Вегетарианство

Прескочи до:

Всъщност, вегетарианската култура на хранене е много здравословна. Хора, които се разболяват от вегетарианството са хора, които не знаят как да подбират храната си, просто защото не се интересуват от хранителния състав. Има хора, които изведнъж стават вегетарианци, но не се интересуват кое, как и защо, ядат еднообразно меню и поради липсата на достатъчно есенциални аминокиселини, някой друг минерал или витамин се получават проблемите. Лично аз нямам нищо против веге храненето и го уважавам като култура на хранене. То си има и положителни и отрицателни страни...както всичко на този свят.

Мисля си също, че първоначално човека е бил ловец, а в последствие е станал фермер. И под ловец разбирайте човек, който преследва и убива животни, за да оцелее. Е, и тогава са яли плодове, но на първо място е било месото. Ако човек не е трябвало да яде месо, то храносмилателната му система е нямало да може да обработва животински източници на храна. Отделно, ако месото е вредно за човека, то може би всички все още щяхме да сме пещерняци и да не можем да еволюираме.

Също така имам някакво странно усещане, затова направо ще попитам, за да видя дали си правя правилен извод. За какво точно става въпрос - че “месото е вредно, защото е месо” или “месото е вредно заради начина му на обработка”? Или става въпрос за нехуманността да убиваш животни и да ги ядеш?

Защото ако става въпрос за начин на обработка и че е тъпкано с боклуци и т.н., то това важи и за всички растителни продукти. Е, има там някакви си БИО, които се водят “чисти” храни, но докато сами не станем фермери и не си отглеждаме картофите и доматите, никога не можем да бъдем сигурни какво точно си купуваме.

Поздрави!

28.07.11
09:14

казано от Margaritka на 28.07.11, 07:27:

казано от karfi4ka на 28.07.11, 05:36:

Относно здравословните проблеми - пак така. Изобщо не мога да разбера как е възможно толкова безумно да се смесват нещата.

Нещата са тясно свързани. Пак повтарям - ЧОВЕК Е ТОВА, КОЕТО ЯДЕ

И ти сериозно твърдиш, че СПКЯ се дължи на това, с което се храним???? На няколко места прочетох, че изобщо не вярваш на съвременната медицина. Така, че изобщо няма да я прилагам като аргумент, най-малкото самата аз съм скептична към нея. Само да отбележа - майка ми е един от най-здравословно хранещите се и живеещи хора, майка й - също, нейната майка също беше. И трите са с хроничен СПКЯ, т.е. нямат го проявен, но са предразположени. Аз също съм предразположена. Да чукна на дърво, не съм имала проблеми от този сорт. Всъщност това е синдром. Получаваш го наследствено, доколкото знам или го имаш, или го нямаш, не го придобиваш. Ако го имаш, при определени обстоятелства се проявява, повтарям, не съм сигурна, че е точно така, така го разбрах, когато ми го обясниха. Извинявай, Маргаритка, при цялото ми уважение, просто умът ми не побира как е възможно да свързваш такива заболявания с храната. И от думите ти, съжалявам, ако грешно те разбирам, излиза, че лекът за СПКЯ и всички други “женски” заболявания е да се спре с животинските храни. За съжаление силно ме съмнява да е така, поради ред причини, които ще се въздържа да обяснявам. А генетиката е отделен въпрос.

казано от Margaritka на 28.07.11, 07:27:

казано от karfi4ka на 28.07.11, 05:36:

Аз съм толерантен човек, наистина, не ги разбирам, не ги приемам за себе си, но в крайна сметка ги уважавам, уважавам избора им. Да те квалифицират като по-долна категория човек заради това което ядеш...някак уж извисените твърде опростяват нещата.

И аз така...не обичам просташки нападки заради избора ми, затова и обикновено отговарям подобаващо.
А нещата са безкрайно прости - винаги съм се дразнила, когато някой се опитва да представи един прост факт с 10000000 сложни обяснения.

Лично за мен да отговориш подобаващо на просташки коментар не означава да генерализираш и да изказваш твърдение, че си се развила повече от останалите, защото си вегетарианец. Твои подобни коментари аз не съм срещала, за сметка на това, вече чета n-ти такъв от Марти. Като не са единични случаите, в които същото твърдение за “нивото” и “развитието” е изказано без каквато и да било просташка провокация. Изборът си е избор, аз нито ви осъждам, нито ви критикувам, най-малкото защото аз не ви разбирам. Не бих избрала това за себе си по ред причини, които вече са обсъдени по-горе и изобщо нямам намерение да се повтарям. Дразнещо е просто да се категоризират хората. Изборът си е ваш, просто единственото, което не разбирам е защо този избор да е свързан с каквото и да било развитие. Това е просто избор. И не, това не е спиралата на Марти, в която вегетарианството е следващото ниво след месоядството. Ей, такива неща дразнят, а не това какво ядете и какво не ядете.

Относно опростяването -  не, не са прости, защото няма начин храната да те определя като развил се или не човек. Тук играят мног, много, много повече и различни фактори, никак не прости. Ти не ядеш месо - достигнал си високата точка на развитие, ти ядеш месо - имаш още да се развиваш. Нелепо ми звучи, а от споменатите коментари, точно това излиза. Съжалявам, но за мен нещата не са така прости.

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 28.07.11 09:38.

казано от Margaritka на 28.07.11, 07:21:

Да, всичко гние, но само месото е МЪРША и единственото, на което дава път е, както вече съм споменавала - неясна мисъл и куп болести...

Със същия успех мога деликатно да подхвърля, че загниващите растения са просто материя преминаваща от органична в неорганична, субстрат за всякаква микрофлора, включително патогенна. Аз съм типичен лешояд и не се притеснявам от мършата. Не бих си позволил, обаче, да заявя, че вегетарианците се хранят с компост.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 28.07.11 09:40.

28.07.11
09:48

Ох, уморих се само като ви чета раздразнените мнения и да ви гледам как подскачате, като ви натиснат бутончетата :-)

“Спиралата на Марти” не е на Марти :-) Преди време в друга тема се опитах метафорично да обясня що е то духовно развитие, повишаване на собствената ти вибрация и разширение на съзнанието. С цялото си уважение и добро разположение към всички вас, още повече хората, които познавам на живо и тренираме заедно - опитвам се да избегна всякакъв намек за разделение, или класификация, но така както има различни степени на развитие и стадии на растеж на малкото човече към голям човек, така има и такива стадии на развитие на духа и съзнанието. В никакъв случай не искам някой да се чувства обиден, всеки си е на най-точното и прекрасно място в собственото си развитие и това е уместно. Ще се опитам с друг пример да илюстрирам това.
От гледна точка на висока или ниска вибрация, има например няколко степени в лечението на тялото. И в низходящ ред те са така подредени:

1. Енергийно лечение - от разстояние, без допир (често не е успешно върху хората с ниска вибрация, затова се налага да се използва следващото)
2. Лечение с полагане на ръце
3. лекарствата есенции на живота (жива субстанция)
4. магнетизъм
5. химия (демек фармация)
6. инвазивна хирургия

Някъде там по първите места, достъпна за хората със сериозно повишена вибрация се намира САМОЛЕЧЕНИЕТО. Защото човешкото тяло, нашата биология има уникалното умение да се лекува и самобалансира. За тази цел обаче клетките не биха могли да функционират на 100% ако за замърсени и затлачени от всякаки тини, предимно от месо - най-ниската възможна вибрация на убитото животно. Харесва ви или не, от момента на убийството, това нещо е труп. Мърша. Звучи кофти и обидно, но е факт. В същата онази тема,където се бунтувахте и не проумявахте с какво аджеба ни се замърсяват телата отвътре, та се налага да ги прочистваме.. какво да кажа. Изумена съм, че не се сещате и дори не допускате, че се замърсяват. Най-простия пример - в дебелото черво, по стените се натрупват сума ти прекраснотии. В черния дроб, жлъчката. И отвъд това - мръсотиите се просмукват в клетките и прсто ги задушават. Значи е логично и уместно да си взеимаме душ всеки ден, но пък някак чудотворно тялото отвътре не се замърсява и няма нужда от душ? Сериозно ли? :-))

Чували ли сте за Георги Изворски? Доскоро отшелник. Свят човек. Храни се с около шепа изсушени плодове на седмица. Преди години претърпява зверски инцидент - пада от палапланер от 200-300 м. височина. Целият  потрошен, купчина стърчащи кости и месо. Отказва обезболяващи и въпреки, че му дават 12 дена живот, успява със сила на съзнанието (и биологията си) да се излекува. Чували ли сте за Шри Чинмой? индуистки мистик. Крайъгълен камък в неговата философия е идеята за себенадминаването - вроденият импулс на всяко човешко същество за интелектуална, творческа и духовна еволюция. Освен всичко това е бил и уникален спортист - вдигнал 7 000 паунда (3 175 кг) с една ръка. Как мислите - той ял ли е месо? :-)

Всичко, което се опитвам да кажа е, че поемайки във собственото си тяло тази ниска вибрация на мъртвата плът, никак не допринасяме за това да изчистим съзнанието и биологията си. В следствие на което не познаваме и не владеем и 2% от реалните им възможности. Разбира се, както водата може да се структурира и програмира, така би било възможно това и с храната. Ако хапваш пържоли, но си убеден, че ядеш чисти горски теменужки, ще промениш вибрацията. Но това вече е как да кажа.. висш пилотаж. Съмнявам се някой от вас да го практикува.

Надявам се да се опитате да вникнете и осмислите това, което казвам. И то не е нападка, нито обида, нито се опитвам да поставя някой на някакво различно стъпало.

С цялото ми уважение,
М.

Мнението беше редактирано от Marty Sun на 28.07.11 09:55.

казано от Marty Sun на 28.07.11, 09:48:

Ох, уморих се само като ви чета...

Еми като не хапваш мръшляк - ще се уморяваш, естествено... (sun)

...човешкото тяло, нашата биология има уникалното умение да се лекува и самобалансира. За тази цел обаче клетките не биха могли да функционират на 100% ако за замърсени и затлачени от всякаки тини, предимно от месо - най-ниската възможна вибрация на убитото животно. Харесва ви или не, от момента на убийството, това нещо е труп. Мърша. Звучи кофти и обидно, но е факт.

Хоп! Стой. Ти живи растения ли ядеш, душа? Ча-а-акай малко. Растенията, които ядеш, са мъртви. Тяхната смърт е следствие от отделянето им от средата на живот и/или разчленяване на телата им. Харесва ти или не, ти също се храниш с мъртви организми, чийто живот е отнет насилствено и против волята на Природата. Нека го наречем растителна мърша или друга разновидност на загниваща материя. Та... недей така - и ти се храниш с трупове.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 28.07.11 10:04.

Вегитарианството ще го усетите след време! В дългосрочен план ще получите недостиг на суровините за производство на някои от важните невротрансмитери. От това ще ви се промени мисленето, поведението .... май на това му викате духовно извисяване и точно този ефект търсите. Този начин на хранене определено е пътя към това състояние.
За мен това е “повреден” мозък  и се стремя с всички сили да го избегна. Ноооо...разни хора, разни цели... Всеки решава сам за себе си какво му трябва.

28.07.11
10:05

Коле, откъснатото жито, слънчоглед, грах или друго семе.. защо покълва? Значи в него има ЖИВОТ.
А трупа.. си е труп. Единственото му следващо развитие е да изгние.

:*

ЖИВАТА ХРАНА

Мнението беше редактирано от Marty Sun на 28.07.11 10:20.

казано от Marty Sun на 28.07.11, 10:05:

Коле, откъснатото жито, слънчоглед, грах или друго семе.. защо покълва? Значи в него има ЖИВОТ.
А трупа.. си е труп. Единственото му следващо развитие е да изгние.

:*

Откъснатото семенце създава нов живот САМО ако е готово за това и попадне при подходящи условия. Вегетарианците не се хранят само със семена, поправи ме, ако се заблуждавам. Останалите растителни части са труп, само че растителен. Способен само да се разлага и да гние, нищо повече, задънена улица. Вегетарианците ядат растителни трупове, остатъци от прекъснат насилствено живот, тленни останки от организми, всеки от които е могъл да живее още. От друга страна - отнетите от растението семена го лишават от възможност за продължаване на рода, т.е. пряка намеса в делата на Природата. Същото, каквото правим ние, лешоядите, с животните. Само не разбирам защо се правите на нещо средно между Дева Мария и Майка Тереза?

Животните също се размножават, т.е. способни са да се възпроизвеждат и да създават Живот. Греша ли?

И да се самоцитирам:

казано от Кольо Пияндето на 28.07.11, 06:34:

Наличието на нервна система при животните ли е белегът, по който те са отпаднали от списъка с храните на вегетарианците? С други думи - кое дава основание на вегетарианците да се съсредоточават в храненето си само върху растенията? Просто ми се иска да защитя растенията, защото те са неделима част от биологичното разнообразие в Природата (като животните), техният организъм не е по-малко удивителен от животинския и също не са неизчерпаем ресурс...

...и да допълня - техните трупове са същата мърша, каквато са животинските.
8-)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 28.07.11 10:22.

28.07.11
10:26

Ох, уморих се само като ви чета раздразнените мнения и да ви гледам как подскачате, като ви натиснат бутончетата :-)

Подигравателно-снизходително ;) Браво ;)

“Спиралата на Марти” не е на Марти :-)

“Спиралата на МАрти” = “Спиралата, за която Марти говореше в една друга тема...” Има ли смисъл да се хващаме за думите? :D

Предполагам сама разбираш, че това, което си написала е доста сходно със спора съществува ли Господ или не съществува.

Опитваш се да убедиш не в наличието на друга гледна точка, опитваш се да убедиш, че тази друга гледна точка, твоята, на вегетарианците, е ПРАВИЛНАТА гледна точка. А това е абсурдно. Аз съм дотук. Този спор е загубена кауза.

28.07.11
10:29

Аз все още не съм видяла транжирано прасе, способно да се размножава, ама знае ли човек... :-)
Казах каквото имах да кажа и повече не възнамерявам да оборвам никого, нито да вадя аргументи. Не за друго, ами защото никой дори не се опитва да вникне в същността на това, което споделих, а просто търси да извади поредния по-остроумен и затапващ псевдо аргумент. Пък аз не съм тук за да си меря разни работи... :-) Ако на някой все пак му звънти и реши да потърси повече информация и да помисли.. може и да му е от полза всичко изказано до тук. Всичко останало е суета и его :-)

казано от karfi4ka на 28.07.11, 10:26:

Подигравателно-снизходително ;) Браво ;)

Миличка, всеки от нас реагира по този познат начи - натискат се бутончета - подскачаме. И това са едни безкрайни повтарящи се модели. Ако някой път за разнообразие им реагираме по нов начин, ги ПРЕОДОЛЯВАМЕ. И бутончетата спират да се натискат, защото вече не им реагираме.

Твоята реакция е типичен пример за реакция на егото. Подигравката и снизхождението ги видя само ти. А аз не ги бях вложила ;-)

Аз не споря. Опитвам да ви предложа една друга гледна точка. Явно не сте готови за нея. ОК, всеки си знае за себе си. Както казах - всеки е в най-прекрасния и уместен етап от собственото си развитие и това е уместно и точно.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 28.07.11 10:37.

28.07.11
10:42

казано от Marty Sun на 28.07.11, 10:29:

Аз все още не съм видяла транжирано прасе, способно да се размножава, ама знае ли човек... :-)
Казах каквото имах да кажа и повече не възнамерявам да оборвам никого, нито да вадя аргументи. Не за друго, ами защото никой дори не се опитва да вникне в същността на това, което споделих, а просто търси да извади поредния по-остроумен и затапващ псевдо аргумент. Пък аз не съм тук за да си меря разни работи... :-) Ако на някой все пак му звънти и реши да потърси повече информация и да помисли.. може и да му е от полза всичко изказано до тук. Всичко останало е суета и его :-)

ПОследно от мен. Винаги съм се чудила на хората, които без колебание обвиняват останалите, че не вникват в думите им. Ти откъде знаеш? Изглежда смяташ, че за да демонстрираш вникване, трябва да приемеш и да се съгласиш. Еми, няма как да стане. Достатъчно е, че прочетох поста ти, да ок, разбирам какво мислиш, но аз не мисля така. Как разбираш, че не се замислям? Може би си в главата ми? Или? Това, че защитаваш дадена позиция, в която вярваш, ни най-малко не значи, че не вникваш в другата. Подобни обвинения граничат с прякото обвинение “Ти си тъп!” Това, че не се съгласявам, ни най-малко не значи, че аз не вниквам в казаното от теб. Със същия успех аз мога да ти кажа, че ти не вникваш в моите думи. И с този коментар отново показваш, че се опитваш да убедиш, че твоето е вярното. Суетата ... егото... това е друга, друга работа ;)

Или може би вегетарианците “не са готови” за нашата гледна точка ... просто не са се извисили достатъчно и не познават толкова добре тялото си, не усещат от какво има нужда и го тормозят? (просто обръщам монетата)
Няма готов и не готов :) Нито едното, нито другото е нещо повече, а както е казано горе - въпрос на избор. Аз пък твърдя, че е пълно с вегетарианци, които не знаят защо са такива, било им е наложено или смятат, че е модерно.
Обратният аргумент “ти не си пробвал, защо критикуваш” важи и за вас “тревопасните”, както и за “месоядните” - колко често вегетарианец е пробвал да изкара 5-6 месеца на яйца и месо (докато почне да ги усвоява имам предвид) и с ръка на сърцето е сравнил как се чувства преди и след.
Няма как да се убедим един друг - каузата е загубена. Просто като сте решили да пасете трева - ОК, никой няма проблем с това, въпросът е, че няма нищо възвишено или модерно в това. Би било хубаво това да е ясно на всички, защото доста заблудени душички стават пишман вегетарианци точно заради “възвишеността” или това, че е модерно и принадлежиш към група, а това са решения и избор, който трябва да е мотивиран и обмислен внимателно - това е просто един апел, като “рекламирате” колко е яко да си вегетарианец, да мислите дали е “яко” за всички.

И за да завърша и аз “остроумно”:
Помислете все пак за древните хора, ама не за това дали са яли месо, дали е било сурово и тн, ами помислете за хилядите измрели в битката за следващото стъпало в хранителната верижка. Нека смъртта им в лапите на тигър или пронизани от мамут не е напразна, нека не изхвърляме хиляди години борба за да ядем пак трева! :D

Аз все още не съм видяла транжирано прасе, способно да се размножава, ама знае ли човек... :)

Какво съвпадение - никога салатата ми не е прораствала, никога морковите от пазара не са ми давали семена (знам ли, може да са ГМО), като цяло - никога не съм забелязвал признаци на живот в гарнитурата по чиниите. Откровено си играя с думите, защото говориш като сектант. Не се заблуждавам, че ще убедя някого в думите си... Мъртвото прасе е неспособно да се размножава - също както мъртвото растение (не отговори дали вегетарианците се хранят само със семена). Има ли спор по този въпрос все пак?

28.07.11
10:49

казано от vakata на 28.07.11, 10:44:

колко често вегетарианец е пробвал да изкара 5-6 месеца на яйца и месо

Аз - в продължение на две години :-)

Иги, пак бутонче - пак реакция :-) Егото има много общо :-)
Ти си прекрасна, и го казвам с цялото си съзнание и сериозност. Както и всички останали тук :-) Тези спорове и демонстрации на наранено его и аз съм ги правила - от твойта страна. И ми е безкрайно познато усещането и мислите в този момент. Безкрайно ви уважавам за тях. Няма единствена правилна позиция - има само различни гледни точки, а именно те дават многобразието и цялостната картинка. Повече няма да пиша в тази тема. Благодаря ви, че успяхме да обменим различни мнения, много са ценни. Да ви ви е много хубав и успешен денят :-) (sun)

Мнението беше редактирано от Marty Sun на 28.07.11 10:53.

28.07.11
11:03

Аз се загрижих за горките бактерии и гъби, чиято среда на ЖИВОТ е трупното месо :(

Кротуват си горките, гък не казват - щото хората сме нацвъкали навскъде претенциозните си определения - тва е лошо, тва мирише, тва има лоша вибрация. Да се чуди човек кой ни дава право да определяме АБСОЛЮТНАТА и изначална природа на нещата?!

На някой му вони, ама на друг му е източник на живот - кой крив, кой прав?

И като се заговори за вибрации, все се сещам за the string theory, the M theory и тн.
Природата и Вселената са чудни...

И това кой какво яде би трябвало да е само базисно, адаптивно действие - не трябва да му се обръща чак такова внимание. Иначе няма да остане време за “истинския живот” - ама то така или иначе вече ме обвинихте, че не съм способна на такъв... Та ето, остава ми време да пиша някакви постове на ниво храна :D

Без коментар!

Десо, натъпка си гушката с мръшляк ли, лешояд мамин, та загуби дар-слово? (inlove)

Вегетарианството не е по-малко деструктивен трофичен подход и за мен той е несвойствен като нормален тип хранене за Homo sapiens (типичен всеяден бозайник). В крайна сметка - като свършат аргументите, започваме да се уважаваме... няма лошо! :)

28.07.11
11:24

казано от Marty Sun на 28.07.11, 10:49:

казано от vakata на 28.07.11, 10:44:

колко често вегетарианец е пробвал да изкара 5-6 месеца на яйца и месо

Аз - в продължение на две години :-)

Иги, пак бутонче - пак реакция :-) Егото има много общо :-)
Ти си прекрасна, и го казвам с цялото си съзнание и сериозност. Както и всички останали тук :-) Тези спорове и демонстрации на наранено его и аз съм ги правила - от твойта страна. И ми е безкрайно познато усещането и мислите в този момент. Безкрайно ви уважавам за тях. Няма единствена правилна позиция - има само различни гледни точки, а именно те дават многобразието и цялостната картинка. Повече няма да пиша в тази тема. Благодаря ви, че успяхме да обменим различни мнения, много са ценни. Да ви ви е много хубав и успешен денят :-) (sun)

Ти ли беше тази дето се пречистваше с лунните цикли? Ако това е така, нещата стават значително по-ясни.

Мнението беше редактирано от Valdis на 28.07.11 11:42.

Аз също съм бил вегитарианец като малък.
Отчитам го като една от най-големите ми грешки.
Усетих какво е да си жив откакто ям предимно животински храни! Никога не бих се върнал назад!

28.07.11
11:59

Чували ли сте за Шри Чинмой? индуистки мистик. Крайъгълен камък в неговата философия е идеята за себенадминаването - вроденият импулс на всяко човешко същество за интелектуална, творческа и духовна еволюция. Освен всичко това е бил и уникален спортист - вдигнал 7 000 паунда (3 175 кг) с една ръка. Как мислите - той ял ли е месо? :-) - Искам видео, да го пратя на Мариус :D

Освен всичко това е бил и уникален спортист - вдигнал 7 000 паунда (3 175 кг) с една ръка. Как мислите - той ял ли е месо? :-)

Тука се чудя да плача ли, да се смея ли ...

28.07.11
12:52

мисля, че успях да вникна в думите на Марти. тя говори за самосъзнанието като начин за духовно израстване на индивида. всъщност степента на развитие на съзнанието определя дали ще сме по възвишени или не. например ако се разболееш то може със силата на мисълта да си помогнеш да се излекуваш по бързо или боледуването да е по леко. или при медитирането - метод да изключиш всички лоши мисли и да оставиш само това което те оптуска. това е супер метод да се справиш със стреса в ежедневието. съзнанието е съвкупност от внушения и самовнушения. например може да е необходимо да отидеш при учител за да те научи да медитираш правилно, или при лечител за да те лекува чрез енергия. последните представляват външен дразнител, който ни помага да си внушим нещо. внушенията обаче може и да са опасни. например при момичета болни от хранителни разтроиства - те си внушават, че могат да ядят по 200,300,500 калории на ден и да се чувстват отлично. но в един момент тялото отказва - физическото надделява над духовното. така и хора, който се лекуват само чрез енергия може да се откажат с още по влошено здраве след време. човек трябва да търси винаги положителното в околната среда, а не да робува на идеи, внушавайки си, че това го извисява. в крайна сметка ние сме еднакви, съставени сме от една и съща мърша, и ние ще изгнием както гният животните. прочетох цялата тема и въобще не мога да разбера как хапването на месо принизява хората. принизява ги до какво? а тези които са извисени - са извисени над какво? явно и аз страдам от “неясна мисъл”. така както един човек хранещ се с месо не може да усети как организма му се е замърсил, така и човек който е вегетарианец не може да усети как се е извисил - всичко е самовнушение!!!

28.07.11
14:22

казано от karfi4ka на 28.07.11, 09:14:

И ти сериозно твърдиш, че СПКЯ се дължи на това, с което се храним???? На няколко места прочетох, че изобщо не вярваш на съвременната медицина.

Не твърдя нищо, просто не трябва двете неща да се разглеждат отделно - хранене и здраве. Убедена съм, че зад голяма част от болестите стои неправилното хранене.
Не съм заявявала, че категорично не вярвам в съвременната медицина. Просто подхождам с едно наум, че е повече индустрия, отколкото медицина. Иначе, естествено и аз се възползвам от някои съвременни методи за диагностика.

Лично за мен да отговориш подобаващо на просташки коментар не означава да генерализираш и да изказваш твърдение, че си се развила повече от останалите, защото си вегетарианец. Твои подобни коментари аз не съм срещала, за сметка на това, вече чета n-ти такъв от Марти. Като не са единични случаите, в които същото твърдение за “нивото” и “развитието” е изказано без каквато и да било просташка провокация. Изборът си е избор, аз нито ви осъждам, нито ви критикувам, най-малкото защото аз не ви разбирам. .

Нали форума е за това, да споделяме размисли - ами Марти споделя. Явно е, че така се чувства. Не знам защо ви дразни толкова да четете, че има хора различни от вас, които полагат усилия да израстват и са щастливи от това. Съжалявам, че са малко хората, които знаят за какво точно говори Марти. Аз винаги съм била невероятно щастлива, когато виждам как хора около мен се променят, а ако аз съм допринесла поне мъничко за това, съм още по-щастлива.

Дразнещо е просто да се категоризират хората. Изборът си е ваш, просто единственото, което не разбирам е защо този избор да е свързан с каквото и да било развитие. Това е просто избор. И не, това не е спиралата на Марти, в която вегетарианството е следващото ниво след месоядството.

Хората винаги са били и ще бъдат категоризирани по най-различни критерии - възраст, пол, религия, националност, цвят на кожата, каста и т.н. И наистина и аз недоумявам - как може да се сърдите за това, че някой ви казва, че сте в началото/средата/края на дълъг път, който трябва да бъде изминат?
Във Ведически времена в Индия и голяма част от Азия, месоядците са били наричани НЕвегетарианци, защото тогава по-голямата част от населението е била вегетарианска. Това, както е известно в историята е периода, през който азиатската култура достига своя апогей. След това там навлиза “цивилизацията” и всичко тръгва надолу.

Относно опростяването -  не, не са прости, защото няма начин храната да те определя като развил се или не човек. Тук играят мног, много, много повече и различни фактори, никак не прости. Ти не ядеш месо - достигнал си високата точка на развитие, ти ядеш месо - имаш още да се развиваш. Нелепо ми звучи, а от споменатите коментари, точно това излиза. Съжалявам, но за мен нещата не са така прости.

Марти достатъчно добре обясни за храната и вибрациите, но и аз ще използвам да изкажа недоумение: как е възможно да приемаш, че храната, която поемаш храни само тялото ти и няма ефект върху съзнанието??
Тук не става въпрос само ям/не ям месо. Отново става въпрос за качество.

28.07.11
14:44

Няма нищо духовно и извисено в това да не ядеш месо. Животните са храна, ако не ги ядем ние, ще ги яде някой друг, а ако никой не ги яде, ще отпаднат от хранителната верига и видът им ще изчезне. И между другото, на хищниците им е все тая колко сте възвисени духовно, когато ви ядат :D

28.07.11
15:01

А от яйце да се излюпва пиле виждала ли си? ;)

1. Енергийно лечение - от разстояние, без допир (често не е успешно върху хората с ниска вибрация, затова се налага да се използва следващото)
2. Лечение с полагане на ръце
3. лекарствата есенции на живота (жива субстанция)
4. магнетизъм
5. химия (демек фармация)
6. инвазивна хирургия

Искам да видя как с първото или което и да е от следващите пет неща в списъка ще може да се излекува (зашие) отрязан крайник или да се присади орган ;)

Мнението беше редактирано от Петко К на 28.07.11 15:02.

28.07.11
15:09

Сега разбирам какво има предвид Марти като й се струва, че изобщо никой не вниква в написаното...да, така е.

казано от Margaritka на 28.07.11, 14:22:

И наистина и аз недоумявам - как може да се сърдите за това, че някой ви казва, че сте в началото/средата/края на дълъг път, който трябва да бъде изминат?

Защо се сърдим ли? О, не! Разбрала си ме погрешно, изобщо на никой не се сърдя затова, че се има за духовно развит повече от мен, защото аз ям месо, а той не. Съжалявам, просто храната не ми е такъв критерий за духовно развитие. Проблемът е, че възприемате нещата вертикално, а те са стоят хоризонтално, мнение, с което отново никого не задължавам.

Не знам защо ви дразни толкова да четете, че има хора различни от вас, които полагат усилия да израстват и са щастливи от това.

Първо да уточним кое дразни. Ето. От това изречение следва, че понеже аз не изповядвам вашите идеи и идеали, не полагам усилия да израствам и да съм щастлива. Подобно едностранчиво схващане граничи с абсурда. Тук Марти пак би споменала егото. М, да, егото е ръководещо...навсякъде и във всичко. Това, което мен лично ме дразни е това схващане, че неяденето на месо те прав духовно извисен. Нима не е егото онова, което ви кара да се чувствате духовно по-развити ... ?

Хората винаги са били и ще бъдат категоризирани по най-различни критерии - възраст, пол, религия, националност, цвят на кожата, каста и т.н.

Както казах, освен да прибавим и храната като критерий за категоризация...? И вместо да се борим срещу тази категоризация, дай да я задълбочаваме. Ама ‘айде, друга тема е това.

как е възможно да приемаш, че храната, която поемаш храни само тялото ти и няма ефект върху съзнанието??

Изобщо, ама ИЗОБЩО никога не съм твърдяла, че няма ефект върху съзнанието ми, нито пък, че храни само тялото ми. Просто смятам, че ефектът не е с посоченото от вас съдържание и в посочената от вас насока. Възприемам връзката храна-тяло-съзнание по друг начин. Рзличен от вашия.

Тук не става въпрос само ям/не ям месо.

Ако си ме прочела достатъчно добре и съобразно желанието на Марти си вникнала в няколкото ми поста, ще забележиш, че именно това твърдя и аз.

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 28.07.11 15:12.

28.07.11
15:41

Не знам откъде ми дойде наум, но се сетих, че от много време не ми се е случвало да гледам женски бой :D Вие си продължавайте, като предварително моля за извинение за недотам възвишеното вмешателство. FIGHT, Ladies! :D :D :D

Аз се позамислих малко върху това, че когато хората искат нещо или им липсва дадено качество, много често злоупотребяват като си го приписват или на всяка втора дума говорят за него. Не мисля, че смиреният човек и този, който се стреми към съвършенство, ще прави опити при всеки спор да се извисява и съответно да прави такива самооценки. Самият факт, че толкова се акцентира на тези думи ги пълни с празнота и лицемерие и... може би егоизъм. Егоистично и крайно несмирено е да твърдиш, че си поел по правилния път, мисля че това го разбираме едва в края на живота си. Същото е и за щастието. Как ще ме убедиш, че ти си щастлива , а аз или ония хейтър grey knight, не сме.

Дотогова всички подобни коментари са в сферата на заблуденото кифладжийство. Амин!!!

28.07.11
16:04

Хммм, интересни постове и тема за размисъл и коментари. Но в крайна сметка едва ли има най-правилна, възвишена или както щете я наречете точка и становищв. Защо мисля така ли, ами всички течения, учения, вярвания и убеждения в карйна сметка са зародени благодарение на човешкият разум и мисъл. И всеки достатъчно добър водач е успял да събере група хора, които да му повярват. Това обаче не прави определена вяра най- правилната. И това, че преди хилядолетия хранещиете се с месо са били по-малко от вегетариянаците или обратното, не би трябвало да е показател за нас в настоящето. Обществото или личността черпи знания и се учи от миналото на предците си, но в крайна сметка ние имаме настоящето и трябва да го живеем според обстоятелствата. Няма как да сравняваме миналото със сега или бъдещето. А и в крайна сметка един ден и ние ще сме минало и предци на едно друго и може би различно поколение.
  И на мен това категоризиране на възвишен и по- малко възвишени дух не ми хареса, защото в крайна сметка, кой го определя това?  Пак човек е написал това, което бе цитирано. Пак един от нас, един от обществото, а защо тази гледна точка да е най-правилната?
И каква е разликата между вегетарианците и месоядните в тоз форум, че аз не я виждам освен това с какво се хранят. И как така едните са по възвишени от другите като идваме от едно и също място и сме се запътили към един и същи край?
И като чета и разглеждам дневниците на вегетарианци и месоядни виждам много сходни неща, като това да изпитваш физически неразположения и възходи, емоционални върхове и падения и никъде не става ясно с какво едните са по-възвишени от другите, като в крайна сметка същтността ни е подобна .

28.07.11
16:09

Както казваше един известен Българин - Гушкайте си жените, щото иначе аз ще ви ги гушкам, та в тая връзка, яжте месо, щото иначе ще ви го изядем :D
И аз израствам, като малък ядях доста по-малко мрЪве :D

Ти затва ли си дребен и грозен :D

Човек да не легне да поспи ...
Първо да се насочим към поредния оксиморон в тезата на веганите. Нали се сещате, че и живо семенце да сложите, квато и тревка да сложите, плачеща, скачаща, пищяща, акаща, смееща се, стигне ли стомаха - всичко става толко малко, за да го метаболизират клетките, че няма как да е живо. Да не говорим, че киселинността в стомаха е доста високичка и дори на тор десо би му станало жежко на дупето. Или пък вие със силата на мисълта превръщате стомаха си в градина и уринирате хлорофол и дефекалирате теменужки. Колкото до духовната част - играеме си с понятия, при които прав няма. Колкото нации, толкова духовенства. Мен ме кефят гърците, щото при възвишения са се ценяли сила, грубост, безмилостност, презрение към по-слабите...

...това е сигурно най-безмислесната тема в целия ББ-Тийм....много ясно, че всеки има някакви убеждения за начина си на хранене и няма да ги промени , особено пък драстично, само щото е прочел някъде два-три коментара....
Вижте само как е започната тази тема, момчето нищо не ви пита, той просто желае хората които не споделят разбиранията му за хранене, да престанат да му пишат коментари в дневника, защото очевидно той няма нужда от тях и не иска да ги чете.

28.07.11
17:55

Напротив тази тема е доста смислена като цяло. Може би не всички коментари имат смисъл, но темата си е на място.
Една такава тема може да ни научи да уважаваме чуждото мнение, да сме толерантни и готови да погледнем живота от друга гледна точка. Друг е въпросът , че на нас българите това ни е доста трудно .

28.07.11
18:00

На мен също си ми харесва темата, чуват се много правилни неща и от двете страни.

А с което не съм съгласна - казвам си. Ето сега например - не ми допада идеята за женски бой :D

казано от ralista на 28.07.11, 17:55:

Една такава тема може да ни научи да уважаваме чуждото мнение, да сме толерантни и готови да погледнем живота от друга гледна точка.  .

Жалко обаче, че не са такива резултатите.
Ако бяха щях да се включа и аз.

28.07.11
18:15

казано от София Жекова на 28.07.11, 17:44:

...това е сигурно най-безмислесната тема в целия ББ-Тийм....много ясно, че всеки има някакви убеждения за начина си на хранене и няма да ги промени , особено пък драстично, само щото е прочел някъде два-три коментара....

Ем...то по тази логика всички теми във форума са безмислени :D :D :D Ако ще се разсъждава така... Освен това, за да е смислено едно обсъждане, не е нужно като краен резултат някой драстично да си е променил мнението.

28.07.11
18:28

Аз само разбрах, че по неизвестни за мен причини, Marty Sun се опитва да ни развали благоприятната вибрация на тема “храня се с месо”.

Негативна настройка към нещо, което би било позитивно при налична позитивна настройка/вибрация?
Сега разбрах, веганството и всичките приказки за самоусъвршенстване и т.н., могат да се обобщят с една дума - демагогия. :)

28.07.11
18:30

казано от GreyKnight на 28.07.11, 16:42:

Мен ме кефят гърците, щото при възвишения са се ценяли сила, грубост, безмилостност, презрение към по-слабите...

Всъщност това са спартанците. Да, при тях е имало робство, хората са били лишени от права, абе с две думи - полицейска държава, от един от най-свирепите режими, в който малко се съмнявам че някой доброволно би живял :D
В Древна Гърция вегетарианството също е било доста разпространено. Всъщност Питагор е бил създател на първото “Вегетарианско общество”. Излишно е да споменавам, че той, както и Сократ, Платон, Диоген, Плутарх и доста умни люде са живяли от растителна храна. В Древен Египет земеделието също е процъфтявало и са преобладавали вегетарианците, като за жреците е било абсолютно задължително не само да се откажат от всякаква животинска храна, но и да не носят дрехи изработени от животински материали.
Всъщност вегетарианството е основен начин на хранене в древния свят. До месо се е прибягвало само в много критични ситуации на глад и недоимък. И така до Римската империя, от която май нищо стойностно не се е зародило. :)

Мнението беше редактирано от Margi на 28.07.11 18:32.

Доста повърхностна оценка, за цивилизация, която е била изпреварила времето си с 1500 години и е била на крачка от индустриална революция. Може от треви да разбираш, но с този коментар удари на камък в историята.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1