Гребане с щанга vs Гребане с Дъмбел

Тук трябва да има голям спор според мен както набиранията vs скрипеца.Но все пак какво мислите? Кое е по-добро Гребането с Щанга или с Дъмбел ? Всяко си има своите плюсове и минуси. При гребането с дъмбел пускаш повече,а при щангата е съвсем друго-най-вече правилната стойка.Но и 2-те са страшни за гръб,да не кажа най-добрите след набиранията.Споделете мнението си.

SP

20.09.11
21:12

Нищо не може да замени тежка тяга и тежко гребане. Набирането е просто една добавка към всичко, но въобще не е толкова добро, колкото го изкарват. Иначе по темата - гребането с дъмбел, с придърпване към таза е за широчина на гърба, т.е. натоварва латисимуса доста. Гребането с щанга натоварва доста трапеца и средната част на гърба(зависимост от това дали е над или подхват). Когато е надхват гребането има и още един плюс, изгражда маса в латисимусите, а не просто да ги разширява, защото само това прави набирането - нищо друго.

Ама доколкото знам е добре да ги комбинираш и 2-те в една тренировка.

20.09.11
21:17

Гребането с щанга е по-сложно технически и изисква повече техника, докато гребането с дъмбел е по-изолиращо и позволява по-големи тежести (сумарно на всяка ръка).
Иначе, не може да се сравнява набирането с гребането, просто са съвсем различни упражнения и действат на различни части на гърба.
Трябва да се правят и двете. А че набиранията не правели маса в гърба... ще го оставя без коментар ;)

SP

20.09.11
21:18

Ами едно гребане с щанга в подхват, гребане с дъмбел, тяга и евентуално нещо за трапец е идеално за гърба. Натоварен е от всички ъгли и ще расте, расте, растееее... Ако решиш да добавиш нещо друго - то по-добре скрипец.

Първо, защото трябва да има от всички видове упражнения, а скрипеца подлага гърба на постоянно натоварване.
Второ, защото е 10 пъти по-добро за самия гръб, от набирането.
Трето, защото можеш да си нагаждаш тежест, колкото си искаш, а не да правиш 5 повторения, да викаш приятел да се повдига или пък да ти слага тежест, ако ти е лесно със собственото тегло.

Искам да попитам кое е по-добро-с подхват гребане или с надхват ?

Започни да се набираш с 20+ кг и тогава говори набирането какво правило.... ;) Гребането с щанга изграждало средната част на гърба... че дъмбела не го ли прави. Както каза Петко гребането с дъмбел е по-лесно за изпълнение от гребането с щанга... движението при двете упражнения е еднаква това, че някой не спуска на максимум когато гребе със щанга си е ногов проблем. В заключение основните упражнения за гръб са: Набиране ( не скрипец ), Мъртва тяга, Гребане с щанга/дъмбел и за мен лично номер 4 е Полуовър с дъмбел.

С надхват или с подхват - хм... според целите ;)

Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 20.09.11 21:25.

20.09.11
21:26

Няма по-добро, и двете си имат предимства и недостатъци.
SportFreak, с тази програма, дето си дал натоварваш гърба само в една равнина. Ако искаш от всички ъгли, трябва да правиш и набирания, или като минимум вертикален скрипец. Но разбира се, набиранията са за предпочитане. Скрипеца е за много тежките (или слабите), които не могат да се набират или като довършително упражнение, след като се изтощиш от набиранията. Между другото и на набиранията можеш да си нагаждаш тежест без проблеми.

някой ще отговори ли на въпроса ми-кое е по-добро? гребане с надхват или подхват.

20.09.11
21:30

Двете упражнения НЕ се покриват! Акцентът пада на различни места - гребането с щанга е повече за широкия гръбен, а гребането с дъмбел с лакти плътно до тялото акцентира на средната част на гърба. Гребането с дъмбел с лакти, изнесени в страни, обче, също подпалва широкия гръбен. Т.е. в известен смисъл се препокриват гребането с щанга и това с дъмбел, но с лакът, минаващ встрани от тялото. :) Надявам се ме разбра ;)

20.09.11
21:41

За мен гребането с дъмбел в класическия му вариант е по-скоро изолиращо упражнение, докато гребането с щанга хваща повече мускули, вкл. трапеца и еректорите.

20.09.11
22:46

казано от Стоянчо на 20.09.11, 21:30:

Двете упражнения НЕ се покриват! Акцентът пада на различни места - гребането с щанга е повече за широкия гръбен, а гребането с дъмбел с лакти плътно до тялото акцентира на средната част на гърба. Гребането с дъмбел с лакти, изнесени в страни, обче, също подпалва широкия гръбен. Т.е. в известен смисъл се препокриват гребането с щанга и това с дъмбел, но с лакът, минаващ встрани от тялото. :) Надявам се ме разбра ;)

Това ли имаш в предвид под лакти в страни

20.09.11
22:57

SportFreak, много теория и хипотези ни разказваш. Първо “расти, расти, растиииии” после отричаааай! ;)

20.09.11
23:14

казано от Bocko на 20.09.11, 22:46:

казано от Стоянчо на 20.09.11, 21:30:

Това ли имаш в предвид под лакти в страни

Не, това, което си пуснал ти влиза в задното рамо. При гребането, за което аз говоря, лактите минават лекичко встрани, а не плътно до тялото. Минават ли плътно до тялото, акцентът е в средата на гърба.

20.09.11
23:19

То и със щанга лактите може да са встрани или до тялото, както и хвата може да е по-тесен или по-широк. Варианти много, според целите.
Гърба е голяма група, има нужда от повечко ъгли, пък и носи на голямо натоварване.

SP

21.09.11
14:06

Най-доброто упражнение за ЛАТИСИМУС е вертикалния скрипец. Ако намеря статията, в която го четох, ще цитирам тук :) На мен също ми се струва логично, пък и никога до сега не съм усещал при набирането как мускулите се съкращават, това става само при мега широк хват, с който мога само 2-3 повторения. За сведение - при всички други упражнения за гръб, усещам мускулите.

21.09.11
15:43

Ами, почвай да се учиш да се набираш правилно ;)

SP

21.09.11
18:50

Добре бе, как само в тоя форум сте се събрали  най-знаещите, как отричате всички онлайн сайтове, в които пише нещо по-различно от вече баналните постове на Юли, как, питам, как знаете всичко ? Има хора с по 10-15 и повече години прекарани в залата, но обаче със смешни постижения, въпреки това всичко им е ясно, но не защото са го опитали, а защото те знаят всичко. И като дойде някой по-слаб(с техните постижения, но по-слаб. надявам се да ме разбереТЕ), той не знае нищо, само защото не говори нещата, които се пишат в тоя форум. Стана банален форума с изречения от типа на

“Храната е 100% от всичко”
“Добавките не правят нищо, нито пък стероидите, ако няма кило месо към менюто”
“Клека е най-доброто упражнения. Клякайте, за да имате ръце като на Рони”
“Щом програмата не ти дава ефект, погледни си храненето”
“Тренировката е една малка част от всичко, важно е храненето”

И въпреки това всички вие си скъсвате гъзовете от тренировки, въпреки че тя е една незначителна част от всичко това, наречено “Фитнес”. Обаче накрая се появява Цветан Василев, който има изключително много знания и когато каже нещо различно от вече баналните фрази, никой не му “скача”, защото ли ?  Постоянно повтаряте, че твърденията от времето на Арнолд не са изцяло истина, но самите вие повтаряте тези твърдения във всеки 2-ри пост. Да не би да искате повече гласове? Сигурно ви кефят “червените” постове :)

ПП:

НЕ казвам, че храната не е важна. Нали тя държи човека жив и способен да се справя с препядствията в живота, а тежестите са едно от тези препядствия, но тренировката не е по-малко важна, защото без иначе това “малко” допълнение няма да се постигне нищо.

НЕ казвам, че упражнения като клек, тяга, лег, раменни преси, гребане и т.н. не са НАЙ-ВАЖНИ за тялото, но няма как със клек да се направят голями ръце. Е, то може, като се качат килограми, но какви ще са тея ръце ? Пуздри :)

21.09.11
19:12

А какво общо има тоя роман, дето изписа с темата?
Не ми трябват онлайн статии, чел съм ги всичките и от години нищо ново не мога да прочета. Ти ще ми дадеш статия, където пише че скрипеца е по-доброто упражнение, аз ще ти дам 5, където пише, че скрипеца не струва и набиранията са номер едно. И какво доказва това? Точно нищо.

Тея пък неща които цитира... някой от тях не съм ги виждал... не съм видял и Цецо да отрече някой от 10те Арнолдови заповеди които трябва да спазваш за да си примерен бодибилдър ;)

SP

21.09.11
19:26

Точно ти си писал в не малко теми, че храната е изключително важна, без да добавиш нищо и, че без храна добавките са нищо, а сега казваш това ? И не съм казал, че Цецо е говорил против съветите на Арнолд, а като цяло казах, че ако каже нещо различно, никой не спори, а защо ли !?

Петко - имаш знания, така е, но защо набиранията да са по-добри от скрипеца ? Вярно, по-базово упражнение е, но без добавена тежест не прави нищо, просто разширява гърба, като плешките са изпъкнали назад като на някой 20 килограмов. При теб ще действа набирането, нормално е, но ти се набираш с 40кила.

Мнението беше редактирано от SportFreak на 21.09.11 19:34.

Ами започни и ти да се набираш с 40кг бе... какъв е проблема... или е по-лесно да ръгнеш плочките и готово. Няма основателна причина да правиш скрипец ако можеш да направиш 4-5-6набирания. Свободната тежест е винаги пред машината... това си е мое правило което значи, че действа на мен. Това незначи, че немога да ползвам правилно машините... просто нещата са различни. Защо някой може да тренира с тежест по-голяма от СТ а неможе да направи аналогична бройка на набирания - не е ли малко съмнително според теб  ?! И да храната е много важна без нея неможе да очакваш сериозни резултати - що ти не мислиш ли така ?!  Никой не спори с Цецо защото в повечето случаи дава доказателство за твърдението си... а не като някой да ми пише на ЛС ‘’ама знам едни напрайха яки гърбове със скрипец а не с набирания’’ А и от няколко поста се разбира кой на какво знае и колко е навътре нещата.

21.09.11
19:43

Според мен много подценявате скрипеца като упражнение.  Миналата година си направих експеримент и вместо набирания правех само скрипец в периода за маса и останах много доволен. Почти не е имало случай да нямам мускулна треска в перките след тренировка.

SportFreak-
Едва ли Петко е започнал да прави набиранията с 40кг. , нормално е да почнеш с СТ и с течение на времето да добавяш допълнителна тежест.

21.09.11
19:44

Електромиографията доказва че набиранията са много по-добри от скрипеца. Също така, с набиране реално и плътност можеш да правиш.. уви, малко хора се набират правилно. За повечето важи максимата брадата до лоста... а всъщност забравят много по-важния елемент - движението на лопатките по време на набирането. Правя набирания с тежест, но големи резултати съм видял и от свободните набирания. И като добавим силната активация на стабилизиращите мускули, участващи при набирането, става ясно защо то е по-доброто упражнение.

21.09.11
20:27

Да не отварян нова тема, почти съм сигурен че не са набирам правилно, знам само че брадата трябва да ти мине над лоста и да си извиваш гръбнака в горно положение, дайте някой клип където да се набират правилно
П.С. в youtube клипове бол, ама всякви варианти на набирания..

SP

21.09.11
20:58

казано от Voyager на 21.09.11, 19:44:

Електромиографията доказва че набиранията са много по-добри от скрипеца. Също така, с набиране реално и плътност можеш да правиш.. уви, малко хора се набират правилно. За повечето важи максимата брадата до лоста... а всъщност забравят много по-важния елемент - движението на лопатките по време на набирането. Правя набирания с тежест, но големи резултати съм видял и от свободните набирания. И като добавим силната активация на стабилизиращите мускули, участващи при набирането, става ясно защо то е по-доброто упражнение.

Айде сега... пак няма да се стигне до едно мнение. Бях чел, че точно електромиографията(ако не се бъркам, това е с едни нещица дето се закачат по тялото) доказва, че вертикалния скрипец е най-добър ЗА ЛАТИСИМУСА. Тук говориме само за т.нар. перки на гърба, а не общо, защото набирането натоварва и краката, ако се прави кипинг набиране и от тая гледна точна е “по-добро”(в кавички, защото като правиш кипиве, натоварването върху гърба намалява).

21.09.11
22:09

http://www.t-nation.com/free_online_article/sports_body_training_performance/inside_the_muscles_best_back_and_biceps_exercises

Ето ви доказателства. :)

Мнението беше редактирано от trancemater на 21.09.11 22:22.

Айде пак аз да съм трола...

@SportFreak - като не ти харесва - Х-чето, чантата, шапката, гащите и никой не те е вързал тук. Как пък все се намира някой 14 годишен, който мнооого знае, много разбира и много се дръвчи. Аре нема нужда! Като смяташ, че е банален форума - какво правиш тук??? И какви ти бяха пък великите постижения на теб, че тръгна да се репчиш? Слушай какво ти говорят хора като Петко, можеш само да научиш. Нито си им на годините, нито на акъла, нито на знанията.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1