03.08.11
16:24
Въпросът ми е много конкретен! Знам за всички ползи от изварата и употребяването й дори за компреси, антисептичното й действие, витамините от група “B” и ползие й за имунната система...
Въпросът ми е за ЛАКТОЗАТА! До колкото знам тя в изварата е доста... Може ли да навреди?!
Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 03.08.11 16:45.
03.08.11
16:53
Да навреди на кой? Може да навреди на хора с изключително висока лактозна непоносимост. В 100гр. извара надали има повече от 2-3гр. въглехидрати. Лактозата надали е повече от 1-2гр. Та ако някой с лактозна непоносимост изяде около 1кг. извара на един път...може и да получи малко повече газове. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 03.08.11 16:56.
03.08.11
20:48
Във всички видове извара ли има такова количество въглехидрати?
Няма да ти навреди. ;)
За да провериш лактозната си поносимост, може да направиш тест с мляко. Пиеш 1 чаша и ако няма проблем, пробваш с втора. Аз лично чак след първия литър получавам леки газове. ;)
04.08.11
10:12
Miss, стига изварата да е натурална, независимо дали е кашкавалена или суроватъчна, би трябвало да съдържа 3-4 до 5% въглехидрати на 100гр. Вече ако има примеси като допълнително мляко или други екстри добавени от производителя, то въглехидратите ще са други. Аз не съм виждал извари с примеси, но може и да има в някои магазини.
04.08.11
10:51
казано от Тихомир Велев на 04.08.11, 10:12:
Miss, стига изварата да е натурална, независимо дали е кашкавалена или суроватъчна, би трябвало да съдържа 3-4 до 5% въглехидрати на 100гр. Вече ако има примеси като допълнително мляко или други екстри добавени от производителя, то въглехидратите ще са други. Аз не съм виждал извари с примеси, но може и да има в някои магазини.
Благодаря за информацията. Ами става въпрос за изварата на Жоси - защото е по-кремава, като на Маджаров. Та се чудя защо тя е такава, а други (като на Дядо Либен или Родопея - на сипно) са ронливи, на бучици. Каква е разликата, може би кремавите не са обезмаслени..?
04.08.11
11:02
Не съм 100% убеден, но най-вероятно разликата е в маслеността. Колкото по кремава, толкова повече мазнини. Може и да е заради друго обаче...не съм сигурен. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 04.08.11 11:02.
казано от Тихомир Велев на 04.08.11, 11:02:
Не съм 100% убеден, но най-вероятно разликата е в маслеността. Колкото по кремава, толкова повече мазнини. Може и да е заради друго обаче...не съм сигурен. :)
Количеството вода.
04.08.11
21:50
Благодаря ви за мненията.
Аз лично си взимам по-суха и ронлива и й добавям кисело мляко или съвсем малко вода... супер се получава... с кисело мляко е като сладолед :)))
А иначе аз имам малко проблем с прясното мляко затова питах... Благодаря на всички...
Мнението беше редактирано от Taly K на 05.08.11 09:51.
05.08.11
11:38
Абе Нати, много си приличаме май! :D - И аз имам проблем с прясното мляко - ако го пия самостоятелно не ми става приятно на стомаха.
По същия начин съм и аз със прясното мляко... и май си права, че за доста неща май си приличаме! :D:D