Кафе: Да или Не

26.10.11
16:36

Пиете ли кафе или други кофеинови напитики: чай, кока-кола, енергийни напитки?
Всички сме чели за ползите на 1-2 чашки кафе, но тези дни се разрових за вредите. Не че взимам за чиста монета всичко, което прочета, но смятам да експериментирам и да открия дали наистина кофеинът пречи на усвояването на някои витамини (по-специално мен ме вълнува Вит. Б). За другите странични ефекти е ясно: диуретик, превъзбуденост, учестяване на пулса, нервност, главоболие.
Каня ви в моята импровизирана анкета (coffee)

26.10.11
16:56

Аз съм с 4+ : ), ама такъв + : ) Защо няма 10 + в анкетата?!
Майтап, Ани.
Странични ефекти при мен = 0. Пия кафе, за да се събудя, за да заспя и просто за удоволствие. Ще проследя експеримента ти, Ани, и в зависимост от изводите ти, може да удвоя дозата на Б-комплекса : )

И аз ще следя с интерес. От известно време ми се събира кофеин като за 3-4 кафета. Мисля, че точно това ми е и границата, защо след нея започвам да се чувствам като спънат кон...както и да се чувстват те. :)

ПС: Как точно мислиш да проведеш експеримента?

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 26.10.11 17:02.

Кафето ми помага да поддържам кръвто си налягане и да отстранявам неприятното главоболие, свързано с понижаването му.

Пия сутрин след закуска и слеодебна към 15 ч. По отношение на усвояването на витамините, нямам никакви наблюдения / по-скоро не съм се замисляла/. От опит знам, че пропусна ли кафето сутрин, целият ден имам главоболие и отпадналост.

Успех с начинанието и да споделиш резултати те :)

26.10.11
17:07

Определено да. Гласувам 2-3 , защото гледам от лятото да се ограничавам, за да не привиквам много. Иначе преди това са ми се събирали по 5 чаши кафе за 10 часа. Също доста често се натравям с кофеин- който не е да пробва. По-добро е от коз, алкохол , цигари всичко :D
Странични ефекти- ми не изпитвам. Пия 2 кафета на ден и вечер си заспивам като пич. Обаче , ако пия примерно сутрин рано кафе, и изпусна края на фастинг фазата ме фаща един кофеинов гаден краш :)
Чай консумирам по-малко предимно зелен и мента.
Енергийни напитки- рядко и то само с алкохол. (даже от 6 месеца не съм пил алкаж) . Ще се следи темата, абонирам се :)

Вечер като имам да уча до по-късно удрям 6-7 кафета,успявам да си свърша работата,след което спя като къпано бебе...(Не се шегувам)

Никога не съм пил кафе :D Пия вода.. Рядко пия енергини напитки,но на мен не ми действат.

PH

26.10.11
17:45

Оня ден изпих 2 кафета преди тренировка.. и кръвно вдигнах.. по време на трен.. некво зле ми стана ii втори път нема да я правя тая грешка

26.10.11
17:59

Принципно не пия, защото нямам нужда от него. Сутрин ставам и съм си екстра и без кофеиновата напитка. Тъй като, обаче, вкусът ми харесва, често пия безкофеиново и по-рядко с кофеин.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 26.10.11 17:59.

Лично аз мен кафето е една от най ама най-вкусните напитки обожавам го.Попринцип сутрин пия едно и следобед обичам да пия капучино разтворено с мляко или нескафе пак разтворено с мляко.Та както казах обожавам вкуса на кафето и наистина ме ободрява прекрасно.Много често го комбинирам и със силна доза зелен чай и се получава супер комбинация,голям чук,ставам супер продуктивен :)

Ако се пият по не повече от 2 нормални кафета на ден не би трябвало човек да чувства страничните ефекти.

Кафе пия през няколко дни по 1-2. Чай също(не черен, а мурсалски). Нямам нужда от нито едното - просто ми харесват от време на време.

26.10.11
18:26

Кафе+Витамин C преди тренировка.

26.10.11
18:35

Много странно, не срещам сродни души. Аз просто като помириша кафе и ми се повръща. Страшно много ме отвращава аромата и вкуса му, та за това и не го пия. А иначе от предтренировъчните продукти си взимам кофеиновата доза, не че се нуждая, но ги пълнят с кофеин. Сега гледам са пуснали N.O. Explode без кофеин, ще го тествам :)

26.10.11
18:35

И аз съм на 2+, но основно сутрин - удрят ме много, хем пия много слабо кафе.
Един любопитен факт е, че при 6 хранения на ден ако пия между тях чисто кафе  ме заболяваше зверски стомаха и огладнявах за норматив.
Сега го пия само чисто когато съм много гладна и това ми тушира глада - никакви болки в стомаха, никакъв дискомфорт (на ЦХ). Не мога да си обясня как стана номера.

Енергийни напитки много рядко и тях гледам в първата част от деня - и без това съм с лесно възбудима нервна система, направо прегрявам от стимуланти.

26.10.11
19:14

Откакто спрях цигарите спрях и кафето. Не изпитвам абсолютно никаква нужда да го пия

26.10.11
19:25

Поне по едно на ден пия. Не че имам нужда. И без кафето мога да си се събудя и да си се чувствам енергична, но просто ми харесва вкуса. :)

26.10.11
19:50

Пия кафе само преди тренировка, иначе пия ли вечер... трудно заспивам. Да ми се събират 4-5 кафета на седмица, не знам вие как пиете по 3-4 всеки ден, аз ще експлoдирам.

26.10.11
20:03

Отскоро започнах да пия кафе преди тренировка с цел да проверя дали има промяна в продуктивността, продължителността и търпимостта към болка.Определено се усеща разлика поне по първите два компонента.Но въпросът е кафето да се приема поне 30-60 минути преди тренировка, а не непосредствено.Имам ниско кръвно и пулс, понякога долната границата на кръвното ми по време на тренировка е спадала до под 50, съответна ми става ужасно лошо, завива ми се свят и въобще не мога да продължа да тренирам.Откакто пия кафе този проблем изчезна.Иначе границата между приятно тонизиран и с треперещи ръце поне за мен е много тънка.
Вредата от кафето е налице, когато се прекалява, но не мисля,че едно или две кафета биха повлияли по някакъв начин.Според мен по-спорен е въпросът как влияе на производството на кортизол и дали прекаляване с кафето води до високи стойности на този хормон или не.

26.10.11
20:15

казано от Moonray на 26.10.11, 18:35:

И аз съм на 2+, но основно сутрин - удрят ме много, хем пия много слабо кафе.
Един любопитен факт е, че при 6 хранения на ден ако пия между тях чисто кафе  ме заболяваше зверски стомаха и огладнявах за норматив.
Сега го пия само чисто когато съм много гладна и това ми тушира глада - никакви болки в стомаха, никакъв дискомфорт (на ЦХ). Не мога да си обясня как стана номера.

Енергийни напитки много рядко и тях гледам в първата част от деня - и без това съм с лесно възбудима нервна система, направо прегрявам от стимуланти.

инжинер Маринов , го беше обяснил много добре. Общо взето кафето ти активира хормон, който подтиска глада :)

26.10.11
20:22

Точно в неговия дневник видях някакъв такъв разговор, че кафето подтискало глада, но бях ТУРБО скептична, щото знам как ме е болял стомах от чисто кафе на гладно. Все пак реших да пробвам - то вярно било :) Ама точно в кризата на първите дни циклично даже и не разбрах кога се обърнаха нещата..

Едит: Съжалявам, че малко спам идва това към темата...

Поне да не е жив спам да допиша при мен странични ефекти - не мога да заспя, превъзбуденост, нервност. Пия го защото ми харесва вкуса, не че имам нужда от него. Не съм забелязала да ми променя чувствително представянето на тренировките.
С ниско кръвно съм по принцип, преди имах и лека постоянна анемия - сега не знам как е...

Мнението беше редактирано от Moonray на 26.10.11 20:27.

казано от Moonray на 26.10.11, 20:22:

Точно в неговия дневник видях някакъв такъв разговор, че кафето подтискало глада, но бях ТУРБО скептична, щото знам как ме е болял стомах от чисто кафе на гладно. Все пак реших да пробвам - то вярно било :) Ама точно в кризата на първите дни циклично даже и не разбрах кога се обърнаха нещата..

Едит: Съжалявам, че малко спам идва това към темата...

Поне да не е жив спам да допиша при мен странични ефекти - не мога да заспя, превъзбуденост, нервност. Пия го защото ми харесва вкуса, не че имам нужда от него. Не съм забелязала да ми променя чувствително представянето на тренировките.
С ниско кръвно съм по принцип, преди имах и лека постоянна анемия - сега не знам как е...

Това което си правила да пиеш кафе на гладно е изклучително вредно и не ти препоръчвам да го правиш,а ако мислиш да го пиеш на гладно поне изпивай повечко вода с него.Аз го бия след хранене и пак с водичка задължително (y)

26.10.11
22:30

Защо е вредно нагладно? Аз си пия от 1-2 месеца и ми няма нищо.

26.10.11
23:13

Редувам периоди на непиене на кафе с такива с по 1 кафе дневно (сутрин). След известна адаптация и в двата случая се чувствам абсолютно еднакво, що се отнася до тонуса. Ако искам да започне да ми действа, го спирам за 2 седмици и като го почна за известно време наистина има тонизиращ ефект. След  като премине тоя период си го пия просто щото ми е вкусно - като доста хора тук явно ;)
Ако пия следобед обаче, вече е друга бира - вечер много трудно заспивам.

От понеделник до сряда пия по едно сутрин и едно към 15.00 преди силова тренировка.
В останалите дни гледам да не пия изобщо, или ако се случи - да е през ден и по 1.
Не ми влияе по никакъв начин - нито ме събужда, нито се разтрепервам.
Харесвам вкуса му и го пия, за да ми притъпи чувството на глад.
Мернах нещо за активизиране на хормон в по-горните мнения - така е, кафето стимулира отделянето на повече допамин, една от чиито функции е да регулира апетита. Наистина действа.
Но не искам да привиквам, а и знам, че не влияе добре на калция, за това гледам да има дни без кафе, често те са с най-ниската физическа активност.

Пия го без захар, със сметана и с много вода.
Средно дълго.

27.10.11
12:03

Кафе пия изключително рядко и то само заради вкуса му или при “критична” ситуация (много тежки тренировки, състезания, сериозен ангажимент).
Зелен чай пия всеки ден, а енергийни напитки само когато ходя на дискотека (но не винаги) в комбинация с алкохол.

Да, много обичам кафе. Обикновено пия по 1 сутрин и по някога още 1 на училище. И гледам да са до обяд, защото си лягам рано и не мога да заспя в колкото искам :) Когато на следващия ден не съм на училище (-> мога да спя до по-късно) пия и след обяд (преди тренировка).

В последните години се понаучих да пия кафе... :) Обикновено пия едно сутрин, когато стигна на работното си място (вече порядъчно закусил). Понякога пия второ, но е не по-късно от 14-15 часа и ако преценя, че твърде много съм се одремал. Има и дни, в които се чувствам бодър, съответно - не се сещам за кафе. Пия го без захар, но с малко мляко или бита сметана. Като цяло гледам на кафето като на хранителна добавка, т.е. съобразявам се колко, кога и т.н. Енергийни напитки - рядко, но ако ми се прииска - гледам да е до обяд. Любопитен съм по отношение на енергийните напитки и съм опитвал почти всички такива, които са попадали пред погледа ми. Coca-Cola пия при огромно изключение, твърде сладка ми е и не съм особен любител.

27.10.11
13:10

Мога да пия и 5-6 кафета, мога и месеци без кафе, когато имам нужда от кофеин съм му намерил цаката със 200мг-ови таблетки кофеин.Опаковка кофеин на таблетки се превърна в нещо задължителено за жабката на колата, и често спестяват немалко време необходимо да спра да пия кафе по време на дълъг път.

27.10.11
17:00

Един от най-любимите ми аромати е на хубаво еспресо.. такова с кремав каймак и много силно (inlove)

Негативни ефекти усещам само ако и всичко останало в деня ми е негативно .. Но ако всичко е наред, не ми влияе зле и си го пия с огрооомно удоволствие.
А преди тренировка по-стимулиращо ми действа парче качествен шоколад :)

30.10.11
22:38

Обожавам кафе. Пия по 2,3 чашки еспресо на ден. Странични ефекти при мен няма :)
Енергийни напитки,коли и други подобни газирани не обичам. Случва се да изпия някой ред бул на парти, ама вече се ориентирам към водата за разредител :)
Чая го уважавам много но рядко се случва да пия, и ако се случи то отново е чист.

31.10.11
02:08

казано от Инис на 26.10.11, 16:56:

Аз съм с 4+ : ), ама такъв + : ) Защо няма 10 + в анкетата?!
Майтап, Ани.
Странични ефекти при мен = 0. Пия кафе, за да се събудя, за да заспя и просто за удоволствие. Ще проследя експеримента ти, Ани, и в зависимост от изводите ти, може да удвоя дозата на Б-комплекса : )

Майтап, майтап, ама дотук...май само аз и ти пием по 10+ :D
Всъщност и в момента пия кафе. :)

Страшно много обичам да пия кафе. Харесва ми вкуса и допаминовия пик. По някога пия по 3-4 кафета на ден, понякога по по-малко. Средно някъде ми идват към 2,5 :)Винаги го пия чисто и на гладно. Хубавото на кафето (кофеина) е ,че един вид имитира физическата активност в мускулите като повишава активността на ензима AMPK . Това прави мускулите по-инсулиново чувствителни и ги кара да горят мазнини. Лошото е, че това става за сметка на намаляването на креатина в мускула. При мен ясно го забелязвам това, защото тренировките са ми почти само силови, близо до максимума. Пия ли много кафета през деня - нямам много сила вечерта на тренировката. Огранича ли кафетата, не забелязвам такива спадаове.

Мнението беше редактирано от инж. Марин Маринов на 31.10.11 10:57.

31.10.11
11:05

казано от инж. Марин Маринов на 31.10.11, 10:40:

Страшно много обичам да пия кафе. Харесва ми вкуса и допаминовия пик. По някога пия по 3-4 кафета на ден, понякога по по-малко. Средно някъде ми идват към 2,5 :)Винаги го пия чисто и на гладно. Хубавото на кафето (кофеина) е ,че един вид имитира физическата активност в мускулите като повишава активността на ензима AMPK . Това прави мускулите по-инсулиново чувствителни и ги кара да горят мазнини. Лошото е, че това става за сметка на намаляването на креатина в мускула. При мен ясно го забелязвам това, защото тренировките са ми почти само силови, близо до максимума. Пия ли много кафета през деня - нямам много сила вечерта на тренировката. Огранича ли кафетата, не забелязвам такива спадаове.

Хах 1:1 сме с кафетата. И аз пия по 2-3 на ден, понякога и 4. Чисто кафе без сметани и подсладители и на гладно. Това не го знаех за кафето и намаляването на креатина в мускулите. Трябва да пробвам няколко пъти да не пия кафе през деня... да видя ще усетя ли някаква разлика в силата дори минимална.

31.10.11
12:22

пия 6-8 кафета на ден от много години (20+) и не съм усетил някакви странични ефекти. само когато съм на лов минавам с по-малко кафе.

31.10.11
14:32

Когато изпия 1 конско кафе (4-5на доза) ми пада кръвното и ми се доспива. Иначе пия когато, колкото ми се пие. Мога да не пия (например лятото не пия, защото имам много свободно време, топло ми е и ме мързи да си правя) като не пия известно време, след това много силно ми действа, но след няколко дни мога да пия и по 10+ на ден, както и въобще мога да не пия. Пристрастяване към кофеин при мен е мит.

DO

31.10.11
16:54

Моето мнение е,че кафето е толкова необходимо колкото и са цигарите.Качеството е пълна индустриална шитня.
А нуждата от допамановите пикове е толкова индивидуална и различна колкото е голяма и разликата между флегматици и холерици.

31.10.11
18:32

Много зависи,по 4-5 кафета праскам,2 от тях които са вкъщи със 5-6 лъжички кафе (средни) и към 300 мл вода :D и те удря в петите.Само на гладно,без нищо,рядко със сметана.

01.12.11
18:47

0 чаши кафе за 20 години,бих пил само ако ми плащат :)

17.12.11
07:26

А вредно ли е кафето за бременни.

17.12.11
10:56

1 чаша инстантно сутрин, но аз си го правя с по 2 ч.л. с връх.
Нямам друг кофеин за деня, много рядко пия 2ро.

17.12.11
12:15

Пия по 2 кафета преди тренировка.

През останалото време не пия кафе, много рядко се случва да изпия по едно слабо кафе с приятели.

ceci georgieva, не мога с точност да кажа дали е вредно или не. Но със сигурност трябва да се приема в разумни количества, т.е. да не се прекалява с приема на кофеин.

Мнението беше редактирано от Jewelz на 17.12.11 12:15.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1