Meats and Nuts

Прескочи до:

20.10.11
12:53

http://www.charlespoliquin.com/ArticlesMultimedia/Articles/Article/270/The_Meat_and_Nut_Breakfast.aspx Страхотна статия!

А сега си представи една перфектна обилна вечеря с много месо, мазнини,зеленчуци,  дори и въглехидрати и това всичкото да се храносмели перфектно през нощта когато ти доминира парасимпатикуса и има най-добри условия за това. Нощта е истинското време за настройка на организма, тогава се настройват хормоните и невротрансмитерите, тогава са пиковете, не на сутринта.  На  сутринта ще си с вече настроени невротрансмитери. Няма да ти се налага да закусваш и да доменират само тези от закуската , а ще имаш достатъчно от всичките ;)

Мнението беше редактирано от инж. Марин Маринов на 20.10.11 13:24.

20.10.11
15:46

Аз мисля, че ако Поликин прекара една седмица на циклично или воинско, ще трябва да изтрие тази статия...
Теодоре,
ти какво научи, което не си чувал?

Бе, не мисля аз, че трябва да даваме съвети на Поликин как да се храни. Аз си представям нещата, както са били преди 10 000 години. Сигурен съм, че хората преди да отидат да ловуват са яли, каквото е останало от вечерта. :)

То ако е останало от вечерта, ще са презадоволени от храна и  на никакъв лов няма да отидат, а ще се занимват повече със женичките си  ;)
Аз така си ги представям нещата от преди 10 000 години :)

20.10.11
16:28

Само дето никой от вас не е живял тогава, че да знае какво точно са правили хората, да не говорим, че днешните условия на живот нямат нищо общо с тогава.

20.10.11
16:34

Значи, ставаме и се тумбим на прасета, защото така пише чичо Поликин...
И няма няма...други възможности няма...
Е хубаво де...и аз мислех тчка, ама пробвах и видях че има и по-добро решение за храненето ми, спрямо ежедневието ми...
Ако можеш да закусиш супер обилно и да легнеш за час и половина да храносмиляш...СУПЕР!!!
Ако след закуската ти следва напрегнат ден в офиса, извън него...или където си изкарваш парите не с лежане по гръб...обилното тъпчене не е никак оферта...ама то няма как да разбере човек, ако не пробва и алтернативни варианти...

Същото е и с тренировките, с жените и още 10000 други догми и правила, дето сляпо сме си наложили да спазваме или в още по-тъпия случай-копираме и подражаваме...

А ти Теодоре, както се срещна и послуша сляпо Ефо за тренировките, така може да се опиташ да послушаш и хора като Марин за храненето...

Аз не казвам, че това е ултамитовно и т.н. Просто пуснах някакъв материал за четене. Който иска, да пробва. Просто аз така си представям нещата със живота на хората, какъвто е бил. Най-важния урок, който съм научил от Ефо е “Let if flow.”. Това е. :)

20.10.11
16:51

казано от инж. Марин Маринов на 20.10.11, 16:20:

То ако е останало от вечерта, ще са презадоволени от храна и  на никакъв лов няма да отидат, а ще се занимват повече със женичките си  ;)
Аз така си ги представям нещата от преди 10 000 години :)

Кажи ми само, средната продължителност на живот увеличава ли се ?!

Тогава са ги ядяли лъвовете и са воювали постоянно. Няма как да съдиш за здравето по продължителността на живота, защото рисковите фактори са били много различни. Нищо обаче не ни пречи да си изкопираме добрите практики, които са се утвърдили в природата. Саше, ти наистина ли мислиш, че едно сравнение между продължителността на живота тогава и сега може да е показателно за здравето на хората?

Мнението беше редактирано от инж. Марин Маринов на 20.10.11 17:08.

20.10.11
17:13

Не, не мисли...просто си чеше езика...
А ти Теодоре, какво очакваше, да си пуснеш темата и ние да четем и да не обелим дума ли?

20.10.11
17:22

казано от инж. Марин Маринов на 20.10.11, 17:05:

Тогава са ги ядяли лъвовете и са воювали постоянно. Няма как да съдиш за здравето по продължителността на живота, защото рисковите фактори са били много различни. Нищо обаче не ни пречи да си изкопираме добрите практики, които са се утвърдили в природата. Саше, ти наистина ли мислиш, че едно сравнение между продължителността на живота тогава и сега може да е показателно за здравето на хората?

Ама чакай сега, кой определя кое е добро и кое е лошо ? И защо трябва да ме боли какво са правили хората преди 10 000 години, като както ти каза Петко - сегашният живот няма ама нищо общо с тогавашия.
Може и да работи понякога цикличното хранене, но не са това аргументите.

Да - тогава да ги яли лъвовете, сега ни блъскат коли, тези фактори просто изменят вида си, но и тогава и сега са съществували.
Ти как определяш, че тогава са били здрави, изследвания ли им прави ? :D

20.10.11
17:25

казано от slavko на 20.10.11, 16:34:

Значи, ставаме и се тумбим на прасета, защото така пише чичо Поликин...

Славе,

Този номер с месото и ядките наистина действа, пробвах го. Не го правя всекидневно, но колкото пъти съм опитвал, винаги съм бил доволен от резултата. Днес например съм се върнал от работа в 01.00 ч, на крак съм от 05.00ч и със ставането вкарах шепа орехи и парче бекон. Имам супер напрегнат ден и по стечение на обстоятелствата, следващото ми хранене ще е на вечеря, като дори планирам да тренирам след малко. Не бързай да изключваш идеята.

20.10.11
19:19

Добре де, къде става дума за тумбене? Тумбенето е при цикличното хранене ;)
Аз обикновенно се събуждам гладен. Ако отложа яденето, след час-два гладът става нетърпим. Ям си стабилно, без да ми пада енергията и да лягам да спя два часа след ядене. Даже ходя да тренирам тогава ;) И след няколко часа пак съм гладен и пак ям и така няколко пъти до вечерта. Енергията ми е стабилна през целия ден.

казано от инж. Марин Маринов на 20.10.11, 17:05:

Защо директно приехме, че начина им на хранене (дори да е бил точно такъв) е по-добър от сега приетия? Дали доброволно са се хранели така, защото е било най-добре, или просто са нямали друг избор? И също така, дали техните цели са били атлетичност, визия, спортни постижения или мускулна маса?

20.10.11
20:42

Breakfast(закуска) идва от “Break”, което означава прекъсвам и “Fast”, което означава глад. Следователно и при цикличното хранене, където гладуваме определен период от време, пак имаме закуска, независимо кога е( в повечето случаи вечер).

ПП.  Слушайте малко повече Марин

Мнението беше редактирано от Нежния на 20.10.11 20:43.

20.10.11
21:29

Имаме закуска ама тя била вечер ... Става дума за броя хранения и разпределението им в ежедневието и влиянието им на тонуса ти, няма нищо общо с “закуска вечер” , схвани темата първо.

20.10.11
21:41

казано от Madboy на 20.10.11, 21:29:

Имаме закуска ама тя била вечер ... Става дума за броя хранения и разпределението им в ежедневието и влиянието им на тонуса ти, няма нищо общо с “закуска вечер” , схвани темата първо.

Именно. Аз затова не го именувам закуска, а хранене 1, обяда ми е хранене 2 и така... А колкото до тонуса, трябва да сe пробват и двата режима, за да се даде оценка.

Мнението беше редактирано от Нежния на 20.10.11 21:42.

20.10.11
21:57

казано от Madboy на 20.10.11, 17:22:

.....
Да - тогава да ги яли лъвовете, сега ни блъскат коли, тези фактори просто изменят вида си, но и тогава и сега са съществували.
Ти как определяш, че тогава са били здрави, изследвания ли им прави ? :D

Да, били са по-здрави. От намерените кости се вижда че са имали поне 40% повече мускули от съвременните хора (съвременните хора имаме не повече от 60% от тяхната диафиза - това е средната част на дългите тръбести кости , разположена между двете епифизи - защото не ни се налага да носим толкова плътна мускулатура, както и почти наполовина по-ниска минерална плътност на костите). Наследствеността се влияе и от равнището на стрес. Ако някои истински палео-пич се появеше днес, щеше да бъде суперзвезда в силовите спортове. Но са яли каквото има и когато го има - питателна закуска с балансирани съставки за тях сигурно е била доста рядко явление.

Мнението беше редактирано от Solomon Kane на 20.10.11 22:00.

Както каза martinski, за да направите разликата в тонуса през деня, трябва да сте пробвали и двете системи на хранене. Може на едната да се чувствате добре, а на другата още по-добре.

Иначе за палео хората Solomon Kane го каза,  физически са били много по-здрави от нас.  В една друга тема си говорихме как начина на живот влияе на гените. Техния начин на живот ги е направил такива. Хубавото е, че въобще не сме много по-различни от тях,  просто трябва да създадем подходящите условия.

21.10.11
10:36

За стреса съм на 101% съгласен...
Бате Вики, не изключвам идеята...пркатикувал съм я цял 30-ина години...
Просто опитвам алтернативите...
Палео човека се е хранил точно както каза Соломон...когато има, каквото има...по много...и глада не го е плашил...

21.10.11
10:45

казано от Solomon Kane на 20.10.11, 21:57:

...
Да, били са по-здрави. От намерените кости се вижда че са имали поне 40% повече мускули от съвременните хора ...

Едно от най-впечатляващите животни, които съм виждал на живо е един мъжкар “silverback” горила в Цюрихския зоопарк, скоро постнах снимката му в моя дневник. Огромни и релефни мускули, ясно видими дори под козината. Трудно ми е да опиша какво присъствие и какъв респект всяваше докато се придвижваше.

Пиша горното, защото все повече идвам на идеята, че хормоните и гените играят значително по-голяма роля от тази, която обикновено им придаваме, наблягайки основно на хранене и тренировки. Да кажем, че “правилното” хранене и тежките тренировки са това, което отличава добрия от отличния атлет (тук изключвам хормонални препарати), но основното си го носим по рождение.

21.10.11
10:52

И аз виждал нагърмян лекоатлет, с мускули като на Фил Хийт...да бяга 100м. за 10.20 и да хвърля гюле на 17метра...
Също почти година бях сред едни други горили...на един стадион от американски футбол...
Горилата не яде трансмазнини и не се ядосва с тъпани на работа и не чака тролея по 2 часа...

Иначе ДА...силвърбак-а е ебаси красивото и силно животно-вегетарианец:)

Мнението беше редактирано от slavko на 21.10.11 10:57.

21.10.11
14:26

казано от martinski на 20.10.11, 21:41:

А колкото до тонуса, трябва да сe пробват и двата режима, за да се даде оценка.

казано от инж. Марин Маринов на 21.10.11, 10:20:

Както каза martinski, за да направите разликата в тонуса през деня, трябва да сте пробвали и двете системи на хранене. Може на едната да се чувствате добре, а на другата още по-добре.

Да ви е хрумвало, че някои сме пробвали ЦХ още преди да стане модерно и вие да чуете за него? ;)

Относно палео хората, да, нормално е да са били по-яки физически. Просто условията на живот са били по-трудни и са изисквали много повече физическа сила.
Иначе е факт, че съвременните хора са по-слаби физически от предците си и тази тенденция се засилва с всяко поколение като гледам. Просто сега условията на живот са доста по-комфортни, съответно е отпаднала нуждата от физическа сила за оцеляването ни. Също така, липсва физическа активност.

21.10.11
14:30

Брех...сподели де Петко, кога за пръв път чу за ЦХ...

казано от Петко К на 21.10.11, 14:26:

Да ви е хрумвало, че някои сме пробвали ЦХ още преди да стане модерно и вие да чуете за него? ;)

Петко К, теб те мяркам из онлайн фитнес средите вече повече от 10 години ;) (може би и ти ще се сетиш за мен ако ти кажа старите никове). Доста вероятно е да си пробвал ЦХ още преди доста време. Аз лично се интересувам от ЦХ от 2002 някъде, ако не се лъжа книжката на Ори хофмеклър за войнската диета е от 98-99 година (трябва да проверя вкъщи). Първо бях скептик за ЦХ, виждаше ми се прекалено хубаво за да е истина, пък и беше на опаки на всичките ми тогавашни знания за храненето и тренирането. С течение на времето колкото повече се интересувах от биохимия, физиология, колкото повече четях, толкова повече навръзвах нещата и те почваха да клонят в полза на ЦХ. Към днешна дата вече нямам никакво съмнение, че човека е направен да се храни по този начин и , че това е УНИВЕРСАЛЕН подход към здраве и добра визия.

Мнението беше редактирано от инж. Марин Маринов на 21.10.11 15:12.

21.10.11
15:14

Ами не си водя записки за всяко нещо, което съм прочел или чул, но е преди тебе (Славко имам предвид).
Книгата на Ори за войнската диета я имам от години, иначе за пръв път четох за WD в Т-nation, също там видях и за Velocity diet. Това да е било в периода преди 4-5 години. А аз самият доста време съм бил на нещо като ЦХ - около 14 часа глад (понякога повече, понякога по-малко), последван от 3 хранения, като често в последното вечерта имаше най-много калории. Добре, че някой от тия, кото ми следят дневника ме попита дали случайно не съм на ЦХ, че да се поинтересувам що за птица е това ;)

казано от инж. Марин Маринов на 21.10.11, 15:12:

.....

Вижте сега, да не почват спорове - не съм против ЦХ, но съм против да се пробутва на всеки и за всичко и да се пропагандира във всяка втора тема като the best of the best. Просто не мисля, че това е УНИВЕРСАЛЕН подход.

Мнението беше редактирано от Петко К на 21.10.11 15:16.

21.10.11
15:23

Въпреки, че съм на циклично хранене от около 2 месеца вече и като цяло съм му фен така да се каже, съм склонен да се съглася с Петко. Аз поне не бих го препоръчал на хора с много бърз естествен метаболизъм (ектоморфен тип), които трудно поемат по-голямо количество храна наведнъж и като цяло нямат много апетит. Виж лично за мен е чудесен, защото ми е много тегаво да се контролирам с порциите храна. Като ям ям, като не ям не ям и това е. Другите бонуси няма да ги изброявам, коментирани са многократно. За това и преминах на циклично хранене, а и при моето ежедневие ми се вписва чудесно.

21.10.11
16:03

казано от Петко К на 21.10.11, 15:14:

....за пръв път четох за WD в Т-nation, също там видях и за Velocity diet. .../quote]

пробвал ли си я? VD?

21.10.11
16:06

Не, нещо нямам желание и възможност да карам цял ден на шейкове.

21.10.11
20:10

Съгласен съм с Петко и точно това което спомена NeDD. Няма начин ако си некакав мощен ектоморф, в рамките на 4-6 часа да събереш толкова храна колкото за 12-16. Просто чисто физически. И определено не е режим за всеки, сега оставете какво било преди хиляди години, сега условията са различни и човек трябва да се адаптира към тях. Аз лично съм бил повече от 6 месеца на ЦХ, но преди месец и нещо го зае*ах. Има ползи има и негативи. Лично на мен ми е далеч по лесно да качвам, когато ям каквото и когато ми попадне. Немога за 4-6 часа да вместя толкова храна колкото за 12-16, ако ще и да се пръсна.
Да поддържам кг или да чистя като пазя възможно най-много ММ определено ЦХ.

22.10.11
12:00

казано от Solomon Kane на 20.10.11, 21:57:

Да, били са по-здрави. От намерените кости се вижда че са имали поне 40% повече мускули от съвременните хора (съвременните хора имаме не повече от 60% от тяхната диафиза - това е средната част на дългите тръбести кости , разположена между двете епифизи - защото не ни се налага да носим толкова плътна мускулатура, както и почти наполовина по-ниска минерална плътност на костите). Наследствеността се влияе и от равнището на стрес. Ако някои истински палео-пич се появеше днес, щеше да бъде суперзвезда в силовите спортове. Но са яли каквото има и когато го има - питателна закуска с балансирани съставки за тях сигурно е била доста рядко явление.

По-здрави са били от кого ? От средностатистическия нормален човек - да, но от трениращите или от професионалните спортисти едва ли. “Здравината” им идва от това, че са живяли на чист въздух, храната не е била константа, но движението е било голямо. В днешно време е точно обратното - мръсен въздух, храна в изобилие, малка до средна физическа активност.

22.10.11
13:05

казано от Hvanatema на 22.10.11, 12:00:

По-здрави са били от кого ? От средностатистическия нормален човек - да, но от трениращите или от професионалните спортисти едва ли. “Здравината” им идва от това, че са живяли на чист въздух, храната не е била константа, но движението е било голямо. В днешно време е точно обратното - мръсен въздух, храна в изобилие, малка до средна физическа активност.

Но има доста изследвания как върви като съотношение костната плътност към външния вид. Това изследване например сравнява минералната структура на костите при няколко групи хора, спрямо контролна група - и има ясни доказателства, че натоварванията и мускулната адаптация имат директно отношение с костната плътност. Най-голяма плътност демонстррат ръгбистите, малко след тях са други силови спортисти, вкл. щанги, триатлон и т.н. От друга страна, велосипедистите и гребците не показват такава адаптация. Костната плътност на палео-фосили (късен палеозой) дават по-висока плътност от тази на съвременните ръгбисти. Така че - били са по-яки от професионални спортисти; ако можеше да докараш такива хора през времето и да ги храниш и тренираш както тренират съвременните спортисти, те биха били в пъти по-добри.

Мнението беше редактирано от Wicca на 22.10.11 16:24.

22.10.11
14:22

А останалите хранения?

22.10.11
15:45

казано от инж. Марин Маринов на 20.10.11, 13:21:

А сега си представи една перфектна обилна вечеря с много месо, мазнини,зеленчуци,  дори и въглехидрати и това всичкото да се храносмели перфектно през нощта когато ти доминира парасимпатикуса и има най-добри условия за това. Нощта е истинското време за настройка на организма, тогава се настройват хормоните и невротрансмитерите, тогава са пиковете, не на сутринта.  На  сутринта ще си с вече настроени невротрансмитери. Няма да ти се налага да закусваш и да доменират само тези от закуската , а ще имаш достатъчно от всичките ;)

Представям си го и не ме трогна. Тук ще пиша от опит - личен. Не искам да задълбавам в научни обяснения, сигурен съм че промотърите на EatStop са положили достатъчно усилия в събирането на удобни научни факти и малки теории и премълчаването на други, които с удобни обобщения + малко ВС Телешоп презентации, да направят продукта им купуван, предизвиквайки почти религиозно почитание у клиентите си. Това им е бизнеса, ако не са положили тези усилия, ще са на stopEatStopEat.

Това с обилната вечеря, не ме трогна, защото по принцип се храня по подобен начин. От години. Имам предвид...не година-две, не пет. Обилното хранене, точно преди лягане е компромис. Компромис с пропуснати през деня хранения. Поне на мен ми става малко неприятно, ако се наям яко, точно преди да заспя. Гадно ми е и на сутринта. Обаче, една лека вечеря(обикновено 2-ра или 3-та поред) ми се отразява екстра.

И странно, но съм установил, че в дни, в които се събудя по-рано и успея да закуся, през целия ден съм като ракета.
В дни, в които се събуждам по рано и успявам да закуся, а след това да направя един добър обяд и хапна нещо следобедно, вечерната тренировка ми е с чувствително по-добри показатели - времето за тренировката е по-кратко, обикновено вдигам по-голям обем или правя същия, но с повече тежест.
За мен, това е показател, че при по-чести и разхвърляни през деня хранения, възстановяването ми е по-добро.
И това е при абсолютно еднакъв прием на хранителни вещества.
(Не съм ектоморф, ако това е от голямо значение.)
Така го усещам аз.

За усещанията за лекота, работоспособност и др.: Да, има го момента, в който на гладно, човек е в нещо като еуфория - все едно си джаснал 10 кафета в повече. Предполагам, че хората които са пробвали да не ядат ден-два, могат по-точно да го опишат.
Но какво ни дава това и какво доказва това?  И дали комбинацията на тази ..еуфория с тежки тренировки е добра - даваща повисоки резултати и най-вече здравослова? За мен лично, не е добра или по-точно казано - много е далеч от оптималното.

За IF и друг път съм писал. Това е компромис, компромис с ежедневието ни. Смятам, че е и компромис с постиганите резултати и възстановяването от тренировките, НО не е лош вариант(защото не знам, доколко е вредно), ако нямаме време и/или ни липсва дисциплина.

По статията на Поликин - не съм пробвал точно такива закуски.
Закуска с пилешки пържоли, сложени върху филия намазана с масло ми действа добре. :)))
Омлет от 5 яйца със сирене и екстра масло ми действа още по-добре. Ако не е станало ясно от написаното по-горе - рядко закусвам. :)

За хората, за които днес гадаем по вкаменелости, няма какво да говорим.
Те са били по-близко до дивите животни, отколкото до нас.
И едно шимпанзе, може да хапва банани, но да ви отскубне ръцете в пристъп на паника или ярост. Е, яжте банани...и висете по дърветата.

22.10.11
17:01

Като off topic-а на темата се заговори че циклицното хранене не било подходящи за ектоморфни ( с бърз метаболизм).Не съм съгласен ( мале колко бързо съм станал IF защитник ).Мисля че не е подходщящо за цели и ситуаци, а не за типове организъм.Ако целта ви е да качите 5,6 килограма за 2 месеца IF въбще не е подходящ,но определено смятам че ектоморфни могат да качват мускулна маса с него.

22.10.11
19:39

Аз пробвах 3 седмици да ям в 8 часов прозорец...ами през деня умирам от глад и мисля само за храна, и само чакам да стане време за ядене...наплюсквам се нереално много, и ми е трудно да заспя. Не е за мен. Не свалих и мазно.
Но пък 2 пъти в месеца да фаствам по 24 часа ми се струва разумно, пробвах Август месец 3 дни, 2 дни, и 1 ден фаст, беше малко екстремно но свалих 8 см от талията необратимо. ( не го препоръчвам на хора със слаби стомаси обаче)
За тренировка на гладно съм твърдо ПРОТИВ - пробвайте да правите кръгове с най-тежките упражнения, ако не сте яли през деня, или не сте приели фруктоза преди трен ( аз лично ползвам мед смесен с изцеден плодов сок).

22.10.11
19:50

И какво се обобщава всъщност от темата: пробвайте протоколи на хранене щото на всеки действат различно?
Аз пък да си кажа ,че циклично ми е по-добре. Цял ден на училище, тъкмо като се прибера се наплюсквам и почвам да уча за следващия ден. Когат се хранех по 6 пъти на ден ме беше страх да не хапна грам в повече, а сега не стига ,че всеки ден ям по някоя бисквита/вафла отгоре  ми мазнините под гърдите са намалели  и там където ми се залавят за гръдния кош се виждат връзките (немога да го обясня по-добре). Отделно от лежанка едва-едва 3х70 стигнах 6х70 за < 1 месец, тренировки на гладно.

22.10.11
19:53

радвам се, аз просто описвам на мен как ми влияе :)

22.10.11
20:15

казано от Infernaloverkill на 22.10.11, 19:53:

радвам се, аз просто описвам на мен как ми влияе :)

Да , всъщност моите 2 поста са ненужни щото разводнявам темата , но не казвам нещо съществено, ама все пак почуствах нужда да го напиша :)
Поздрави !

Долу-горе така закусвам, откакто започнахме училище. Правя си един експеримент - през деня не приемам въглехидрати и ям предимно леко, а вечер след тренировка - обилно и без особени ограничения. Не за друго, а защото осъзнавам, че в момента ще ми е по-трудно да ям често, и не го правя. Но пък резултатите ме задоволяват, дори доста повече от предната РБД. И тази щуротия ми хрумна след прочита на няколко статии за ЦХ - осъзнах, че не е за мене, та си го натъкмих за себе си и включих хранения през деня, колкото да не умра от глад(основно заради закуската - без нея съм дроб).

Мнението беше редактирано от Габриел Димитров на 25.10.11 21:34.

казано от инж. Марин Маринов на 21.10.11, 15:12:

това е УНИВЕРСАЛЕН подход към здраве и добра визия.

Извини ме за включването. Глупости на търкалета.

И да, пробвал съм ЦХ, макар и за кратко. Не е никак лош режим, даже напротив. Но универсални неща няма. Има само ТЕСНОГРЪДИ, като горното изказване. Разбрахме, че си фен на ЦХ, ама във всяка 2ра тема да обясняваш как това едва ли не е като “нектара на боговете” - дори за някой, на когото режима му харесва, може да стане супер досадно.

Хранителни протоколи - всякакви. На един протоколът Х ще му действа добре, но на втори - ще го кара да се чувства труп. На втория -  протоколът Y ще му действа прекрасно, но на трети - не. Изпробваш и установяваш кое как ти действа ;) А това с универсалността на каквото и да са алабализми ;)

Приеми го като градивна критика, а не като нападка :)

Редакция : Сега като изчетох докрай темата(бях стигнал само до горното мнение на Марин) виждам, че Петко К е написал същото като мен относно прославянето на ЦХ.

Мнението беше редактирано от Херцог Трън на 23.10.11 01:54.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1