08.09.11
19:16
Добър вечер!
На почти 17 години съм и чета форума от доста време и реших и аз да се регистрирам за да ви залея с малко въпроси ..
Тренирам от лятото, общо казано към 3 месеца фитнес. Падам си малко ендоморф, смисъл не съм тежък 68-70 килограма съм при ръст 1.74, което си е добре .. Принципно имам да чистя още, защото особено на корема имам доста мазнинка и пресата не се оформя хубаво(знам че това не става за 3 месеца де). Тренирам много и има доста добри резултати. Ръката ми се увеличи доста, плочки що годе се показаха, гърдите се оформят краката .. доволен съм. Хранителния режим не ми е максимално стегнат до милиграми белтъци или въглехидрати, но карам по НВД, приемайки колкото мога повече протейн около 3 грама на килограм телесно тегло .
Сега като почна училище обаче, няма да мога да се храня както трябва и сигурно ще си разваля малко яденето, а съответно няма да има с какво да градя и да се оформям ..
Целта не ми е маса .. не искам да се качвам над 72-75 килограма най-много, но пък искам да се оформя стабилно и имам мерак за фитнес.. Не съм пил нищо досега от добавките и сега се чудя, дали да си взема аминокиселини или протейн или вече в краен случай глутамин .. Чел съм и за трите, като най-вече мисля, че аминокиселините БЦАА ще ми свършат работа най-вече за след тренировка да има какво да навлиза в мускулите и съответно да се възтановяват и да се запълват мъртвите влакна с нови по-обемни. Някой протеини доста омазняват и качват килограми, което на мен не ми харесва .. Какво ще ми препоръчате ? Не искам по-сложни технологий, изборът ми е до протейн или аминокиселини или глутамин ?
Мерси ако някой ме насочи
08.09.11
19:19
Мъртви клетки ?! - това за пръв път го чувам незнам дали е вярно
Някой протеини омазняват ?! - става дума за гейнърите и соевите може би... суроватката нищо не омазнява ;)
И като си на училище какво пречи да се храниш правилно ?!
Как си се хранил до сега напиши си храненето ?!
08.09.11
19:38
Нали по време на тренировка, някой клетки или там квото е се разрушава и после се заменят с нови по-обемни .. това го бях чел някъде може и да съм се объркал незнам ..
Просто когато съм на училище, дори да се подготвям, пак няма да мога да си набавям нужните калорий, то и без това карам на дефицит, все пак съм на НВД.
Нямам специална хранителна програма .. Сутрин гледам да ям белтъци на яйца 4-5 с извара, после може 1-2 зелени ябълки да изям, след 2-3 часа, я обезмаслено кисело мляко с мед и овесени ядки, я само с мед .. после наблягам на месото привечер и една салатка краставици домати и още месце и се чувствам перфектно. Газирано и сладко не пипам изобщо тия храни не ми липсват и грам. Понякога храненето ми е малко и едва ли не настъпват катаболизми в мускулите и затова мисля да си допълня храненето с някъкъв протейн или аминокиселини или каквото ще ми свърши работа, за да не кача много, щото обикновенно при качването, квото и да ядеш се има някъв процент да качиш и мазнини.. а аз искам горе-долу да се оформя сваляйки мазнините, с минимална загуба на мускулна маса
Забелязах нещо, което ме шокира.
Приемаш по 3гр. протеин на килограм телесно тегло.
Доколкото аз съм запозната с приема на протеин, той е 2гр. на активно телесно тегло.
Излишният протеин се изхвърля, но това товари допълнително органите (бъбреци, черен дроб).
За храненето в учебен период - нищо не ти пречи да си носиш храната в кутии за съхранение.
Мнението беше редактирано от Jewelz на 08.09.11 19:49.
08.09.11
19:55
Има купища изследвания, които доказват, че колкото и протеин да приемаш с храната, няма да ти навреди. Подкрепям мнението на kristiancho. Протеина не омазнява, даже не виждам да има реален ефект от него. Храната е в пъти по-вкусна и по-добра. Иначе ендоморф с плочки, след 3 месеца тренировки не съм виждал. Пример за това е IronFreak. Човека тренира с години, за да докара такъв процент мазнини, а преди е бил доста по-тежък. Ако ти е мерак, вземи си нещо и го взимай, както пише на опаковката, но и храната трябва да е добра.
казано от SportFreak на 08.09.11, 19:55:
Има купища изследвания, които доказват, че колкото и протеин да приемаш с храната, няма да ти навреди. Протеина не омазнява, даже не виждам да има реален ефект от него.
Сигурен ли си в тези две твърдения?
ПП Всъщност 3 са.
Мнението беше редактирано от Valdis на 08.09.11 20:07.
08.09.11
20:08
Той протейна, че не може напълно на 100 % да се усети действието му е така. Дали възтановява или как да го кажа снабдява мускулите с нужните добавки не може да се усети ..
Jewelz - Да някъде така прочетох, че при НВД трябва да приемам по 1 грам въглехидрати на килограм тегло и 3 грама белтъчини. Въглехидратите не знам колко приемам, не съм смятал, не мисля че има значение дали 55 или 65 примерно ..
Иначе исках да разбера дали е по добре аминокиселини и какви по-точно БЦАА или други или протейн и какъв точно - яйчен, матрица,суроватъчен.
Знаете ми целта, да се оформя с минимално качване и по възможност сваляне на мазнините
goshko goshkov, мъртви мускулни влакна след тренировка НЯМА. Дори скъсаните влакна се възстановяват. Умирането на мускулни влакна се нарича Мускулна Некроза и не е хубаво нещо.
Това, което се разрушава е фасцията (обвивката) на мускулните влакна, снопове и цели мускули. При мускулна работа, мускула има нужда от кислород и нивата на миоглобин в мускулите се овеличава. Това са белтъците в мускулните клетки, които транспортират кислород и храна (подобно на еритроцитите действие). За да се захрани мускула с кръв (респ. кислород), той набъбва, което разкъсва съединителнотъкънната обвивка (фасция).
През тези разкъсвания в мускула навлизат млечната киселина. Възстановяването на мускула е именно премахването на млечната киселина от него.
Се тая, лекции няма да ти чета. Идеята е, че разкъсването на мускулната обвивка е нещо нормално. Провери статията “Мускулна Хипертрофия”.
Относно добавките - в добрите протеИни има добър набор аминокиселини (дори BCAA и L-Glutamine). Провери в магазина, интернет, както и милионите теми “Препоръчайте Протеин!” от форума.
Препоръчвам ти тази добавка. Протеинът (белтъка) е съвкупност от аминокиселини.
Мнението беше редактирано от LDoeN на 08.09.11 20:25.
08.09.11
20:33
Благодаря за инфото.
А може ли само, без да се анажирам да си защитавам до край твърдението, да кажа нещо ?
Пак отнякъде мисля че бях чувал или чел, че когато човек тренира, мускулите съответно се свиват разширяват и прочие в тях навлиза кислород и храна(да се смята там разградената). По някое време кислорода намалява или спира да навлиза в мускула(като се уморим) и навлиза само храната и съответно от това се получава млечната киселина, която пък предизвиква мускулна треска.
Незнам дали е така, но някви такива ми се въртят в главата ..
Това пък ме кара да се замисля, че съм по доста натоварена програма (фитнес,силова) с големи тежести и малки почивки, но да си призная мускулна треска не съм имал от над 2 години, каквито и тренировки да правя ..
Смяташ, че за мен е по-добре нещо като протеинова матрица ли ?
Матрица ... по-нататък. Сега и суроватъчен върши работа.
Храната и кислорода навлизат в мускула чрез кръвта. Храната - чрез кръвната плазма (става въпрос за АК и прости въглехидрати - гликоген и енергийни източници - АТФ, както и креатинфосфат), а кислорода - чрез миоглобина в “мускулните” еритроцити, които няма как да не са част от кръвта.
Ето полезно инфо от сайта. Каквото и да кажа, то ще е като копие на темите:
Мускулна Треска - Относно млечната киселина.
Мускулна Хипертрофия - Относно растежа на мускулите.
08.09.11
20:49
Мерси.
Значи за сега да си взема някъква суроватка така ли ?
А мислех матрица, някъкъв продукт смесен БЦАА и някъкъв протейн
Не се хвърляй толкова на добавките. Храната е важна.
За момента само суроватка е ОК. По-нататък, вземи и BCAA (има и смесени BCAA с глутамин).
08.09.11
21:02
А добавките не са ми проблем, просто искам да направя правилния избор :)
А рових се има ли някъкъв протейн с БЦАА ? За матрица става въпрос, че не искам да взимам по няколко продукта ...
08.09.11
23:09
най-добре не взимай нищо а си тренирай здраво , аз пия по 4 белтъка на ден разбити с мляко(естествени протеини) и тренирам доста , има резултати.
преди пиех суроватъчен протеин протеин и нямаше същите резултати , аз лично мисля че никоя добавка не мойе да замести добрата храна
Мнението беше редактирано от Илко Димитров на 08.09.11 23:11.
08.09.11
23:54
благодаря ви за съветите ! Ще пиша тия дни какво съм взел може и някоя снимчица да кача, да видите какъв съм здрав :)
Мерси отново
10.09.11
00:05
Scitec 100% WHEY PROTEIN
или
Scitec 100% WHEY PROTEIN PROFESSIONAL
не са като да няма въглехидрати, ама кой от двата ?
10.09.11
00:40
казано от SportFreak на 08.09.11, 19:55:
Има купища изследвания, които доказват, че колкото и протеин да приемаш с храната, няма да ти навреди. Подкрепям мнението на kristiancho. Протеина не омазнява, даже не виждам да има реален ефект от него. Храната е в пъти по-вкусна и по-добра. Иначе ендоморф с плочки, след 3 месеца тренировки не съм виждал. Пример за това е IronFreak. Човека тренира с години, за да докара такъв процент мазнини, а преди е бил доста по-тежък. Ако ти е мерак, вземи си нещо и го взимай, както пише на опаковката, но и храната трябва да е добра.
Объркал си се нещо - протеиновото отравяне е живо доказателство за опасността от предозиране. Ако го правиш достатъчно дълго време, ще си докараш проблеми с бъбреците. Всъщност има купища изследвания, които не оправдават приема на повече от 1,5 гр/кг освен, ако не си на стероиди.
10.09.11
01:51
ехее както общо взето на мен всяко ядене ми е преобладаващо белтъчини и си правя протеинови шейкове с извара прясно мляко и белтъци на яйца, вече да съм си изпикал не нефроните ми белия дроб
10.09.11
09:23
казано от goshkoo goshkov на 10.09.11, 01:51:
ехее както общо взето на мен всяко ядене ми е преобладаващо белтъчини и си правя протеинови шейкове с извара прясно мляко и белтъци на яйца, вече да съм си изпикал не нефроните ми белия дроб
Има време. Продължавай по същия начин и ще разбереш какво са проблеми с бъбреците.
Какво значи “нищо ми няма” изследване на урина пускал ли си? Не? Това, че за сега нямаш проблеми не означава, че всичко е наред.
Владо много добре знае какво говори!
10.09.11
14:31
добре де, ето това четох, където пише че при чистещите се взимат близо 3-4 грама протейн на килограм
http://www.kak-da.com/белтъчини.html
Даже май не го четох от тука, ами от друго място и не беше същата статия, ами друга статия и пак пишеше около 3 грама протейн на тегло ?
10.09.11
16:50
Ами какво да ти кажа, подбирай си източниците. И като се говори за гр/кг важно е да се има предвид активното тегло, сиреч теглото без мазнините.
10.09.11
16:59
Гоше, докато ти не си сигурен къде си прочел твърдението, Владо ти поднесе знание на тепсия.
Ако не ти вдъхва доверие, хвърли един поглед на 700-те (и повече) материала, които е написал в нашата медия. Ако пак не ти вдъхва доверие, огледай се за доверието на останалите съфорумници към него.
Ако пак не ти вдъхва доверие, безсилни сме в опитите си да ти помогнем.
П.П. Един съвет към теб и останалите четящи - когато придобивате знания от статии в интернет, обръщайте внимание, дали имат автор, дали този автор наистина съществува и има ли отношение към темата, по която пише. Да оборваме материали, “публикувани от admin”, е несериозно.
10.09.11
17:05
не казвам, че греши. За да пиша тук, явно ми вдъхвате доверие, защото такива като мене са разпитвали и в още 20 форума .. просто ми стана интересно
p.s Не съм гошо, не се и казвам така
15.09.11
15:08
момчета, прецакаха се нещата, още не съм си взел нищо ..
Първо, че ме прецакаха в училище и трябва да излизам поне 12 и 15 за да ходя на училище и фитнес програмата ще ми се прецака .. и мторо, че от една седмица, че и повече ме е хванало нещо и имам страшна диария и квото хапна почва да ми се гади .. Незнам дали приемам и 600-700 калорий и съм зверски отпаднал и в фитнеса нищо не правя, пък немога и да ям .. така че като свикна с училището и се възтановя, щото сега имам чувството, че за тази седмица в която не се храня като хората, все едно не съм ходил на фитнес 1 месец, а си тренирам както преди ..
21.09.11
18:49
по добре е да не ходиш на фитнес с диария че рискуваш да се насереш като вдигаш тежко
Модерация: Моля, уважавайте българския език и пишете грамотно!
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 21.09.11 21:56.
21.09.11
19:41
аа мина ми .. тъпото за сега е, че минах пък от другата страна и ми се иска да имам диария от 3 дни :D