Да ви залея с глупави въпроси за протеин

08.09.11
19:16

Добър вечер!
На почти 17 години съм и чета форума от доста време и реших и аз да се регистрирам за да ви залея с малко въпроси ..
Тренирам от лятото, общо казано към 3 месеца фитнес. Падам си малко ендоморф, смисъл не съм тежък 68-70 килограма съм при ръст 1.74, което си е добре .. Принципно имам да чистя още, защото особено на корема имам доста мазнинка и пресата не се оформя хубаво(знам че това не става за 3 месеца де). Тренирам много и има доста добри резултати. Ръката ми се увеличи доста, плочки що годе се показаха, гърдите се оформят краката .. доволен съм. Хранителния режим не ми е максимално стегнат до милиграми белтъци или въглехидрати, но карам по НВД, приемайки колкото мога повече протейн около 3 грама на килограм телесно тегло .

Сега като почна училище обаче, няма да мога да се храня както трябва и сигурно ще си разваля малко яденето, а съответно няма да има с какво да градя и да се оформям ..

Целта не ми е маса .. не искам да се качвам над 72-75 килограма най-много, но пък искам да се оформя стабилно и имам мерак за фитнес.. Не съм пил нищо досега от добавките и сега се чудя, дали да си взема аминокиселини или протейн или вече в краен случай глутамин .. Чел съм и за трите, като най-вече мисля, че аминокиселините БЦАА ще ми свършат работа най-вече за след тренировка да има какво да навлиза в мускулите и съответно да се възтановяват и да се запълват мъртвите влакна с нови по-обемни. Някой протеини доста омазняват и качват килограми, което на мен не ми харесва .. Какво ще ми препоръчате ? Не искам по-сложни технологий, изборът ми е до протейн или аминокиселини или глутамин ?

Мерси ако някой ме насочи

Мъртви клетки ?! - това за пръв път го чувам незнам дали е вярно
Някой протеини омазняват ?! - става дума за гейнърите и соевите може би... суроватката нищо не омазнява ;)
И като си на училище какво пречи да се храниш правилно ?!
Как си се хранил до сега напиши си храненето ?!

08.09.11
19:38

Нали по време на тренировка, някой клетки или там квото е се разрушава и после се заменят с нови по-обемни .. това го бях чел някъде може и да съм се объркал незнам ..
Просто когато съм на училище, дори да се подготвям, пак няма да мога да си набавям нужните калорий, то и без това карам на дефицит, все пак съм на НВД.
Нямам специална хранителна програма .. Сутрин гледам да ям белтъци на яйца 4-5 с извара, после може 1-2 зелени ябълки да изям, след 2-3 часа, я обезмаслено кисело мляко с мед и овесени ядки, я само с мед .. после наблягам на месото привечер и една салатка краставици домати и още месце и се чувствам перфектно. Газирано и сладко не пипам изобщо тия храни не ми липсват и грам. Понякога храненето ми е малко и едва ли не настъпват катаболизми в мускулите и затова мисля да си допълня храненето с някъкъв протейн или аминокиселини или каквото ще ми свърши работа, за да не кача много, щото обикновенно при качването, квото и да ядеш се има някъв процент да качиш и мазнини.. а аз искам горе-долу да се оформя сваляйки мазнините, с минимална загуба на мускулна маса

08.09.11
19:48

Забелязах нещо, което ме шокира.

Приемаш по 3гр. протеин на килограм телесно тегло.
Доколкото аз съм запозната с приема на протеин, той е 2гр. на активно телесно тегло.
Излишният протеин се изхвърля, но това товари допълнително органите (бъбреци, черен дроб).

За храненето в учебен период - нищо не ти пречи да си носиш храната в кутии за съхранение.

Мнението беше редактирано от Jewelz на 08.09.11 19:49.

SP

08.09.11
19:55

Има купища изследвания, които доказват, че колкото и протеин да приемаш с храната, няма да ти навреди. Подкрепям мнението на kristiancho. Протеина не омазнява, даже не виждам да има реален ефект от него. Храната е в пъти по-вкусна и по-добра. Иначе ендоморф с плочки, след 3 месеца тренировки не съм виждал. Пример за това е IronFreak. Човека тренира с години, за да докара такъв процент мазнини, а преди е бил доста по-тежък. Ако ти е мерак, вземи си нещо и го взимай, както пише на опаковката, но и храната трябва да е добра.

08.09.11
20:03

казано от SportFreak на 08.09.11, 19:55:

Има купища изследвания, които доказват, че колкото и протеин да приемаш с храната, няма да ти навреди.  Протеина не омазнява, даже не виждам да има реален ефект от него.

Сигурен ли си в тези две твърдения?

ПП Всъщност 3 са.

Мнението беше редактирано от Valdis на 08.09.11 20:07.

08.09.11
20:08

Той протейна, че не може напълно на 100 % да се усети действието му е така. Дали възтановява или как да го кажа снабдява мускулите с нужните добавки не може да се усети ..

Jewelz - Да някъде така прочетох, че при НВД трябва да приемам по 1 грам въглехидрати на килограм тегло и 3 грама белтъчини. Въглехидратите не знам колко приемам, не съм смятал, не мисля че има значение дали 55 или 65 примерно ..

Иначе исках да разбера дали е по добре аминокиселини и какви по-точно БЦАА или други или протейн и какъв точно - яйчен, матрица,суроватъчен.
Знаете ми целта, да се оформя с минимално качване и по възможност сваляне на мазнините

08.09.11
20:25

goshko goshkov, мъртви мускулни влакна след тренировка НЯМА. Дори скъсаните влакна се възстановяват. Умирането на мускулни влакна се нарича Мускулна Некроза и не е хубаво нещо.
Това, което се разрушава е фасцията (обвивката) на мускулните влакна, снопове и цели мускули. При мускулна работа, мускула има нужда от кислород и нивата на миоглобин в мускулите се овеличава. Това са белтъците в мускулните клетки, които транспортират кислород и храна (подобно на еритроцитите действие). За да се захрани мускула с кръв (респ. кислород), той набъбва, което разкъсва съединителнотъкънната обвивка (фасция).
През тези разкъсвания в мускула навлизат млечната киселина. Възстановяването на мускула е именно премахването на млечната киселина от него.

Се тая, лекции няма да ти чета. Идеята е, че разкъсването на мускулната обвивка е нещо нормално. Провери статията “Мускулна Хипертрофия”.

Относно добавките - в добрите протеИни има добър набор аминокиселини (дори BCAA и L-Glutamine). Провери в магазина, интернет, както и милионите теми “Препоръчайте Протеин!” от форума.
Препоръчвам ти тази добавка. Протеинът (белтъка) е съвкупност от аминокиселини.

Мнението беше редактирано от LDoeN на 08.09.11 20:25.

08.09.11
20:33

Благодаря за инфото.
А може ли само, без да се анажирам да си защитавам до край твърдението, да кажа нещо ?
Пак отнякъде мисля че бях чувал или чел, че когато човек тренира, мускулите съответно се свиват разширяват и прочие в тях навлиза кислород и храна(да се смята там разградената). По някое време кислорода намалява или спира да навлиза в мускула(като се уморим) и навлиза само храната и съответно от това се получава млечната киселина, която пък предизвиква мускулна треска.

Незнам дали е така, но някви такива ми се въртят в главата ..

Това пък ме кара да се замисля, че съм по доста натоварена програма (фитнес,силова) с големи тежести и малки почивки, но да си призная мускулна треска не съм имал от над 2 години, каквито и тренировки да правя ..

Смяташ, че за мен е по-добре нещо като протеинова матрица ли ?

08.09.11
20:44

Матрица ... по-нататък. Сега и суроватъчен върши работа.

Храната и кислорода навлизат в мускула чрез кръвта. Храната - чрез кръвната плазма (става въпрос за АК и прости въглехидрати - гликоген и енергийни източници - АТФ, както и креатинфосфат), а кислорода - чрез миоглобина в “мускулните” еритроцити, които няма как да не са част от кръвта.

Ето полезно инфо от сайта. Каквото и да кажа, то ще е като копие на темите:

Мускулна Треска - Относно млечната киселина.
Мускулна Хипертрофия - Относно растежа на мускулите.

08.09.11
20:49

Мерси.
Значи за сега да си взема някъква суроватка така ли ?

А мислех матрица, някъкъв продукт смесен БЦАА и някъкъв протейн

08.09.11
20:59

Не се хвърляй толкова на добавките. Храната е важна.
За момента само суроватка е ОК. По-нататък, вземи и BCAA (има и смесени BCAA с глутамин).

08.09.11
21:02

А добавките не са ми проблем, просто искам да направя правилния избор :)
А рових се има ли някъкъв протейн с БЦАА ? За матрица става въпрос, че не искам да взимам по няколко продукта ...

най-добре не взимай нищо а си тренирай здраво , аз пия по 4 белтъка на ден разбити с мляко(естествени протеини) и тренирам доста , има резултати.
преди пиех суроватъчен протеин протеин и нямаше същите резултати , аз лично мисля че никоя добавка не мойе да замести добрата храна

Мнението беше редактирано от Илко Димитров на 08.09.11 23:11.

08.09.11
23:54

благодаря ви за съветите ! Ще пиша тия дни какво съм взел може и някоя снимчица да кача, да видите какъв съм здрав :)
Мерси отново

10.09.11
00:05

Scitec 100% WHEY PROTEIN
или
Scitec 100% WHEY PROTEIN PROFESSIONAL

не са като да няма въглехидрати, ама кой от двата ?

ВН

10.09.11
00:40

казано от SportFreak на 08.09.11, 19:55:

Има купища изследвания, които доказват, че колкото и протеин да приемаш с храната, няма да ти навреди. Подкрепям мнението на kristiancho. Протеина не омазнява, даже не виждам да има реален ефект от него. Храната е в пъти по-вкусна и по-добра. Иначе ендоморф с плочки, след 3 месеца тренировки не съм виждал. Пример за това е IronFreak. Човека тренира с години, за да докара такъв процент мазнини, а преди е бил доста по-тежък. Ако ти е мерак, вземи си нещо и го взимай, както пише на опаковката, но и храната трябва да е добра.

Объркал си се нещо - протеиновото отравяне е живо доказателство за опасността от предозиране. Ако го правиш достатъчно дълго време, ще си докараш проблеми с бъбреците. Всъщност има купища изследвания, които не оправдават приема на повече от 1,5 гр/кг освен, ако не си на стероиди.

10.09.11
01:51

ехее както общо взето на мен всяко ядене ми е преобладаващо белтъчини и си правя протеинови шейкове с извара прясно мляко и белтъци на яйца, вече да съм си изпикал не нефроните ми белия дроб

HE

10.09.11
09:23

казано от goshkoo goshkov на 10.09.11, 01:51:

ехее както общо взето на мен всяко ядене ми е преобладаващо белтъчини и си правя протеинови шейкове с извара прясно мляко и белтъци на яйца, вече да съм си изпикал не нефроните ми белия дроб

Има време. Продължавай по същия начин и ще разбереш какво са проблеми с бъбреците.
Какво значи “нищо ми няма” изследване на урина пускал ли си? Не? Това, че за сега нямаш проблеми не означава, че всичко е наред.
Владо много добре знае какво говори!

10.09.11
14:31

добре де, ето това четох, където пише че при чистещите се взимат близо 3-4 грама протейн на килограм
http://www.kak-da.com/белтъчини.html

Даже май не го четох от тука, ами от друго място и не беше същата статия, ами друга статия и пак пишеше около 3 грама протейн на тегло ?

ВН

10.09.11
16:50

Ами какво да ти кажа, подбирай си източниците. И като се говори за гр/кг важно е да се има предвид активното тегло, сиреч теглото без мазнините.

Гоше, докато ти не си сигурен къде си прочел твърдението, Владо ти поднесе знание на тепсия.

Ако не ти вдъхва доверие, хвърли един поглед на 700-те (и повече) материала, които е написал в нашата медия. Ако пак не ти вдъхва доверие, огледай се за доверието на останалите съфорумници към него.

Ако пак не ти вдъхва доверие, безсилни сме в опитите си да ти помогнем.

П.П. Един съвет към теб и останалите четящи - когато придобивате знания от статии в интернет, обръщайте внимание, дали имат автор, дали този автор наистина съществува и има ли отношение към темата, по която пише. Да оборваме материали, “публикувани от admin”, е несериозно.

10.09.11
17:05

не казвам, че греши. За да пиша тук, явно ми вдъхвате доверие, защото такива като мене са разпитвали и в още 20 форума .. просто ми стана интересно

p.s Не съм гошо, не се и казвам така

15.09.11
15:08

момчета, прецакаха се нещата, още не съм си взел нищо ..
Първо, че ме прецакаха в училище и трябва да излизам поне 12 и 15 за да ходя на училище и фитнес програмата ще ми се прецака .. и мторо, че от една седмица, че и повече ме е хванало нещо и имам страшна диария и квото хапна почва да ми се гади .. Незнам дали приемам и 600-700 калорий и съм зверски отпаднал и в фитнеса нищо не правя, пък немога и да ям .. така че като свикна с училището и се възтановя, щото сега имам чувството, че за тази седмица в която не се храня като хората, все едно не съм ходил на фитнес 1 месец, а си тренирам както преди ..

по добре е да не ходиш на фитнес с диария че рискуваш да се насереш като вдигаш тежко

Модерация: Моля, уважавайте българския език и пишете грамотно!

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 21.09.11 21:56.

21.09.11
19:41

аа мина ми .. тъпото за сега е, че минах пък от другата страна и ми се иска да имам диария от 3 дни :D

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1