19.10.11
22:26
Интересува ме, кой според вас е правилният начин за изпълнение на “Хакен” клека? В различните книги съм срещал няколко разновидности на този тип клек. За мен “оригиналния”, които е описан в книгата на Хакеншмид е най-добър, но почти непосилен за мен на този етап. Друга разновидност е “стандартния”, който изпълнявам. Друг тип е с подложки под петите и на последно място на машина.
Първата картинка е доста трудно и сериозно натоварва коленете, така че предполагам ще трябва да се внимава с обема и интензивноста. Аз съм го правил само без тежест и пред стена, като упражнение за развиване на мобилност в бедрата. Конкретно за първия вариант някой беше коментирал как е едно от малкото упражнения, които натоварват сериозно и ходилата, но нямам опит с него :)
Варианта от втората картинка се препоръчва от Павел Цацулин като помощно упражнение за конвенционална тяга, а също така казва че натоварвало и развивало много добре vastus medialis - “капката” на квадрицепса.
Мнението беше редактирано от MrNikoi на 19.10.11 22:46.
19.10.11
23:23
от това което съм пробвал, описанието на Чарлз Поликуин най-много ми харесва:
http://www.charlespoliquin.com/ArticlesMultimedia/Articles/Article/259/Building_Quads_with_Georg_Hackenschmidt.aspx
19.10.11
23:43
Подкрепям мнението на rumen_pro.
Прави си хакен клек на машина и не се занимавай с тези изкривени варианти.
20.10.11
11:17
опасявам се че темата беше(вече явно не) е за разновидностите и за по-удобните варианти на изпълнение, а не за ползите и причините да правим хакен клек.
20.10.11
11:59
казано от Bojidar Yagodin на 19.10.11, 23:43:
Подкрепям мнението на rumen_pro.
Прави си хакен клек на машина и не се занимавай с тези изкривени варианти.
Ех, дойдоха спецовете с по 250 кг хакен клек и се изказаха :D
Най-удобния вариант е стандартния - с хват малко по-широк от раменете.
20.10.11
13:13
Максо - от земята ли го почваш? аз досега не съм видял някой който да почва от земята и да не му се налага да се изгърби когато си заобикаля ГЗ. за това пък когато го правиш с вертикално тяло и от стойка, въпреки че обхвата на движение е по-малък, някак си ми идва по-добре на гърба, без да е драматично на коленете.
20.10.11
13:25
То освен от земята, от къде другаде да го почна ???
От стойка ? Че то тогва по-добре да правиш нещо друго...
Аз го правя максимално дълбоко, бедрата ми слизат под хоризонтала, а задника се заобикаля с хубаво вкарване на таза напред и стягане на плешките, което изисква и силен гърб, по-точно трапец.
А за коленете - аз го правя точно поради причината, че коленете и кръста са ми много зле и хакенклека ги щади максимално, дори и при максимално ниска начална точка и максимална тежест.Примерно 200-210 кг не са ми проблем, докато на клек и тяга бая бих се зачудил дали въобще да ги опитвам да ги взема...
Много познато упражнение...тегавичко е малко и се гърбиш, но удря по специфичен начин тялото...