Защо е необходим стречинга по време на тренировка?

28.05.05
21:06

Правя го по време на тренировка,но всъщност не знам защо :oops:

не мисля че трябва да го правиш по време на тренировката,прави го преди нея за загрявка и след нея за релакс
П.С. не прекаляваи със стречинга преди тренировка защото е доказано че уморява

29.05.05
22:07

стречинга по време на тренировка не е необходим,дори е противопоказен

29.05.05
23:29

Ае, момчета тази тема е толкова спорна ... Ще ви помоля да не говорите някакви наизустени работи или чути на улицата.Говорете от собствен опит!А, ако нямате такъв просто не пишете!

Преди да започна да тренирам дадена мускулна група , винаги леко/почти без усилия разтягам въпросната група.НО, никога не разтягам, в случай, че мускулите ми са студени (което е много често).За целта първо разгрявам и след това почвам със стречинг-а.

Започвам с тренировката.Между сериите, стречинга на напомпаните мускули постепенно помага за разтягането на съединителната тъкан/мускулното очертаване.Това помага на мускулите да растат.

със здраве!

30.05.05
00:41

при мен действа адски изморително,губя концентрация и сила,проваля се интензитета на тренировката

30.05.05
00:45

[quote author=“hardboy”]Ае, момчета тази тема е толкова спорна ... Ще ви помоля да не говорите някакви наизустени работи или чути на улицата.Говорете от собствен опит!А, ако нямате такъв просто не пишете!

Преди да започна да тренирам дадена мускулна група , винаги леко/почти без усилия разтягам въпросната група.НО, никога не разтягам, в случай, че мускулите ми са студени (което е много често).За целта първо разгрявам и след това почвам със стречинг-а.

Започвам с тренировката.Между сериите, стречинга на напомпаните мускули постепенно помага за разтягането на съединителната тъкан/мускулното очертаване.Това помага на мускулите да растат.

със здраве!

Eми общо взето го правя на трибойските упражнения правя стречинг, особено на тягата, защото нещо усещам че се схваща кръста, след серията! Зависи как го усеща човек, но при малките групи не е толкова важно!

30.05.05
11:52

[quote author=“hardboy”]Между сериите, стречинга на напомпаните мускули постепенно помага за разтягането на съединителната тъкан/мускулното очертаване.Това помага на мускулите да растат.

Дали мога да попитам как точно се получава въпросният ефект...?
Благодаря

30.05.05
11:58

При аеробиката стречинга се прави накрая, не между различните упражнения, не преди, а след цялата тренировка - последните 10мин. Доколкото ми е известно се прави с цел да отпуснеш натоварените мускули, за да могат да се възстановят по-пълноценно и да избегнеш евентуални схващания. Толкова от един лаик :)

[quote author=“hardboy”]Ае, момчета тази тема е толкова спорна ... Ще ви помоля да не говорите някакви наизустени работи или чути на улицата.Говорете от собствен опит!А, ако нямате такъв просто не пишете!

със здраве!

Hardboy ако успееш да се обосновеш как разтягането на мускула ще доведе до неговия растеж шапка ти свалям.Само не разбрах-кои говори наизустени работи?Ти го правиш по време на тренировката-лошо няма,но е абсолютно нормално ако някои не го прави.

30.05.05
22:48

Ами, просто ме е яд на хора, които говорят за неща, които не разбират/усвояват и така могат да подведат и други!

Извинявам се за това че съм лошо разбран.Надявам се,че чрез този пост всичко ще ви стане ясно.

Разтягането на напомпани мускулите постепенно помага за разтеглянето/обтягането на съединителната тъкан и на мускулната фасция като част от нея.Мускулната фасция е като опънат около мускулните фибри пояс, фибри които ограничават своя размер.Целта на м.ф. е удължаване/нарастване на съединителната тъкан по време на гъвкави разтягания.

Фасцията представлява нишковидна мембрана, която поддържа и обвива мускулните фибри.
Фасцията препраща енергията възпроизведена от натоварването на мускулите към тендоните и костите.
Когато фасцията е много плътно обвита около мускула това спира растежа му!!!Ето, затова е нужно разтягане.

е чак толкова не съм “навътре” с биологията.няма да споря :D

31.05.05
09:11

[quote author=“hardboy”]Разтягането на напомпани мускулите постепенно помага за разтеглянето/обтягането на съединителната тъкан и на мускулната фасция като част от нея.Мускулната фасция е като опънат около мускулните фибри пояс, фибри които ограничават своя размер.Целта на м.ф. е удължаване/нарастване на съединителната тъкан по време на гъвкави разтягания.

ОК! Обаче: как мислиш, дали ако разтягаме след тренировка или в нетренировъчен ден, не бихме могли да постигнем въпросният ефект?? Аз мисля, ДА!
Друго - да речем, че основно има два вида разтягане, пасивно и активно....или не, по-добре така:
1. Стречинг, при който съзнателно отпускаме мускула.
2. Стречинг, при който съзнателно напрягаме мускула в избрана от нас точка на амплитудата.
Аз мисля така: при 1. цялото тяло - мозък, нервна система, мускул минава в режим на отпускане. Мускулът се разтяга, може би релаксира в някаква степен (може би, защото аз такъв ефект не съм усещал), действието е абсолютно противоположно на това, което ще “караме” мускула да върши и то след минутка, и то ще искаме да го направи добре - е не става! Лично аз не разтягам даден мускул дори 24 часа преди да го тренирам. Просто ми влияе зле на резултатите. Тук искам да направя едно уточнение: ако някой тренира с стил 4 упражнения по 4 серии (примерно), то той така или иначе не може да работи с максимални за него тежести и тук стречингът ней-вероятно няма да повлияе на тренировъчния резултат.
Но това не е всичко . По-неприятното е, че разтягането между серийте спомага за възникване на контузии. Няма начин да накараш една нервна система да се напрегне, отпусне, напрегне, отпусне.... и така много пъти в рамките на един час и тя да работи като по ноти. Който се интересува да си пуска търсачки в нета и да се убеди сам. Въпросното разтягане е почти тотално отречено в съвременния Бодибилдинг.
При 2. не биха се получили описаните отрицателни ефекти, но самото есетество на този стречинг пречи на мускуклите да се възстановят за следващата серия. Мускулът се напряга, вместо да почива...

Това, разбира се си е мое мнение. Ако някой, който прави стречинг между сериите, го измести в края на тренировката или в следващия ден, му гарантирам 5-10% повишаване на работната тежест.
hardboy, защо не опиташ?

И искам да подчертая, че нямам нищо против стречинга, напротив. Но за всичко си има време.

Поздрави

31.05.05
10:14

[quote author=“Martin”]Това, разбира се си е мое мнение. Ако някой, който прави стречинг между сериите, го измести в края на тренировката или в следващия ден, му гарантирам 5-10% повишаване на работната тежест.
hardboy, защо не опиташ?

И искам да подчертая, че нямам нищо против стречинга, напротив. Но за всичко си има време.

Поздрави

Ще опитам след утрешната ми тренировка. :)

Уф.
Момчета:
Мускулната фасция при вас нищо не лимитира. Абсолютно нищо; лимитира при онези, които си бият синтол. При вас е достатъчно разтегателна да порастне още с 10 см. и не тя забавя растежа на мускула. Който бтв поради водното си съдържание расте изпълвайки, а не настоявайки да излезе от точно определена дупка.
Какви са механизмите за растеж на мускулните влакна? Двата вида хипертрофия?
Разтягането може да доведе само до единия вид, доколко се сещам. Не повече обаче отколкото стандартната тренировка; а доколко ще стимулира ХР, който е ключов фактор? Май не повече от силовата тренировка.
Марто, я вземи ми обясни братле точно по какъв неханизъм стречингът ще ми повиши с 10% силата. Обясни ми така, че да го разбера и аз и ако си вдигна силата с 5-10 % ти гарантирам че на 4 срещи на bb-team аз ще ти плащам сметката.
Стига вече с комерсиалните глуости.
Има само едно нещо в тая дискусия, с което съм съгласен: разтягането е противоположно на свиването; реакцията на клетките на разтягането може да им помогне по - еластично да поемат последващото натоварване и да се намали ефектът от контузии.

31.05.05
14:07

Дзвер, аз друго имах предвид! А именно, че ако някой прави стречинг между серийте и го измести в края на тренировката, силата з асамите серии ще му се повиши, защото досега е била лимитирана именно от стречинга между серийте.
А колкото до това дали практивуването на стречинг по принцип повишава силата, аз мисля, че да. Защо ли? Еми как да ти го обясня :
1. Вземайки предвид стрчинга като възстановителна за мускулите процедура, мисля че е ясно. По-добре възстановеният мускул е по-силен. Това не е аксиома, но в повечето случаи е така. Сега ще кажеш, че силата зависи от нервната система. И сигурно ще бъдеш прав. Но аз смятам следното - силата зависи преди всичко от нервната система! Не изцяло! Мисля, че ме разбираш (ако и да не се съгласиш).
2. Другият момент е в практикуването на стречинг със съзнателно съкращаване на мускула в дадена точка. По този начин се повишава силата, което можем да приложим в момента на най-разтегнатото положение на даден мускул. Ако желаеш да прочетеш повече по въпроса, нашият общ познат Милко :D има интересни разработки по темата. Тук сигурно ще кажеш, защо са нужни тези щуротии, като можем да си работим с щангата. И отново ще бъдеш прав, но само донякъде. Подобни техники стимулират мускулите да могат да прояввяват силата си по различен начин. И това несъмнено ще има благотворно влияние върху силата при различните упражнения. Защо се практикуват различните видове техники при силовите треировки тогава: частични повторения, задържания, вдигане с ластици и тн.?
Защо някои силови треньори ползват спомагателни упражнения?

В заключение искам да кажа, че ако започнеш да правиш стречинг, резултатите ти ще се подобрят. Не мога да кажа с колко, но съм убеден в това. Не казвам, че силата ти ще скочи веднага, но би постигнал с 15% по-добър резултат в следващия цикъл (примерно). А това, че се опитваш да отричаш нещо, само защото на теб не ти харесва ми се струва некоректно при положение, че аз лично не си спомням да съм се натъквал на нечие писание, отричащо стречинга, напротив.

Поздрави

По точка едно съм абсолютно съгласен освен с основния извод. Стречингът според мен по скоро клони към изометрични упражнения, отколкото към възстановяване(в смисъла на хипервъзстановяване и градеж).
По точка две: Спомагателните движения в тренировките за сила обикновено са изотонични тренировки за даден мускул :) Техниките, които казваш ти, действително целят да повишат силата на мускула в - да кажем мъртвата точка, само че обърни внимание - при основното движение; не при движение - заместител. Не правят частичен стречинг на гърдата, а частично повторение на лежанката.
В заключение, за да не ми се разсърдиш и да ме пуснеш пак на общо порицание, ще кажа: аз не отричам стречинга. Той има чудесна роля и според мен може поне на половина да намали риска от травми, както и да увеличи ефекта от тренировката, без да говорим за влиянието му върху стави и прешлени, но основната му роля в силата и силовите тренировки за мен е малко съмнителна. Нека е хубав, но нека не го слагаме навсякъде за щяло и нещяло :)
БТВ. 15% - не знаеш какво говориш. Ако на всеки цикъл скачах с минимум 20 килограма, спирам силовите и почвам да правя само стречинг :)

31.05.05
22:33

Момчета,много ви благодаря за иэчерпателните отговори :)

31.05.05
22:45

Ако ми кажете и основните упражнения за стречинг цена няма да имате :!: Дано не ставам прекалено нагьл :roll:

01.06.05
09:31

Ае Дзвер, не виждам за какво спорим, освен, че не вникваш в моите постове и се заяждаш след това :D. Ако те мързи да изчетеш внимателно един пост, поне не му опонирай.  :D

И отново ще пиша за втори път какво съм имал предвид: да речем, че правиш силов цикъл, без да разтягаш. Резултатът е примерно 10кг повишена сила във въпросното движение. Аз твърдя, че ако разтягаш по време на цикъла (след тренировка или по-добре в нетренировъчен ден) , резултатът би бил по-добър с 10-15%, което означава, че няма да си подобрил постижението с 10кг, а с 11-11,5 кг. Разбра ли мъ са?
И ще те помоля поне да изчиташ постовете, ако ще спориш, защото не виждам смисъл иначе в цялата работа....

Поздрави

пп- А че е съмнително, сигурно си прав. На мен пък са ми съмнителни частичните движения, ма какво да правя. Пиша си мнението :lol:

Много странни думи и постове употребяваш. Отказвам се да споря с теб по интернет.
Прочетох ти въпросния пост и те помолих да ми обясниш как си обясбяваш този... феномен.
Ти ми го обясни, като ме изкара, че не съм чел поста и пак повтори феномена, но не и обяснението :)
Трети път няма нужда да повтаряш - твърдението си :)
Поздрави :)
Бай.

01.06.05
10:31

[quote author=“D3BEP”]БТВ. 15% - не знаеш какво говориш. Ако на всеки цикъл скачах с минимум 20 килограма, спирам силовите и почвам да правя само стречинг :)

Еми това изречение как да го разбирам... :?
Хайде Бай :D

Almighty, във форума има страшно много линкове с упражнения за стречинг. Там има и обширна информация (и във форума и в линковете). Не чакай всичко на готово! :D Бай!

03.06.05
22:08

В брой 90-ти на списание ‘Мускули и Фитнес’ има статия за стретчинг-а.Мнението на автора по този въпрос съвпада с моето.Надявам се че сме помогнали на автора на темата.

със здраве!

03.06.05
22:55

Погледнете това http://www.ronniecoleman.com/sweeney/braun-2002-olympia-15.htm. Мисля че няма какво да си говорим повече има ли смисъл или не:))

04.06.05
08:55

Абе какво е това стречинг? :oops:

04.06.05
09:24

Задължително е според мен да се прави стречинг! И тукашните спорове дали да е по време или след тренировка ми се виждат неоснователни!
Освен подобряването на еластичността на мускулатурата, стречинга увеличава отделянето на IGF-1 (инсулино-подобен растежен фактор), PGE2;PGF2 (силно анаболни простагландини) и FGF (Fiber blast growth factor)! Това не значи, че само разтягане ще има растеж, защото за нуждата от растежа се грижи тренировката, но пък за осъществяването му (на растежа) онези гореописаните хубави нещица ще свършат хубава работа :lol: !

04.06.05
11:31

ееееееееее кажете к’фо е стречинг?

04.06.05
11:41

[quote author=“mircpolice”]ееееееееее кажете к’фо е стречинг?

Има го в достатъчно теми обяснено, а да не говорим, че на сайта 100% ще има подробни разяснения!

04.06.05
22:50

Добре сега неможеш ти да ми кажеш вместо да ми обясняваш къде го има ами аз трябва да проверявам 500 страници?

05.06.05
17:17

Епа пичове кво да ви кажа.... Аз не сам много запознат като Hardboy но мисля че стречинга трябва да се прави след тренировка, защото тогава мускулите са напомпани докрай и трябва да се разтегнат хубаво за да растат по големи и широки. Аз го правя след тренировка и съм доволен.

06.06.05
08:59

Стречинг е разтягане, ОК  :)

06.06.05
15:13

По точно висене на лост ли?

06.06.05
15:18

Ами не :)  Говорим за упражненията дето ги правят каратистите, сещаш ли се. Има подобни упражнения за всички мускули :wink:

06.06.05
15:41

[quote author=“mircpolice”]По точно висене на лост ли?

Шпагата е стречинг, да се наведеш и да си стигнеш петите е сречинг, да направиш мост ... Сречинга е като се “опъваш” Сега изясни ли ти се?  :D

Висенето и то може да е, ама... :)

06.06.05
16:31

аха аха разбрах :) а ще ми кажете как да го правя тоя стречинг по време на тренировки в смисъл да ми кажете какви упр да правя.

06.06.05
16:52

Ей това трябва да ти свърши работа. Изнудвач  :D

07.06.05
21:38

хаха благодаря :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1