24.08.11
09:31
Здравейте! Искам да попитам за какво помагат черупките от яйца и как се консумират?
Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 24.08.11 09:32.
24.08.11
10:40
#1
В тях мисля,че има цинк.Освен кокошките дето ги ядат,други не съм чувал да го правят :D
24.08.11
10:48
#2
Аз веднъж дадох на моето куче да видя какво ще се случи. Върна ги след 2 дена в същото състояние...
24.08.11
11:16
#3
Мяркал съм някави рецепти с черупки накиснати в оцет или в лимонен сок. Повече не съм задълбавал.
24.08.11
11:22
#4
Това е извратено.
24.08.11
11:28
#5
Зимето една бабка от махалата си счупи крака и лекарите и казаха да яде черупки от яйца, объркани с мед. Не знам дали това е помогнало, но сега е супер, а е на 87 години :)
24.08.11
11:32
#6
казано от SportFreak на 24.08.11, 11:28:
Зимето една бабка от махалата си счупи крака и лекарите и казаха да яде черупки от яйца, объркани с мед.
Да, това съм го чувал и аз. Черупките от яйца в случая се използват като източник на калций, което евентуално подобрява възстановяването на фрактурата. Нямам никаква представа до колко е ефективно.
24.08.11
11:37
#7
казано от Absolut Illusion на 24.08.11, 10:48:
Аз веднъж дадох на моето куче да видя какво ще се случи. Върна ги след 2 дена в същото състояние...
До автора - по-добре не ги опитвай :D Иначе като си правя бъркани яйца понякога падат малки черупчици и си ги схрусквам, к’во да правя :D
Яйчен ликьор :) Бегли са ми спомените , но цели яйца (сурови) се заливат със сок от лимон...обръщат се там , докато черупката се разтвори....маха се ципата и се добавя мед и коняк :) Нещо такова беше - баба ми го правеше и твърди , че по 1 лъжичка е много полезно - за подсилване на имунната система , калций бля бля...но трябва да си сигурен в яйцата :)
24.08.11
11:54
#9
Да, стрити печени черупки от яйца били нещо като “калциев допинг”, особено при малки деца и/или възрастни със счупвания по себе си.
Има резон де, не всичко е започнало от енимъл пак. :)
24.08.11
11:59
#10
Винаги след подобаваща термична обработка, нали знаете?! (wait)
24.08.11
12:04
#11
http://nourishedmagazine.com.au/blog/articles/how-to-make-calcium-using-egg-shells
на теоря чрез лимоновия сок си правиш калциев цитрат. помня че Лазар Радков го беше пробвал това.
24.08.11
13:01
#12
ts.vasilen може ли малко да разясниш как точно се прави(не съм много на “ти” с английския)? Слагаш черупки от яйца в лимонов сок и го пиеш ли?
24.08.11
13:03
#13
е това е 100% усвояване на инвестицията... вариш яйцата ядеш гиии стриваш и черупките на ситно и тях ги гълташ... :)
24.08.11
13:04
#14
казано от Тихомир Велев на 24.08.11, 11:59:
Винаги след подобаваща термична обработка, нали знаете?! (wait)
Не може ли черупката ако я измия да я папам така ? :D
24.08.11
13:09
#15
Ако я миеш под вряща вода (т.е. 100 градуса) може и да убиеш салмонелата, но не ми се мисли за ръцете ти :D
24.08.11
13:12
#16
А иначе черупката да я варя колкото яйцето ли ? Около 10 минути? Искам да пробвам :D Няма калоричност нали ? :d
Мнението беше редактирано от The Next на 24.08.11 13:13.
24.08.11
13:17
#17
абе луд... вариш яйца просто и след това вместо да хвърляш черупката я използваш и нея :D
казано от mayasy на 24.08.11, 11:53:
Яйчен ликьор :) Бегли са ми спомените , но цели яйца (сурови) се заливат със сок от лимон...обръщат се там , докато черупката се разтвори....маха се ципата и се добавя мед и коняк :) Нещо такова беше - баба ми го правеше и твърди , че по 1 лъжичка е много полезно - за подсилване на имунната система , калций бля бля...но трябва да си сигурен в яйцата :)
Аз бих добавил от на дядката ракийчицата хем салмонелата ще гътне, ем ще стане скоросмъртница :D
24.08.11
13:26
#19
Търсих в сайта за черупките (от гоогле де :D) , ама нема за черупки,само съдържанието на яйцата (белтък+жълтък)
@Ramon :D , аз не разбирам , но предполагам , че алкохолът е за да предотврати развалянeто на яйцата - таз’ напитка не стоеше в хладилник и не се изпиваше за 1 ден :) ...знам ли :x Не го препоръчвам , просто се присетих :)
Мнението беше редактирано от Мая на 24.08.11 14:01.
24.08.11
13:47
#21
The Next, черупките нямат калорична стойност. Съдържат само минерали.
Има една “легенда” от залата по самбо съм я чувал...сутрин Дан Колов хапвал мед със стрити на прах черупки от яйца...давало много сила...
казано от Ramon Dekkers на 24.08.11, 13:19:
казано от mayasy на 24.08.11, 11:53:
Яйчен ликьор :) Бегли са ми спомените , но цели яйца (сурови) се заливат със сок от лимон...обръщат се там , докато черупката се разтвори....маха се ципата и се добавя мед и коняк :) Нещо такова беше - баба ми го правеше и твърди , че по 1 лъжичка е много полезно - за подсилване на имунната система , калций бля бля...но трябва да си сигурен в яйцата :)
Аз бих добавил от на дядката ракийчицата хем салмонелата ще гътне, ем ще стане скоросмъртница :D
Всъщност това, което mayasy е описала се препоръчва на страдащи от остеопороза. Не съм информирана доколко е усвоим калция от черупките обаче.
http://nourishedmagazine.com.au/blog/articles/how-to-make-calcium-using-egg-shells
аз мисля да пробвам по-този начин пари за калций се спестяват ;)
Мнението беше редактирано от Стенли на 24.08.11 14:35.
24.08.11
14:52
#25
казано от Тихомир Велев на 24.08.11, 13:47:
The Next, черупките нямат калорична стойност. Съдържат само минерали.
Исках да видя точно какво точно ,в мг :D
24.08.11
15:30
#26
казано от The Next на 24.08.11, 14:52:
Исках да видя точно какво точно ,в мг :D
Уф, че си...само тършувам из Гуглето :D
Една яйчна черупка тежи около 5.5гр. 94% от състава на яйчната черупка е калциев карбонат. В една яйчна черупка има около 2.2гр. калциев карбонат.
0.3% фосфор и 0.3% магнезий, което означава (ако не бъркам в сметките) по 165мг. от всяко едно.
Остатъка са някакви нищожни количества от натрий, калий, цинк, манган, желязо и мед, на които не мога да намеря точни стойности.
Всички стойности са приблизителни и зависят от средата и начина на хранене на кокошката.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 24.08.11 15:31.
24.08.11
16:28
#27
аааа....карбоната в колко цитрат ще се превърне? и това колко калциеви йони ще даде на организма? и какво ще стане с него ако имаш неадекватни количества витамин Д? а ако почнеш да го пиеш(вит Д), но не пиеш витамин А?
24.08.11
16:34
#28
И какво ще стане, ако белите можеха да скачат?
Като човек, който яде стрити изпечени черупки вече 5-6 месеца, поради фрактура на лъчевата кост, мога да кажа, че са много добър и изключително евтин източник на лесноусвоим калций. За отрицателно време си възстанових счупената кост, но черупките са само част от пъзела за правилно възстановяване на фрактура. Интересното при тях е че излишъкът не се натрупва в организма, както е при хранителните добавки, но все пак е хубаво да се яде повечко масло/жълтъци за по-добро усвояване, както и рибено масло.
24.08.11
21:03
#30
Както е казал колегата - яйчените черупки се изпичат на фурна и се минават с мелачка за кафе. Смесват се с мед и се яде. Не е най-приятното на вкус, но е абсолютна калциева бомба :)
24.08.11
21:07
#31
Нема да ги пека на фурна,ама утре , след варенето на 5те яйца сутрин,както е черупката ще я хрупна да видим дали се понася ;d
26.08.11
11:53
#32
казано от The Next на 24.08.11, 21:07:
Нема да ги пека на фурна,ама утре , след варенето на 5те яйца сутрин,както е черупката ще я хрупна да видим дали се понася ;d
Пробва ли?
06.09.11
18:23
#34
казано от ts.vassilev на 24.08.11, 16:28:
аааа....карбоната в колко цитрат ще се превърне? и това колко калциеви йони ще даде на организма? и какво ще стане с него ако имаш неадекватни количества витамин Д? а ако почнеш да го пиеш(вит Д), но не пиеш витамин А?
Калциевия карбонат си има своите предимства пред останалите форми,но за витамин Д и витамин А не ми е ясно трябва ли да се комбинират при положение,че и двата са мастно разтворими (което предполага запаси по вероятно от витамин А) и са антагонисти един към друг?
Мнението беше редактирано от donsir на 06.09.11 18:24.
06.09.11
18:57
#35
http://jdmoyer.com/2011/01/12/how-and-why-to-balance-fat-soluble-vitamins/
можеш да прескочиш цялата статия и да минеш на последните абзаци. дори да не ги приемаш едновременно, пак има твърдение че трябва да се балансира приема на витамини А и Д.
03.03.13
23:34
#36
казано от Тихомир Велев на 24.08.11, 15:30:
казано от The Next на 24.08.11, 14:52:
Исках да видя точно какво точно ,в мг :D
Уф, че си...само тършувам из Гуглето :D
Една яйчна черупка тежи около 5.5гр. 94% от състава на яйчната черупка е калциев карбонат. В една яйчна черупка има около 2.2гр. калциев карбонат.
0.3% фосфор и 0.3% магнезий, което означава (ако не бъркам в сметките) по 165мг. от всяко едно.
Остатъка са някакви нищожни количества от натрий, калий, цинк, манган, желязо и мед, на които не мога да намеря точни стойности.
Всички стойности са приблизителни и зависят от средата и начина на хранене на кокошката.
Всъщност тегловата стойност на фосфора и магнезия е 16,5 мг. (y)