08.10.11
01:10
Здравейте!
На 17 години съм, 180 см., 80 кг. и с година и половина стаж в залата. Понеже вече започва да се застудява, възнамерявам да “подкарам” програмата ми за маса от миналата зима, която сам съм си правил. Доста съм експериментирал с всякакви упражнения за различните мускулни групи (кое как ми действа) и като казах, че сам съм я правил имах предвид, че съм подбрал тези упражнения, които ми се отразяват най-добре (т.е. имам мускулна треска на следващия ден и така съм сигурен, че съм направил една добра тренировка). Става въпрос за четиридневен сплит:
ПОНЕДЕЛНИК - ГРЪБ+ТРАПЕЦ+КОРЕМ
Разширена серия за тренировка на латисимуси (сериите се правят една след друга, след което следва почивка от три минути):
Придърпване за латисимус зад врат - 4х10
Придърпване пред тяло с широк хват - 4х10
Придърпване с раменен подхват - 4х10
Гребане с щанга в надхват - 4х10
Гребане с дъмбел/Мечка/Хамър машина - 4х10/8
Мъртва тяга - 4х10/8/6/4
+
Повдигане на раменете с дъмбели за трапец 4х12/15
ВТОРНИК - ГЪРДИ
Повдигане на щанга от полулег - 4х8
Повдигане на щанга от тилен лег (класически лег) - 4х8
Повдигане на щанга от обратен наклон - 4х8
Пек-Дек - 3/4х10/12/15
Пулоувър - 3х12
СРЯДА - НЕТРЕНИРОВЪЧЕН ДЕН
ЧЕТВЪРТЪК - КРАКА+РАМЕНЕ+ТРАПЕЦ+КОРЕМ
Клякане с щанга - 4х12
Лег преса - 4х12
Суперсерия: Бедрено разгъване+Бедрено сгъване - 4х12
Повдигания за прасец - 3/4х12/15
+
Раменни преси - 3х10
Повдигания на ръцете напред - 3х10
Хибридни Арнолд преси - 3х10
Обратен пек-дек - 3х10
+
Повдигане на раменете за трапец с лост зад гърба - 4х12/15
ПЕТЪК - РЪЦЕ
Суперсерии:
Изтласкване на щанга от лег с тесен хват+Сгъване с щанга - 3х10
Френско разгъване с дъмбел зад глава от седеж+Сгъване с дъмбели от наклонен седеж - 3х10
Трицепсово разгъване на горен скрипец+Кръстосано чуково сгъване с дъмбели - 3х10
Преди да започна обаче бих искал да знам какво мислите за нея. Примерно, дали някъде трябва да понамаля малко сериите, упражненията и т.н. и изобщо каквото се сетите като препоръка. Храненето ми е добре, имам си режим и си го спазвам ежедневно. А и мисля да си направя някакво скромно стакче за този период, понеже не разполагам с кой знае какви средства. Може би тук е момента да попитам какво бихте ми препоръчали и като стак? (за да не пускам още една тема в другия раздел и да пълня форума с моите глупости) Принципно, аз съм се спрял на креатин+BCAA+глутамин, но все още не съм закупил нищо, така че има време да си променя решението.
Стана малко дългичко. Благодаря предварително на всички за оказаната помощ!
Темата беше редактирана от Liverbird на 08.10.11 01:22.
08.10.11
09:32
Според мен по-добрия вариант на комбинация на упражнения в суперсерии е основно + основно или основно + изолиращо и да е в първата част от тренировката.Т.е клекове + бедрено сгъване.А това със суперсерийната тренировка за ръце не знам защо е.Принципно съм виждал и знам,че в ден за ръце най-често се използва (ако се използва въобще) сгъване с крив лост за бицепс + френско/повдигане на щанга с тесен хват,а не цялата тренировка да е в суперсерии.
08.10.11
12:23
Ето го и моето мнение.
1. В тренировките си за гръб и ръце правиш едно дълги продължителни и изморителни кръгови и супер серии... според мен този метод не се използва при положение, че искаш маса... такива кръгови и супер серии се използват при тренировки за издръбливост в период на преоформяне или чистене но в масов период... разбира се това си е мое наблюдение
2. В период на покачване на мускулна маса от към тренировъчен подход използвай сравнително повече базови упражнения и по-малко изолиращи.... Също така бих променил сплита ти на:
1ден - гръб, задно рамо и трапец
2ден - гърди, предно и средно рамо
3ден - почивка
4ден - бицепс, трицепс и предмишници
5ден - крака и прасци
Гръб, задно рамо и трапец
Основни упражнения ( 4серии по 8-10повт. ) - Набиране, Гребане с щанга и Мъртва тяга ( тягата може в 4-8повт. )
Допълнителни упражнения ( 2-3серии по 8-10повт. ) - Полуовър с дъмбел, упражнение за задно рамо и трапец по избор
Гърди, предно и средно рамо
Основни упражнения ( 3-4серии по 4-8повт. ) - Лег с щанга
Допълнителни упражнения ( 2-3серии по 6-8повт. ) - Полулег с дъмбели, Кофички, Флайс, Раменна преса с дъмбели и разтваряне в страни ( има вариант в който предното рамо е достатъчно изцедено при упражненията за гърди и тренираш само с разтваряне на дъмбели в страни или заменяш раменните преси с изнасяне пред тяло )
Бицепс, трицепс и предмишници
Основни упражнения за бицепс ( 3серии по 4-8повт. ) - Сгъване на щанга от стоеж
Допълнителни упражнения ( 2серии по 6-8повт. ) - Скотово сгъване и Сгъване на дъмбели от седеж
Основни упражнения за трицпес ( 3серии по 6-8повт. ) - Лег с тесен хват
Допълнителни упражнения ( 2-3серии по 8-10повт. ) - Френско разгъване от лег и Разгъване на лост на скрипец
Упражнения за предмишници по избор - не е задължително
Крака и прасци
Основни упражнения ( 4-5серии по 6-10повт. ) - Заден клек
Допълнителни упражнения ( 3-4серии по 10-12повт. ) - Лег преси, Напади, Разгъвач, Сгъвач и упражнение за прасец
Можеш да напишеш и хранителния си режим... може да помогнем там :)