от моя страна, че бие към чиста реклама, а такава не е регламентирана с производителя.
Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 05.10.08 06:56.
06.10.08
14:37
#14
казано от Димитър Михайлов на 04.10.08, 15:06:
Продават един немски хляб, доста атрактивен откъм хранителен състав - около 30 гр въглехидрати на 100, 8-10 от които фибри. Бие към скъповат (около 3,5лв за 500гр), но погледнато реално е заместител на мюслите, които поне аз намирам на сходна цена.
За име ще проверя при следващото купуване, но просто го пускам като идея, ако нямате възможност да си изпечете. :)
Мите къде го продават тоя хляб ?
06.10.08
14:41
#15
Виждал съм го навсякъде по веригите, но има и алтернативи на него. Нилана имат подобен, както и още някои родни производители. Аз исках просто пример да посоча. :)
казано от Milk&Honey; на 05.10.08, 06:39:
Аз си взимах от този хляб няколко пъти. Не е лош, но на мен малко ми киселее.
Пиша чак 3 години, след като е писано в темата, но един съвет относно хляба:
Вземете филията (май беше продълговата, около 70 грама), разрежете я на две и сложете всяка половина в тостер да се поизпече. Киселостта (ако има такава дума) намалява много, а ако сложите и домат, марюля и риба примерно се получава супер сандвич.