Комбиниране на мускулни групи

14.07.11
13:35

Интересува ме кои мускулни групи да комбинирам за най-оптимална тренировка. За момента изглежда така:
1 ден: Гърди + корем
2 ден: Гръб + корем
3 ден: почивка
4 ден: Ръце + корем
5 ден: Рамо + крака
6-7ден: почивка

ами това което си написал не е нововъведение във бодибилнга само, че корема го тренирай най-много два пъти в седмица ;) а и освен комбинирането на мускулни групи важна роля играе и обема на тренировката и подбора на упражненията

14.07.11
15:05

1. Гърди, бицепс
2, Гръб корем
4 Рамо,трапци, трицепси
5 Крака,прасци. корем

AD

17.07.11
02:52

Не вярвай на Рико, кофти съвет ти е дал.
Според това на кое искаш да наблегнеш:
1ви ден:  или Гръб + Бицепс + Корем
          или Гърди + Трицепс + Корем
2ри ден:  това което ни си избрал за 1ви ден
3ти ден:  почивка
4ти ден:  крака + рамо + корем
5ти ден:  почивка
6ти ден:  упражненията от 1ви ден
7ми ден:  упражненията от 2ри ден
8ми ден:  почивка
9ти ден:  упражненията от 4ти ден
10ти ден: почивка
11ти ден: упражненията от 1ви ден
12ти ден: упражненията от 2ри ден
13ти ден: почивка
14ти ден: почивка
15ти ден: упражненията от 4ти ден
16ти ден: почивка
17ти ден: упражненията от 1ви ден(приеми 17ти ден все едно е 1ви ден, и повтаряй всичко в последователността и интензивността все едно започваш от 1ви ден.
Ако някой ден нямаш възможност да тренираш и пропуснеш, не бери грижи, просто си продължи последователността от следващия.
А сега ето и защо това е най-оптимален вариянт.
Гръб- голяма мускулна маса, бицепс-синергист; тоест след като си тренирал гърба- бицепса ще ти се е натоварил прилично, така че ще ти са нужни само 1-2 упражнения да го доизпомпаш.
Гърди- средно голяма до голяма мускулна група; трицепс синергист; същия принцип както при гръб- бицепс
Крака- голяма мускулна група; рамена- средна мускулна група. Не си пречат, дори повишения тестостерон от тренировките за крака ще ти помогне за упражненията за рамене.
Корем- стабилизатор при почти всички многоставни упражнения, този мускул може много трудно да бъде претрениран, така че можеш да го включваш във края на всяка тренировка, пък ако ти е кеф и в нетринировъчните дни.

SP

17.07.11
10:15

Колко си голям, от кога тренираш, колко тежиш, колко си висок и т.н. ? Какви цели имаш, колко време може да отделиш за фитнес ? Как се храниш, какви добавки ползваш ? Това всичко е важно.

17.07.11
12:00

Слушай професор A D, след като бицепса ти се е изморил при тренировка за гърба, иди да го ПОМПАШ, щото помпането кара мускула да расте РОФЛ и трицепса както при гърдите, ако искаш вкарай и предно рамо при гърдите, то и без това е сингерист лолол, та да ти е по-лесно да тренираш крака и рамо, щото сигурно т’ва са 2те най-брутални мускулни групи събрани на едно ямсто.

Мнението беше редактирано от Riko на 17.07.11 12:00.

Хах чакайте малко нито AD е дал лош съвет на автора ( макар, че аз трудно му разбрах какво е написал с тая 17 дневна програма ) нито Рико му е дал кофти съвет ;) но и двете ви предложения няма как да послужат на автора, защото това са просто разпределени мускулни групи и нищо повече ( той автора никъде не е споменал, че иска програма де иска само комбинация на мускулите но това си е негова грижа явно )

Гръб+Бицепс/ Гръди+Трицепс си е използван от край време вариант Рико и ти го знаеш ;)

Рамене+Трицепс/ Гърди+Бицепс също не е измислица на Рико... AD така, че не казвай, че Рико незнае какво говори ;)

AD - дай мотив автора да вярва на теб а не на друг ?!

Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 17.07.11 12:08.

DE

17.07.11
12:34

От тука само коментара на SportFreak ми хареса. Питайте го какъв е,що е тогава се карайте за програми :) :P

UN

17.07.11
15:22

казано от petyrcho на 14.07.11, 13:35:

Интересува ме кои мускулни групи да комбинирам за най-оптимална тренировка. За момента изглежда така:
1 ден: Гърди + корем
2 ден: Гръб + корем
3 ден: почивка
4 ден: Ръце + корем
5 ден: Рамо + крака
6-7ден: почивка

1 Ден: Гърди,Трицепс,Рамо,Корем
2 Ден: почивка.
3 Ден: Крака(Предно и задно бедра, прасец) и пожелание корем
4 Ден: почивка
5 Ден: Гръб,Бицепс,Корем и пожелание предмишница
6 Ден: Почивка
7 Ден: ПочиВка
8 Ден: Повтаряш

AD

18.07.11
05:16

Давам. Човека попита за оптимален вариянт, а оптимален предполага да се пести време и излишна преумора. За това и препоръчах тридневен сплит с използването на синергистие. Разбира се могат да се използват и други сплитове, така че не твърдя че моят съвет е единствения верен.
А ето и защо не смятам съвета на Рико за уместен:
1. Гърди, бицепс
2, Гръб корем
4 Рамо,трапци, трицепси
5 Крака,прасци. корем
Ако се тренира гръб в деня след бицепс или дори през ден, бицепса ще е уморен и няма да може да тренира гърба с максимална тежест
Рамо и трапец е ок, някои хора тренират трапеца с рамо, други с гръб, но да приемем че е ок, трицепса е сложен там абсолютно произволно.
Прасците са част от краката, крака не е само до коляното, а включва и прасците, така че отделното им упоменаване буди смях.
Тренировките за корем са вкарани абсолютно произволно, корем може да се тренира в края на всяка тренировка.

SP

18.07.11
09:47

За гърба съм съгласен. Не само няма да може да се натовари, а пък и бицепса може да се претренира. Обаче как реши, че трицепса и корема са сложени ей така с томболa ? Апък това с краката и прасците ме разби. Поне 80% от хората казват така, а какъв ти е проблема не знам. Просто сигурно не видя грешки там, та се чудеше каква тъпотия да напишеш.

18.07.11
09:48

И Дориян е тренирал трицепс след рамото, така че не е произволно. Това си е често използван сплит, само че по-добрата подредба е: гърди+бицепс, крака, почивка, гръб, рамене+трицепс, почивка и пак от начало.
Прасеца си е напълно САМОСТОЯТЕЛНА мускулна група и къде ще се тренира е въпрос на избор, може да е с краката, може и да е отделно. Същото важи и за пресата.
П.П. Между другото, краката се състоят от квадрицепс, задно бедро и глутеуси, освен прасците. Често квадрицепсите се разделят от задното бедро в отделни тренировки. Същото важи и за гърба, даже и за раменете. Някои даже тренират отделните части на гърдите в различни тренировки, така че комбинации има хиляди.

Мнението беше редактирано от Петко К на 18.07.11 09:53.

AD - мотивите ти са измъкващи от всякъде нито един от тях не е стойностен освен - това, че бицепса е принципно уморен след тренировката за гръб миналия ден и това може да доведе проблеми. Но и при качествено възстановяване дори и това не би било проблем. Рамо и трицепс не е никаква томбола както каза Петко, Дойран го е изполвал.. а Дойран няма нужда от реклама ;) като изпълянва каквото и да е бутане за рамо ( рамнни преси и всички им вариации прав, седнал, зад врат, пред втат... ) натоварваш трицепса по този начин и един вид го позагряваш айде ето ти обяснение за рамо и трицепс.

Тва за прасците и корема е смешна работа аз съм тренирал прасци с гръб ;) корема не е удачно да се тренира след всяка тренировка затова е споменато в програмат ана Рико къде точно се тренира корема ;)

Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 18.07.11 10:18.

SP

18.07.11
10:42

Голяма загрявка ще да е. Правя раменните преси на 10-15см от заключване и трицепса ми гръмва при по-големите тежести, а ти викаш загрявка. Класическо си е рамо, крака, но най ми е гръмвало рамото с гърдите или с бицепса, когато го тренирам.

DE

18.07.11
12:13

“Класическо” за всеки е различно ;) Аз лично никога не бих правил раменете с крака,та за мен класическо си остава да се комбинира с гърдите (предно,средно) и гърба (задно) или в отделен ден :P

AD

19.07.11
06:10

Пак повтарям, човека попита за оптимален вариант.
Ето отново системата на Рико и с кое не съм съгласен:
1. Гърди, бицепс
2, Гръб корем
4 Рамо,трапци, трицепси
5 Крака,прасци. корем
За гърба и бицепса вече споменах.
Отделно от това бицепса един ден се тренира заедно с гърди, един ден като синергист с гръб.
Трицепс, веднъж като синергист заедно с гърди, веднъж като стабилизатор заедно с рамо.
Тоест тренират се реално ръце по два пъти в седмица, а големите мускулни групи по веднъж.
Сплита е четиридневен, тоест при нормална почивка в останалите три дни, тренировките за големите мускулни групи са с интензитет от седмица, което води до свръхвъзстановяване, което е твърде много дори за начинаещ.
Ако приемем че в дните за гръб и крака се правят мъртва тяга и клекове, то това са многоставни упражения при които корема участва като стабилизатор, предвид това че корема трудно се претренирва, то е по-удачно да се включи след края на тренировките за гърди и рамо, когато не е толкова натоварен, вместо след дните с гръб и крака.
Пак повтарям, варианта който предложих е само един от многото възможни, има и други добри, но не мисля че предложения от Рико е добър.
Що се отнася до Дориан и тренировките за рамо и трицепс в един ден- да съгласен съм, но нека не забравяме че Дориан има уникална генетика, тренирал е дълги години, неколкократен шампион на Мистър Олимпия- тоест човек с опит, познаващ добре тялото си, и което е добро за него не задължително е добро за всеки.

Мнението беше редактирано от A D на 23.07.11 18:29.

AD

23.07.11
18:29

Някой няма ли да намери още някой косур на системата  която съм предложил и да изтъкне колко е добра тази на Рико, и да каже как се заяждам без причина?

23.07.11
18:35

Ако държиш, ще намерим, нямаш проблеми. И да, в момента се заядаш без причина, което не е добра идея.

Еми примерно за грешка може да се води да тренираш бицепс и на другия ден гръб където сам каза пак участва бицепса :) разбира се при напреднало възстановяване това не е проблем но в такъв случай според мен ще е по-добре 1ден гръб и 2ри ден гърди и бицепс :)

AD

23.07.11
18:42

Не се заяждам, честно. Просто ми стана криво че всеки започна да говори колко неправилно критикувам другата програма, а не ми каза какво е и кофти на моята. Освен това програмата която ти си предложил не се различава много от моята, освен това че включваш рамо при гърди, което по принцип одобрявам, стига човек да има сила за рамо след гърдите. Мисълта ми е тази че в програмата на Рико се получава наблягане на ръцете, а ми се струва че големите мускулни групи трябва да са водещи. Често забелязвам явлението във фитнеса младежи с големи ръце а тесни гърбове и рамена, и според мен това донякъде се дължи именно на недотренирането на големите мускулни групи и прекаляването с ръцете.

AD

23.07.11
22:50

Кристиянчо, последния коментар не го разбрах. Аз не съм посочил гърди+бицепс, а напротив- гърди+трицепс, и гръб+бицепс. Или имаш предвид критиката ми към програмата на Рико?

21.01.12
01:41

Определено Рикоо няма голяма идея какво говори.Както това се вижда и в други негови коментари в други теми.
П.П.Няма да изброявам коментарите му , не си ги записвам в тефтерче и който не е съгласен може спокойно да си запази мнението!!!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1