Цепене на дърва

29.09.11
21:57

Здравейте, въпорса ми е: кои мускули участват в цепенто на дърва, освен предните рамене ? Говоря само за динамисти, а не стабилизатори(ясно е че те са много)! Има ли още някой мускул който участва?

29.09.11
22:01

Гърбът доста активно а и предмишницата го отнася

29.09.11
22:01

Би трябвало латисимусите при привеждането на горния крайник.. Бих казал донякъде и средно рамо при вдигането на брадвата.

29.09.11
22:02

Цепене на дърва ? :D и аз се питам това понеже трябва да помагам на наще с дървата и днес докато цепех, се чудех кои мускули напрягам защото ми остават още 6 кубика. :D

29.09.11
22:02

Аха, добре, благодаря :) Е то и аз за това питам :D :D

Мнението беше редактирано от Юли на 29.09.11 22:03.

29.09.11
22:16

рамо , гръб (повече в кръста) бицепс трицепс и предмишница. ПОне при мен тези се усещат

29.09.11
22:42

Предимно гърба. Жалко, че тази година пропуснах моята “дървена тренировка”... Цепенето на дърва също може да бъде заместител на това упражнение - ЦЪК

30.09.11
00:07

Най-лесно е за човек без добра физическа подготовка да го накараш да цепи дърва,на другия ден го питаш къде го боли.
Сигурен метод.

Цепенето на дъра изисква доста сила и издръжливост.Ние с бащата тази година цепихме около 5 кубика и беше доста тегаво.

30.09.11
14:05

Ок, значи кажи-речи всичко влиза... Благодаря! :)

30.09.11
14:12

Според техниката, сечивото и типа на дървата, които ползваш може да го усетиш на различни места.
Дали ще държиш топора в основата на дръжката, дали ще сменяш ръцете,дали засилваш с крака, дали натискаш с ръце, дали цепиш пънове или цепиш метровки, дали ползваш тежък топор или по-лека брадва...

Според мен най-вече трябва да удря в ядрото и гъза, ако искаш да си ефективен де - да можеш да свършиш повече работа за повече време.

30.09.11
14:53

казано от Тедо на 30.09.11, 14:40:

Според мен най-вече трябва да удря в ядрото и гъза, ако искаш да си ефективен де - да можеш да свършиш повече работа за повече време.

Личи си кой е цепил дърва..

Ми цепил съм, бате. Ако цепиш 10 часа, може и да се включват другите мускулни групи, защото големите не могат да поемат натоварването вече. Аз просто не виждам как може да натоварваш раменете, ръце и т.н, а да успяваш да цепиш дърва дълго време. Засилваш брадвата с хиповете и след това мощно с гъза надолу и правиш салата всичко.

30.09.11
15:20

цепили сте вие хамалската явно...:)

Преди много години един дядо към 80те ми взе акъла...докараха му 4 кубика букови метровки, без да се напъва, без да засилва с краката си ги нацепи, прибра си ги под навеса и пи 2 мастики...за 5 часа :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1