пържен ориз с яйца по китайски

09.06.05
10:50

:D Най накрая

Продукти:
*3 яйца
*1 суп. л. сол /това вече е индивидуално/
*2 стръка пресен лук или праз, ситно нарязан
*2-3 суп. л. растителна мазнина
*500гр. /3чаени чаши/ сварен ориз добре изцеден и изстуден
*125гр. сварен грах
Приготовление
1. Леко разбийте яйцата с щипка сол и 1 суп. л. пресен лук /праз/.
2. Загрейте мазнината в предварително затоплен тиган. Добавете яйцата и разбърквайте, докато леко се сготвят /яйцата трябва да са сготвени, но все още рохки/.
3. Прибавете ориза и бъркайте, като внимавате зрънцата да не се слепят.
ЗАБЕЛЕЖКА: Свареният ориз трябва да е хладен, за предпочитане студен, така че по-голямата част от влагата да се е изпарила. Това ще помогне оризът да се запържи добре, без да се слепи. Запазете ориза в хладилника, докато решите да го готвите. Уверете се, че мазнината е силно загрята, преди да поставите ориза, защото иначе ще стане прекалено тежък и мазен.
4. Добавете останалата сол, лука и граха. Смесете добре и сервирайте горещ или студен.

Да ви е сладко.  :) 
ПП. Ако някой се интересува от китайска кухня - има още.

09.06.05
16:43

Браво,айде дай още :) .Тяхната кухня е изключително здравословна и апетитна.Много мерси и чакаме още :) .

09.06.05
17:00

OK. Нищо против, но ме ориентирай какво точно - с месо, без, с риба, със зеле, юфка, супа...? :) Има страшно вкусни нещица, но повечето са за ВВД, за жалост :(

09.06.05
17:06

дай нещо с риба  :wink: ако има да не е с много въглехидрати :?
Благодаря :)

09.06.05
23:03

[quote author=“vania”]Да ви е сладко.  :) 
ПП. Ако някой се интересува от китайска кухня - има още.

Мерси много, супер си! :)

Ако може още някои по-качествени идеи-рецепсти... Ще е добре да са като за готвачи “плу или напълно идиоти”, че иначе няма да мога да се оправя...  :lol:

Ще пробвам ориза, дано стане.  :lol:

п.п. Да, аз мога да си правя яйца на очи.  :P :P :wink:

10.06.05
13:04

кое по-точно го прави китайски,майка ми го прави абсолютно същия,само че без грах,обаче коренно се различава от тоя в ресторанта

10.06.05
15:35

С каква мазнина готвят китайците?Щото някой беше казал палмово масло,ама то нали се ползва и от макдоналдс и значи трябва да е хипер зле.Зехтин ли е някакво сусамово масло ли е?Китайци кажете :) .

10.06.05
15:41

Имам 2 книги с китайска кухня, но вярвайте ми никъде не пише палмово масло, в някои рецепти има фъстъчено масло или сусамови семена, а и палмовото масло ако не се лъжа е за фритюрници, поне аз такова използвам. А и freakster, малко ме съмнява маман първо да вари ориза, а после да го пържи :wink:

10.06.05
18:46

Имам тъпи въпроси по готвенето.

1) Как точно да го сварим ориза? Може ли по подробно инфо, като за идиоти. За да става точно за това готвене./защото ако е разварен... или недобре сварен.../
2) Какъв е ориза, обикновен/бял, белен... абе от най-обикновения/ или небелен... има и още някакви видове...? :)
Това по рецептата.
———————
А още, как се готви месото по кирайски? Най-вече пилешкото?

Мерси за помощта, че сложно ми идва.  :D

10.06.05
21:38

Може да се различава вкуса от този в ресторантите заради “добавките” които слагат. Най-често използвания подобрител на вкуса е smg ако не се лъжа. подобрява значително вкусовите качества на продуктите и убива вкусовите рецептори на езика.

30.06.05
16:57

Аз приготвих по тази рецепта. Стана супер просто! Уникално добър вкус, адски близък до този в рестораанта и това при положение че всичко на всичко което служих е:

- сварения, обезводнен и изстуден СМЕСЕН ОРИЗ/имам в предвид, че сложих НЕПОЛИРАН ориз и бисерен/ако не бъркам имената// Също така и да отбележа варих до не много време за да не се кашне
- олио/с което пържех доста малко време, понеже не ми се искаше да става “нездравословно”  :lol:
- 1 яйце/чудех се да ръгна ли още, ама се въздаржах и не сбърках/
- лютеница- домашна и пак не много като количество да не се смесва много вкуса.
- след това овкусих със соев сос.

Стана просто СУПЕР ДОБРО, вече само така ще правя като ми дойде мерака.

п.п. Сега замислям да направя сплит- лично направен ориз по китайски + бира + салата-домати  :lol:

30.06.05
17:52

[quote author=“tpd”]п.п. Сега замислям да направя сплит- лично направен ориз по китайски + бира + салата-домати  :lol:

И след това да ни поканиш на гости примерно да си кажем тежката дума - справил ли си се с специалитета или не ;)

SN

28.07.05
11:34

vania може ли да напишеш как се прави ориз с зеленчуци и евентуално месо  по китайски и да кажеш колко време се вари ориза ?

19.09.10
15:58

За да не отварям нова тема, съживявам тази :D Ориза при ВВД супер, а удачен ли е в такъв вариант - запържен, или не е много за предпочитане?

VA

19.09.10
16:20

Няма значение. Между другото ако го направите с парченца пилешко месо, няма да съжелявате, разбира се и соев сос ;)

19.09.10
23:39

Когато направите белиа ориз го оставете един ден в тенджера без капак така после няма да слепват зарната.

TM

24.09.10
13:10

Пробвах и само мога да кажа, че стана страхотно, благодаря vania!!!

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1