21.10.11
20:24
Намерих от един приятел една кутия: http://powerman.bg/prview.php?w=14 изтекъл е срока на годност 10.02.2011 година :Д
Ще има ли някакъв проблем, ако го изпия.
Ако е бил съхраняван правилно, би трябвало да е ОК. Виж го вътре как е. Ако е ОК, не е поел влага, аз бих рискувал, най-многото да се просер*ш. Риск пичели, риск ни пичели :D
В какъв вид е самият креатин? Питал съм в bodybuilding.com преди време и казаха, че няма никакъв проблем. Естествено е важно дали е съхраняван правилно, но като цяло формулата му е стабилна и с времето ако не се е овлажнил би трябвало да е годен.
21.10.11
20:46
Попринцип аз лично не вярвам ,че каквото и да те посаветват тук ще промени нагласата ти и ако си решил да го изпиеш би го направил. Ако аз съм на твое място не бих рискувал ,но изборът го правиш ти.
21.10.11
21:41
Кутията е запечатана.. не е отваряна. Преди 11 дена е изтекъл.
21.10.11
22:28
казано от Иван Чолаков на 21.10.11, 21:41:
Преди 11 дена е изтекъл.
Преди 11 дни или... преди малко повече от 8 месеца? ;)
21.10.11
23:07
казано от Кольо Пияндето на 21.10.11, 22:28:
казано от Иван Чолаков на 21.10.11, 21:41:
Преди 11 дена е изтекъл.
Преди 11 дни или... преди малко повече от 8 месеца? ;)
2011.10.02 така ми казаха.. утре ще я видя :Д ако е тоя месец изтекъл.. добре..ако е преди 8 месеца зле.. нали? :Д
Хаха ти верно ли се чудиш дали да го пиеш с 20 дена изтекъл срок на годност? Тия срокове по принцип са длъжни да ги слагат по закон, съмнява ме да са близо до истината за годност на продукта. 10.02.2011 означава 10-ти февруари... Според мен дори да е с 8 месеца изтекъл “срок на годност” пак става за употреба ако е бил съхраняван на студено, тъмно и сухо. Трябва да видиш дали е още пудра или е станал на буца.
22.10.11
09:51
Ето срока на годност на снимки.. както и праха.. няма нито една бучка..
22.10.11
10:20
Изтекъл е в началото на този месец. Най-вероятно продуктът е годен за употреба, но след като е изтекъл срокът на годност, никой не може да гарантира нищо. Всяко действие от твоя страна и противодействие от страна на продукта (ако има) ще си е изцяло твоя отговорност. The choice is yours!
Ами,нз дали за хранителните добавки,които се използват от спортисти важи правилото,но мога да кажа за медицинските хранителни добавки ,че могат да се използват до 6 месеца след изтичането на срока им.Предполагам това важи и за различните пудри.Просто провери дали не е овлажнен и дали е съхраняван правилно и го пробвай,а още повече ако срокът е изтекъл преди 11 дни -няма какво да те притеснява:)
Поздрави:)
казано от Тихомир Велев на 22.10.11, 10:20:
Изтекъл е в началото на този месец. Най-вероятно продуктът е годен за употреба, но след като е изтекъл срокът на годност, никой не може да гарантира нищо. Всяко действие от твоя страна и противодействие от страна на продукта (ако има) ще си е изцяло твоя отговорност. The choice is yours!
Значи преди 20 дена е имал гаранция, че продуктът е 100%годен за употреба? От чисто химическа гледна точка би трябвало да е годен години наред стига да е съхраняван правилно. Какво би му станало, нали е изцяло синтетичен? Ако е влязла влага ще се образуват буци и ще е индикация за негодност.
22.10.11
16:14
Да, допреди 20 дни е имал гаранция от производителя. Срокът на годност е времето, в което производителят гарантира безопасността и ефикасността на продуктите си, като естествено условието е да се съхраняват и използват според препоръките му.
След този срок на годност, производителят си “измива ръцете” и вече не отговаря за проблеми с продукта или за по-ниска ефективност.
В Уикипедиа се споменава за изследване на US FDA, в което са изследвали над 100 лекарства. Изследването показало, че 90% от продуктите са годни за употреба 15 години след изтичането на срокът им на годност.
При правилно съхранение и хранителните добавки са годни за употреба след изтичане на срокът им на годност, просто тогава ако ти стане нещо или продуктът е неефективен, няма на кой да се оплачеш освен на себе си. Цялата отговорност се поема от консуматора. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 22.10.11 16:16.
Сега прочетох за това проучване. Излиза, че общо взето всичко синтетично в твърда и прахообразна хорма е доста трайно. Бързо губят действието си например течни лекарства(антибиотици, инсулин), естери(нитроглицерин) и алдехиди(сънотворни). Те обаче имат специфичен мирис и цвят. Сигурно е лесно да прецениш, че са развалени. :) Специално за креатина четох подробно каква е контаминацията при производство. Ако производителят е добър, продуктът е с невероятно висока чистота. Освен това формулата е доста стабилна при липсата на влага, тоест няма проблем да се пие и с отдавна изтекъл срок на годност. Кре-алкалинът например е още по-стабилен. Срокът на годност е 6-7+г. Имам една сравнително стара кутийка и пише, че е “годен” до 2015.
Това за гаранцията на производителя е интересна темичка. Мисля да се задълбоча в нея и да я проуча.
22.10.11
17:26
Почнах го вече.. изпил съм 20 грама днес :) Нищо ми няма за сега :Д
30.03.14
16:58
Здравейте,имам към 250 гр. креатин от мин.година . Видях,че на кутията отдолу пише април 2014 год. Опасно ли е,ако започна да го пия или направо да си взема дург ?
казано от Dimitar Kostadinov на 30.03.14, 16:58:
Здравейте,имам към 250 гр. креатин от мин.година . Видях,че на кутията отдолу пише април 2014 год. Опасно ли е,ако започна да го пия или направо да си взема дург ?
1. Прочетете цялата тема и сам ще си отговорите.
2. Не, няма проблем.
:)