Въглехидрати, кетоза и размисли на тази тема

Прескочи до:

Подкрепям с две ръце последното мнение на Светослав и само ще допълня с още два реда:

Имам приятели, лекари, които буквално спряха да тренират, защото бяха твърде наясно, че ако легнат на лежанката, може да им се случи това, ако натоварят таза повече, може да им се случи онова, че прекомерната консумация на дадени храни води до запушване на еди кое си. И прочие, и прочие.

Знанието е сила, стига да можем, както всяка друга сила, да контролираме.

15.07.11
17:33

казано от Vic на 15.07.11, 12:48:

Прекалявайки с въглехидратите, всъщност правим временното решение на организма за справяне със ситуацията, постоянна. Твърде многото захари в кръвта действат зле на стените на кръвоностните съдове - изтъняват ги опасно. За справяне със заплахата, организмът използва едно от най-важните и полезни вещества, холестерола, който освен другите си полезни функции прави клетките непромокаеми. Холестеролът се натрупва по стените на кръвоносните съдове на хората на ВВД за да предпази стените. В резултат, напречното сечение на кръвоносния съд намалява, т.е. се запушва. Оттук и лошата слава на холестерола. Кой знае защо, болшинството от старото поколение лекари в този случай препоръчват ВВД за справяне със ситуцията. Разлбира се, ефекта е точно обратния. А натрупаният по стените холестерол се разнася тогава, когато драстично намалим приема на въглехидрати и съответно опасността за изтъняване на кръвоносните съдове намалее.

Горното не са само теоретично знание, имам кокнкретен пример с мой връстник и колега от Морското, на който му откриха повишен холестерол и го тласнаха към стриктна ВВД. Следващите резултат от изследванията бяха още по-лоши, което доста го стресна.  Поговорих с него, обясних му ситуацията, така както я описвам и тук и му препоръчах яйца, риба, месо и зеленчуци, без никакви хапчета. Реши да ми се довери и не сгреши - сега си е много добре, с добри резултати от изследвания и се върна към тренировките и бележи напредък.

Вик, ще ти приложа резултати от моите изследвания. Няма да коментирам, само цифрите ще дам:
През 2009 г. след 1 година ВМ НВХ си измерих холестерола: 13,4!
Веднага след тези излседвания преминах на балансирано хранене. 4 месеца по-късно холестеролът ми беше 5,5.
Не съм ограничавала мазнините: отново си ядях свинско или зехтин, но просто не в небивалите количества от преди и добавих въглехидрати. 
Тази година отново си изследвах холестерола: 5,8.
Така и аз искам да подкрепя Станислав и Митко: яжте умерено.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 16.07.11 08:31.

Мнение на Десо

Значи ти си работил с десетки хора, тествал си режимите им на хранене, с дълги периоди на наблюдения за да заключиш, че дали се храниш с мазнини или въглехидрати в крайна сметка е едно и също? Не смятам приятелю. Тук далеч по-компетентните могат да се намесят.

Насочено е към:

казано от valerious на 13.07.11, 23:01:

Това си е обикновенно хранене нали? СМисал, не е някфа диета....така че....хммм .... филия и половина бял хляб с филаделфия....ами това не го броим и за хранене, бял хляб и нещо като сирене...май с растителни мазнини...
Пилешкото с ориз ОК....крастовицата си е за украса сигурно.
Овесените ядки...храна за коне, киселото мляко ОК
После пак имаме пиле с ориз....добрее...къде са яйцата, маслото, ала бала?

две филии “Вита” с Филаделфия, яйце, фреш от грейпфрут, портокал и лимон; - типична закуска от тип “аз тренирам в фитнеса ” но ти си машина, закуси яко, протеини, мазнини....
14:30 - пълнозърнести спагети “Болонезе”, яйце; - много въглени ядеш
21:00 - хлебчето, направено от Марти и курабийки 2 от Надето; - пак въглени
03:00 - две яйца, домат; тук добре....сигурно малко ти се е подул стомаха от тоя домат и не си могла да спиш ама случва се през ноща да хапнеш....

Не ми харесва яденето ти :)) Не знам какво да те посъветвам просто яж повече и по качествено, от тия въглени няма файда...

Съжалявам, забърсах оригинала без да искам. Това е точен цитат.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 16.07.11 08:50.

16.07.11
11:48

Страхотна тема се е развила. Аз мога да спомена, че от скромния си опит съм извел този извод.Ако целим сваляне трябва да набавяме нужните протеини на тялото, разпределението на мазнини и въглехидрати не е от особено значение, важното е да сме в калориен дифицит. И обратното, ако искаме да качваме, трябва да набавим протеина за деня, въглехидрати:мазнини съотношението не е ключово, важното е в края на деня като теглим чертата да сме в калориен излишък.

Бил съм не малко време на НВД, и за мене този “трик” с кетозата и ниските инсулинови нива, е малко безмислен. Ключови са калориите, ако те са в повече няма кетоза или инсулиново ниво което да ни кара да слабеем.Просто при диети като НВД е трудно да прекрачим калориите си за деня, особено ако спортуваме активно.Респективно при ВВД е много лесно да си набавиш нужните калории за деня които да осигурят качването на ММ.

Неискам да казвам, че това което говорите не е истина, просто не е от първостепенна важност.

Мнението беше редактирано от danito0o на 16.07.11 11:49.

Този път ще бъда кратък, понеже Vic е написал най-важното.

Няма най-предпочитано гориво! Това трябва да се разбере и да се спре да се защитава даден режим на хранене като най-най. На тялото му трябва и глюкоза, която може да си набавя и без въглехидрати, но процеса пък засяга протеина и мазнините. Както се спомена от Светослав и Митко, важно е балансираното хранене, а режими като ВВД и Кето показват единствено, че тялото е невероятно  и може да оцелява по различни начини. Тук не става въпрос за най-обикновена везна с два края, а за такава с 1234 края.
Отделно, че както Vic спомена, Аткинс режима е създаден с цел лекуване на епилептици, като успеваемостта е поствърдена многократно, а някои по-съобразителни хора са му намерили и друго приложение като са го доусъвършенствали.

Разграничението, което трябва да се прави са целите, които човек гони съответно и интензивността, с която тренира. Високоинтензивни, ежедневни анаеробни тренировки (бодибилдинг) - ВВД. Нискоинтензивни и продължителни тренировки - НВД. Разликата е в начина, по който тялото използва енергийните си ресурси.

Да не забравяме и приложението на нисковъглехидратните режими при лечение на наднорменото тегло. Само по себе си то не е болест, но носи такива.

Не казвам, че не можеш да вдигаш щанги докато си на Аткинс, но определено няма да е същото като при поемането на стабилно количество въглехидрати. Тук има две ключови думи - ATP и гликоген. Който се интересува да потърси за какво служат двете и какви са нивата и разликите на едното и другото (особено гликогена) при ВВД и Аткинс. Да не забравяме и хормоналните различия - ниво на инсулин, глокагон, катехоламини и т.н. Те различия са важни ако целта е “трупане на мускули”, поддържане на постоянна висока производителност и възможно най-бързо възстановяване. Става и без въглехидрати, но с тях определено е по-добре.

А за хората, които искат да тренират с висока интензивност и да стават бодибилдъри са измислени и TKD (targeted ketogenic diet) i CKD (cyclic ketogenic diet). Така хората извличат ползите както на липсата на въглехидрати, така и тяхното присъствие.

Като за финал ще кажа нещо, което се отнася за много във форума и извън него - хора, разширете си мирогледа. Зарчето има няколко страни и в различните ситуации всяка страна би имала по-голяма или по-малка полза отколкото друга. Да се издига нещо в култ и да се обявява за незаменимо имат полза хората, които искат да правят пари като лъжат останалите. В останалите ситуации истините са повече от една.

Цял живот съм се тъпкал с въглехдирати и от 4 седмици не съм ял повече от 25-30гр. въглехидрати на ден. Като в тях смятам и фибрите. :D Чувствам се перфектно и изчезнаха много кофти ефекти, които въглехидратите ми причиняваха. Сега нямам газове, нямам подут стомах и още неща, които не са за форум. :D Това обаче в никакъв случай не означава, че изключвам въглехидратите и ги обявявам за чума. Даже като привърша с “чистенето” най-вероятно отново ще си мина на ВВД, но и тогава целта ще е друга. ;)

Поздрави!

16.07.11
13:04

И аз да се изкажа в полза на баланса. Повече прясна, богати на ензими храна, минимум оксидирани, преработени храни. Животинските мазнини са важни, но пък и прекаляването с тях не е безопасно, особено за стомаха.

16.07.11
13:15

Преди време и аз си мислех,че без въглехидрати е слаба работа,но от сигурно 1-2 месеца рядко ям повече от 100 грама на ден,в почивните дни почти всеки път съм на 0 и съм окей като цяло,и аз забелязах това с газовете(изчезват)
Освен това на ВМ хранене,не се подува толкова стомаха защото храните са с голяма калориина плътност като цяло и както съм на циклично хранене това си е голям +

16.07.11
13:49

казано от Тихомир Велев на 16.07.11, 13:03:

Отделно, че както Vic спомена, Аткинс режима е създаден с цел лекуване на епилептици, като успеваемостта е поствърдена многократно, а някои по-съобразителни хора са му намерили и друго приложение като са го доусъвършенствали.

Мисля, че в подобна тема не би следвало да се намесват медицинските страни на диетите. Говорим за прилагането на даден вид хранене от здрав човек в дългосрочен план, което се различава МНОГО от краткосрочна диета, предписана от медицинско лице с цел подобряване на здравословното състояние или възстановяване след боледуване.

казано от Тихомир Велев на 16.07.11, 13:03:

Цял живот съм се тъпкал с въглехдирати и от 4 седмици не съм ял повече от 25-30гр. въглехидрати на ден. Като в тях смятам и фибрите. :D Чувствам се перфектно и изчезнаха много кофти ефекти, които въглехидратите ми причиняваха. Сега нямам газове, нямам подут стомах и още неща, които не са за форум. :D Това обаче в никакъв случай не означава, че изключвам въглехидратите и ги обявявам за чума. Даже като привърша с “чистенето” най-вероятно отново ще си мина на ВВД, но и тогава целта ще е друга. ;)

Не можеш да съдиш за дългосрочния ефект на дадена диета по това как ти се отразява в срок от няколко седмици, дори и месеци. И аз се чувствам прекрасно след ден-два, в които съм консумирала единствено плодове, но надали след няколко месеца на “плодова диета” ще се чувствам по същия начин. И въпреки, че тялото ми може да издържи на подобен режим дълго време, това няма да му се отрази добре в дългосрочен план, тъй като е едностранчиво хранене, точно както НВД, Аткинс, кето- и каквото още се сетиш хранене. След като няма баланс в храната, много скоро ще се наруши и баланса на организма (на който всъщност му се вика “здраве”).

16.07.11
14:05

Епилептичната кето диета не се предписва, като краткосрочно лечение, тя е начин на живот за голяма част от епилептиците 365 дни в годината, а те надали всички са с идентичен метаболитен тип.
Обичам да бухам въглехидрати, но вече 20 дни съм на “протеинов пост” и се чувствам екстра, никакъв спад в силата и призводителността. Тялото не “уцелява”, то просто се адаптира и променя част от механизма на работа.

16.07.11
14:10

казано от Vic на 15.07.11, 12:48:

Твърде многото захари в кръвта действат зле на стените на кръвоностните съдове - изтъняват ги опасно. За справяне със заплахата, организмът използва едно от най-важните и полезни вещества, холестерола, който освен другите си полезни функции прави клетките непромокаеми. Холестеролът се натрупва по стените на кръвоносните съдове на хората на ВВД за да предпази стените. В резултат, напречното сечение на кръвоносния съд намалява, т.е. се запушва. Оттук и лошата слава на холестерола.

1. Глюкозата в кръвната плазма при здрави индивиди се движи в определени граници, като инсулинът я връща много скоро в 2.9- 6.1 ммол/л - ти няма как да имаш много “захар” в кръвта, при положение, че не си диабетик или с инсулинова резистентност

2. Стените на съдовете “изтъняват” при образуването на аневризми, при развити автоимунни васкулити, при третичен сифилис. Другото са фактори.

3. Организмът дава отговор с холестерола при УВРЕЖДАНЕ на съдовия ендотел (изтъняването на съдовете е съвсем друго). Еластично-мускулната част в големите артерии може само да се васкуларизира или да фиброзира.

Този ендотел, за който ти говоря, при нормални условия е значителна бариера за липидните компоненти. Прагът на тази бариера не се снижава от глюкозните нива на здрав човек, а от фамилно предразположение, хиперлипидемия, хипертония, тютюнопушене и както споменах- при диабетици.

Това което се натрупва по стените не е холестерол, а холестеролови естери. Първо се инсудират липопротеини (LDL) в субендотелното пространство, после се получава адхезия от моноцити и тромбоцити, те мигрират също в субендотела. Макрофагите ти “изяждат” липидите от вече споменатата “хиперлипидемия” , натрупват се повече такива клетки в интимата и заедно с продуциращите колаген гладкомускулни клетки имаме една “наддигната маса” в съдовия просвет.

Тя не се състои от просто ХОЛЕСТЕРОЛ, а от съдови гладкомускулни клетки, съединително тъканен матрикс, макрофаги и чак тогава липиди (холестеролови естери, пенести клетки) -

това което си мислиш, че “запушвало” не е просто холестерол, а всъщност една цяла каскада от процеси, възникваща компесаторно на  един увреден от конкретни болести и стареещ организъм, с допълнение грешен лайф-стайл (а не обратното), така че изобщо не е уместно подхвърлено в дискусията. Не си омешвай знанията с измислици!

Мнението беше редактирано от introducer на 16.07.11 14:11.

16.07.11
14:32

казано от stenli на 16.07.11, 14:05:

Епилептичната кето диета не се предписва, като краткосрочно лечение, тя е начин на живот за голяма част от епилептиците 365 дни в годината, а те надали всички са с идентичен метаболитен тип.

Повече от вероятно е да не са един метаболите тип, но са с идентична здравословна “особеност”. И това, че диетата им е начин на живот не я прави приложима при здрави хора. Ти би ли се хранил с диетата на диабетик, ако не ти се налага?

16.07.11
16:19

Ескимосите не се сещам да приемат въглехидрати.
само тема за размисъл давам : - )

16.07.11
18:00

Александър е на 24 години, висок е 190 см и тежи 84 кг. Започнал е да тренира от 17-годишна възраст, когато е бил 188 см и 67 кг. Пробвал е различни системи за тренировка и хранене, но в крайна сметка с течение на времето е установил, че ако тренира 3 пъти седмично, през ден, тренира всяка мускулна група по 1 път седмично, приема достатъчно комплексни въглехидрати и не прави кардио е успял да качи 15-16 кг чиста мускулна маса. Миналото лято с цел да изкара „супер дълбок релеф” в продължение на 4 седмици е бил на НВД с 6 хранения на ден и 4 пъти кардио седмично, след което силовите му постижения са спаднали, загубил е 1-2 килограма мускули и като цяло дори да е позагубил малко мас, мускулите му са изглеждали така „спихнати и сплохнали”, че като цяло визията му доста се е влошила. След като се е върнал на предишните си тренировки и хранене се чувства много по-добре и изглежда по-добре.

Боян е на 28 години, висок е 172 см и тежи 88 кг. Започнал е да тренира от 19-годишна възраст, когато е бил 172 см и 102 кг. От 4 години спазва циклична кето диета, тренира 5 пъти седмично като тренира всяка мускулна група по 2 пъти седмично. Прави кардио 4 пъти седмично по 30 мин на гладно. Зарежда с въглехидрати един път седмично в събота. Преди 2 години е изпробвал системата 2 седмици НВД + отрицателен калориен баланс, последвани от 2 седмици ВВД с положителен калориен баланс, с цел да качи някое и друго кило чиста мускулна маса, но в резултат на ВВД-то е качил 2 кг мас, които след това му е било много трудно да изчисти. Това лято тренира с тежести 4 пъти седмично и прави кардио 5 пъти седмично по 45 мин сутрин на гладно. Продължава да зарежда с въглехидрати в събота, но след силовата тренировка във вторник (във вторник сутрин прави и кардио) включва 50 грама декстроза в следтренировъчния протеинов шейк и 300 грама ориз в следтренировъчното хранене. В резултат на това мускулатурата му почва да изглежда „по-пълна и по-плътна” и релефа му леко се „изостря”. 

Кой от двамата е прав и кой е крив? От гледна точка и на двамата: „Аз съм абсолютно прав, а оня другия говори е*а ти глупостите!”. Но в крайна сметка кое и колко е общото между тях?

16.07.11
18:14

Аз не мога да разбера, какъв пък е толкова проблема да използваш въглехидратите за гориво. За здрав ,прав човек с нормално тегло, който цели да има енергия за тренировки не е минус да яде въглехидрати. Вярно е , че каквото ядеш това ще гориш следващите 3 часа, но нали в крайна сметка е важно да имаш сили да тренираш и да се чувстваш добре. Защо е задължително да се активират ензимите за използване на мазнини и кетони ? Мен много ме кефи да съм в кетоза, нямаш апетит, стопяваш се , леко ти е..е да ама до време. И като посегнеш към въглехидратите/не джънк/, които си консумирал преди кетозата става кофти тръпка. Аз съм сигурна, че всеки въглехидратно адаптиран индивид, може да се приспособи към мазнините, но защо да го прави. Не е модерно вече..

ЛР

16.07.11
19:02

На всички поддръжници на ВМ НВД горещо препоръчвам да прочетат последните няколко страници на “Dr Atkins’ Health Revolution” :)

Отново на тях, както и на всички поддръжници на тезата, че има един оптимален за всички начин на хранене препоръчвам “Nutrition and Physical Degeneration” на д-р Уестън Прайс :)

поздрави

16.07.11
19:26

Аз изкарах една годинка на ВМД. Силата ми скочи до небето, килограмите паднаха малко и общо взето постоянно подобрявах някое движение. Естествено тренировъчната програма има огромно значение, но 5х5 в комбинация с ВМД свърши чудеса за мен. По едно време взех да прегарям от тежестите и реших да направя генерален завой с тренировки и хранене и започнах да тренирам по сплитче. Храненето беше въглехидратна ротация. Резултати - силата ми падна, корема се смъкна, визията се подобри в пъти, имам супер много енергия.

Отчитам като грешка, че бях ревностен поддръжник на ВМД (от малограмотен човечец друго не може да се очаква). Да, статийките са супер зарибяващи и научно обосновани, но кой в бодибилдинга е на такава диета? Аз нямам идея. Навсякъде се препоръчва въглехидратно хранене и тренировки по сплит и не съм виждал и един човек, починал от тази комбинация. Тъкмо обратното - погледнете Сашо Маринов примерно. Цялата истерия с ВМД е усложняване на супер прости неща, може да я наречем и “от една лесна работа правим две трудни”. Работи, спор няма, ама нали става въпрос за бодибилдинг - не е тук мястото.

В общи линии - въглехидратното хранене е за този спорт. Подходящо както за сваляне, така и за качване. Ако някой иска да си живее с 40 см ръчичка и да се хвали колко тяга дърпа, ВМД е точно за него. Така че много мислене - хилав бодибилдър ;)

Не ме питайте как, но попаднах на едно интересно предаване, което са давали по BBC и е свързано с темата.

Приятно гледане:
BBC Story about Low Carb Dieting - Part 1
BBC Story about Low Carb Dieting - Part 2
BBC Story about Low Carb Dieting - Part 3
BBC Story about Low Carb Dieting - Part 4
BBC Story about Low Carb Dieting - Part 5

16.07.11
22:34

Лелеее какви спорове...
честно казано и аз почти не консумирам въглехидрати... който както се чувства добре аз съм си екстра и без хляб и захар, но пък ям плодове, зеленчуци и мед!

За мен най-важни са суровите плодове и зелечуци и белтъчините!

BR

16.07.11
23:17

Junkhead e изчерпал темата,но да добавя,че при количество от порядъка на 30-50 грама въглехидрати се излиза от кетоза, мозъка работи и с кетони но това не значи,че са по-доброто гориво.В зависимост от целите се избира и хранителния режим.

16.07.11
23:58

казано от Иван Манолов на 16.07.11, 16:19:

А средната продължителност на живота им е 40 години ;-)

17.07.11
00:21

казано от Marty Sun на 16.07.11, 23:58:

Те, пък в Америка или Европа щото е много повече, скоро ще умират от затлъстяване...

17.07.11
00:26

Средната продължителност нищо не значи, хората умират млади поради много причини - епидемии, болести, войни, инциденти, тежки условия на живот и т.н.

Мнението беше редактирано от Петко К на 17.07.11 00:26.

казано от Marty Sun на 16.07.11, 23:58:

Продължителността на живота на ескимосите не се определя от диетата им, а от суровите условия на живот.

Нещо ви е стара информацията (най-вероятно от проучване за 18хх година), защото в близките 10-20 години средната продължителност на живот на ескимосите е около 65 години.

Wilkins - Inuit Life Expectancy (вижте втория резултат, pdf-a)
World Life expectancy - Ескимосите населяват главно Гренландия, Канада, Русия и северните Щати (Аляска).
Life expectancy in the Inuit-inhabited areas of Canada, 1989 to 2003
Greenland statistics
Inuit Lifespan…Average lifespan of inuits
The other side of eden….:

...life expectancy among Inuit doubled between the early 1940s and the 1980s, when it reached 66 years.

ПС: И понеже се спомена, че Кето диетата е нездравословна за продължителен период от време, ето едно изследване продължило 3 години. Long-term consumption of a carbohydrate-restricted diet does not induce deleterious metabolic effects

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 17.07.11 09:52.

Абе най-дълголетните народи живеят по планините, където няма условия да се сеят  зърнени храни. Гледат си козичките, мушкат яко мръвка, масло, мляко и си живеят по 100+ години.

17.07.11
11:01

А дали живеят толкова само заради храната, или заради липсата на стрес, повишената физическа активност и чистия въздух? ;)

казано от Петко К на 17.07.11, 11:01:

А дали живеят толкова само заради храната, или заради липсата на стрес, повишената физическа активност и чистия въздух? ;)

Едва ли стреса липсва. Със сигурност и те си имат своите грижи. Виж повишената физическа активност  и чистият въздух определено са фактор.

Freelancer, мдаааа затова типично планинската народност-грузинци си имат хачапури, а другата типично планинска народност -арменци си имат пилаф ;-) Точно тези въглехидратни храни на тези планински народи представляват представителна извадка на тяхната традиционна кухня ;-) Още нещо за планинците от доста години насам поради прекомерната употреба на овче и козе месо се наблюдава бум в бъбречните заболявания най-вече образуване на бъбречни камъни дори и при малки деца (6-12 годишни)
Затова трябва да се търси “златната среда” без въглехидрати не става ;-)

Мнението беше редактирано от Хитрецът Одисей на 17.07.11 11:39.

Никой не ги изключва въглехидратите. Но от една въглехидратна храна до друга, разликата може да е от земята до небето като ефект върху организма в дългосрочен план. За мен лично човекът не е направен да яде основно въглехидрати.
Аз правя така - наяждам  се здраво с мазнини и протеини и после ако ми се яде въглехидрат - ям. И то ям колкото искам :)

Ето още нещо по темата

Херодот пише за срещата между Персийска делегация и кралят на Етиопия 5 век преди Христа:”..Най-накрая кралят на Етиопия опита от виното и му се стори вкусно, след като научи за процеса му на производство. И накрая за последен въпрос той попита кралят на Персия какво яде и до каква възраст живеят Персийците. Следва обяснение за житото и хляба, и че кралят яде хляб и че Персийците обикновенно не доживявали повече от 80години.... От своя страна Персийците питали Етиопците колко дълго живеят и какво ядат. Отговорът на Етиопците бил, че живеят обикновено 120 години и ядат сварено месо и мляко..

Мнението беше редактирано от инж. Марин Маринов на 17.07.11 13:48.

“Счита се, че Херодот е бил повлиян от две течения при написването на труда си. На първо място от своите предшественици – логографите, от които наследил интереса към миналото. Формата и похватите за разказване на минали събития също са взаимствани от тях. По- голямо влияние обаче, той получил от дългия си престой в Атина.
Познатият на Херодот свят
Като структура историята е неравномерна. Първите ѝ четири части са увод към главната тема, като в тях се излага развитието на Гърция преди Гръко-персийските войни. Описанието на тях самите са изложени в останалите пет части. Характерни за Херодот, също така са и многобройните отклонения от главната тема, както и вмъкването на разкази към нея. Именно заради това той е обвиняван в непоследователност и хаотичен израз. Въпреки това е почти налице историческата критика. Тъй като авторът на първо място се опитва да представи едно интересно четиво, понякога достоверността на изказаното е под въпрос.
:-)

17.07.11
14:17

казано от Freelancer на 17.07.11, 13:37:

Ето още нещо по темата

Херодот пише за срещата между Персийска делегация и кралят на Етиопия 5 век преди Христа:”..Най-накрая кралят на Етиопия опита от виното и му се стори вкусно, след като научи за процеса му на производство. И накрая за последен въпрос той попита кралят на Персия какво яде и до каква възраст живеят Персийците. Следва обяснение за житото и хляба, и че кралят яде хляб и че Персийците обикновенно не доживявали повече от 80години.... От своя страна Персийците питали Етиопците колко дълго живеят и какво ядат. Отговорът на Етиопците бил, че живеят обикновено 120 години и ядат сварено месо и мляко..

Не започвай с древни цитати, защото мога да ти изпиша цял том с цитати от всички времена и всички религии в подкрепа на противното :)
А и не знам дали си чувал, но Херодот не е най-достоверния исторически източник на информация - на доста хора им е известно, че е имал навика да си доизмисля и “украсява” повечето от историите. :)
ПП: Изпреварили са ме :)

Мнението беше редактирано от Margi на 17.07.11 14:18.

казано от Margaritka на 17.07.11, 14:17:

Не започвай с древни цитати, защото мога да ти изпиша цял том с цитати от всички времена и всички религии в подкрепа на противното :)

Интересни са ми всички информации, които оборват моя цитат. Може ли наистина да цитираш нещо?

17.07.11
19:15

Ако започна да цитирам ще го обърнем отново на темата “За и против вегетарианството”, а не е това, което се обсъжда тук.

17.07.11
19:27

Какво общо има вегетариантството с протеините/мазнините и въглехидратите ?
Просто отговори на FreeLancer.

Мнението беше редактирано от Madboy на 17.07.11 19:28.

17.07.11
19:30

казано от Madboy на 17.07.11, 19:27:

Какво общо има вегетариантството с протеините/мазнините и въглехидратите ?
Просто отговори на FreeLancer.

Неговия цитат беше във връзка с ядене на месо/мляко срещу това на зърнени култури. Аз в тази връзка му и отговорих :)

17.07.11
19:37

Цитата му беше за яденето на протеини и мазнини срещу яденето на въглехидрати и протеини.

17.07.11
19:50

Мислиш ли, че хората в древността са се интересували и са използвали понятия като протеини, въглехидрати, мазнини, кетоза, гликемичен индекс и т.н. ??? :D :D :D Те са обяснявали тези неща със съвсем различни понятия.

17.07.11
20:00

Имам чувството, че си бавна... това, че не са имали нашите понятия не значи, че не са правили това което вие сега правите :)
Та, чакам да отговориш на въпроса на Freelancer:)

18.07.11
11:58

Много е смешен тоя аргумент с ескимосите. Да, идеално приспособени са условията си на живот, или поне са били (в Канада сега живеят по 45 г. най-вече заради ширещия се алкохолизъм). Следвайки техния пример просто яжте китово и тюленско и много риба (което не е същото като свинско и говеждо и пилешко).

И кои са тия яки, живеещи само на кози мръвки дълголетни планинци?

Защото само като контра-аргумент бих могъл да посоча доста изследвания, демонстриращи дълголетието на японците, и то най-вече в области, които се придържат към традиционната диета от периода „Генроку” (1688-1703 г.), състояща се от зърнени храни като основно ястие, допълнена от сезонни зеленчуци, морски водорасли и малки количества риба за протеини. Не казвам че това е най-добрата диета, но дълголетието и виталността и работоспособността на японците е факт (докато не съм чувал израза “работлив като ескимос”, “як като ескимос ” и т.н.)

18.07.11
13:58

Да отхвърлиш напълно въглехидратите от храната си, е като да премахнеш азотът от въздуха, който дишаш. На мястото на липсващия азот ще вдишвате кислород в по-големи количества, защото белите дробове си искат своят обемът въздух. Но кислородът в големи количества е не просто опасен, той е смъртоносен.

Наистина ли има хора, които смятат, че въглехидратите, въпреки, че са създадени от природата, са ни ненужни?

Първо давате примери с народи, които технически и интелектуално са изключително назад. Това, че ескимосите живеят на мръвки и сланина не значи, че са велик народ, от който да взимаме пример. :D
Знаете ли защо се смята, че народите в Европа и Азия са дръпнали толкова много? - Защото е имало много добри предпоставки за отглеждането на пшеница и зърнени култури. Добра и питателна храна. Дори в Библията, Исус, храни хората с хляб и вино, не със заколена коза. Също така Ной се е занимавам със земеделие и е отглеждал зърнени култури.(това е за въпроса с извадките от стари източници, но не ми се занимава да Ви изкарвам още)

Питайте бабите и дядовците си колко пъти на ден са яли месо или по-точно на седмица, може би на месец(говорим, като са били деца и са живяли баш на село). Всъщност са се хранили равномерно и балансирано. Имало е всичко. Като чуя някой да казва, че хлябът е вреден и... Да, хлябът, който се продава от магазините е, но не и истинския, направен от натурални продукти.

Не всичко е мускули и за другите “части” от нашето тяло ние трябва да приемаме различна храна от Месо. ;)
Разбирам, че за един човек с чисто бодибилдърски желания и нищо повече, диетата на Аткинс е перфектна. С по-малко пари се постига повече от желания екефт. Това разбира се не значи, че това е здравословно. Моля Ви да правите разлика между здравословното ханене и желаните визуални ефекти.

Само ми е чудно, като въглехидратите са толкова лоши, за някои хора от форума, как ще ми обяснат фактът, че плувец на ВМ+НВД няма и няма и да има. Ако плувците можеха да си набавят нужната енергия без въглехидрати то нямаше ли да го правят? Давам този спорт за пример, понеже имам много приятели и познати, които се занимават професионално с това.

Нито възхвалявам въглехидратите, нито ги отричам. Те са нещо, от което тялото ни определено има нужда. При всеки човек нуждата от такива е различна, защото все пак всички сме уникални и неповторими. Споменахте, че около 20-25 дена са нужни на мозъка ми да използва кетони при липса на прием на въглехидрати. Извинете ме, но аз не мога да си позволя толкова време да съм нетрудоспособен. Това ще ми коства работата. Аз постоянно променям количественото съотношение протеин - мазнини - въглехидрати, докато ги напасна най-добре за нуждите на тялото ми и въпреки това, нямам един и същи ден с еднакво количество и вид храна. Просто човек с времето се научава кое работи за него и как. Да анатемосаш нещо обаче е изпадане в крайност.
Аз също не се тъпча с въглехидрати, но приемам такива и смея да твърдя, че съм пробвал без и не се чувствах добре.

Всичко във Вселената е много добре балансирано и понеже човек е една малка Вселена сам по себе си, то и той трябва да бъде добре балансиран. Не изпадайте в крайности, за които след време ще съжалявате. ;)

Мнението беше редактирано от Dimzata на 18.07.11 14:08.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1