Ами, вече казах - въпрос на избор - аз съм избрала да вярвам на това твърдение, а ти не. Както се казва, двамата може да гледаме едно и също нещо, а да виждаме две съвсем различни неща.
Трябва ли да го правим, какво причиняваме на здравето си и на здравето на планетата Земя, когато го правим, и най-накрая - с какво съзнание го правим. Осъзнатия избор ни прави личностите, които сме, а не машиналното извършване на действие, което от малки са ни набивали в главата, че е “нормално” и като зрели и мислещи индивиди дори не сме се сетили да подложим на съмнение или анализ.
1) Какво причиняваме на здравето си е най-слабата теза на вегетарианците. Главно защото, не че не зависи здравето от храната, но зависи и от много други неща. А и не е ясно точно кое на не-вегетарианското хранене е толкова опасно за здравето. Познавам доста вегетарианци (майка ми примерно е почти, като не броим сиренето). Сред тях има както такива, които се хранят така отпреди да се родя, така и такива, които станаха впоследствие. Моята извадка не ме убеждава, че вегетарианците са по-здрави от не-вегетарианците, защото има и такива и такива (както и сред месоядните). Изобщо, конкретно здравословният аспект е повече ала-бала и по-малко каквото и да било друго, защото са много относителни нещата.
2) Планетата Земя - айде, няма да си кривя душата че ми е адски присърце съдбата и, предвид крайно недостатъчно-ограничения живот, който ни се пада ... и все пак не съм убеден, че с растенията с които храним животни за храна можем да се изхранваме, съжалявам. Нито че толкова много и вредят няколко милиона крави :)
3) Аз откакто се помня чувам, че от месото ще ми се вдигне холестерола, ще се разболея, ще спре да ми става, ще започна да недовиждам и да ми треперят ръцете .. бла-бла, яж растения за да си здрав, зе-лен-чу-ци който не яде, бла-бла, повече плодове, по-малко яйца ... не знам къде има хора, на които им се набива в главата да маат месо, но със сигурност повечето хора не са точно така. Аз примерно съм подложил на съмнение и анализ точно тия неща с чушките и доматите за здраве и засега са ми доста доволни резултатите.
Мнението беше редактирано от G33K на 02.08.11 22:06.
02.08.11
22:21
Аз съм вашата опитна мишка.
Не пия алкохол,не пуша,не се друсам,тренирам и ям само месо,малко картофи и млека.
След 10 години ще си направя изследвания.Нека темата се заключи дотогава и не си сменяйте е-мейл адресите.Тенкс. ;)
То това не е критерии, някои хора пушат, пият, дрогират се и ядат боклуци от доста повече време и са си живи и здрави :D
казано от Margaritka на 02.08.11, 20:19:
Ами, вече казах - въпрос на избор - аз съм избрала да вярвам на това твърдение, а ти не. Както се казва, двамата може да гледаме едно и също нещо, а да виждаме две съвсем различни неща.
Това е разликата, ти вярваш, а аз предпочитам да знам ;) Т.е., да боравя с факти и да проверявам нещата, защото не искам да разчитам на религиозни лозунги, митове и псевдо-моралистични напътствия от сорта “да ядеш животни е лошо, а да ядеш растения е добро”.
А за Земята не се тревожи, тя със сигурност ще надживее хората.
03.08.11
00:58
казано от DeadManWalking на 02.08.11, 22:21:
Аз съм вашата опитна мишка.
Не пия алкохол,не пуша,не се друсам,тренирам и ям само месо,малко картофи и млека.
След 10 години ще си направя изследвания.Нека темата се заключи дотогава и не си сменяйте е-мейл адресите.Тенкс. ;)
Браво! Така трябва- експериментаторски дух и упорит труд, а не празни приказки. Желая ти успех!
Предлагам да видим също и като как изглежда и какво има да ни каже и един веган, след 15 години тренировки:
Честно казано, не съм впечатлен, нито от вида му, нито от това, което каза ;)
Аз не отричам, че може да се направи нещо и с вегетарианско хранене, но както казах и по-напред, не го смятам за оптимално или по-здравословно.
казано от Петко К на 02.08.11, 23:01:
Това е разликата, ти вярваш, а аз предпочитам да знам ;) Т.е., да боравя с факти и да проверявам нещата, защото не искам да разчитам на религиозни лозунги, митове и псевдо-моралистични напътствия от сорта “да ядеш животни е лошо, а да ядеш растения е добро”.
А за Земята не се тревожи, тя със сигурност ще надживее хората.
Интересно, от къде черпиш тази достоверна информация? Разполагаш ли ц цифри и факти, какво количество растения се произвеждат годишно, колко от тях са за храна на хора, колко от тях са за фураж, каква е бройката на животни/птици/риби отглеждани за храна, колко обработваема земя е унищожена за да могат те да бъдат отглеждани?
Земята може и да ни надживее, но не те ли вълнува в каква среда ще отгледаш децата си?
храната ми включва много месо, сланина, яйца, мляко..., не виждам как ще стана вегетарианец.
тази година си взех прасе, т.е. плащам да го гледат.
за първи път ще коля прасе, досега не съм колил и нямам никаква техника. поздрави.
казано от Z H на 03.08.11, 09:50:
храната ми включва много месо, сланина, яйца, мляко..., не виждам как ще стана вегетарианец.
за първи път ще коля прасе, досега не съм колил и нямам никаква техника. поздрави.
Заколи го с нож от бамбук, някак си е по-възвишено :D
Оха ако го заколиш зимата, особено да ръси и малко снежец.... пък да метнеш някоя пържолка прясна прясна на скарата... и някое домашно червено винце ако се намира. Да ме извиняват вегетарианците, ама е незаменимо това ;)
казано от NeDD на 03.08.11, 10:19:
за първи път ще коля прасе, досега не съм колил и нямам никаква техника. поздрави.Оха ако го заколиш зимата, особено да ръси и малко снежец.... пък да метнеш някоя пържолка прясна прясна на скарата... и някое домашно червено винце ако се намира. Да ме извиняват вегетарианците, ама е незаменимо това ;)
що се извиняваш? :D
казано от Margaritka на 03.08.11, 08:23:
Интересно, от къде черпиш тази достоверна информация?
Мога и за да те попитам същото ;)
казано от Петко К на 03.08.11, 12:11:
казано от Margaritka на 03.08.11, 08:23:
Интересно, от къде черпиш тази достоверна информация?
Мога и за да те попитам същото ;)
За това казвам “вярвам”, а ти твърдиш, че “знаеш” ;)
03.08.11
12:32
Като каза вяра, се сетих за един виц.
Мисионер тръгнал на свещенна мисия в Африка и трябвало да премине през саваната. Вървял той смело, но пред него изкочил лъв, готов да го нападне.
Мисионерът паднал на колене, погледнал към небето и се провикнал:
- Господи, моля те, нека този Лъв научи християнските добродетели.
И ооо, чудо, в този момент лъвът проговорил:
- Господи, благослови вечерята ми...
Дотук с вярата :D
03.08.11
12:45
Как така нямате никаква техника ?!? Защо даде Природата на всеки хищник тези страшни кучешки зъби, нокти, ловкост и пъргавина :D :D
П.С. Честито първо мнение! Ако темата ви е провокирала да станете част от ББ-Тийм- може да се окаже, че не напразно я коментираме.
Между другото, ако трябваше вегетарианците сами да си отглеждате растенията, които ядете, бързичко щяхте да се преориентирате към месоядството ;)
Как така нямате никаква техника ?!? Защо даде Природата на всеки хищник тези страшни кучешки зъби, нокти, ловкост и пъргавина
защото природата даде, но и природата взе, дъще. стар и немощен човек като мен не може да разчита на зъбите, ноктите..., за да му прегризе гърлото.
апропо, следващия път, когато хванеш пътя за морето да не тръгнеш с кола, влак или да се телепортираш. ползвай краката, защото природата “даде”.
П.С. Честито първо мнение! Ако темата ви е провокирала да станете част от ББ-Тийм- може да се окаже, че не напразно я коментираме.
не ме е. сайта го ползвам от години, днес ми дойде музата да се регна. темата е безсмислена, става единствено за чат
Скоро ще почнем да лапаме и вегетарианци бе, като толкова настояват и си държат на своето, та някои чак го и налагат :(.Имайте търпение...
03.08.11
20:30
Интересно ми е защо кърмата при всички бозайници е изградена от наситени мазнини, животински белтъци и захар. Ако следваме логиката на веганците, то всичко ние трябваше да сме някакви хилави, болни и полу-мъртви още от детство... Пък не сме. Не трябваше ли кърмата да е станала хлорофил и вода, ако беше по-подходяща за растеж? Също така на много болни се предписват животински белтъци или суроватъчни на млечна основа, демек пак животинсла, за да се възстановяват по-бързо.
казано от GreyKnight на 03.08.11, 20:30:
Интересно ми е защо кърмата при всички бозайници е изградена от наситени мазнини, животински белтъци и захар. Ако следваме логиката на веганците, то всичко ние трябваше да сме някакви хилави, болни и полу-мъртви още от детство... Пък не сме. Не трябваше ли кърмата да е станала хлорофил и вода, ако беше по-подходяща за растеж? Също така на много болни се предписват животински белтъци или суроватъчни на млечна основа, демек пак животинсла, за да се възстановяват по-бързо.
Има голяма разлика в хранителните нужди на новородено/бебе/дете и възрастен индивид. За това бозайниците са устроени така, че да консумират майчино мляко, което помага за бърз растеж и изграждане на тъкани. От един момент нататък обаче, всеки бозайник спира да се нуждае от него.
Мнението беше редактирано от Margi на 03.08.11 21:33.
казано от Margaritka на 03.08.11, 21:31:
Има голяма разлика в хранителните нужди на новородено/бебе/дете и възрастен индивид. За това бозайниците са устроени така, че да консумират майчино мляко, което помага за бърз растеж и изграждане на тъкани. От един момент нататък обаче, всеки бозайник спира да се нуждае от него.
От един момент нататък спира да има, преди всичко останало. Не знам защо си мислиш, че едно не-сучещо теле ще върне мляко, ако ти му го наточиш от майка му.
Разлика в хранителните нужди има, но те са предимно в количествата. Защото промяната в системата е предимно в размерите и не толкова в същината на протичащите процеси - интензивността е друга, но същността е същата. Аз съм карал месец и нещо на доста коластра всеки ден и бая се бях освинил, не е истина какво блаженство е това - никога няма да откажа като има, но е факт че количествено доста надскача нуждите ми.
Общо взето, работата е че едно новородено/бебе/дете не може да оцелее и да се развие без най-силното. Един възрастен индивид може. Дали е целесъобразно да го прави, просто защото може (а да, и за да спаси Земята...) всеки може да прецени за себе си. Да, няма нужда в смисъла, че може и без него - по този начин нямаш нужда от 99% от нещата, които те заобикалят.
03.08.11
22:12
Хора!
Тоя дебат няма да го бъде, всички го знаем. Дайте да спрем, по-хипарски да погледнем на нещата и да му теглим едно “пийс”.
Едни ядат месо, други - други неща. Няма прав, всичко е въпрос на гледна точка. Аз лично съм за това всеки да прави каквото ще, стига да не ми пречи да правя каквото аз ща. Така че - яжте си каквото прецените за добре и да не се заяждаме, че е загуба на време, ресурси и интернет пространство (знам, че е безкрайно :D )
пОздрави
Темата е за това, за да има дебати. Ако аргументите са разумни, не би трябвало да се приема за заяждане. Според мен е добре, когато има хора с мнение, което изразяват - това означава, че мислят. Като изключим някои отклонения, смятам, че като цяло темата е добра и би могла да бъде от полза на някой интересуващ се. Изказани са доста различни гледни точки с различни доводи, всеки сам може да прецени за себе си като разполага с информация.
04.08.11
00:38
казано от Margaritka на 03.08.11, 22:23:
като цяло темата е добра и би могла да бъде от полза на някой интересуващ се.
точно по тази причина и аз реших да напиша няколко поста, но се съмнявам че ще отворя пак тази страница. Не ми се дават уроци за първи клас за бозайниците, .....не щъ да държа на никой прасето докато го коли.....и въобще, чувството ми за хумор е малко извратено, а тук има доста провокации, и сигурно няма да ме разберете правилно.....
Айде
Със здраве!
04.08.11
08:31
На мен пък много ми хареса момента с вибрациите при вегетарианците:))
Ако може да се обяснят по-подробно,за да разбера как да вибрирам и аз,че да ми се радва повече жената...:))
06.08.11
11:50
Малиии, мине се не мине време и изведнъж се намесят спартанците в някоя тема ;-) Та сега конкретно за тях та дано вече понаучите нещо за тях. Сега, в най-активната си физическа и военна подготовка (syssitia), сега обърнете внимание на годините, от тяхната 20 годишнина до 30 годишнина месечната хранителна дажба на спартанския воин е била:
70 килограма ечемик;
39 литра вино;
3 килограма сирене;
1.5 килограма смокини и
10 спартански пари аegina obolus за месо, което е било използвано за приготвянето на СУПА, в която е имало и кръв !!!
Аз се чудя как тези машини са се оправяли без бецеаата, мъмъръта, фъфъръта и прочие хранителни бъркочи ! ;) Горките те една протеинова ФаФличка да нямат ! ;-)
Това, което прави впечатление, е че целият цикъл на обучение на младато спартанче минава първо през етап на интелектуално обучение с елементи на мародерство (7-20 години) и ясно изразено 10 годишно военно обучение с пълно физическо натоварване, което е ключа от бараката ;-) По отношение на храненето явно са били привърженици на балансираното хранене с хубави антиоксиданти - кажи речи 1 литър и кусур винце на ден ! ;-)
07.08.11
17:05
Напълно я бях забравил тази тема. Съжалявам...
А защо пропусна перидоите, в които са се “укрепвали”, баш преди бой? С “божествена” амброзия, която е било мляко и мед.
07.08.11
21:12
Добре,като сте гладни и ви се услажда месце,ще го откажете,защото еди-що си?Това е най-неестественото в цялата история.Никое животно няма да се спре да яде нещо,заради идеалите си.
А ако не ви е вкусно месцето,за какво спорим всъщност?Не го яжте.
Като ми е вкусно и съм гладен,никакъв аргумент няма да ме спре.
Мнението беше редактирано от BusyMan на 07.08.11 21:12.
07.08.11
21:28
Не мога да приема хора, на които мама им е казала, че тея животни са били убити и сега детето яде козичката Роза, която толкова обича и от там спира да яде месо, а пък после научава, че яйцата, млекото, сиренето, кашкавала и т.н. също са от тоя “род” и спира и тях, след което пък остава само на зелени домати и едвам се придвижва. Ако не обичах месо, нямаше да вкуся, но вегетарианството е съвсем друго нещо. Все пак, никога не съм виждал антилопа да гони лъв!
Без месо поради етични причини.. да кажем ОК, всеки има право на мнение. Без млечни - също, наистина може да има резон в изключването им.
Но защо без яйца?
Пак се почва! Абе яжте си люцерната, ние ще си ядем мръвката и всичко ще си е мирно и тихо, в крайна сметка имаше достатъчно спорове във форума за това и се видя, че всеки си отстоява позицията и консенсус е невъзможно да има по въпроса, точка!
29.10.11
22:47
Веганството е вид хранене, което изключва само три продукта- месо, яйца, млечни. За повечето от форума, веганството не им се струва правилния избор, но то има своите привилегии. Има ред публикации срещу млякото( дори тук в ББ тийм има таква), месото не се смята за необходим и задължителен хранителен продукт, да не говорим за моралните и етичните причини.
Има хора, които избират този начин на хранене, една от които съм и аз. Доволна съм от себе си, тялото си!
Най-важното при веганска диета е разнообразието- погрешно е мнението, че веганите живеят на картофи, боб и ябълки, да речем =)
Надявам се сред читателите да срещна заинтригувани по темата, а ако няма вегани или вегетарианци, в следващия блог има доста интересни и здравословни предложения. Лесни също така =)
http://vanillka.wordpress.com/
08.11.11
22:42
Защо без яйца..това, което продават в магазина не са яйца...това са жалки подобия на нещо в мека черупка. Кокошките носашки измират за 4-5 месеца, понеже ги тъпчат с хормони, че да носят повече.Това са нашите яйца.
Ок, има и био яйца. Цялата работа с животинските белтъци е киселиността- изключително висока е!!! При редовен прием на животински продукти, има опасност за бъбреците, черния дроб, ставите и костите и сърцето. Хич не на шега. Отдавана се е писало за “модерния и луксозен” начин на хранене- сирена, месо ( и яйца)- не случйно подаграта е болестта на богатите.
А идеята, че яйцето е със съвършен аминокисленин профил е смешна...ТО има ПРОТЕИНИ, които след термична обработка се денатурират, т.е. си променят структурата и оттам организмът ти много бавно ги усвоява( след като си му вдигнал яко киселиността). Истинските аминокиселини, които директно ти отиват за изграждане на клетките и т.н. се съдържат в суровите храни- най, ама най много ги има в кълновете.
Нещо, което съм забелязала при мен- когато ядях и яйца( понякога и по 6 7 на ден) и много млечни продукти, потта ми миришеше неприятно и се уморявах бързо. Сега не е така, няма и помен от тея неща...
Поредните восокопарни приказки, неподкрепени с никакви факти.
Аз затова съм се отказал да говоря с вегетарианци за хранене.
:D :D :D :D :D Вегетарианци....................
@Истинските аминокиселини, които директно ти отиват за изграждане на клетките и т.н. се съдържат в суровите храни- най, ама най много ги има в кълновете. О колко жалко, че протеините в тревите са непълноценни и стават кафяви накрая.. :Д
Мнението беше редактирано от Riko на 08.11.11 23:20.
казано от vanillka на 08.11.11, 22:42:
Нещо, което съм забелязала при мен- когато ядях и яйца( понякога и по 6 7 на ден) и много млечни продукти, потта ми миришеше неприятно и се уморявах бързо. Сега не е така, няма и помен от тея неща...
Нещо, което съм забелязал по други хора (и те по себе си) - когато минаха “на зелено” първо че свалиха ударно към 6-7 кила (което аз го пиша към положителните неща, ама толкова за протеина в кълновете) и второ че загубиха сила и кондиция колкото искаш.
От друга страна, знам доста месоядни дето не им мирише чак толкова потта (и го знам, понеже така да се каже в тая пот се борим, може да се каже че като говорим за пот имам достатъчно наблюдения ..).
Иначе, това дето продават в магазина не били яйца - ми не са, ама ти живееш с идеята, че другите неща са наред ли ? ;) От храната за зайци до месото, ако държиш на качество контролираш произхода (което със сигурност значи - НЕ ХОДИШ В МАГАЗИНА). Слаб аргумент е, и твоите моркови не са стока, така да се каже ;)
09.11.11
00:06
Ха, избирам най-малкото зло, повярвай ми ;) Не купувам домати зимата, нито пък ябълки от Била с размер на диня ;)
И още нещо към предишните коментатори- самата ви насмешка, ирония и неискано от никого осъждане не ви издига особено, въпреки високопарните( каква приятна дума) ви приказки за превъзходство...
И аз, ако чета само фитнес сайтове няма да знам истината...човек може просто да си отвори очите, но стига да желае.
Лека ви вечер! С пожелания да сте по-малко злобни и агресивни, би било по-леко дори и нас вас.
То агресията се вижда в кой е ;)
Кажи тогава какво да четем, че да сме по-близо до истината? ;)