Може ли да има ГМО в протеина?

23.08.11
16:00

Става въпрос за американските.
И като цяло нека по-запознатите съфорумници напишат кои съставки в протеините трябва да се избягват. (аспартам и т.н.)

TN

23.08.11
16:03

И да има едва ли ще го пише :D

23.08.11
16:08

Точно това е най-страшното. В САЩ не са задължени да го правят.
И как е възможно при навлизането им в България да не се етикетират за ГМО?!

23.08.11
16:22

И да имат и да нямат к’во? Никой не кара на сила някой да купува. Следователно-Който го е страх от мечки-не ходи в гората :)

23.08.11
16:25

Еми, след като страната, от която идват не е написала, в България службите могат само да гадаят има или не :D
А иначе, освен ако не пиеш соев протеин, няма кой да ти каже има или не ГМО, нали се сещаш, ако не е растителен, става много дълга веригата, по която да се проследи.
Аз лично бих избягвала изкуствените аромати, аспартам, ацесулфам К, сукралоза, захарин, цикламат.

23.08.11
16:28

ГМО-то какво ви притеснява когато става дума за ядене. Единствената реална опасност от ГМО е да не се омешат с не ГМО организми - всичко друго е BullShit :)

23.08.11
19:20

Вече съм сигурен, че трябва да спра да гледам новини! Абе хора, кво ви става? Каквото покажат по телевизията го приемате буквално. Поинтересувайте се малко защо Генно-Модифицираните Организми са опасни! Нищо няма да ти стане ако пиеш соев протеин от ГМО соя. Проблемът идва от това, че специално гмо растенията разказват играта на почвата, на която растат и после можеш да сееш само ГМО. Има и други неща, но сега не ми се занимава да задълбавам. Попрочетете, поинтересувайте се! Същото беше със свинския грип, тотална пропаганда колко бил опасен, смъртоносен и накрая като преброиха колко са жертвите спрямо обикновените сезонни грипове ми стана смешно. Ма нали си продадоха ваксините (swear)

Не, аз окончателно спирам да гледам новини!

23.08.11
19:34

Откъде знаеш как ГМО може да подейства на човека в дългосрочен период? Ето затова си имам едно на ум.

23.08.11
19:51

Според мене вече като мине през обработка няма значение дали е ГМО или не. Същата работа е и с месото, 100 про дават анаболи на животните, да наддават стабилно, но не знам до сега някой да е умрял от пиле например? Вредните в-ва минават през черния дроб на пилето-преди да стигнат при нас. Ето защо не ям дробчета :D (в паралелепипеда на шегата разбира се)

23.08.11
20:21

казано от Ramon Dekkers на 23.08.11, 19:51:

Същата работа е и с месото, 100 про дават анаболи на животните, да наддават стабилно, но не знам до сега някой да е умрял от пиле например?

Не става въпрос някой да яде ГМО царевица (примерно) и да се гътне на момента. Става въпрос за дългосрочни последствия, които на този етап никой не може категорично да каже какви могат да бъдат и до момента в който няма ясно (и безпристрастно) мнение по въпроса, аз лично бих ги избягвала във всеки удобен случай :)

23.08.11
20:56

ясно.Аз не съм разбрал явно, моя грешка. И при все това , за мен е все едно дали ще ям ГМО или не, така или иначе няма да живея до 100 или 200 години. А и без това фармацията редовно си ми дава гмо под форма на хапчета, ваксини и други ,та не ме притеснява особенно :)

24.08.11
10:52

Ето интересна статия по въпроса, дава доста отговори, но пак не приемайте всичко за чиста монета :)
http://agronet.bg/agro-news/aktualni-novini/1947-gmo-kakvo-e-istina-i-kakvo-ne.html

24.08.11
16:42

казано от Sarfaa на 24.08.11, 10:52:

Ето интересна статия по въпроса, дава доста отговори, но пак не приемайте всичко за чиста монета :)
http://agronet.bg/agro-news/aktualni-novini/1947-gmo-kakvo-e-istina-i-kakvo-ne.html

Всеки сам решава за себе си. Аз лично не искам да ставам опитно зайче на шепа учени. Времето ще покаже дали има ползи/вреди от ГМО.

24.08.11
17:33

казано от Ramon Dekkers на 23.08.11, 19:51:

Според мене вече като мине през обработка няма значение дали е ГМО или не. Същата работа е и с месото, 100 про дават анаболи на животните, да наддават стабилно, но не знам до сега някой да е умрял от пиле например? Вредните в-ва минават през черния дроб на пилето-преди да стигнат при нас. Ето защо не ям дробчета :D (в паралелепипеда на шегата разбира се)

Това, че вредните вещества преминават през черния дроб на животното не означава, че дробът е мръсен. Доколкото си спомням токсичните вещества се отделят в нервната и мастната тъкан на животното, но това не означава, че можем да ядем всеки ден дробчета, защото има няколко други причини да не го правиме.

24.08.11
18:16

казано от Sarfaa на 24.08.11, 10:52:

Всъщност никакви отговори не дава, за мен материала наподобява повече извадка от форум (при това от заинтересовано лице), отколкото достоверна информация. Истината е, че никой не знае какъв е ефекта на генно модифоцираните храни върху човешкия организъм. Пропагандира се, че са по-ефективни за изхранване на нарастващото население на планетата, но в дългосрочен план е ясно, че не е така - както ти каза, разказва играта на почвата върху която расте, от което логично следва, че в един момент обработваемата земя ще бъде лукс. Както стана въпрос и в моя дневник, пчелите също отказват да опрашват ГМО култури. Тези два факта сами по себе си са достатъчни, за да се направят съответните изводи.

11.12.11
16:29

Днес говорих с един лекар, който ми каза, че изкуствения хормон на растежа или т.нар. Recombinant bovine somatotropin (купуван от фермерите под търговското наименование Posilac) и който е широко използван днес в САЩ (дава се на кравите, за да дават повече мляко), променя структурата на белтъците и е опасен за човека. Продукт е на американската компания за биотехнологии (ГМО) - Monsanto, която е подложена на редица критики и срещу която се водят съдебни дела.

Ето какво пише за самия хормон на растежа (rBGH) в Wikipedia, с който се инжектират кравите в САЩ масово:

The United States is the only developed nation to permit humans to drink milk from cows given artificial growth hormone.[2] Posilac was banned from use in Canada, Australia, New Zealand, Japan and all European Union countries (currently numbering 27), by 2000 or earlier.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bovine_somatotropin

В САЩ съществуват организации, предлагащи актуализирани списъци на фермите, които не използват гореспоменатия хормон. Такъв сайт е http://www.sustainabletable.org/issues/rbgh/ ,а целият списък се намира на адрес: http://www.sustainabletable.org/shop/dairymap/ . На страницата посочвате на картата, за кой американски щат желаете да получите информация за фермите.

Също така ви съветвам да гледате филма “The World According to Monsanto (2008)”, който доколкото разбрах е на френски журналисти. Можете да си го изтеглите от Zamunda, в YouTube мисля, че също го има. Наистина си заслужава гледането - уверявам ви. На практика Monsanto успява да се наложи на пазара с продуктите си с помощта на Американската федерална агенция по храните и лекарствата (FDA), колкото и да ни се струва противоречиво.

И ако някой от вас се пита защо ви пиша всичко това, то отговорът е просто, че се чувствах задължен да го направя, след проучванията, които направих.
По-здрави!

Мнението беше редактирано от Imam Ime на 11.12.11 16:30.

Филма за Монсанто съм го гледал.
И да защо да няма в протеините ГМО, винаги ще има съмнение, докато парите движат света.

11.12.11
17:07

Генната модификация е заложена в развитието на всеки един вид- от растения през животни до човека. При растенията, както и при човека има т.нар. генетични елементи- синонимни SNP (single nucleotide polymorphysm), които водят до поява или усилване на основни фенотипни белези, като напр. устойчивост на инфекции, засушаване и пр. Абсолютно всеки растителен вид е ГМО сам по себе си, например различните сортове, с разл. вкусови качества и прочие.

Проблемът, който Imam Ime описва няма нищо общо с ГМО. Генетичните модификации се случват в много ранно ембрионално развитие чрез мутации или рекомбинации в ДНК и целят активирането на определени белези, т.е. една ГМ се предава по наследство ако е положителна (синонимна). Употребяването на хормони при месодайните животни може да има определено негативно влияние върху човека, чрез храненето, но ефектите на хормона са предимно фенотипни и епигенетични (тоест доминантните му ефекти не се предават запазени по наследство, а епигенетично активират определени сигнални пътища, като синтез на протеини и др.).

Не трябва да се смесват понятията от класическата менделова генетика (напр. еволюционното приспособяване), молекулната генетика (напр. индуцираните ГМ на база мутации и рекомбинации) и животновъдството, което цели максимална продукция, с различни агресивни методи (напр. инжектиране на соматотропни хормони).

На ГМО не може да се гледа едностранно, когато те са контролирани, ефективни и необходими- при растенията са задължителни и необходими, поради климатичните изменения, напоителните системи, тъй като те създават сортове със запазени качества и потенциал.
Генетичните модификации в медицината имат за цел създаване на терапевтични подходи, които улесняват лечението на определени състояния- например индукция на мезенхимни стволови клетки за лечение на трудно-зарастващи рани- с определени генетични манипулации се стига до фенотип, които е биосъвместим с пациентите. Първите опити с експериментални животни показват 95% съвместимост и десетократно по-бързо заздравяване на рани съгласно съответната тъканна реорганизация.
Много ГМО подходи се прилагат и като персонални решения в транслационната медицина- за овладяване или лечение на сериозни хронични болести, като туморни процеси, латентни вирусни инфекции и прочие.

26.12.11
17:05

Съжалявам, че пиша толкова късно след последния постинг в темата, но нямах възможност.

Проблемът, който описвам наистина няма нищо общо с ГМО, но е продукт на същата компания, която произвежда генно-модифицирани семена. Със сигурност могат да се извлекат значителни ползи от биотехнологиите, както Nikola Pavlov посочи, но когато анализите и изледванията не са достатъчни за гарантиране безопасността на продуктите, не мисля, че е правилно хората да се използват за тази цел.

Ясно е, че всеки растителен вид е ГМО сам по себе си, но той е такъв според природата и естествените условия на живот и никога не е бил обект на човешки модификации.

Аз съм твърдо против появяването на пазара на ГМО култури, които не са изследвани достатъчно, тъй като генното инженерство е много млада наука. И също така съм твърдо “ЗА” нейното изучаване и използване, но само при условие, че са направени необходимите изследвания,, а не за удовлетворяване на нечии бизнес интереси.
И на края ето една статия за рисковете от ГМО - http://spidersport.com/gmo-foods.php

Мнението беше редактирано от Imam Ime на 26.12.11 17:06.

PH

26.12.11
17:10

То ние самите сме станали ГМО ти за протеина се притесняваш ...

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1