07.08.11
21:19
Прочетох статията за упражнението “Преден суинг с пудовка (Руски суинг)” -http://www.bb-team.org/exercise/2806_preden-suing-s-pudovka-ruski-suing#axzz1UI8AM92y.
В коментарите под нея имаше интересен въпрос - точно този въпрос, заради който препрочетох статията днес.
та....
Интересувам се, къде е най-удачно да се вмъкне това упражнение?
Ясно, че е комплексно и най-вероятно, най-доброто място е при...тренировка за цялото тяло.
Удачно ли е, комбинирането на това упражнение при тренировка с мъртва тяга и/или раменни преси?
Замислил съм да го добавя към тренировка с тежки обръщания и изтласквания, тяга(тежки повторения до 5бр) + ...малко суинг за довършване - 3-4 серии по 10-20 повторения, но не съм много сигурен, дали подобно разпределение не е противопоказно.
Вие къде бихте го включили това упражнение при седмичното си разпределение?
08.08.11
00:20
Аз включвам суинговете в деня за “рамене”, заедно с обръщанията и раменните / пуш преси.
09.08.11
19:37
Според мен,можеш да го правиш когато си поискаш,защото удря почти цялото тяло.По-добре прави суинг до вертикала(до над глава),има малко по-вече плюсове:).Много е важна скоростта при суинга! Едно повторение трябва да го правиш ДО 2-2.5 сек.!,в противен случай вероятността от травма в кръста е много голяма.
09.08.11
19:51
интересни твърдения. аз имам въпроси по суинга:
- защо суинга до вертикалата е по-добър?
- защо скоростта на изпълнение( и то бавната скорост) е свързана с травми в кръста?
- разбирам мястото на раменната/пуш-праса в трнеировката за рамене, но обръщането и суинга какво правят там?
10.08.11
00:49
Относно третия въпрос - неслучайно сложих рамене в кавички, наблягайки на факта, че тренировката се видоизменя и не е само за тази група. Включвам ги там, тъй като по този начин успявам да дозирам равномерно дните от тренировъчния сплит.
10.08.11
18:35
Отговор на 1-я въпрос на Цецо: ами може би се натоварват повече мускули-като раменете,горната част на трапеца,мускулите на гърба в областта на плешката,а и влагаш повече усилия да изкараш тежестта над главата. Поне при мен е така:)
Отговор на 2-я въпрос на Цецо: това е балистично или темпово упражнение,каквото е и изхвърлянето с пудовка(дъмбел,щанга).
За разлика от тягата,изхвърлянето и суинга не изискват стриктно положение на гръбнака.Ако правиш тяга с извит гръб,знаем риска от травма какъв е.При такова изхвърляне обаче гръбнакът може да е леко извит.Това е защото свързващите тъкани поемат натоварването по-ефикасно,когато то падне върху тях бързо и рязко.Те имат вълнова структура ,а балистичният шок се поема от тях и те се изправят като струни.Ако обаче задържиш натоварването върху тях за повече от част от секундата,моментното отпускане ги дърпа и ги предразполага към скъсвания.
Сигурен съм,’че ги знаеш тези неща,но защо питаш не знам:)
Мнението беше редактирано от Ivaylo Stefanov на 10.08.11 18:40.
казано от ts.vassilev на 09.08.11, 19:51:
интересни твърдения. аз имам въпроси по суинга:
- защо суинга до вертикалата е по-добър?
чак по-добър не бих казал, но разтягането на рамената...
Отговор на 2-я въпрос на ЦецоОтговор на 2-я въпрос на Цецо
моето мнение тук е противоположно