Лактоза - може ли да ми навреди?

03.08.11
16:24

Въпросът ми е много конкретен! Знам за всички ползи от изварата и употребяването й дори за компреси, антисептичното й действие, витамините от група “B” и ползие й за имунната система...

Въпросът ми е за ЛАКТОЗАТА! До колкото знам тя в изварата е доста... Може ли да навреди?!

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 03.08.11 16:45.

Да навреди на кой? Може да навреди на хора с изключително висока лактозна непоносимост. В 100гр. извара надали има повече от 2-3гр. въглехидрати. Лактозата надали е повече от 1-2гр. Та ако някой с лактозна непоносимост изяде около 1кг. извара на един път...може и да получи малко повече газове. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 03.08.11 16:56.

MF

03.08.11
20:48

Във всички видове извара ли има такова количество въглехидрати?

04.08.11
10:09

Няма да ти навреди. ;)
За да провериш лактозната си поносимост, може да направиш тест с мляко. Пиеш 1 чаша и ако няма проблем, пробваш с втора. Аз лично чак след първия литър получавам леки газове. ;)

Miss, стига изварата да е натурална, независимо дали е кашкавалена или суроватъчна, би трябвало да съдържа 3-4 до 5% въглехидрати на 100гр. Вече ако има примеси като допълнително мляко или други екстри добавени от производителя, то въглехидратите ще са други. Аз не съм виждал извари с примеси, но може и да има в някои магазини.

MF

04.08.11
10:51

казано от Тихомир Велев на 04.08.11, 10:12:

Miss, стига изварата да е натурална, независимо дали е кашкавалена или суроватъчна, би трябвало да съдържа 3-4 до 5% въглехидрати на 100гр. Вече ако има примеси като допълнително мляко или други екстри добавени от производителя, то въглехидратите ще са други. Аз не съм виждал извари с примеси, но може и да има в някои магазини.

Благодаря за информацията. Ами става въпрос за изварата на Жоси - защото е по-кремава, като на Маджаров. Та се чудя защо тя е такава, а други (като на Дядо Либен или Родопея - на сипно) са ронливи, на бучици. Каква е разликата, може би кремавите не са обезмаслени..?

Не съм 100% убеден, но най-вероятно разликата е в маслеността. Колкото по кремава, толкова повече мазнини. Може и да е заради друго обаче...не съм сигурен. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 04.08.11 11:02.

04.08.11
19:45

казано от Тихомир Велев на 04.08.11, 11:02:

Не съм 100% убеден, но най-вероятно разликата е в маслеността. Колкото по кремава, толкова повече мазнини. Може и да е заради друго обаче...не съм сигурен. :)

Количеството вода.

MF

04.08.11
21:50

Благодаря ви за мненията.

05.08.11
09:49

Аз лично си взимам по-суха и ронлива и й добавям кисело мляко или съвсем малко вода... супер се получава... с кисело мляко е като сладолед :)))

А иначе аз имам малко проблем с прясното мляко затова питах... Благодаря на всички...

Мнението беше редактирано от Taly K на 05.08.11 09:51.

MF

05.08.11
11:38

Абе Нати, много си приличаме май! :D - И аз имам проблем с прясното мляко - ако го пия самостоятелно не ми става приятно на стомаха.

05.08.11
20:17

По същия начин съм и аз със прясното мляко... и май си права, че за доста неща май си приличаме! :D:D

05.09.11
23:50

Аз лично от както започнах да пия “пробиотици” и “храносмилателни ензими” вече нямам проблем с прясното мляко :) Преди това имах болки в стомаха ... просто не ми понасяше :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1