09.06.05
10:50
:D Най накрая
Продукти:
*3 яйца
*1 суп. л. сол /това вече е индивидуално/
*2 стръка пресен лук или праз, ситно нарязан
*2-3 суп. л. растителна мазнина
*500гр. /3чаени чаши/ сварен ориз добре изцеден и изстуден
*125гр. сварен грах
Приготовление
1. Леко разбийте яйцата с щипка сол и 1 суп. л. пресен лук /праз/.
2. Загрейте мазнината в предварително затоплен тиган. Добавете яйцата и разбърквайте, докато леко се сготвят /яйцата трябва да са сготвени, но все още рохки/.
3. Прибавете ориза и бъркайте, като внимавате зрънцата да не се слепят.
ЗАБЕЛЕЖКА: Свареният ориз трябва да е хладен, за предпочитане студен, така че по-голямата част от влагата да се е изпарила. Това ще помогне оризът да се запържи добре, без да се слепи. Запазете ориза в хладилника, докато решите да го готвите. Уверете се, че мазнината е силно загрята, преди да поставите ориза, защото иначе ще стане прекалено тежък и мазен.
4. Добавете останалата сол, лука и граха. Смесете добре и сервирайте горещ или студен.
Да ви е сладко. :)
ПП. Ако някой се интересува от китайска кухня - има още.
09.06.05
16:43
#1
Браво,айде дай още :) .Тяхната кухня е изключително здравословна и апетитна.Много мерси и чакаме още :) .
OK. Нищо против, но ме ориентирай какво точно - с месо, без, с риба, със зеле, юфка, супа...? :) Има страшно вкусни нещица, но повечето са за ВВД, за жалост :(
дай нещо с риба :wink: ако има да не е с много въглехидрати :?
Благодаря :)
[quote author=“vania”]Да ви е сладко. :)
ПП. Ако някой се интересува от китайска кухня - има още.
Мерси много, супер си! :)
Ако може още някои по-качествени идеи-рецепсти... Ще е добре да са като за готвачи “плу или напълно идиоти”, че иначе няма да мога да се оправя... :lol:
Ще пробвам ориза, дано стане. :lol:
п.п. Да, аз мога да си правя яйца на очи. :P :P :wink:
кое по-точно го прави китайски,майка ми го прави абсолютно същия,само че без грах,обаче коренно се различава от тоя в ресторанта
10.06.05
15:35
#6
С каква мазнина готвят китайците?Щото някой беше казал палмово масло,ама то нали се ползва и от макдоналдс и значи трябва да е хипер зле.Зехтин ли е някакво сусамово масло ли е?Китайци кажете :) .
Имам 2 книги с китайска кухня, но вярвайте ми никъде не пише палмово масло, в някои рецепти има фъстъчено масло или сусамови семена, а и палмовото масло ако не се лъжа е за фритюрници, поне аз такова използвам. А и freakster, малко ме съмнява маман първо да вари ориза, а после да го пържи :wink:
Имам тъпи въпроси по готвенето.
1) Как точно да го сварим ориза? Може ли по подробно инфо, като за идиоти. За да става точно за това готвене./защото ако е разварен... или недобре сварен.../
2) Какъв е ориза, обикновен/бял, белен... абе от най-обикновения/ или небелен... има и още някакви видове...? :)
Това по рецептата.
———————
А още, как се готви месото по кирайски? Най-вече пилешкото?
Мерси за помощта, че сложно ми идва. :D
Може да се различава вкуса от този в ресторантите заради “добавките” които слагат. Най-често използвания подобрител на вкуса е smg ако не се лъжа. подобрява значително вкусовите качества на продуктите и убива вкусовите рецептори на езика.
Аз приготвих по тази рецепта. Стана супер просто! Уникално добър вкус, адски близък до този в рестораанта и това при положение че всичко на всичко което служих е:
- сварения, обезводнен и изстуден СМЕСЕН ОРИЗ/имам в предвид, че сложих НЕПОЛИРАН ориз и бисерен/ако не бъркам имената// Също така и да отбележа варих до не много време за да не се кашне
- олио/с което пържех доста малко време, понеже не ми се искаше да става “нездравословно” :lol:
- 1 яйце/чудех се да ръгна ли още, ама се въздаржах и не сбърках/
- лютеница- домашна и пак не много като количество да не се смесва много вкуса.
- след това овкусих със соев сос.
Стана просто СУПЕР ДОБРО, вече само така ще правя като ми дойде мерака.
п.п. Сега замислям да направя сплит- лично направен ориз по китайски + бира + салата-домати :lol:
[quote author=“tpd”]п.п. Сега замислям да направя сплит- лично направен ориз по китайски + бира + салата-домати :lol:
И след това да ни поканиш на гости примерно да си кажем тежката дума - справил ли си се с специалитета или не ;)
28.07.05
11:34
#12
vania може ли да напишеш как се прави ориз с зеленчуци и евентуално месо по китайски и да кажеш колко време се вари ориза ?
19.09.10
15:58
#13
За да не отварям нова тема, съживявам тази :D Ориза при ВВД супер, а удачен ли е в такъв вариант - запържен, или не е много за предпочитане?
19.09.10
16:20
#14
Няма значение. Между другото ако го направите с парченца пилешко месо, няма да съжелявате, разбира се и соев сос ;)
Когато направите белиа ориз го оставете един ден в тенджера без капак така после няма да слепват зарната.
24.09.10
13:10
#16
Пробвах и само мога да кажа, че стана страхотно, благодаря vania!!!