29.08.11
17:07
Всеки ден се убеждавам, че за един, едно е вярно, а за друг противоположното. Това е и причината да пусна тази тема. Нека всеки изкаже своето мнение с подходящи доводи, факти и доказалтества. Моля да пишат хора, които са сигурни в думите си.
Мит номер 1: За да качваме мускулна маса, трябва да приемаме по 2,2 грама протеин на кг. телесно тегло. - Хмм, ами ако сме 200 кг. с 40+ % телесни мазнини ? Това не е ли просто начин да ни накарат да си купим протеин на прах.
Мит номер 2: Полуклека не е по-безопасен от пълния клек за колената За това ли във всички зали, всеки който се оплаква, че е стар и го болят колената, прави полуклек ?
Мит номер 3: Разтягането(стречинга) по време на тренировка намаля силата Това, пък даже и че помага за увеличаване на мускулната маса, го чух за 1 седмица от 2ма човека, на който вярвам.
Мит номер 4: Изключително важно е освен бърз въглехидрат, след тренировка да приемем и “бърз протеин” - звучи ми като мит номер 1.
Мит номер 5: Мускулите, които са по-далече от сърцето трябва да се тренират с повече повторения - ?!?!
Мит номер 6: Големия прасец идва от гените.
Мисля, че това са тези, за които се сещам. Дано се получи една добра дискусия и да се разберат много неща.
Темата беше редактирана от mitkoDimitrov на 29.08.11 17:07.
29.08.11
17:10
Сигурен ли си, че не си изпуснал думичката “активно” при първия мит?
Стречинга в дейвствителност намалява силата.. това не е мит, но не кой знае колко да намаля силата.. За мен, това че прави мускула по-гъвкав,подобрява възстановяването и намаля риска от травми е предостатъчно, от колкото да правя лежанка с 2.5кг повече или 2 повторения отгоре.
Аз съм чел, че прекаленото стречване преди тренировка увеличава риска от контузия.
Мнения?
И аз съм чел това за стречването, ама дали е вярно е друг въпрос. Иначе не знам дали е добра идея да разтягаш мускули преди тяга примерно.
Големият прасец и предмишница си идват отнякъде, ама не от тренировки :)
И без бърз въглехидрат след тренировка мускулната треска е по-зла при мен.
За мит №4 мога да кажа ,че не е верен , поне при мен :) Дали ще ям въглехидрати или ще изкарам на 30-40гр протеин , явно за мускулите ми няма значение или просто не дават сигнали :)
29.08.11
18:59
Понеже съм сигурен,че повечето от вас ще кажат,че големината на предмишницата е генетично заложена,просто ми е интересно как всички бодибилдъри имат такива по размер предмишници?За прасците знам,че си бият нещо,но за предмишниците ми е интересно :Д
Прасеца при едни расте с малко трениране, при други с много трениране.Някой пробвал ли е да тренира прасеца 2-3-4 пъти в седмицата?И така няколко месеца, година, две?Едва ли пак прасците ще са същите.Нека го кажем така: “Генетично зависи колко БЪРЗО ще растът прасците.”
Всеки има различна мускулна структура и това е генетично заложеното, другото за прасци, предмишници и тн си е лаф за между сериите на хората, на които не им вървят.А за автора - не знам каква тема очакваш да се развие при положение, че за една част от тези така наречени “митове” си има обяснение в “гуглето” като за някои е +изследвания, а за други е мнение на някой, който е с 10-20 години повече стаж от нас.
29.08.11
21:57
Не казвам, че е вярно, но това е моето виждане:
Мит номер 1 - Както каза Юли, пропуснал си думичката “активно”, т.е. “За килограм активно тегло(мускули), трябва да приемаме 2.2гр протеин. Това е доста относително, но е известно на всички, че протеина гради, а и може да се използва за енергия.
Мит номер 2 - При полуклека, за да спреш и да не слезеш по-надолу се ангажират много коленете, точно заради това се твърди, че е опасен. Пък и както знаем, много от хората тръгват с коленете напред и това прави картината още по-зле.
Мит номер 3 - Тук мога да кажа единствено само това, което чувствам аз. Разтягам само преди тренировка за крака, иначе правя само махове с ръце, няколко леки серии. Действително съм забелязал, че когато правя разни тъпотии за рамо и после не мога да мръдна щангата, с която по принцип си правя 6-8 повторения.
Мит номер 4 - Нови изследвания “казват”, че приема на бърз въглехидрат след тренировка не влияе по никакъв начин на възстановяването на мускулите и че е напълно ненужен. Когато се приема само протеин, той се усвоява по-бързо и по-качествено (тук сигурно ще кажат, че не е така).
Мит номер 5 - Твърди се така, защото по-бавно навлиза кръв в тях. Не случайно много хора тренират краката с повече повторения.
Мит номер 6 - Както всеки друг мускул, както ръста на хората, както структурата на тялото - всичко идва от гените. Прасеца се натоварва доста през деня и затова трябва да се тренира доста по-тежко, даже няколко пъти в седмицата.
Мнението беше редактирано от SportFreak на 29.08.11 22:00.
30.08.11
00:31
Мит номер 1: За да качваме мускулна маса, трябва да приемаме по 2,2 грама протеин на кг. телесно тегло. - Хмм, ами ако сме 200 кг. с 40+ % телесни мазнини ? Това не е ли просто начин да ни накарат да си купим протеин на прах.
Да изпуснал си думичката активно тегло
Мит номер 2: Полуклека не е по-безопасен от пълния клек за колената За това ли във всички зали, всеки който се оплаква, че е стар и го болят колената, прави полуклек ?
Полуклека е по-опасен за колената от пълния клек. При полуклека спираш тежеста във въздуха и цялата работа ( или по-голямат част ) я отнасят колената.... при пълния клек може да използва лекия пружиниращ ефект което щади ставите но не и коленните връзки ( не съм сигурен в това но по пътя на логиката ).
Мит номер 3: Разтягането(стречинга) по време на тренировка намаля силата Това, пък даже и че помага за увеличаване на мускулната маса, го чух за 1 седмица от 2ма човека, на който вярвам.
Според човека
Мит номер 4: Изключително важно е освен бърз въглехидрат, след тренировка да приемем и “бърз протеин” - звучи ми като мит номер 1.
Протеина малко след въглехидрата ( 20тина минути )
Мит номер 5: Мускулите, които са по-далече от сърцето трябва да се тренират с повече повторения
това пък какво е... демек лявата гърда да я тренирам в 5 повторения а дясната в 8 :D
Ми така си е... един прави 40см прасец с 1година тренировки друг не е виждал калф машина и има 40см прасец... със всеки мускул е така - има някой хора с крака като гранитени блокове а не правят крака и обратно - аз се блъскам и накрая нищо :)
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 30.08.11 00:34.
30.08.11
00:37
Особенно за протеина,това си е много удобна пропаганда,за да се наложи да си купуваш пудри :D
Мит номер 5: Мускулите, които са по-далече от сърцето трябва да се тренират с повече повторения - ?!?!
Това пък от кой го чу :D
И не само :D
Мнението беше редактирано от The Next на 30.08.11 00:38.
Човекът се надяваше всеки да пише за митовете, които е чул, а не да се прави дисекция на мнението му и всички да пишат едно и също. Тази тема си е за коша.
30.08.11
08:45
аз пък се надявах някой да напише защо се появяват тия митове...
30.08.11
12:23
казано от ts.vassilev на 30.08.11, 08:45:
аз пък се надявах някой да напише защо се появяват тия митове...
Защото има малоумни тъпаци, които използват задника си за мисловна дейност и полу-грамотни индивиди, които ги разпространяват /думичката “полу” е за благозвучие/.
Не, че нещо, но темата е чепкъне на вълна защото, когато решиш, че нещо те съмнява - винаги можеш да го провериш, освен ако не живееш в пещера :D
31.08.11
18:22
Мит 7: Скотовата пейка е измислена от Лари Скот :)
казано от Иван Шишманов на 31.08.11, 18:22:
Мит 7: Скотовата пейка е измислена от Лари Скот :)
Това не е никакъв мит.Или дори да не е измислена,е популяризирана от него.И въпреки това съм почти сигурен,че той е създателят й,освен ако не говориш за някакъв предшественик на уреда,който познаваме в момента.
Едит:до автора-прочетох му темата и твърдя,че от почти всички митове,което е изредил,мит са само2-3.Просто темата е смехотворна.Ще коментирам след малко.Само ще изкажа мнението си за дискусията за прасеца и това,че при всеки растял различно бързо.Момчета,превръщате нещата в една игра на думи!Естествено,че при трениране на прасците и използването на различни схеми,те ще пораснат.Но прасците са ген!Има хора с огромни прасци със страхотна форма,които никога не са пипвали тежест.Има и трениращи с прасци приличащи на клечки.Не може обаче да очаквате някой културист да е с малки предмишници или прасци.На тях това им е работата-да се стремят да се развиват балансирано(колко го правят е друг въпрос).Но ако човек с “ген” за прасци стане културист,те ще изглеждат феноменално.
Edit:Прочетох статията на Оранже за Лари Скот.Явно съм се заблудил.Чудното е защо на толкова много места съм го чел!Явно доста са ни промили мозъците,особено този мошеник Джо Уидър,който в момента е фрашкан с пари и още продължава да манипулира цялото фитнес общество.Честно казано го ненавиждам,като се сещам колко подобни статии за неговите измами съм чел.Но,здраве да е!
Мнението беше редактирано от Deuce на 31.08.11 20:10.
31.08.11
22:04
http://www.t-nation.com/free_online_article/sex_news_sports_funny_grok/an_ax_in_joe_weiders_chest
не само ти ненавиждаш Джо Уидър :) дори да приемем че на него дължим голяма част от измамите във фитнес индустрията, то на него дължим и популярността на спорта.
14.09.11
15:26
Ще изброя няколко, които ми идват на прима виста:
1. “Нидей прави клек, ве брат. Ше си пре*беш растежа.”
2. “Тягата ще ти прецака кръста с каквато и тежест да я правиш. Лажанката обаче е напълно безопасна.” (swear)
3. “Ако не си изпиеш протеина 3,5 секуди след края на тренировката, няма да видиш прогрес.”
4. Различни програми за “релеф”
5. “С по-малко от 8 повторения не се качва мускул.”
Сигурно съм чувал още бая, ама не се сещам в момента.