30.09.11
17:53
Според вас как е най-добър ефектът от него - сутрин (на гладно или след закуска?) и след тренировка или преди и след тренировка (говорим за след зареждащата фаза).А ако е сутрин - на гладно или след закуска? Аз залагам на 1вия вариянт, тъй като креатинът се усвоява добре с прости/бързи въглехидрати, а преди тренировка не е препоръчително да се приемат такива, поради т. нар. “инсулинов удар”, който доколкото знам не е много удачен за провеждане на качествена тренировка. От друга страна производителите масово съветват креатинът да се приема преди и след тренировка и масово хората го приемат по този начин. Споделете опит относно двата варианта за прием на креатин монохидрат и от кой сте по-доволни?
Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 30.09.11 18:13.
30.09.11
18:13
Привет , мнението ми е следното - ако си решил да взимаш нещо от сорта на креатин монохидрат аз лично бих взел “Кре-алкалин” познавам хора , които
са го взимали има резултати , а и самите те бяха доволни пък и водната задръжка е доста по-малка от тази на креатин монохидрата.
Колкото до това как е по-добре да се приема предполагам , че е преди и след тренировка след като производителите пък и някои професионални бодибилдъри препоръчват да се приема по този начин. :)
Поздрави !!!
Вече съм си взел креатин монохидрат! Пък и ми харесва водната задръжка :)
Мнението беше редактирано от mega max на 30.09.11 18:19.
30.09.11
19:04
Да де то приятели на вкус и цвят няма но щом си го взел надявам се да постигнеш очакваните резултати :)
Поздрави !!!
Според мен около 1 час преди тренировка е добре.За да имаш максимална сила в залата.
казано от Миро на 30.09.11, 20:23:
Според мен около 1 час преди тренировка е добре.За да имаш максимална сила в залата.
Имаш впредвид 1 час преди тренировка да пия креатина с някакъв прост/бърз въглехидрат? Така като вдигна инсулина няма ли да ми попречи на качеството на тренировката (може би ще имам прилив на енергия в самото начало, след което ще се чувствам муден, сънен, ...)? Според много трениращи, диетолози, инструктури и културисти инсулиновият шок не е удачен преди, а само веднага след тренировка. Освен да приемам креатина без прости/бързи въглехидрати, но дали ще има ефект? А и някаде бях чел, че креатин-монохидратът, взет преди тренировка предизвиква мускулни крампи,..
Приемай го сутрин след закуска и след тренировка със бърз въглен също като тогава е много удачно. Максимална полза от монохидрата се извлича при натрупването му в организма затова няма кой знае каква файда да се пие преди нея. Крампите не зависят от това кога го приемаш просто тялото започва да губи ценни минерали (магнизиий и т.н) от увеличения прием на вода и съответно нейното изхвърляне от организма. Не се наблюдават често но ако ги има както беше при мен се контрират с Паматон 3,50лв за 50 хапа от близката аптека.
И аз мисля така (че ползата му се извлича от натрупването му в организма, а не непосредствено преди тренировка), но защо на кажи речи всички кутии креатин монохидрат пише: “приемайте преди и след тренировка”? Ако най-добри резултати се постигат примерно с приема на креатин сутрин и след тренировка, защо производителите и маркетинговите компании ни насърчават да го приемаме иначе? Каква им е ползата като хората не извличат максимума от иначе леко съмнителното съдържание на суплементите? Ако за тях, като търговци, има презумпцията, за извличане на полза-печалба, обаче нещо не се връзва...
Да,в такъв случай може без въглехидрати. А ако си доволен от силата и резултатите си,тогава може да го вземаш сутрин. Както е писал Стоян монохидратът се натрупва.
казано от mega max на 30.09.11, 22:55:
... но защо на кажи речи всички кутии креатин монохидрат пише: “приемайте преди и след тренировка”? Ако най-добри резултати се постигат примерно с приема на креатин сутрин и след тренировка, защо производителите и маркетинговите компании ни насърчават да го приемаме иначе? Каква им е ползата като хората не извличат максимума от иначе леко съмнителното съдържание на суплементите? ...
Най-силен ефект от креатина според мен би трябвало да има около час след вземането му.Тогава той ще се усвои през червата и концентрацията му в кръвта ще бъде пикова,максимална за около час-два. А след тренировка се взема креатин за попълване на изразходвания по време на тежката силова тренировка. И за засилване на възстановителните,анаболни процеси. За презареждане на мускулите с енергия.
Мнението беше редактирано от Миро на 30.09.11 23:04.
казано от Миро на 30.09.11, 22:57:
Да,в такъв случай може без въглехидрати. А ако си доволен от силата и резултатите си,тогава може да го вземаш сутрин. Както е писал Стоян монохидратът се натрупва.
Не съм сигурен дали ще се усвой без въглехидрати.
Взимай го преди или след тренировка, може половината преди - другата половина след. Взимал съм го със и без въглехидрати и разлика не усетих. А това за инсулиновия шок по време на тренировка са оправдания на мързелите за тяхната демотивация.
казано от Sarfaa на 01.10.11, 16:02:
Взимай го преди или след тренировка, може половината преди - другата половина след. Взимал съм го със и без въглехидрати и разлика не усетих. А това за инсулиновия шок по време на тренировка са оправдания на мързелите за тяхната демотивация.
Аз не питам дали да го пия преди или след тренировка, а сутрин и след тренировка или преди и след тренировка! Най-голямата полза от кретин монохидрата е взет след тренировка, интересуваше ме кога е най-добре да е другия прием. Как може да кажеш половината преди - другата половина след? За активно спортуваш, особено бодибилдинг, дозата креатин монохидрат е 5грама, а ако си над 90 кг - 6-7грама, а ти казваш все едно - 2.5 гр. преди и 2.5 гр. след. Така правиш точно нищо! Я ми кажи в какво се изразява ефектът от монохидратa при теб? Може да измислиш и нов начин за приемането му.
Мнението беше редактирано от mega max на 02.10.11 22:56.
07.10.13
13:07
Хммм.... Имам въпрос :С Бързи въглехидрати?! КАКВО ИМАТЕ ПРЕДВИД? Моля даите пример с какво да приемам креатин (монохидрат) .
07.10.13
14:24
16.05.14
09:15
това са въглехидрати с висок гликемичен индекс..
16.05.14
13:14
Както и да го приемаш все тая, креатина действа като се натрупа в тялото.
Монохидратът си е най-добър, кре-алкалина в БГ е безбожно скъп и ефекта е същият или по-слаб.
казано от Stoyan Petrov на 16.05.14, 13:14:
Както и да го приемаш все тая, креатина действа като се натрупа в тялото.
Така е, но има едно изключение - прием преди тренировка е нежелателен. Това е неудачен момент, защото бъбреците се натоварват и “дръпват” от енергията, която иначе би отишла за друго.