24.09.11
20:16
Преди година имам 4 месеца в залата по програма и режим на Белчо Христов, качих 7 кг за тези 4 месеца...
Програмата беше смазваща, ектоморф съм, тренирах 4 пъти в седмицата. Благодарен съм на Белчо Христов защото поддържахме контакт през тези месеци и ми доказа че нещата може да се получават...
Сега след една година, отново се върнах на 65-те си кг при височина 185 см и от два дена отново съм на тренировки...
Започнал съм тренировки по следния начин (видял съм го в нета) мисля да започна така и след 2-3 месеца да се върна към програмата на Белчо която е на сплитове и е жестока
Сега тренирам така:
Вместо загрявка - повдигане краката от вис.
Клек 3х5
Лег 3х5
Скрипец за гръб широк хват 3 х 5
Мъртва Тяга 3 х 5
и понеже всичко това го правя за 35-40 минути накрая завършвам с Коремни преси с 10 кг на гърдите 3 х 5
Тежестите са в този ред ,примерно: Лег 1х50 кг, 2х45 кг., 3х40кг.
Дали е добре така като за начало с тези упражнния? Храненето не ми е проблем 5-6 пъти на ден предимно пилешко и вечер телешко, взел съм и гейнер на MHP Up Your Mass
п.с. в залата един френд като стигнах до тягата, и каза: Ти с тея “женски” упражнения нищо няма да направиш, допреди малко клякаше а сега ще се изправяш с щангата :))
Какво ше кажете? За програмата... за гейнера и за женските упражнения
Темата беше редактирана от Юлиян Тодоров на 24.09.11 22:17.
казано от JPM на 24.09.11, 20:16:
п.с. в залата един френд като стигнах до тягата, и каза: Ти с тея “женски” упражнения нищо няма да направиш, допреди малко клякаше а сега ще се изправяш с щангата :))
Какво ше кажете? За програмата... за гейнера и за женските упражнения
Tова е жесток бисер :D
Иначе “за гейнера” - предполагам, че миналата година не си качил 7кг от генър.
За програмата - не мисля, че е за теб. Нямаш си треньор, нямаш си и понятие, имаш опит от ..отпреди 1 година за няколко месеца, т.е. нищо.
Започни да четеш, избери си програма за начинаещи, намери си хранителен режим подходящ за теб.
Ами това са си 3-те “краля на масата”! Би трябвало да качиш маса от тях, но не знам колко време ще ти действа едно и също :)
24.09.11
21:24
Не може да се тренира вечно с едно и също упражнение.Мускула свиква постепенно с едно и също натоварване и не се поддава на растеж.Трябва да се прави всяко възможно упражнение,за да може по-този начин да се стресира мускула и да има растеж ..
24.09.11
22:26
Ако си в калориен излишък, всичко може. Стига тренировките да са достатъчно тежки - ще има по-голям резултат, отколкото очакваш.
Какво прави тоя скприпец там е върпос без отговор предполагам.
Аз бих добавил гребане,набирания и раменни преси и просто други упражнения не ти трябват.
Никакъв смисал няма от него,ако смяташ да правиш тези упражнения.
Ако правиш упражненията с 40-50 кг смисал от 5ци няма.По-добре раздели тялото на 2 и раздели клека от тягата в отделни дни,за да не претоварваш кръста.Вече когато минеш на тежести над личното ти тегло,може да се върнеш към този протокол с 5те повторения.
Мнението беше редактирано от Biad__ на 24.09.11 22:38.
24.09.11
22:39
Аари бе... и аз миналата зима като тренирах с едни и същи упражнения 6-7месеца как си имах стабилен напредък ?! Казваш едно и също напрежение Божидаре ами да вземе примерно:
1 тренировката
тяга - 5х110кг
клек - 5х80кг
лег - 5х70кг
2тренировка
тяга - 6х110кг
клек - 5х85кг
лег - 6х70кг
и в тези две хипотетични тренировки напрежението същото ли е ?! Не нали... идеята не е да сменяш упражненията като гламав.... идеята е да вдигаш всяка тренировка или работната тежест, работните повторения или и двете;) това са най-важните фактори според мен за да се нарече една тренировка успешна... ако вече зациклиш и неможеш да подобриш постоженията си от дадена тренировка 2-3пъти под ред тогава можеш да се замислиш за промяна на упражненията и като цяло тренировката. ;)
Съгласен съм с Кристианчо.Ако всеки път променяш упражнението ще имаш потсоянни мускулни трески и никакъв индикатор дали вдигаш силата на дадено упражнение като цяло...
25.09.11
09:07
Тренировката ти трябва да изглежда така:
5-7 минути загрявка под формата на кардио.
1. Повдигане на щанга от лег:4-5с пирамидално от 15 до 6 повторения
2. Клек със щанга зад врат:4-5с пирамидално от 15 до 6-8 повторения
3. Раменни преси с щанга от стоеж/седеж:4-5с пирамидално от 15 до 6 повторения
4. Мъртва тяга с щанга:4-5с пирамидално от 15 до 6 повторения
5. Избираш си едно упражнение, което акцентира върху долната част на коремната мускулатура, и едно върху горната и правиш по 3 серии в рамките на 12-15 повторения за всяко едно от тях. След тренировка правиш стречинг на всяка една основна мускулна група. Програмата я правиш 3 пъти в седмицата, между тренировките ти да има поне 1 ден пълна почивка. Коремната мускулатура тренираш първата и третата тренировка. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО стриктно изпълнение, при наличието на такова ще се изненадаш колко бързо ще идва прогреса в тежести/хипертрофия.
При вариант двудневен сплит, разделяш Клека, лега и раменните преси в ден 1, към мъртвата тяга добавяш набиране(ако не можеш да се набираш, използвай или асист машина, или пулдаун скрипец широк хват) и коремна мускулатура и изпълняваш всяка една тренировка 2 пъти седмично - например Тренировка 1, Тренировка 2, почивка, тренировка 1, тренировка 2, почивка, почивка.
Остави обемните тренировки - това е от което имаш нужда! Успех!
25.09.11
10:02
Не при всички упражнения стриктното изпълнение е най-доброто решение. Примерно при бицепсовото сгъване лекото поклащане позволява работата с по-големи тежести, което означава - повече мускули. Като се добави едно изолиращо упражнение със стриктно изпълнение, бицепса е разбит :)
25.09.11
10:37
Sport-e ми то при кое упражнение чийтинга не позволява по-големи тежести ?! И това, че вдигаш големи тежести не онзачава, че ще имаш големи мускули ;) и трибойците в леките категории вдигат доста сериозни тежести ама не са кой знае колко мускулести... важно е как ще я вдигаш тая тежест и колко време ще я вдигаш ( да си във времевата зона за хипертрофия )
25.09.11
11:59
Четеш ли какво пиша. Точно при бицепсовото сгъване, чийтинга е по-доброто решение. Всичко е умерено, разбира се. Трибойците в леките категории няма как да имат 50см ръка, защото са 60 килограма. Все пак по-напредналите имат доста мускули по себе си.
25.09.11
12:01
Как го реши, че точно при това упражнение чийтинга е по-добър вариант ?!
25.09.11
12:18
“Никой умишлено не изпълнява упражнението неправилно - дори тези, които нямат представа какво правят. Но ако винаги тренирате по учебник, пропуската шанса да работите върху мускула по по-различен начин. Всяко упражнение може да се изпълни по много начини - от свръхстриктен до много небрежен. Когато изпълните упражнението свръхстриктно, то става отлично изолоращо движение и е най-удачно да е в края на програмата. Когато вмъкнете малко инерция и изберете свободни тежести, се получава по-добър вариант за маса, отколкото стриктното му изпълнение...*****Стриктната форма може да е заради умишлено изпълнение или защото машината не позволява друго. Небрежно изпълненото упражнение може да е заради чийтинг техника или защото е от стоеж. И в двата случая ще имате полза. Ако обаче използвате само единия начин, ограничавате растежа до това, което избрания вариант позволява. Но ако от време на време променяте подхода в някои упражнения, може да шокирате мускула за нов растеж...*****Ако в бицепсовото сгъване вмъкнем малко чийтинг ще работим с по-големи тежести и ще включим повече мускулни влакна. И колкото повече тежест вдигнем в позитивната част на повторението, толкова повече ще удържим в негативната й част, а мускулът расте по-голям и по-плътен...*****Няколко думи за чийтинга - инерцията не е грях в бодибилдинга. Може да я използвате при вдигането, за да натоварите мускула повече от обикновено, особено в края на серията. И ако решите да избягате от “перфектния” стил, гарантирам, че щом вмъкнете малко помощ от тялото, ще забележите ефекта веднага. Която и форма да изберете обаче - стриктна или небрежна, не трябва да пренебрегвате другата. Редувайки двете през тренировка, в първата мускулът е основен изпълнител, а в другата спомагателна група. Тази комбинация гарантира максимален растеж на размер и сила, който нито единият, нито другият метод поотделно биха дали...*****”
***** - Пропускам няколко реда. В първите звездички се даваше пример за раменните преси. Във вторите и третите се обясняваше кое е стриктно и кое не и в четвъртите пишеше за определени 6 упражнения и кой е по-добрия “метод”.
Не казвам, че е вярно, но наистина аз така ги чувствам нещата. С малко чийт и мускулната треска е гарантирана, което лично за мен означава,че съм тренирал тоя мускул, след което ако успея да го възстановя - той ще расте.
казано от Мартин Желязков на 25.09.11, 09:07:
1. Повдигане на щанга от лег:4-5с пирамидално от 15 до 6 повторения
2. Клек със щанга зад врат:4-5с пирамидално от 15 до 6-8 повторения
3. Раменни преси с щанга от стоеж/седеж:4-5с пирамидално от 15 до 6 повторения
4. Мъртва тяга с щанга:4-5с пирамидално от 15 до 6 повторения
Добре “пирамидално” значи със всяка серия намалявам повторенията и покачвам тежеста ???
Иначе тренировките са ми три пъти седмично... А защо корема да го правя само два пъти седмично?
и друго ...
някой пита какво правел скрипеца в тренировката - прави това че не мога да правя “набирания” с широк хват :))
Но ще се доверя на опита ви и за сега “скрипеца” отпада. Бях го вмъкнал, защото в изпълнението на това упражнение няма къде да збъркаш....
Много голям фен съм на “тягата” - това упражнение направо ме зарежда с енергия за целия ден!!! Но при “тягата” може да бъркаш правилното изпълнение особено в последните повторения... , т.е. поне при мен е така...
за това исках “скрипеца” за да имам упражнение за гръб в което не мога да збъркам, а и скрипеца дава ширина в гърба,
Добави и скрипец (или набиране), че в горната програма няма нищо за гръб.
П.П. Набиранията не е задължително да са с широк хват.
Мнението беше редактирано от Петко К на 25.09.11 13:06.
25.09.11
13:45
казано от SportFreak на 25.09.11, 10:02:
Не при всички упражнения стриктното изпълнение е най-доброто решение. Примерно при бицепсовото сгъване лекото поклащане позволява работата с по-големи тежести, което означава - повече мускули. Като се добави едно изолиращо упражнение със стриктно изпълнение, бицепса е разбит :)
Чийтинга и непълната амплитуда са метод за НАПРЕДНАЛИ и нямат място в арсенала на един начинаещ. При “лекото поклащане” на един начинаещ гръбните еректори нямащи още този тонус и връзка с мозъка може да изиграе лоша шега.
25.09.11
14:03
Добре, съгласен съм. Просто изразявам мнение. Не бях прегледал първият пост и не видях, че от тогава не е тренирал или по-точно - не го разбрах.