Изтекъл срок на креатин ?

21.10.11
20:24

Намерих от един приятел една кутия: http://powerman.bg/prview.php?w=14 изтекъл е срока на годност 10.02.2011 година :Д
Ще има ли някакъв проблем, ако го изпия.

21.10.11
20:30

Ако е бил съхраняван правилно, би трябвало да е ОК. Виж го вътре как е. Ако е ОК, не е поел влага, аз бих рискувал, най-многото да се просер*ш. Риск пичели, риск ни пичели :D

21.10.11
20:38

В какъв вид е самият креатин? Питал съм в bodybuilding.com преди време и казаха, че няма никакъв проблем. Естествено е важно дали е съхраняван правилно, но като цяло формулата му е стабилна и с времето ако не се е овлажнил би трябвало да е годен.

ИК

21.10.11
20:46

Попринцип аз лично не вярвам ,че каквото и да те посаветват тук ще промени нагласата ти и ако си решил да го изпиеш би го направил. Ако аз съм на твое място не бих рискувал ,но изборът го правиш ти.

21.10.11
21:41

Кутията е запечатана.. не е отваряна. Преди 11 дена е изтекъл.

21.10.11
21:43

Е отвори го и въж вътре да не е поел влага, ако не е - давай ти си :D

казано от Иван Чолаков на 21.10.11, 21:41:

Преди 11 дена е изтекъл.

Преди 11 дни или... преди малко повече от 8 месеца? ;)

21.10.11
23:07

казано от Кольо Пияндето на 21.10.11, 22:28:

казано от Иван Чолаков на 21.10.11, 21:41:

Преди 11 дена е изтекъл.

Преди 11 дни или... преди малко повече от 8 месеца? ;)

2011.10.02 така ми казаха.. утре ще я видя :Д ако е тоя месец изтекъл.. добре..ако е преди 8 месеца зле.. нали? :Д

22.10.11
01:07

Хаха ти верно ли се чудиш дали да го пиеш с 20 дена изтекъл срок на годност? Тия срокове по принцип са длъжни да ги слагат по закон, съмнява ме да са близо до истината за годност на продукта. 10.02.2011 означава 10-ти февруари... Според мен дори да е с 8 месеца изтекъл “срок на годност” пак става за употреба ако е бил съхраняван на студено, тъмно и сухо. Трябва да видиш дали е още пудра или е станал на буца.

22.10.11
09:51

Ето срока на годност на снимки.. както и праха.. няма нито една бучка..

Изтекъл е в началото на този месец. Най-вероятно продуктът е годен за употреба, но след като е изтекъл срокът на годност, никой не може да гарантира нищо. Всяко действие от твоя страна и противодействие от страна на продукта (ако има) ще си е изцяло твоя отговорност. The choice is yours!

22.10.11
10:24

Ами,нз дали за хранителните добавки,които се използват от спортисти важи правилото,но мога да кажа за медицинските хранителни добавки ,че могат да се използват до 6 месеца след изтичането на срока им.Предполагам това важи и за различните пудри.Просто провери дали не е овлажнен и дали е съхраняван правилно и го пробвай,а още повече ако срокът е  изтекъл преди 11 дни -няма какво да те притеснява:)
Поздрави:)

22.10.11
15:56

казано от Тихомир Велев на 22.10.11, 10:20:

Изтекъл е в началото на този месец. Най-вероятно продуктът е годен за употреба, но след като е изтекъл срокът на годност, никой не може да гарантира нищо. Всяко действие от твоя страна и противодействие от страна на продукта (ако има) ще си е изцяло твоя отговорност. The choice is yours!

Значи преди 20 дена е имал гаранция, че продуктът е 100%годен за употреба? От чисто химическа гледна точка би трябвало да е годен години наред стига да е съхраняван правилно. Какво би му станало, нали е изцяло синтетичен? Ако е влязла влага ще се образуват буци и ще е индикация за негодност.

Да, допреди 20 дни е имал гаранция от производителя. Срокът на годност е времето, в което производителят гарантира безопасността и ефикасността на продуктите си, като естествено условието е да се съхраняват и използват според препоръките му.

След този срок на годност, производителят си “измива ръцете” и вече не отговаря за проблеми с продукта или за по-ниска ефективност.

В Уикипедиа се споменава за изследване на US FDA, в което са изследвали над 100 лекарства. Изследването показало, че 90% от продуктите са годни за употреба 15 години след изтичането на срокът им на годност.

При правилно съхранение и хранителните добавки са годни за употреба след изтичане на срокът им на годност, просто тогава ако ти стане нещо или продуктът е неефективен, няма на кой да се оплачеш освен на себе си. Цялата отговорност се поема от консуматора. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 22.10.11 16:16.

22.10.11
16:57

Сега прочетох за това проучване. Излиза, че общо взето всичко синтетично в твърда и прахообразна хорма е доста трайно. Бързо губят действието си например течни лекарства(антибиотици, инсулин), естери(нитроглицерин)  и алдехиди(сънотворни). Те обаче имат специфичен мирис и цвят. Сигурно е лесно да прецениш, че са развалени. :) Специално за креатина четох подробно каква е контаминацията при производство. Ако производителят е добър, продуктът е с невероятно висока чистота. Освен това формулата е доста стабилна при липсата на влага, тоест няма проблем да се пие и с отдавна изтекъл срок на годност. Кре-алкалинът например е още по-стабилен. Срокът на годност е 6-7+г. Имам една сравнително стара кутийка и пише, че е “годен” до 2015.
Това за гаранцията на производителя е интересна темичка. Мисля да се задълбоча в нея и да я проуча.

22.10.11
17:16

абе ако няма да го ползваш- прати ми го!

22.10.11
17:26

Почнах го вече.. изпил съм 20 грама днес :) Нищо ми няма за сега :Д

30.03.14
16:58

Здравейте,имам  към 250 гр. креатин от мин.година . Видях,че на кутията отдолу пише април 2014 год. Опасно ли е,ако започна да го пия или направо да си взема дург ?

13.05.14
13:09

казано от Dimitar Kostadinov на 30.03.14, 16:58:

Здравейте,имам  към 250 гр. креатин от мин.година . Видях,че на кутията отдолу пише април 2014 год. Опасно ли е,ако започна да го пия или направо да си взема дург ?

1. Прочетете цялата тема и сам ще си отговорите.
2. Не, няма проблем.
:)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1