Клек с подложки

19.09.11
23:13

Какви са плюсовете, какви са минусите, заслужава ли си ? Знам че има такива теми, но това, което се разбира, е че едни ползват, други - не. Знам че обувките на щангистите са с повдигнати пети, но щангистите не са с най-здравите стави и за това питам.

заслужава си. освен когато не си заслужава.

Аз имах план да проуча въпроса, но така и не го направих. Доколкото знам подложките изместват натоварването към квадрицепсите, а използването им (на подложките) зависи от скелетната структура на дадения човек.

В началото кляках с подложки, тъй като без тях беше почти невъзможно. Реших, че структурата ми е такава и това е причината. С времето обаче, сякаш малко ми се поотпуснаха и поразтегнаха краката, гъза и раменете, започнах да усещам, че нещата се получават и без подложки. Малко по малко, в началото със собствено тегло, после с лост и в момента си клякам без подложки. Не твърдя, че техниката ми е безупречна, мисълта ми е, че нещата се промениха.

Та, явно е и до опит, гъвкавост, мобилност и други. Все още не знам обаче, проблем ли е да се кляка с подложки или не е проблем. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 20.09.11 08:24.

да, когато имаш подложки, обикновено квадрицепсите се товарят повече от преди, което обаче не значи че ползваш глутеусите и задните бедра по-малко. подложките сами по себе си не са проблем.

20.09.11
09:18

Аз кляках доста време с подложки и моите наблюдения:
1. Научих се и без тях, като просто малко повече навеждам, което мисля, че си е нормално за клек - просто преди бях много изправен
2. С тях според мен коленете по малко се натоварват защото ставите глезен и коляно застават по различен начин - реално коляното не излиза пред пръстите на краката.

Аз пробвах веднъж да клякакам с подложки. Или аз не знам как и греша нещо тотално, или това за мен си е мисията невъзможна :)

20.09.11
13:55

. С тях според мен коленете по малко се натоварват защото ставите глезен и коляно застават по различен начин - реално коляното не излиза пред пръстите на краката.

(y)
Марине, с едни щангети клека ще ти се оправи много, ще си по-изправен...няма да праиш добро утро при всяко повторение...и ще можеш да клякаш по-дълбоко...за твоите пропорции е идеалният вариант. :)

казано от valerious на 20.09.11, 13:55:

. С тях според мен коленете по малко се натоварват защото ставите глезен и коляно застават по различен начин - реално коляното не излиза пред пръстите на краката.

(y)
Марине, с едни щангети клека ще ти се оправи много, ще си по-изправен...няма да праиш добро утро при всяко повторение...и ще можеш да клякаш по-дълбоко...за твоите пропорции е идеалният вариант. :)

И аз си мислех същото докато не пробвах. Въобще не ми се получи клека. Може да пробвам пак някой път.

20.09.11
14:35

В твоя случай е защото ти е слаб корема...едно от нещата де...
Щангетите са измислени за щангисти...и повече помагат в оли-тата...

казано от slavko на 20.09.11, 14:35:

В твоя случай е защото ти е слаб корема...едно от нещата де...
Щангетите са измислени за щангисти...и повече помагат в оли-тата...

Аз си мисля ,че е точно обратното - защото нямам толкова сила в краката, а ми е здрав пояса. Нали се натоварвали повече квадрицепсите когато си с подложки.... Ако ми беше слаб корема/пояса щеше ли да ми е по-лесно да клякам с толкова голямо навеждане, както го правя в момента?!

20.09.11
15:54

Виж какво си написал и попитай пак...
Силен коремен пояс и навеждане напред..?!?!?!?
Навеждането може да е от доминиращ гъз и силен хип драйв...не съм забелязал да ти е силен гъза...
Клякаш така, защото си супер нестабилен долу в петите, корема ти издиша, горе си отпуснат в плешките, лоста само го придържаш, без да го стискаш...и т.н.
Пояса не зaяква от тяга само...ако си мислиш, че коремния ти пояс е силен и достаттчно стабилен, защото си дръпнал един път 170 кила през живота си...Think again…
Та...такива ми ти работи ми се въртят из главата:)

Навеждането напред при мен основно е от дълъг фемур, къса подбедрица и къс торс. Трябва ми да запазя равновесие.  Плюс това клека абсолютно никога не съм го усещал да ме натоварва в кръста/пояса, дори когато съм клякал максимални за мен  кила. Ако ми беше това куцащото звено, все трябваше малко от малко да го усетя там, не е ли така?
И гледай сега как ми омаловажаваш постиженията :) - 170 кила са 2,5хЛичното ми тегло и плюс това на сън да ме бутнеш ще мога да ги вдигна и то без колан и с добра скорост ;)

Никога не правя клек с подложки.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1