Избирам добавки за покачване на мускулна маса

15.10.11
11:39

Здравейте. Аз съм на 16 години , 180см висок и 70кг.Тренирам в зала от около година и половина.Относно храненето - гледам да се храня колкото мога по-често (ям пилешко/пуешко/свинско около 2-3пъти на ден). Молбата ми към вас е да ми препоръчате хранителни добавки или по-специално креатин и нещо друго , с което да го комбинирам.Парите , които мога да отделя са 150 - 200лв(ако има по-евтин вариант още по-добре ...). Целта ,която искам да постигна с тях, както се досещате  е мускулна маса. В момента съм се спрял на BSN Cellmass и Syntha 6- какво мислите ?
А иначе вкъщи разполагам с  малко аминокиселини на ОН 2222 , 1кутия BCAA Scitec на прах и 1кутия 1кг Metrx протеин , молбата ми е  да ми кажете как да ги съчетая с креатина , който ще си взема.
ПС.Ще се радвам да ми предлагате точен продукт на определена марка.
Благодаря !

Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 15.10.11 19:31.

Cellmass е добър избор, но още по-добър според мен е Green magnitude. Green magnitude обаче е с 10 дози по-малко.

Горните са в случай, че държиш на креатинова матрица. Ако търсиш монохидрат или друга единична форма на креатина продуктовия избор се увеличава многократно. Те са и малко по-евтини варианти, но и имат...да го кажем по-малко екстри. Основното, което се постигна обаче е налице при всички - малко повече сила и по-бързо възстановяване на креатиновите запаси.

Ако пиеш аминокиселини след тренировката, то протеиновата матрица е добър избор. Syntha 6 също е добър избор. Друг вариант е Gaspari Nutrition Myofusion. Пиеш аминокиселините и след 30-40мин. пиеш и шейка.

Поздрави!

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 15.10.11 12:01.

А защо да не пие аминокиселините заедно с протеина веднага след тренировка. 30-40 минути след аминокиселините шейка и после толкова (че и повече, защото е матрица), за да се поусвои и чак тогава следтренировъчното ядене. Прекалено много се отлага следтренировъчното хранене (което според мен е най-важното за деня).

п.с. и нищо лично, но поправи ме ако греша, до колкото знам не си ползвал добавки, различни от витамини,рибено масло и подобните, пък съветваш хората за всякакви добавки (креатинови матрици и т.н.). На базата на какво съветваш, на резюмето, написано от фирмата производител ли (което винаги е супер пресилено и едва ли нe с по-добър ефект и от стероидите :D)

Протеина, който се пие след тренировката е с цел да достави аминокиселини на мускулите по-бързо в сравнение с твърдата храна. Протеинов шейк се усвоява до 1 час горе-долу заради денатурацията, на която протеинът трябва да бъде подложен, в сравнение с твърдата храна, на която ще й трябват 3-4 часа.

По същата логика са направени и аминокиселините - те се усвояват още по-бързо и от протеина. Някъде между 15 и 30мин. като времето естествено варира.

Ако приеме аминокиселините заедно с шейка, ще забави тяхното усвояване. Естествено, че не е някаква фрапираща и животозастрашаваща разлика във времето, но нали все пак търсим оптималния прием и ефект от добавките.
Затова е добра оферта да приеме първо аминокиселините, да изчака да се усвоят, мускулите ще получат част от това, което им е необходимо, а чрез протеиновата матрица ще им осигури още материал за по-дълго време. След това се изчаква да се усвои и шейка и се приема твърда храна, която евентуално ще се усвои, точно когато протеина от шейка бъде изчерпан.

Съветите ми са на база...много неща. Основата е това какво е действието на различните видове хранителни добавки според техните основни и второстепенни съставки. За различните марки и продукти се опирам на чуждото мнение под общ знаменател. Ако от 100 човека 80 казват, че нещо го бива, сигурно е така. Дори и на мен да не действа, аз ще съм част от онези 20, а не от онези 80.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 15.10.11 12:42.

15.10.11
12:46

А преди да препоръчваме марки на креатини аз бих попитал автора, какъв опит има с креатиновите продукти до момента и защо се е спрял именно на креатинова матрица ?

15.10.11
12:52

Благодаря и на двама ви за отговорите. Сега се чудя креатин+протеинова матрица или креатинова матрица+протеин ?

15.10.11
12:58

казано от Момчил Ганев на 15.10.11, 12:46:

А преди да препоръчваме марки на креатини аз бих попитал автора, какъв опит има с креатиновите продукти до момента и защо се е спрял именно на креатинова матрица ?

Нямам никакъв опит. Честно казано съм се спрял на креатинова матрица , заради отзивите които прочетох за нея и смятам ,че има по-голяма вероятност да усетя ефект от такава, отколкото само креатин монохидрат примерно. И все пак аз ще се раздвам да ми препоръчате каквито и да е креатинови продукти и комбинации с други продукти.

Мнението беше редактирано от leoo leowo на 15.10.11 12:59.

казано от Тихомир Велев на 15.10.11, 12:41:

Протеина, който се пие след тренировката е с цел да достави аминокиселини на мускулите по-бързо в сравнение с твърдата храна. Протеинов шейк се усвоява до 1 час горе-долу заради денатурацията, на която протеинът трябва да бъде подложен, в сравнение с твърдата храна, на която ще й трябват 3-4 часа.

По същата логика са направени и аминокиселините - те се усвояват още по-бързо и от протеина. Някъде между 15 и 30мин. като времето естествено варира.

Ако приеме аминокиселините заедно с шейка, ще забави тяхното усвояване.

Не мисля, че протеина ще забави усвояването на аминокиселините. Те са в свободна форма и веднага навлизат в кръвообращението (ако са на прах), тоест не трябва да се усвояват (да преминат през ензимна обработка). И всъщност може и да забави малко усвояването протеина, но 5-10 минути максимум са предостатъчен интервал. Друг е въпроса, че не виждам смисъл от аминокиселини+протеин, защото в крайна сметка е едно и също - въпрос на количество и как излиза като цена. И на каква денатурация се подлага протеина, че не разбрах? До колкото знам денатурация е разрушаване на вторичната,третичната и четвъртичната структура на протеина, след като е подложен на термична обработка. Но как стоят нещата с протеина на прах не знам и с удоволствие бих искал да разбера. До колкото знам суроватъчния протеин, в зависимост от начина, по който е извлечен и примесите, които съдържа се усвоява от 15 минути до 1 час, като това е доста специфично и зависи и от други фактори. Матричния протеин, от друга страна, би трябвало да се усвоява (да доставя аминокиселини) за по-дълъг период от време, което разбира се не го прави “по-лош” от чистата суроватка.

п.с. не претендирам, че това, което казвам е вярно, нито целя да се заяждам или нещо от сорта, просто се опитвам да помогна и същевременно да науча нови неща, нали за това е форума :) Така, че ако нещо, което съм казал не е вярно, моля да ме поправите, така ще помогнете както на мен, така и на останалите, които могат да се заблудят, четейки драсканиците ми :D

Leoo, явно нещата не са ти ясни. Мисля, че влагаш прекалено много в думата матрица. Протеин и протеинова матрица, както и креатин и креатинова матрица са така да се каже едно и също, но и не точно. :)

Съществуват различни типове протеин, според тяхната структура - казен, суроватка, яйчен и т.н. Думата матрица означава, че протеинът е смесица от всички тях или на отделни от тях. Всеки вид протеин се обработва за различно време според неговата структура, а и има разлика в количеството и вид аминокиселини, които доставя на организма. Приемайки смес от протеини те се обработват по-бавно и доставят различно количество аминокиселини за по-дълго време. Затова матричните протеини са подходящи и като заместител на хранене, докато суроватъчните са подходящи за след тренировка, заради най-бързото им усвояване. В случая каза, че приемаш и аминокиселини отделно, което донякъде компенсира нуждата от аминокиселини по най-бързия начин.

При креатинът и креатиновите матрици нещата стоят по подобен начин, но не баш. Хората са открили различни форми на креатина, които съответно също се обработват по различен начин от организма. Отново приемайки смесица от креатинови форми, извличаш различни ползи. Има друга разлика обаче в креатиновите матрици и монохидрата като продукти. В общия случай в креатиновите матрици производители добавят и различни допълнителни съставки, които в обикновения монохидрат липсват. Купуваш си монохидрат - получаваш монохидрат. Купуваш си матрица и получаваш я малко въглехидрати, я малко допълнително единични аминокиселини, които имат определен ефект върху производството на енергия, я някой витаминен комплекс и т.н.

Ако не си пил досега креатин, можеш да започнеш от там, от където е тръгнало всичко - монохидрат. Виж как ще ти действа, дали ще ти действа, колко вода ще задържиш, дали ще имаш стомашни проблеми и т.н. За тези неща прочети повечко тук и тук.

Надявам се знаеш, че храната е основата за постигане на целите. Добавките са...добавки. Ако не се храниш правилно или пък не си дояждаш, сила от креатина надали ще извлечеш...не и оптимално.

Георги, не приемам нещата за заяждане, нито претендирам, че знам и мога всичко. Как беше лафа...учим се докато сме живи.

Обработката на храната и хранителните вещества се обработва в стомаха като преминава през определени фази и различни обособени части на стомаха. Когато приемеш аминокиселините сами, организма вижда, че няма какво да им обработва и ги пуска напред. Ако ги приемеш с друг източник...храна, протеинов шейк или каквото и да е, организма си казва “я, чакай малко. Тука има доста работа и започва обработка на цялата смес, като към дванадесетопръстника се пропускат вещества на малки части от обработеното. Всичко, което ангажира допълнителна обработка забавя нещата. И пак казвам, че забавянето не е от сорта на часове, но нали търсим оптималния прием и ефект.

Денатурацията....протеинът е структура от навързани една с друга аминокиселини. Според вида на протеина и структурата е различна. Представи си протеинът като плетка от различн аминота. Денатурацията е процесът, който се извършва от стомашната киселина, който разплита тази плетка и “открива” свързочните места между различните аминокиселини. След това ензимът пепсин може да отдели целият протеин на по-малки частици като разрушава вече “откритите” свързочни места, разделя ги на по-къси вериги наречени полипептиди, а те съответно на дипептиди, трипептиди, тетрапептиди и т.н....всичко е един процес на разграждане...големи структури се разграждат до малки структури, толкова малки, че да могат да бъдат усвоени от тънкото черво и да навлезнат в кръвта.

Това е накратко.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 15.10.11 14:00.

15.10.11
14:03

казано от Тихомир Велев на 15.10.11, 11:58:

Cellmass е добър избор, но още по-добър според мен е Green magnitude. Green magnitude обаче е с 10 дози по-малко.

Горните са в случай, че държиш на креатинова матрица. Ако търсиш монохидрат или друга единична форма на креатина продуктовия избор се увеличава многократно. Те са и малко по-евтини варианти, но и имат...да го кажем по-малко екстри. Основното, което се постигна обаче е налице при всички - малко повече сила и по-бързо възстановяване на креатиновите запаси.

Ако пиеш аминокиселини след тренировката, то протеиновата матрица е добър избор. Syntha 6 също е добър избор. Друг вариант е Gaspari Nutrition Myofusion. Пиеш аминокиселините и след 30-40мин. пиеш и шейка.

Поздрави!

В момента пия Green Magnitude + Scivation Whey + Daily Vits +ZMA + Xpress BCAA + Glutamin… Хранителния ми режим е на ниво.. Честно казано от Green Magnitude не съм забелязал да има ефект вече 13ти ден го пия... предполагам трябва малко повече време ?

По-темата Syntha-6 е много добър продукт, няма да сбъркаш с него.

Иване, въпросът ти е за съвсем отделна тема, тъй като трябва да се разгледат много нещата, от хранителния ти режим до тренировъчния, а и до това, какъв ефект точно очакваш. :)

Какъв ефект очакваш от креатина?

15.10.11
14:41

Задължително започни с монохидрат, щом изобщо не си ползвал креатин преди. Просто няма смисъл да даваш излишни пари на вятъра за сложни формули. Вземи хубави витамини, много Омега 3, суроватъчен протеин, казеин за преди лягане, ако останат пари, и си чук.

17.10.11
16:52

Взех си креатин монохидрат на Primaforce . Някой може ли да ми каже как да комбинирам ( кога и по колко да пия) следните добавки : Суроватъчен протеин , БЦАА на прах ,аминокиселини ОН 2222 и креатин монохидрат . Благодаря !

Хранителни добавки купуваме - това е чудесно.
Етикети четем ли? А форум четем ли?

:)

17.10.11
17:26

на креатина пише 1 лъжичка  5г  и това е

19.10.11
12:27

За мен единствения креатин, който си заслужава е КреАлкалин-а.

П.С. Пил съм всички форми на креатина + 3 креатинови матрици

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1