08.09.11
23:43
Хора, помощ.
Пак съм в период на запичане и не намирам решение. Приписвам го на високобелтъчния режим, който ударих пребивавайки на море последните няколко дни.
В менюто си съм включила и фибри и много течности, няма ефект. Белтъчините си ги набавям в доволно количество, та проблемът очевидно са мазнините или въглехидратите. Кое да увелича?!! Моля ви, дайте съвет!!!!
Предварително благодаря.
При мене ефект имат мазнините. От както приемам около 130-40гр дневно си нямам проблеми :)
09.09.11
01:31
При мене газираното и натуралните сокове ми действат разхлабително :D
Няколко сурови пъдпъдъчи яйца на гладно със ставането и не мога да се спра после :) пък и хем са полезни и идват като сутрешно зареждане.. то и за това ги пия де иначе червото е като часовник :)
Мнението беше редактирано от Manigga на 09.09.11 01:59.
09.09.11
13:57
Manigga, сурови яйца не консумирам.
Никола Николов, газирано и натурални сокове не пия.
Ramon Dekkers, при това количество мазнини какво е количеството ти въглехидрати? И от какви източници ти идат мазнините?
Благодаря.
Аз винаги имам този проблем , когато съм извън нормалното си ежедневив без значение каква е храната ми.
Завърна ли се от почивка и проблема изчезва :)
09.09.11
14:11
50 гр овес сутрин с топло прясно мляко+кафето=гарантиран успех(обикновено само кафето ми стига) ;)
09.09.11
14:14
Тома, при мен кафето също действа благоприятно (от гледната точка на един запечен човек), нооо уви - на хомеопатия съм и не мога да приемам кофеин. А относно овеса - при мен не действа по този начин!
Благодаря ви, но май съм поставила въпрос с повишена трудност.. :(
казано от Miss Fight на 09.09.11, 14:14:
май съм поставила въпрос с повишена трудност.. :(
Май наистина си е с повишена трудност, защото при всеки констипацията се появява в различни моменти под влияние на различни фактори, и се повлиява от различни средства. Да не би да е на хормонална основа? Ако е така, ще ти мине от самосебе си. :)
Тествай с 0.5-1 литър топла вода веднага след като станеш.
Успех!
Мнението беше редактирано от kermit на 09.09.11 17:08.
казано от Miss Fight на 09.09.11, 13:57:
Manigga, сурови яйца не консумирам.
Никола Николов, газирано и натурални сокове не пия.
Ramon Dekkers, при това количество мазнини какво е количеството ти въглехидрати? И от какви източници ти идат мазнините?Благодаря.
Мазнините главно- масло яйца, ядки, прясно мляко. При толкова мазнини въглехидратите ми се въртят 40-80гр според зависи протеина , но не повече от 90 за целия ден.
Ако е моментно състояние според мене може и към фармацията да прибегнеш, но да не ти става навик :)
Поздрави :)
btw бих ти препоръчал да вкарваш чат пат супи в режима- може да са постни или месни , обаче да не е всичко сухо. И разбира се много вода и фибри.
Мнението беше редактирано от Абазаба на 09.09.11 17:19.
09.09.11
17:25
Марги, знам, че ви затрудних и все пак благодаря на всички за съветите. :)
Ramon Dekkers, моите мазнини не надвишават 40-50г на този етап и си мисля, че когато ги бях увеличила, нямах този проблем. Иначе при мен констипацията е проблем, който ту се появява, ту отшумява, навярно точно може би заради мазнините. Поне такава е моята логика, но ако имате друго мнение по въпроса, ще се радвам да го прочета.
пОздрави.
х2 ,че трябва да увеличиш мазнините. Не знам какъв режим следваш , но определено 50г са малко дори за жена :)
09.09.11
17:42
Всъщност се води, че съм на РБД, но май клони към високо протеинова.
Пробвай да ядев повече чушки(ако не са ти вкусни ги пълни с извара и на фурната) и пий кафе.Тази комбинация при мен действа страшно много.
09.09.11
17:58
маслена риба. google it.
Хапвай зеленчуци повече и няма да имаш този проблем :) *салатки със зехтин*
Овесените ядки също вършат работа.
Мнението беше редактирано от Иван П. на 09.09.11 18:00.
10.09.11
11:54
Обикновено за констипация се смята ходенето по голяма нужда по-малко от 2 пъти седмично. Т.е. ако ходиш само 1 път на седмица, максимум 2, то най-вероятно наистина си се запекла. Чувстваш ли дискомфорт в областта на стомаха?
Друго, на което е добре да обърнеш внимание е, както на грамажа на фибрите, които поемаш, така и какво количество от тях са водноразтворими и колко са неразтворими. И двата типа оказват благоприятно влияние върху стомашно-чревната система, но перисталтиката се влияе най-добре от неразтворимите фибри.
Ако почти всички фибри, които приемаш са водноразтворими, то може проблема да е недостатъчно течности. Ти казваш, че приемът ти на течности е висок, но водноразтворимите фибри задържат адски много вода. Какво да разбираме под висок прием на течности?
Често и стресът може да е причина за запек и това е фактор, който не бива да се подценява. Аз попринцип нямам проблеми с изхождането, но в по-напрегнати моменти от живота ми изведнъж това става непосилна задача. :)
А може и да имаш някакъв по-неприятен проблем, за който ще трябва да отидеш на лекар, за да бъде диагностициран. Даже ти препоръчвам да отидеш на лекар, щом това така те притеснява.
Поздрави!
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 10.09.11 11:54.
Ще взема да напиша една статия на тази тема, че да обединя веднъж завинаги всички познати лекове за този неприятен проблем. На прима виста се сещам за:
- Гореща вода сутрин на гладно
- Няколко яки глътки зехтин
- по-сериозно количество масло
- Овесени ядки, зеленчуци, сурови ядки, изобщо - фибри
- Фреш от ябълка
- сини сливи
- круши
- череши
- повече вода
- Кафе
- комбинация на мляко с плод
:-) Успех, дано нещо сработи :-)
Мнението беше редактирано от Marty Sun на 10.09.11 11:59.
казано от Тихомир Велев на 10.09.11, 11:54:
Обикновено за констипация се смята ходенето по голяма нужда по-малко от 2 пъти седмично.
Ти сериозно ли? :-) Явно дефиницията е субективно нещо, но ако храната (независимо от какъв произход) се задържи повече от 24 часа в червата, тя започва да гние, да освобождава токсини и изобщо.. неприятна работа. Според мен и един пропуснат ден е достатъчно кофти проблем. А два пъти седмично като (достатъчен?) минимум ми звучи направо страшно.
10.09.11
12:03
Напълно сериозен съм. Някои хора ходят през ден, други всеки ден, трети по два пъти на ден...
Разликата идва от това колко добре човек усвоява храната и самият начин на хранене - дали преяжда и с какви храни се храни. Да усвояваш 95% от това, което ядеш и да усвояваш само 60% ще даде разлика в количеството, което ще изхождаш.
В крайна сметка обаче е сметнато, че колкото и рядко да ходиш по голяма нужда, то по-малко от 2 пъти седмично не е добре.
казано от Тихомир Велев на 10.09.11, 12:03:
Напълно сериозен съм. Някои хора ходят през ден, други всеки ден, трети по два пъти на ден...
Разликата идва от това колко добре човек усвоява храната и самият начин на хранене - дали преяжда и с какви храни се храни. Да усвояваш 95% от това, което ядеш и да усвояваш само 60% ще даде разлика в количеството, което ще изхождаш.
Няма как да не се съглася с Марти - повече от 24 часа без посещение на тоалетната се счита за констипация.
Това че има хора, които ходят през ден-два в никакъв случай не ги прави здрави.
Дай пример за храна, която се усвоява на 95%...и с останалите 5% какво правиш? Не ги ли изхвърляш?
Матаболизма постоянно произвежда отпадни продукти, които трябва да бъдат изхвърлени.
10.09.11
12:49
казано от Margaritka на 10.09.11, 12:34:
Няма как да не се съглася с Марти - повече от 24 часа без посещение на тоалетната се счита за констипация.
Това е желателно да бъде така.
Аз говоря за част от дефиницията за заболяването “констипация” в медицината, а вече всеки нека си го напсва според собствената логика, която следва. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 10.09.11 12:50.
и аз имах подобен проблем когато бях на почивка миналата година. за 2 седмици отидох до тоалетна 3-4 пъти и имах чувството, че имам камък в корема. при мен нещата се оправиха веднага след като се прибрах в къщи. аз отдавам проблема на промяната на климата. иначе гледах едно предаване където за нередовен стомах се препоръчват фибри - плодове и пълнозърнести продукти, но при мен не действа. май е най добре да идеш на лекар просто за да си спокойна че няма по сериозен проблем.
10.09.11
13:45
можеби ти трябва клечаща тоалетна?
казано от ts.vassilev на 10.09.11, 13:45:
xaxaxa :) на мен в такава не ми е удобно и не иска да върви... :х иначе знам че така е по-добре ама... :)
Мнението беше редактирано от Стенли на 10.09.11 13:58.
10.09.11
14:28
Много благодаря на всички за съветите!
Ще продължа със зеленчуците, плодовете и ядките, ще включа повече полезни мазнини и ще вкарвам обилно водичка, пък дано стане! :)
10.09.11
15:39
В редките случаи, когато съм се борил със стачката на изхода, ударна доза кафе винаги ми е помагала. Да отбележа само, че на мен кофеинът не ми влияе особено, съответно и бързото пиене на силно кафе не ме “раздрусва”.
10.09.11
17:03
Аз ти препоръчвам да включиш овесени трици.Ако не те притесняват калориите:орехите, кайсиевите ядки и сусама също са добри.Тези “отвари” за временно решение като сини сливи не те съветвам да ги правиш редовно, успех.
10.09.11
17:13
Ако бабини лекове от рода на сок от бъз, сладко от рози и разтривки не помагат, от засегнати от проблема съм чувал, че клизма с кафе помагала.
казано от Solomon Kane на 10.09.11, 17:13:
клизма с кафе
Това не ми се ще да си го представя...някакси на кафето му отива повече през устата да влиза :D :D :D
Можеш да си направиш масаж на коремчето. Ти нали имаш и фуги и можеш по-точно да целиш къде да натискаш :).
Аз така правя, натискам малко под пъпа с длан и описвам кръгове по посока на часовника. После пия едно горещо кафе, като съм си запушил ушите с колене и те така.
Като не пиеш кафе, сигурно и гореща вода може. Аз не съм много сигурен дали ефекта се дължи на това, че е кафе или че е горещо.
казано от ts.vassilev на 10.09.11, 13:45:
Имаше една мацка, дето стъпваше отгоре на чинията и клякаше. Това не смея да го препоръчам, защото има опасност да разбереш колко е майстор този, който ти е редил плочките в банята :). Иначе това си е естествената позиция на тялото за тази работа.
10.09.11
19:56
ааа, не. опасно и безотговорно е да се стъпва върху седящата тоалетна, за това написах “клечаща тоалетна.” гледам че тоя метод при различните хора дава различен резултат.
Може да пробваш вечер да не ядеш,или ако ядеш да не е много и да е по - рано към 6-7 часа,и после на сутринта като станеш да пиеш на гладно топла,не гореща вода със изтискан лимон.
И другото ми предложение за което много хора ще ме хранят е цигара...сутринта на гладно само да си дръпнеш 1 път и си на пост в тоалетната :D
Можеш да опиташ с две “народни рецепти”. Първата.Пълниш с вода един буркан за компоти догоре. Размиваш вътре няколко лъжици мед и трябва да изпиеш всичко за възможно по-кратко време. Не наведнъж,но най-много до 1/2 час и по-малко,ако можеш.
Другата рецепта е много ефикасна при малки деца. Може би ще помогне и на теб.Пълниш голяма керамична чаша със сушени сливи(по възможност по-пресни,а не престоели от няколко години).заливаш ги с вряла вода и захлупваш чашата. Когато поизстине водата и стане приятно топла,вадиш сливите и ги изяждаш.И веднага изпиваш тая вода с която са били залети. При деца ефектът след 1/2-1 час е като мощна експлозия :D
Мнението беше редактирано от Миро на 11.09.11 20:35.
11.09.11
20:52
Сушени кайсии, поне 10бр.
15.09.11
22:15
Като не мога да ходя до тоалетна, хапвам кисело мляко и почвам бързи клекове + стоене в долна позиция на клек. Ако не ми помогне да се изходя, поне болката минава мигновенно. Звучи смешно, но е така.