Подход при тренировки за хора с гръбначни изкривявания

Здравейте,
Наскоро братовчед ми реши да идва и да тренира заедно с нас, но за съжаление има известни проблеми с гърба най-вече от прекомерното седене пред компютъра. Ситуацията е такава, че с приятелите тренираме по стандартни кръгови програми(начинаещи сме), които обхващат всякакви дърпащи и бутащи движения. Страхувам се, че такъв тип тренировъчен план няма да му помогне много за в бъдеще, понеже е предпоставка за развитие на мускулатурата без коригиране на неправилната стойка. Проблемите със стойката му са позицията на раменете(отпуснати са напред), следователно и стърчащи плешки, и head-forward posture(типичната за висенето пред компютър). Като за начало може би ще е най-добре да акцентира върху гърба и по-скоро върху проблемните зони, как смятате? Със скромните си знания се опитах да му изготвя една програма, с която се надявам да му помогна. Ето я и нея:

Набирания с раменен надхват / успореден хват / подхват
Serratus anterior л.опори
Хоризонтални набирания
Разтваряне на дъмбели встрани с наклон напред
Гръбно обратно извиване “Супермен”
Предна опора
Странична опора
Задна опора

Програмата се изпълнява кръгово(3-4 кръга) като в първия кръг набиранията са с раменен хват, втория - с успореден и третия - с подхват. Карам го да я прави 2 дни седмично - вторник и събота, а в четвъртък си тренира по стандартна кръгова с нас. Търся алтернатива на въпросните лицеви опори, понеже са твърде леко упражнение. За разтварянето на дъмбели с наклон напред също не съм сигурен дали е на място, но основни синергисти в упражнението са средните и долните трапецовидни мускули и това ме накара да го избера. Последните 3 упражнения са по-скоро за укрепване на звеното. Ще се радвам да чуя вашите коментари, критики и предложения относно този мой опит да бъда полезен на някого.

Темата беше редактирана от Габриел Димитров на 23.09.11 12:24.

според мен много добре си се справил с програмата.

какво правиш когато лицевите опори ти станат лесни? правиш ги на една ръка, с тежест или с ластик. тук можеш да ползваш подобен подход. ако му е трудн ода прави на една ръка, нека да пробва да лсожи ръцете на пейка.

Благодаря за съвета, ще опитаме в следващата тренировка. Сега се стремя да запазя интереса му, защото по принцип трудно се навива да прави нещо, но като има трениращи хора наоколо се мотивира.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1