28.08.11
13:39
И така, народе, какво мислите по въпроса? - “Горенето на мазнини започва след 20-тата минута кардио”. Чела съм и това, и обратното мнение и наистина съм озадачена. Когато изпълнявам кардио сутрин на гладно първите 20 минути от къде интересно взима организмът ми енергия? И още - ако приемем твърдението за вярно, то следва ли, че една 20 минутна кардио тренировка не върши работа при прием на въглехидрати после? Какво - все едно не си я правил?! Има ли значение тази 20-та минута, ако говорим за хийт кардио?
Много ще се изкефя да споделите мнението си.
Предварително благодаря.
28.08.11
13:46
Ако тренираш сутрин на гладно тялото започва да черпи от мазнини направо - защото е нямало прием на енергийни източници преди това ( мазнини или въглехидрати ). Ако кардиото ти е през деня и имаш хранане преди това - да, започват да се горят мазнини някъде след 15-20минута. Ако правиш кардиото през деня след силова тренировка - започваш да гориш направо мазнините. Ако правиш нискоинтензивно кардио ( 30-40минути ) сутрин на гладно гориш калории само по време на тренировката. Ако правиш нискоинтензвино кардио през деня ( 30-40минути ) пак гориш калории само по време на тренировката ( тук не говоря за силова тернировка преди кардиото ). Ако правиш ХИЙТ сутрин на гладно то 15минути са предостатъчни ( ХИЙТ кардиото е доста натоварващо затова може да не ти понесе да го правиш на гладно сутрин може и да ти прилошее затова внимавай ). С ХИЙТ кардиото ускоряваш процеса на горене на мазнини 24часа след тренировката ( това ми се струва много де но така го прочетох ) но при всички случай ускорява обмяната на вещества и метаболизма. Друг е въпрса,че след 40минути скучно въретени ти идва да легнеш и да заспиш а след 15 минути ХИЙТ - аз си подскачах като червената шапчица по пътя за дома. :)
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 28.08.11 13:48.
Интензитет е отговора.Ако вървиш 2 мин. ,а 30 сек. бягаш ако ще и час да бягаш файда.... 20 мин с максимален интензитет и кратки почивки.
28.08.11
14:33
Ако тренираш сутрин на гладно тялото започва да черпи от мазнини направо - защото е нямало прием на енергийни източници преди това ( мазнини или въглехидрати ). Ако кардиото ти е през деня и имаш хранане преди това - да, започват да се горят мазнини някъде след 15-20минута. Ако правиш кардиото през деня след силова тренировка - започваш да гориш направо мазнините. Ако правиш нискоинтензивно кардио ( 30-40минути ) сутрин на гладно гориш калории само по време на тренировката. Ако правиш нискоинтензвино кардио през деня ( 30-40минути ) пак гориш калории само по време на тренировката ( тук не говоря за силова тернировка преди кардиото ). Ако правиш ХИЙТ сутрин на гладно то 15минути са предостатъчни ( ХИЙТ кардиото е доста натоварващо затова може да не ти понесе да го правиш на гладно сутрин може и да ти прилошее затова внимавай ). С ХИЙТ кардиото ускоряваш процеса на горене на мазнини 24часа след тренировката ( това ми се струва много де но така го прочетох ) но при всички случай ускорява обмяната на вещества и метаболизма. Друг е въпрса,че след 40минути скучно въретени ти идва да легнеш и да заспиш а след 15 минути ХИЙТ - аз си подскачах като червената шапчица по пътя за дома. :)
Лазар Радков беше писал доста за гликогена и енергията.
само няколко неща по твоята теория - като се събудиш сутрин и не си ял, тялото ти няма налични въглехидрати? в мускулите и черния ти дроб няма гликоген? кръвната захар ти е паднала?
ако си ял преди това, нутриентите(цветуща българска дума) веднага се усвояват и започват да се използват за енергия?
ХИИТ кардио сутрин на гладно? че има ли такива хора? и колко мазнини мислиш че ще изгориш за 15 минути, от които работата ти е най-много половината? ХИИТ кардио и ЕПОК - мит можеби? някакви пичове го бяха измерили на 2-3 часа.
в зависимост от състочнието, 20-30 минути монотонно, леко кардио може да те активизира, може и да те приспи.
Интензитет е отговора.Ако вървиш 2 мин. ,а 30 сек. бягаш ако ще и час да бягаш файда.... 20 мин с максимален интензитет и кратки почивки.
интресното е че някои автори препоръчват къси спринтове(10-20-30 сек), следвани от големи почивки(2-3-4 минути). допускаш ли че освен гъстотата на работата(повече гъстота = повече лактат и ГХ), може да има значение общото количество на работата(повече работа = повече изразходена енергия) и качеството на работата? все едно да кажеш че ако не тренираш с 30 секундни почивки, няма смисъл от трнеировките.
аз честно казано не смятам че въпроса е формулиран достатъчно точно и дава много място за интерпретация.
28.08.11
14:38
разбира се Цецо под веднага не би трябвало да разбираш наистина веднага... разбира се, че имаш запаси но са малки...Ако имаш за цел хранене преди кардиото едвали ще ядеш 15минути преди него нали така - ще хапнеш час или повече което предполага, че ще започнеш да гориш това което си изял - или се лъжа. В крайна сметка ХИЙТ кардиото си е високоинтензивно ( демек натоварва и мсукулите освен сърдечно-съдовата система - демек калории си се горят ( какво като е 15минути само )) Това 2-3 часа което написа се отнася за ускореното усвеояване и метаболизъм след ХИЙТ кардиото ли - дори и така да е пак е по-добре от монотонното :)
И да - аз правех ХИЙТ на гладно :D
ПП: А и защо Цецо работата при ХИЙТ-а да е на половина ?! :)
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 28.08.11 14:44.
28.08.11
16:06
15 минути общо тренитовка = 15 итнервала 30:30, т.е. само 8 минути са ти на висока интензивност, а останалото време или ходиш или си намаляваш шансовете да имаш сили, които да вложиш в следващите интервали.
проучванията сочат че в края на първия месец, ХИИТ групата има по-добри резултати от монотонната група, но в края на третия месец няма разлика между тях.
http://www.alanaragon.com/myths-under-the-microscope-the-fat-burning-zone-fasted-cardio.html
28.08.11
16:17
хм... да ходиш... аз когато го правех си бягах кросово между интезивните отсечки ( за ходене дума да не става ) и 3 месеца - незнам кой ще прави кардио три месеца и ще има основателна причина за това. :) Ако ти трябва мноооого чистене отначало не би трябвало изобщо да започваш с кардио така, че 3 месеца са си много време. Иначе няма как два метода насочени към едно и също нещо да не се изравнят по ефективност със времето... аз бих заложил на ХИЙТ-а в случая.
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 28.08.11 16:18.
28.08.11
16:23
Какво е хийт?
28.08.11
16:35
Иначе няма как два метода насочени към едно и също нещо да не се изравнят по ефективност със времето.
HIIT - high intensity interval training.
вариант е да бягаш между спринтовете, вариант е и да ходиш. вараинт е да спринтираш на макс, вариант е да са 80% от макса. вариант е да спринтираш 10 секунди, може и 20, че дори и 30. варианти много.
не те разбрах за това последното. взимат 3 групи, едната тича монотонно, другата тича интервално, третата не тича.ефективността на интервалното кардио е висока през първия месец-месец и половина, но в крайна сметка след 3 месеца резултата е един и същ. само кардио, без тренировки.
28.08.11
16:40
От това което чета си съставям мнението че монотонното кардио може да се прави в дните след силовите тренировки, а хийт кардиото да се практикува в дните, в които няма силови тренировки.
28.08.11
16:56
Ами ще се опитам да обясня какво имах в предвид... Цецо ти казваш, че в първите три месеца ХИЙТ кардиото е по-ефективно от Монотонното кардио след което ефективноста им става относително еднаква - в тези думи не се съмнявам щом си го казал значи е така. Но кой сериозно трениращ човек с познания за храненето, тренировките и себепознаване най-вече ще ще изчиства 3месеца подред... ( максимум месец-месец и половина трае целия ‘’цикъл’’ на премахване на мазнините... ) т.е. този трениращ няма изобщо да стигне до мометна ( след трите месеца ) в който ХИЙТ и Монотонното кардио ще бъдат еднакво ефективни. Така мисля аз поне...
За да не каже някой, че като казвам ‘’Но кой сериозно трениращ човек с познания за храненето, тренировките и себепознаване ‘’ се опитвам да се измъкна по някакъв начин ще кажа, че съм чел, че ХИЙТ кардиото не е добър вариант за начинаещи, защото незнаят нито възможностите си ( не биха подбрали интензивноста добре ) нито имат нужното себепознание нито изградена издръжливост на сърдечно-съдовата система и ред други фактори.
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 28.08.11 16:58.
28.08.11
17:13
Получих информация че хийт е поредния американски bullshit. В този ред на мисли се сещам че понякога съм гледал по телевизията реклами в които педерастично изглеждащи мъже, и изкуствено изглеждащи жени правят някакви рязки движения във вид на маймунски танци, които биват рекламирани като хийт тренировки. Едно време при комунизма какви хора имаше- здрави, силни, цели канари, сега е пълно с изпредерастени лигльовци с плочки.
Горенето на мазнини започва след 20-тата минута кардио
Да приемем, че може да е вярно, тогава идва друг въпрос: как точно ссе изчисляват тези 20 минути и защо се считат за общовалидни, след като сме различни в тегло, физическа подготовка, съответно и кардио дейността ни ще е с различна интензивност и всеки ще влага различни усилия.
В повечето случаи когато аз правя кардио тренировка, тя продължава по-малко от заветните 20 минути, тъй като не бих била способна да поддържам висока интензивност за такъв период от време. Означава ли това, че усилията ми са напразни??
И още - дори и да изхлючим HIIT кардиото, монотонното такова също не подлежи на генерализиране - аз мога да правя час кардио със средно висока интензивност, мога и да не си давам зор.
Както по-горе се спомена за EPOC, мисля, че е от по-голямо значение как дейността се отразява на организма ни в малко по-дълъг период от самото изпълнение.
....
Нещо ти е грешна информацията.
Мнението беше редактирано от Петко К на 28.08.11 17:16.
28.08.11
17:20
не, не го казвам аз а някакви хора с бели престилки. кои са те..не ми се търси сега.
ефективността на ХИИТ не се изравнява с тази на монотонното, а става по-малка.
месец-месец и половина чистене е супер...особено ако имаш 2-3 кила да изчистиш. ако имаш 20…друга работа ще е вече. също така ти разглеждаш нещата на цикли(чситене-качване), но някои ги гледат на едно(конюгирано) - всичко се прави едновременно.
сега сравняваме ефективността им за сваляне на мазнини или ползата им в тренировките? има ли други тренировки освен тези? как се храниш? много неизвестни станаха, че да може да се каже “ХИИТ ис тех схит.”
но темата тръгна от друго място - можем ли да правим кардио тренировки под 20 минути и да сваляме мазнини? според мен - да.
28.08.11
17:22
Петко К, с теб не споря, защото във всяка тема в която се обадя ме апострофираш и винаги си по-добре информиран от мен. Очевидно си доста напред в материала, имаш подробни знания за всички течения и принципи във фитнеса, а аз съм пълен будала и хал хабер си нямам от начини на трениране, затова и съм станал 140 килограмово прасе.
Само ми е интересно, ако не бях проявил слабоволие и бях тренирал тези 5 години в които не го правих, и се хранех без да се тъпча. Ако се хранех и тренирах по моя си начин, както го правих преди да се занемаря, та интересно ми е как ли би изглеждала моята снимка поставена до твоята.
Не знам, много ако-та станаха :) Едва ли някой може да каже какво би станало.
Тук обаче обсъждахме интервалното кардио ако не се лъжа. А то нито е измислено в Америка, нито е чак такава глупост, както го определи.
Мнението беше редактирано от Петко К на 28.08.11 17:28.
28.08.11
17:30
А D - да не сме врачки че да знаем бе пич ?! :D
Цецо съгласен съм, че може да се направи ефективна кардио тренировка под 20минути. Но тук е ред да питам... щом можем да се ограничим до 20минути кардио ти кое би предпочел - ХИЙТ или нискоинтензивното :) А и ти казваш:
‘’месец-месец и половина чистене е супер...особено ако имаш 2-3 кила да изчистиш. ако имаш 20…друга работа ще е вече. също така ти разглеждаш нещата на цикли(чситене-качване), но някои ги гледат на едно(конюгирано) - всичко се прави едновременно. ‘’
В този ред на мисли по-горе казах, че ако имаш много за чистене ( 20кг са си много ) не би трябвало да тръгваш с кардиото...реално с хранене и силови тренировки можеш да свалиш доста от тези 20кг мазнини и в по-късен етап да вкараш кардио в програмата си. И да аз разглеждам нещата в цикли а ти не :) - от там може би идва разликата в мненията ни макар, че аз никога не съм чистил и реално и при мен нещата вървят ‘’конюгирано’’ :D
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 28.08.11 17:34.
месец-месец и половина чистене е супер...особено ако имаш 2-3 кила да изчистиш. ако имаш 20…друга работа ще е вече.
Най-накрая някой да го каже и на български (бях чел някъде статия по въпроса).
Хора, не се захващайте за 10-тата, 20-тата или 15-тата минута. Просто си знайте, че 30-ина мин равномерно кардио или 20 HIIT са ви достатъчни. Кога организмът ‘посяга’ към мазнините за гориво е точно толкова субективно, колкото и колко грама белтък може да се усвои на 1 хранене.
28.08.11
17:43
Стоянчо,
не става въпрос само за горене на мазнини- погледни как изглеждат спринтьорите и как бегачите на дълги разстояния...
28.08.11
17:49
Но тук е ред да питам... щом можем да се ограничим до 20минути кардио ти кое би предпочел - ХИЙТ или нискоинтензивното :)
В този ред на мисли по-горе казах, че ако имаш много за чистене ( 20кг са си много ) не би трябвало да тръгваш с кардиото...реално с хранене и силови тренировки можеш да свалиш доста от тези 20кг мазнини и в по-късен етап да вкараш кардио в програмата си. И да аз разглеждам нещата в цикли а ти не :) - от там може би идва разликата в мненията ни макар, че аз никога не съм чистил и реално и при мен нещата вървят ‘’конюгирано’’ :D
ако имам само 20 минути и правя само кардио, бих правил интервално:монотонно = 1:8. т.е. за всеки 8 тренировки монотонно(което не значи нискоинтензивно) бих правил 1 тренировка с интервали.
основната причина поради която не смятам че е нужно да правя “кардио интервали” е защото цялата ми тренировка в залата е интервално кардио. правя изхвърляния и изтласквания 15:15, но не го определям като ХИИТ защото е около 40 минути(80 интервала).
Алуин Косгроув му вика на това “махало” - почнахме от тренировки с тежести и постепенно се залюляхме в другата крайност(кардио тренировки а-ла Купър), после от монотонно кардио минахме в друга крайност - ХИИТ. Юли имаше хубава статия по въпроса - http://www.yulisgym.com/blog/wordpress/?p=3306
28.08.11
17:53
Стоянчо,
не става въпрос само за горене на мазнини- погледни как изглеждат спринтьорите и как бегачите на дълги разстояния...
погледни какви медикаменти ползват ;)
също така питайте Славко дали му се събират 20 минути спринтове на тренировка(ако бягаш 100метра за 15 секунди и на трнеировка бягаш на 80%, т.е. 100метра за 18 секунди, това са 60 спринта). тренировката на един спринтьор е далече от 20 минути(да се чете - по-дълга).
да си виждала някой който да тежи 100 кила и да тича маратони? дето вика Поликин - още не съм видял някой който да избяга маратон и да бутне 250 кила лежанка.
Мнението беше редактирано от Цветан Василев на 28.08.11 17:54.
@ joyplovdiv, това не е база за сравнение.
Кенеиса бекеле и компания тренират 90% тичане, докато спринтьорите (а познавам много професионалисти) тренират и доста с тежести. В тренировъчната им програма са зададени доста тренировки с щанги (клекове, напади) за маса, която правилно тренирана осигурява линейната скорост. Много атлети използват и кросфит методи за подобряване на стартовата реакция. Това са непознати неща за бегачите “надалече”.
А и не си мислете, че спринтьорите правят само спринтове на тренировка. Кросовете също са част от тяхната подготовка.
Сега ще ви кажа и нещо друго. Спринтьори и стайъри винаги е била доста обсъждана тема във форума. Вижте обаче метачите на копие. Дребният Гей (Тайсън Гей), както и повечето спринтери не могат да се похвалят с визията на Андрес Торнкилдсен. Само някои тъмнкожи бегачи могат да са класа над него по визия, но всички знаем за расовите предимства на тъмнокожите в това отношение.
Все пак няма бегач, който да се похвали с огромен гръб (това нарушава аеродинамиката). Под огромен гръб визирам Макаров (отново копиехвъргач).
Значи ли това, че ако искам мускулесто и стегнато тяло, в кардио-тренировката ми трябва да има мятане на копие?
Мнението беше редактирано от LDoeN на 28.08.11 17:54.
Стоянчо,
Не разбрах в каква връзка ми го казваш :) Аз мисля, че темата е свързана с момента, от който започва заветното топене :D
И така, народе, какво мислите по въпроса? - “Горенето на мазнини започва след 20-тата минута кардио”.
Маалко измествате темата ми се струва, намесиха се спринтьори и маратонисти, копиeхвъргачи и силови атлети :D
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 28.08.11 18:06.
И двата вида кардио си имат предимства и недостатъци и двата вида си имат място и приложение, според ситуацията.
Мнението беше редактирано от Петко К на 28.08.11 18:04.
Прочетох първите 10на мнения и като цяло съм съгласен с мненията на ts.vassilev.
Запасите на гликоген не са малки, а са бая големи. Толкова са големи, че да понесе организма много продължителни и тежки тренировки.
Нещо повече, запасите на гликоген не се изчерпват никога, тъй като сърцето и мозъка използват гликоген за да функционират. Ще изпаднеш в напълно нефункционално състояние, което ще преодврати възможността да правиш каквито и да е физически упражнения и сърцето ти все още ще функционира, преди да изчерпиш напълно гликогена. Това са защитни механизми.
Тези 20 минути са ориентировъчни и зависи от човек до човек точно кога ще се активира горенето на мазнините и с какъв интензитет. Те са нужни за да се “стресне” организъма от интензивното горене на гликоген. Трябва да “убедиш” тялото си, че смяташ да гориш енергия и за в бъдеще и че тялото трябва да активира механизмите за набавяне на алтернативни източници от мастните депа.
След тези 20на минути ти пак продължаваш да гориш гликоген, НО и допълнително част от мазнините. В никакъв случай само мазнини. Покрай “плявата” отиват част и от белтъците в тялото.
АТФ -> Гликоген -> Белтъци -> Мазнини. В общи линии това е приоритета на използване на енергия в тялото.
28.08.11
18:34
Така,както си поставила въпроса Ягодке,това за 20те минути е ПЪЛНА глупост
Нормалния човек,говорим за нетрениращ такъв,каквито са 90% ,а може и повече от населението ,стига да са на калориен дефицит ще изгарят мазнини дори и когато дишат,каmо ми да ходят,или още повече да поддичат
За трениращия човек,всичко зависи от много фактори:
-какъв е калорийния му прием
-килограмажа на мускулната му маса
-в каква фаза и хранителен режим се намира АТМ
-дали кардиото се прави преди или след силова тренировка
-дали е сутрин или следобяд,или вечер
и тнт и тнт
За себе си,мога да кажа че най ефективното кардио е това след тренировка,пулС 130-140 МАКСУМУМ,монотонно и продължаващо максимум 20минути
Е,разбира се ако искам да се унищожа мога и интервални тренировки да правя
За теб специално,като те гледам може да си позволиш и доста по интензивни кардио сесии
Мнението беше редактирано от Dean Petrov на 28.08.11 20:57.
28.08.11
18:42
Запасите на гликоген не са малки, а са бая големи. Толкова са големи, че да понесе организма много продължителни и тежки тренировки.
Научих доста неща от поста ти... в този цитат който извадих визираш количествата гликоген след ставане сутрин на гладно ли ?! Ако отговора ти е ДА защо хората казват, че имат недостиг на сила за провеждане на качествена тренировка на гладно ( разбира се има и такива които казват, че не им пречи да тренират качествено и на гладно )
28.08.11
18:50
опасявам се че има много други субстрати които оказват влияние на тренировките, освен гликогена.
Получих информация че хийт е поредния американски bullshit. В този ред на мисли се сещам че понякога съм гледал по телевизията реклами в които педерастично изглеждащи мъже, и изкуствено изглеждащи жени правят някакви рязки движения във вид на маймунски танци, които биват рекламирани като хийт тренировки. Едно време при комунизма какви хора имаше- здрави, силни, цели канари, сега е пълно с изпредерастени лигльовци с плочки.
Да ти кажа много си прав
28.08.11
20:31
и къде е прав бе... тва’ че някой е 100кила свиня и незнаеш къде е рамото и къде е трицепса не го прави канара... прави го човек без аватар във форум за фитнес и здравословен начин на живот ;) айде моля ви се... единствената разлика от канарите едно време и сега е това, че сегашните са много по-способни от тези в миналото ;) Вместо да плямпате, че плочките са педерастия земете да махнете сладоледите и боклуците от хладилниците си... и се опитайте оцените себе си критично не останалите
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 28.08.11 20:32.
в този цитат който извадих визираш количествата гликоген след ставане сутрин на гладно ли ?! Ако отговора ти е ДА защо хората казват, че имат недостиг на сила за провеждане на качествена тренировка на гладно ( разбира се има и такива които казват, че не им пречи да тренират качествено и на гладно )
Нормално е сутринта запасите на гликоген да са понамалели - все пак през ноща са били извършвани някои много важни процеси по възстановяването, макар и организмът да е бил в състояние на покой, без съществени физически движения, без изразходване на енергия за визуалната система (консумираща много енергия), без изразходване на енергия за храносмилане и т.н.
Обикновенно когато тичате, само след 5 минути (време различно според физическата подготовка на човек) се получава “криза”, която е напълно изкуствено предизвикана от мозъка, която има за цел да ви откаже от тичането, да ви накара да спрете, за да пестите енергия. Ако продължите да тичате, организъма стартира допълнителни механизми за активиране на преобразуване и получаване на енергия. Т.е. да горите белтъци и мазнини намиращи се вече в кръвообращение. След един, да речем условно 20минутен интервал организма започва да гори значително повече мазнини, включтелно и тези от депата със значителна по-голяма интензивност.
Точно “кризите” които получавате по време тичане са един от предпазните механизми на организма с които той може да борави.
Сутришната слабост е един друг такъв механизъм. Кръвната захар е паднала, инсулинната чувствителност е силно повишена, а нивата на кортизола са рекордно високи (особено ранно сутрин) - тези, плюс редица други фактори карат организма да чувства глад, да те карат да се чувстваш отпаднал и да те накарат да се насочиш директно към храната. Съвсем простичък и логичен механизъм с който да обърнеш особено внимание на сутришната закуска.
От друга страна, много хора с променени навици, такива които поради една или друга причина не закусват сутрин, след сън и изпитват глад едва в ранните следобедни часове нямат проблем с тренирането сутрин, тъй като тялото им е приспособено и реакцията на тялото сутрин е много по-слабо по отношение на липсата на храна.
Ако се научиш да не закусваш сутрин, то много по-лесно ще понасяш сутришните тренировки.
и къде е прав бе... тва’ че някой е 100кила свиня и незнаеш къде е рамото и къде е трицепса не го прави канара... прави го човек без аватар във форум за фитнес и здравословен начин на живот ;) айде моля ви се... единствената разлика от канарите едно време и сега е това, че сегашните са много по-способни от тези в миналото ;) Вместо да плямпате, че плочките са педерастия земете да махнете сладоледите и боклуците от хладилниците си... и се опитайте оцените себе си критично не останалите
Не съм казал , че хората с хубави тела са педераси , а все повече занимаващи се с фитнес са педераси
28.08.11
21:29
АТФ -> Гликоген -> Белтъци -> Мазнини. В общи линии това е приоритета на използване на енергия в тялото.
Редът не е ли гликоген - мазнини - белтъци ?! Или бъркам?
(...)
За теб специално,като те гледам може да си позволиш и доста по интензивни кардио сесии
В какъв смисъл за мен специално, какво имаш предвид?
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 28.08.11 23:44.
28.08.11
21:31
Не.. ти нищо не каза просто се съгласи с безумщината която каза ‘’Килата’’ ;)
perlsite - мерси за отговора брато от теб се научават много неща включвай се по-често !
Редът не е ли гликоген - мазнини - белтъци ?! Или бъркам?
Бъркаш, бъркаш...той организЪма си знае работата :D
28.08.11
22:38
(...)
За теб специално,като те гледам може да си позволиш и доста по интензивни кардио сесииВ какъв смисъл за мен специално, какво имаш предвид?
В смисъл такъв Ягодке,че ти нямаш +20кила излишна мускулатура,която организма ти очаква с огромно нетърпение да пийне ,особено ако го подложиш на 180 пулс и нисък гликогенен запас
При едно що годе нормално женско телосложение което е твоето,организма има нужда от тези мускули,жизненоважно,и те ще са едно от последните неща които ще ореже
Предполагам си виждала сомалийски жени с под 1% подкожни мазнини и пропаднала матка и бъбреци,които обаче все още ходят?Извинявай за сравнението,но това го направих за да ти показа кое и кога как се прави,или с други думи:
Един нормален човек,или един шишко,би могъл да си позволи и хийт,и каквото си пожелае кардио,но не и някой с +Н на брой килца маса,която му служи единствено да замайва дамите на плажа и да вдига железата в залата,и то не всеки ден по 8 часа
И какво кардио ти е в главата?Я взимай да напълнаваш!Я се виж че си 2 метра кожа рагу и зъби,утре ше свалиш някой 100 килограмов самец и при евентуален секс акт ще го съдят за гавра с труп момчето
Ошашавяхте жените е,това Дискавърито,тия фотошопнати снимки в Космополитън и тнт ви промиха красивите главици
28.08.11
23:22
Dean Petrov, имаш право. Цялата тая работа с перфектните тела изтопосани по корици и реклами наистина влия на психиката на женската част. Аз с удоволствие бих качила малко, но да е чистичко, до колкото е възможно. Работя по въпроса, но става баааавно.
Иначе правя хийт сутрин на гладно - 30 сек спринт, 1 мин умерено тичане и така 10-на пъти. Не повече от 20 -25 минути е всичко. Да ви кажа, нито се замайвам, нито се чувствам зле след това, напротив.
Мнението беше редактирано от Miss Fight на 28.08.11 23:22.
29.08.11
10:53
Леле...доста и различни неща са се изписали.
Отговорът (на баш въпроса) е - мит е. Ако трябва да сме сравнително точни, горенето на мазнини започва след постоянно натоварване с продължителност от около 1-2мин.
Аз това го бях описвал някъде, но не се сещам къде.
Накратко - има 3 енергийни системи:
- анаеробна краткосрочна - разчита изцяло на ATP и CP. Трае много кратко, грубо 7-8-10сек., поради изключително малките запаси на ATP и CP в тялото.
- анаеробна със средна продължителност - тя се задейства малко преди първата да сдаде багажа и продължава до около 30-40 сек. Разчита за гориво на оксидацията на гликоген, но без да се нуждае от кислород за тази работа.
- аеробна дългосрочна - тя се задейства от самото начало (10-та секунда), но в много слаба степен. Нейната роля става значителна след като и втората енергийна система сдаде багажа (40-50сек.). Тя разчита за гориво както на гликоген (този път се нуждае и от кислород), така и на мазнините, чрез липолиза.
Та, трите системи работят заедно и не може да използваш само и единствено една от тях...освен ако не правиш 1-ци на лежанката примерно.
Интензивността на упражнението/дейността съответно се променя с времето - при първата система можете да работите на 100%, но за няколко секунди. След това интензивността спада, като в края на втората система е бая ниска.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 29.08.11 10:55.
29.08.11
11:50
Благодаря ви за мненията. Все пак, ако някой има нещо за добавяне, да заповяда, аз ще си проверявам за нововъведения.
29.08.11
11:57
ако правилно съм разбрал, Велев имаше предвид това:
When working at 95% effort these energy pathways are time limited and the general consensus on these times are as follows:
Duration Classification Energy Supplied By
1 to 4 seconds Anaerobic ATP (in muscles)
4 to 10 seconds Anaerobic ATP + CP
10 to 45 seconds Anaerobic ATP + CP + Muscle glycogen
45 to 120 seconds Anaerobic, Lactic Muscle glycogen
120 to 240 seconds Aerobic + Anaerobic Muscle glycogen + lactic acid
240 to 600 seconds Aerobic Muscle glycogen + fatty acids
http://www.brianmac.co.uk/pictures/physiology/energy.gif