Мнение за програмата ми

31.10.11
12:38

Здравейте! Отдавна съм член на форума. Не съм от най-разбиращите, но имам 4-5 годишен стаж в тренировките и тялото ми е свикнало на натоварванията. На 22 години съм, 184см, 83кг. Известно време тренирах извън залата и сега се завърнах та започнах по една елементарна програмка и искам да ми дадете съвети как да я преправя за да пасне на целите ми. Целта ми е да покача максимално много мускулна маса тази зима. Вече сложих 3-4 кг за последните месеци. Ясно ми е че ще кача и мазнини и не ме е страх от това, въпреки всичко обаче не искам да заприличам на прасе, така че може да ми предложите и някоя друга статийка за храненето. Предварително казвам, че съм от онези по-ендоморфни типове, винаги съм имал склонност към наедряване, никога не съм имал така наречените плочки, въпреки че тялото ми е атлетично в следствие на тренировките през годините. Трудно се справям с въглехидратите и съм много чувствителен към захар, за отрицателно време ми излизат паласки и тялото ми се съсипва от кока-кола или сладкиши. В същото време обаче съм забелязал, че ако намаля въглехидратите, дори и с повече белтъчини почвам да губя размери и мускулатурата ми се стапя и започвам да изглеждам ужасно. Затова диетата е голям проблем при мен и поради ограничените си познания все още не съм намерил правилния начин на хранене за да постигам добри резултати. Иначе програмата ми за тренировки в момента е следната: тренирам 3 пъти в седмицата, през ден, после почивам 2 дни.
1 ден - гърди, бицепс
2 ден - почивка
3 ден - гръб, трицепс
4 ден - почивка
5 ден - рамо, крака
6ден - почивка / понякога тренирам корем в домашни условия/
7 ден - почивка

Корем правя всеки един от дните по 2-3 серии сгъване на машина след другите групи, целта ми е да имам мускулна сила в корема, но в момента не е приоритетна група, имайки предвид че качвам килограми.

1ден: Избутване от хоризонтален лег - 4х8 с една загряваща преди това
      Избутване на дъмбели от 30градуса наклон - 4х8
      Флайс от наклон - 3х 10
      Има случаи, в които не чувствам гърдите изцяло изпомпани и правя 1-2 серии широка преса за гърди на машината, за да се  довърша.
      Бицепсово сгъване с дъмбели от седеж - 4х8
      Скотово сгъване с крив лост - 3х8
      10-15 минути високоинтензивно кардио

Може би трябва още едно упражнение за бицепс, но давам всичко от себе си на първите две и нямам никаква сила след това за други упражнения, ръцете ми са надути като балони и едвам ги сгъвам :)

2ден: Придърпване на вертикален скрипец 4х8 с загрявка
      Придърпване на долен скрипец с раменен успореден хват - 4х8
      Гребане с дъмбел едностранно - 3х8
      Френско разгъване - 3х8
      Кофички на пейка 3х12
      Разгъване на горен скрипец с една ръка 3х8
      15 бързо кардио

3ден: Раменни преси с дъмбели от седеж - 4х8
      Повдигане на дъмбели в страни 4х8
      Посъветвайте какво да добавя в тренировката за рамо?
      Бедрено разгъване - 4х12
      Бедрено сгъване  - 4х12
    Разтваряне на абдуктор - 3х15
    Затваряне на абдуктор - 3х15
    15 мин бързо кардио
    Мога ли да правя упражненията за крака в суперсерии и как ще се отрази според вас това на физиката ми?

Чакам с нетърпение критика и предложения от ваша страна за да мога да постигна желаните от мен резултати :)

Така да започнем от гърдите. Ако ги чувстваш, че не са напомпани изцяло редувай 1 серия флайс 1 серия кофички. За бицепс може да правиш концентрично сгъване, но като за начало с по-малко тежести нали все пак спомена че след двете упражнения чувстваш че са напомпани. За трицепса по-добре да правиш разгъването на горен скрипец с две ръце поне при мене влиза повече. За рамо добави повдигане на дъмбели напред, направи задно рамо и хеликоптер. За крака може да правиш клекове дори и без тежести, все пак от тренировката за крака влиза много тестостерон в тялото и горната част на тялото ще се развива по-бързо от колкото без никаква тренировка за крака (както правят някои мой приятели и колеги във фитнеса). Суперсерии според мен не са нужни.

Мнението беше редактирано от Николай Иванов на 31.10.11 14:09.

01.11.11
11:39

Знам че това, което ще попитам сега, може да прозвучи налудно, но има ли някакъв начин да се ограничат размерите в краката за сметка на горната част на тялото? Знам че когато се качва, се качва навсякъде по принцип. Но аз имам широк ханш и големи масивни крака, не са дебели, просто са здрави на фона на горната част от тялото ми, която е по дребна. Та в този смисъл аз имам нужда да качвам маса предимно от кръста нагоре, докато в краката предпочитам да развивам сила и други качества, без да се увеличават драстично размерите там. Как да тренирам краката в такъв случаи? Да ги уморявам с по-дълги серии и повече упражнения или да ги тренирам по-малко от останалитите мускулни групи?

казано от Joro J на 01.11.11, 11:39:

Знам че това, което ще попитам сега, може да прозвучи налудно, но има ли някакъв начин да се ограничат размерите в краката за сметка на горната част на тялото? Знам че когато се качва, се качва навсякъде по принцип. Но аз имам широк ханш и големи масивни крака, не са дебели, просто са здрави на фона на горната част от тялото ми, която е по дребна. Та в този смисъл аз имам нужда да качвам маса предимно от кръста нагоре, докато в краката предпочитам да развивам сила и други качества, без да се увеличават драстично размерите там. Как да тренирам краката в такъв случаи? Да ги уморявам с по-дълги серии и повече упражнения или да ги тренирам по-малко от останалитите мускулни групи?

Сам си си отговорил.
Бодибилдингът е спорт, който развива големината на мускулите. Другите спортове развиват други качества. Като там пак се кляка и се тренира с щанга. Просто принципите са други.

01.11.11
12:29

Добре де, но в крайна сметка не разбрах. На какви принципи трябва да се базира тренировката ми за крака за да останат предимно силни и стегнати и да качват по-малко на размери? :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1