Български празници и обичаи или чужди такива?

Темата е заключена.

Местя тук страничната дискусия, която възникна в кросфит-раздела, за да не разводняваме материята там.

Повод за дискусията е тази тема.

Темата беше редактирана от Петко К на 01.11.11 17:39.

Аз не правих тренировката, защото по нашия календар няма празник Хелуин. Ако имаше тренировка за деня на народните будители, тогава с удоволствие щях да направя комплекса :)

Хич не е за подценяване комплекса, аз не знам дали този за начинаещи бих завършил, но може да пробвам някой път.
Десо говориш все едно тренираш само по празниците :)))).

Не отклонявай темата със закачки, идеята е да се посвети дадена тренировка на празник, но явно вече сме американци.

01.11.11
10:57

Десо, след като искаш да има тренировка посветена на български празник пусни тема с комплекс и всички, които желаят ще се включат.
А относно американския празник. Всеки сам прави своя избор. Идеята е съвсем друга, а именно „да направим нещо заедно”. :)

Такова е името на комплекса просто го направихме в деня на празника на който е кръстен. Ще го направим  и пролетта нищо, че няма да е в деня на празника на който е кръстен.
Който иска да го направи го прави без значение кой е деня, който не иска си търси причина аз самия не го направих, защото си намерих.
Живот и здраве ще правим такива и по други празници и дати от световния или родния календар, а защо не и изобщо без конкретна дата, тогава надявам се да се включат повече хора.
Основната идея на подобни мероприятия е да обединяват хората около идеята за трениране, а не да ги разделят чрез типичното родно поведение някои да започне да търси кусури на другия да обяснява,  защо не е добра идея и т.н..

Е ще тренираме ли ?

Сега не минавай с номера за кусурите. Никой не търси кусури за тренировката, нито извинения. И пак питам, защото за нито един български празник, никой не се сети, а за първия западен комерсиализъм, веднага изскочи нещо. Това няма нищо общо с тренирането заедно, комплекси, кросфит, марсианци, йоги, вегани и т.н. Въпросът е принципен, а фактите са си факти.

01.11.11
11:28

Честно ли бе, Десо... Надъхал си се така, все едно и за 4-ти Юли тренираме така, Labour Day, Memorial Day…. Хайде като си се надъхал... Чакам комплекс за днес. Не мога да разбера, от къде го извади това детско поведение... Дай предложения като голям човек и готово.

Десо, имаме прекрасен български празник - Спасовден. Познаваш ли някой да го празнува? А знаеш ли колко кросфитски може да стане, ако го направим за максимален брой рундове за време (т.е. докато настане утро)? Дори, ако няма жени, Журонда и други хейтъри може би за пръв път ще бъдат щастливи и няма да се заяждат за глупости.
О, днес бил денят на Будителите. Хора, които искали да пробудят заспалия народ. Чудесен ден да се опитаме отново да подлеем вода на някой, който иска да пробуди хората да тренират. Прекрасен начин да отпразнуваме празника на Будителите, наистина.
Ок, я да видим назад в историята:
- Еньовден - денят, в който трябва да си съберем билките и т.н. Навремето Еню Рангелов беше Будител в областта на културизма, издаде няколко книги, започна вестник... Всяка година се събирахме на някоя поляна и правехме тренировка по бодибилдинг с подръчни средства, след което позирахме, снимахме се и хапвахме. Имаше и момичета, да не си помислиш нещо :)
- 24 май - ден на писмеността ни: правех състезания с писане на азбуката напред и назад с...повдигане на краката. Имаше пъклени (адски може да чужда дума, знам ли) мускулни трески на пресата на другия ден при участниците.
- 3 март - Освобождението: когато нямаше сняг и темепратурите бяха над нулата ходехме да преплуваме от единия до другия бряг на Чернила (язовир до Монтана). Навремето момченце с кратунки преплувало Дунава и дало ценна информация...чели сте историята, да се надявам.
6 май - Гергьовден: по-скоро го правехме на 5-ти, защото някои коляха тогава агнетата. Вземахме ги и обикаляхме с тях на гръб като Мило от Кротон, или както Иван Иванов се е сетил за българската торба.
предната неделя преди Великден - Цветница: състезания по набирания и/или качване на въже на върби. Жалко, че около Огоста направиха канал и изсякоха върбите, а като бяхме много малки дирекно пдо върбата ловиш риба, после се катериш и цамбурваш да се къпеш...
На Никулден сме се събирали отново бодибилдинг да правим по метода “аз идвам-ти идваш” и след това да въстановяваме с риба и т.н. и т.н.
Хелуийн сме празнували и миналата година с малката групичка, която водех тогава. Дори следващата седмица повторихме комплекса, че имаше желаещи, пропуснали предната тренировка.
Когато отборът на Монтана влезе в “А” група, Боби Михайлов дойде и ни връчи купата. Кметът Злати Живков взе микрофона и каза ” Благодаря на всички, които ни помагаха да постигнем това. Но още по-силно благодаря на тези, които не ни помагаха, но поне не ни пречеха!”.
Между другото - днес е деня на веганите. Остави си хейт и за него ;)

казано от Витан на 01.11.11, 11:28:

Честно ли бе, Десо... Надъхал си се така, все едно и за 4-ти Юли тренираме така, Labour Day, Memorial Day…. Хайде като си се надъхал... Чакам комплекс за днес. Не мога да разбера, от къде го извади това детско поведение... Дай предложения като голям човек и готово.

С тебе ще се оправяме на лично :)

казано от Oranje на 01.11.11, 11:37:

Десо, имаме прекрасен български празник...

Ето, връщаме се към старата песен, да приемаш всяко негодувание за личен “хейт” към теб. Юли, никой не ти пречи, просто негодувам за фактите, а тях ги има. Не скачайте като ощипани госпожици, никой не ви пречи на тренировките. И пак видях едно огромно отклоняване от темата, без прост отговор. ЗАЩО? В един ден имаме два празника. И кой от двата беше отбелязан? Защо след като тренировките са просвещаване и начин да изградим духа си, такъв светъл празник беше оставен на заден план.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 01.11.11 11:57.

Ок, знаеш ли, че с теб не обичаме българското - има няколко български фирми за хранителни добавки, но ние ползваме чужди такива. Причината не е, че мразим България и българското, нали?

Юли, говорим за български празници и обичаи, не за индустрия. Малко е несериозно мнението, че Десо подлива вода на трениращите. Идеята е просто да има по-малко Хелоуин и Свети Валентин, а вместо това да има повече Сирни Заговезни и Благовещение.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 01.11.11 13:06.

казано от Витан на 01.11.11, 11:28:

Не мога да разбера, от къде го извади това детско поведение... Дай предложения като голям човек и готово.

Да си мрънкащо недволно дете е лесно, да си голям зрял мъж даващ и реализиращ предложения е трудно.

П.П. Човек да го е страх да направи или да участва в една инициатива па макар и спортна. Все ще се намери някой да обяснява, че така не се прави.

П.П. Кольо който има идеи просто да ги реализира, както Юли направи. Като имате  идеи за компелкси на родни празници действайте, никой няма да ви пречи, даже ще участваме вместо да мрънкаме. Като имате идея да не участвате в идеята на някой, не участвайте, но и не пречете.

Мнението беше редактирано от Иван Шишманов на 01.11.11 12:32.

Иване, аз не съм организатор, други хора са се наели с това. И спрете да ме бележите като човека, унищожителя на кросфит инициативите ви. Замисли се и обърни внимание на себе си, къде беше ти, след като се опитваш да събираш хора в Бургас.

Юли, проблемът не е в българските добавки, а в българите зад тях. Може би сме прекалено небългари или прекалено българи, което е по-лошото.

Най-лесно е да наречеш някого дете, хейтър, интригант, Десо :D , но никой не отговори, защо американското, а не българското. Абе хора, въпросът ми няма нищо общо с откритите тренировки и кросфита. Чисто принципен и морален.

Това звучи малко като спора - кросфит или силово-кондиционно трениране. Забравяме бързо откъде сме тръгнали.

Мнението беше редактирано от Десимир Петров на 01.11.11 12:43.

казано от Десо на 01.11.11, 12:42:

И спрете да ме бележите като човека, унищожителя на кросфит инициативите ви.
...
но никой не отговори, защо американското, а не българското.
...
Абе хора, въпросът ми няма нищо общо с откритите тренировки и кросфита. Чисто принципен и морален.

Десо, аз ти отговорих, че освен американското съм правил инициативи и за доста български празници. И не съм те бележил като унищожител на кросфита.
И все пак това не е темата “За и против празнуването на Хелуийн от българи”. Ако искаме такава - нека я направим и там да си спорим. Между другото - както сам ти си казал - въпросът ти няма нищо общо с темата. В такъв случай аз просто бих направил тема по въпроса, който ме интересува, вместо да влизам в излишни спорове.

DO

01.11.11
12:50

казано от Десо на 01.11.11, 10:35:

Аз не правих тренировката, защото по нашия календар няма празник Хелуин. Ако имаше тренировка за деня на народните будители, тогава с удоволствие щях да направя комплекса :)

Поздравления за позицията.Още вчера ми направи впечатление,но реших да не се изказвам,че и без това го раздавам голям трол.

казано от Иван Шишманов на 01.11.11, 12:27:

Кольо който има идеи просто да ги реализира, както Юли направи. Като имате  идеи за компелкси на родни празници действайте, никой няма да ви пречи, даже ще участваме вместо да мрънкаме. Като имате идея да не участвате в идеята на някой, не участвайте, но и не пречете.

Ванка... хайде да си говорим честно - на кого попречих и как? Демотивирах някой? Отправил съм призив към саботаж на инициативата за този комплекс? Физически съм попречил на някой? Или може би Десо го е направил? Отделих дискусията в отделна тема в старанието си да преча, предполагам...

Написах мнението си кратко и ясно по-горе. То е принципно и не е насочено към компрометиране на инициативата на Юли. Мнението на Десо е същото.

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 01.11.11 13:17.

01.11.11
13:55

Аз съм категорично против налагането на чуждите празници у нас и не бих ги празнувала нито с тренировка, нито с каквото и да е. Против съм Свети Валентин, Хелоуин и каквото още се сетите модерно у нас - нямаме никаква връзка с тях, можем ли истински да ги отпразнуваме?!

Много повече хора у нас знаят какво се е случило на 4-ти юли, отколкото на 22-ри септември. Търсим поетапна подмяна на национална идентичност ли?!
Същевременно това е въпрос на личен избор, граждани на света, ала - бала.

Мнението ми е само по тази тема и няма връзка с ничии тренировки и техните наименования.
Иначе общо в спора е налице сянка на дискредитиране, но е неизбежно, макар и неумишлено.

Аз уча в институция, основата на която е в мулти-национализма. Не мисля, че хората, празнуващи нещо по начин, който е цивилизован, пречи на хората, които не празнуват. Тогава трябва да забраняваме сватби и т.н.. Нека хората изберат това, в което искат да вярват и как да го почитат. Докато не ни пречи РЕАЛНО ( демек да губиш пари, време, да не можеш да спиш, да те наранява психически, физически и т.н) нека хората си празнуват, квото им е кеф и както им е кеф!

01.11.11
14:09

Юли,
аз не разбирам защо трябва да даваш обяснения, в крайна сметка ти си треньорът, ти решаваш, то ако на всеки недоволен започнеш да се оправдаваш, не знам...

01.11.11
14:10

Човек със здрава национална идентичност няма проблем да празнува И чужди празници.  Въпрос на самосъзнание. Действително има елемент на асимилиране, но това за мен е външно влияние и то ще си остане външно и на по-повърхностно ниво - не ме плаши. Първо сме българи, после сме граждани на света. Лошо е когато човек забравя корените си за сметка на чужди вярвания и обичаи. Мисля, че случая на никого от присъстващите не е такъв.  Мир :)
В случая ми се струва чиста случайност, че имаше комплекс с такова име, който просто пасна.

казано от Joyplovdiv на 01.11.11, 14:09:

Юли,
аз не разбирам защо трябва да даваш обяснения, в крайна сметка ти си треньорът, ти решаваш, то ако на всеки недоволен започнеш да се оправдаваш, не знам...

Advice taken! ;)

01.11.11
15:00

За това дали е правилно да се празнуват и популяризират чужди празници в България, аз лично съп против. Както съм против и употребата на различни чужди думи и изражи в ежедневната реч ( някой са залегнали и неизбежно употребявани, но други просто се употребават за да сме фешън :)
Що се отнася до конкретната тренировка, не виждам нищо лошо, че е била посветена на Хелуин. Все пак кросфитът е възникнал не в България и едва ли създателите му са измислили тренировки посветени на нашите празници. С това не мисля, че се пренебрегват традиции и обичаи. Все пак е тренировка по определена система.
Живот и здраве, някой ден ако някой от вас създаде друга, нова, модерна и ефетивна методика за трениране, то със сигурност може да посвети определени тренировки на 24 май, 3 март, 6 септември и т.н.

Според мен отрицателното мнение към Хелуин трябваше да е изразено в отделна тема, защото и аз вчера се възмущавах на снимки във ФБ на това как се популяризира нещо чуждо в нашата страна.

Мнението беше редактирано от Rali на 01.11.11 15:01.

01.11.11
15:05

Не празнувам нито Хелоуин, нито 4 юли, нито 14 юли... Същевременно нямам нищо против децата да се позабавляват с тиквени фенери или маски, а влюбените да си разменят подаръци на 14 февруари. Също така нямам нищо против да се размажа с някой тренировъчен комплекс, кръстен на забавен празник или чужд военен герой. Нещо като руснаците, които казват  - “Была бы водочка, а повод мы всегда найдём ...”

Десо, това по никакъв начин не е предателство към Националния Идеал.

Съжалявам, но позиция от типа “няма да тренирам това днес, щото е кръстено на чуждоземски празник” за мен е... недоразбран патриотизъм.

Все едно да се сърдя защо международния морски език е английски. Или пък защото 99% от “нашите” морски и ветроходни термини са всъщност руски и холандски такива. Да се възползваш от чуждо достижение, било технология, било знание, концепция, кулинарна идея и т.н. не е предателство.

Важното е винаги да помниш откъде си тръгнал и да не загърбваш родното.

01.11.11
15:31

Да ви имам проблемите! ;)

01.11.11
15:58

Уж бяхме демократична държава?! Всеки да празнува празника, който иска.
То и Коледа не е български празник, но кой от вас би се отказал от него? Нека вместо него просто отпразнуваме зимното слънцестоене, както са правели нашите предци. То е по-рано, ама все тая... :D

Да не говорим, че Хелоуин е на 31 октомври, а Денят на Народните будители е на 1 ноември, не виждам въобще от къде е възникнал спора, както и неговият смисъл. :)

Мнението беше редактирано от Dimzata на 01.11.11 16:04.

DO

01.11.11
16:09

На Тедо и Dimzata може да се отговори по следният начин.
Демокрацията е: Протестанските малцинства (или етнически - ирладски,англосаксонски малцинства) в България имат пълното право да си празнуват Хелуйн и всички останали техни си празници.
Простотията е : Българи да нямат грам представа от собствените си празници,но да празнуват Хелуйн под предтекст - демокрация.Както през почивните дни сте се правили на идиоти вземете пък днес да метнете по един карамфил пред нечии паметник.

Мнението беше редактирано от donsir на 01.11.11 16:10.

01.11.11
16:25

казано от Denny Crane на 01.11.11, 16:09:

На Тедо и Dimzata може да се отговори по следният начин.
Демокрацията е: Протестанските малцинства (или етнически - ирладски,англосаксонски малцинства) в България имат пълното право да си празнуват Хелуйн и всички останали техни си празници.
Простотията е : Българи да нямат грам представа от собствените си празници,но да празнуват Хелуйн под предтекст - демокрация.Както през почивните дни сте се правили на идиоти вземете пък днес да метнете по един карамфил пред нечии паметник.

Значи аз съм се правил през почивните дни на идиот или съм идиот? Ми не празнувам Хелоуин и съм го пропуснал, като да ти припомня, той беше вчера, а вчера беше понеделник, ден много различен от неделя или събота. Освен, ако ти не си още ученик, за тях всеки ден е почивка. Имам доста голяма представа за българските празници и не смятам, че ти си човекът, който да определи дали да празнувам даден празник. Предполагам празнуваш Коледа, което те прави доста лицемерен за човек с твоето мислене. Между другото и Великден би трябвало да отпадне по твоята уникална логика. :D

DO

01.11.11
16:32

Dimzata,ти явно си колос на мисълта :)
Кока Кола/еда не празнувам,но празнувам Рождество Христово.Велик ден го празнувам отново като християнин,а не като ден на който да се напивам и преяждам с варени яйца.Хелуйн до колко знам е религиозен протестански празник,а ако говорим за етнос - ирландкси,англосаксонски.Първо си оправи понятията и след това спори.За да бъдеш демократ трябва да знаеш какво значи и какво се съдържа в това понятие.

Мнението беше редактирано от donsir на 01.11.11 16:33.

казано от Rali на 01.11.11, 15:00:

Що се отнася до конкретната тренировка, не виждам нищо лошо, че е била посветена на Хелуин. Все пак кросфитът е възникнал не в България и едва ли създателите му са измислили тренировки посветени на нашите празници. С това не мисля, че се пренебрегват традиции и обичаи. Все пак е тренировка по определена система.

И пудовките са създадени от руснаците, и щангите са ни национален спорт, но не пеем руския или българския химн всеки път преди кросфит тренировка. Това е чист маркетинг, който не променя факта, че сме българи.

Вик, не става въпрос за това, дали ще тренирам защото е българско и не, защото е американско. Става въпрос за това, че имаме две неща по едно и също време, но веднага се почита чуждото. Не става въпрос за национално предателство, а за начин на мислене. Хелуин е също толкова голяма идиотия, колкото и кросфита. Маргетинг... глобализация. И никой не говори за демокрация, а за принципи. Свободен си да празнуваш Хелуин, но ако дори не знаеш или да не те интересува какъв е този празник наречен ден на народните будители, то това те прави единствено свободен простак.

SP

01.11.11
16:46

Като не искаш да правиш нещо, не го прави. Като искаш да правиш нещо, но групата ще прави друго - предложи им твоя комплекс или каквото е там. Всъщност ти дори нямаш идея за комплекс, който е можело да правите. Иначе хелуин е тъп, но за нас. За Америка нашите празници, дето танцуват бабките, са тъпи.

Ти за какво се включи, да покажеш че не можеш да се аргументираш ли. Ако беше забелязал, не става въпрос за комплекса, а начин на мислене. Ти залягай над уроците!

01.11.11
16:58

@Denny Crane - ама не трябваше ли да празнуваме само българските национални празници или Христос е български национален герой? И как празнуваш рождеството? Много ми е интересно, моля те да ми обясниш. Предполагам не украсяваш елха и не приемаш/подаряваш подаръци?  Досега не си отговорил на нито един въпрос. Все още не си ми обяснил и изтъкнал реална причина да не мога, да празнувам Хелоуин. Между другото аз не съм вярващ и затова не се опитвай да ми пробутваш лигавите си Християнски глупости... Рождество Христово! Празнуваш нещо, което дори не е доказано, че е станало.
Идеята ми е, че са малко истинските празници, като трети март, първи ноември и т.н. Но това не пречи на никой да празнува и други, очевидно измислени празници.
Както каза Vic, това вашето е “недоразбран патриотизъм”. Нямам намерение да споря с един очевидно ограничен човек.

SP

01.11.11
17:03

От първите мнения това разбрах, просто не ми се занимаваше да ти чета тъпотиите надолу и затова така :) Все пак съм прав - за тях ние сме тъпи, а за нас - те са тъпи, но всъщност по държавата си личи кои са прави :)

казано от Десо на 01.11.11, 16:43:

... Става въпрос за това, че имаме две неща по едно и също време, но веднага се почита чуждото...

Само аз ли не схванах кой е втория празник по същото време, защото най-близкия празник е днес - денят на народните будители и то от 1922 година. Освен ако не празнувате международния ден на Черно море или на Реформацията.

Иначе всеки да си празнува каквото иска, стига да не пречи на останалите.

Eдит - всъщност просто има празник хелоуин, има и такъв комплекс, направихме го на дата, на която хората празнуват този празник. Така и не разбрах какъв е проблема в това.

Мнението беше редактирано от Кристиян Иванов на 01.11.11 17:28.

DO

01.11.11
17:31

казано от Dimzata на 01.11.11, 16:58:

@Denny Crane - ама не трябваше ли да празнуваме само българските национални празници или Христос е български национален герой? И как празнуваш рождеството? Много ми е интересно, моля те да ми обясниш. Предполагам не украсяваш елха и не приемаш/подаряваш подаръци?  Досега не си отговорил на нито един въпрос. Все още не си ми обяснил и изтъкнал реална причина да не мога, да празнувам Хелоуин. Между другото аз не съм вярващ и затова не се опитвай да ми пробутваш лигавите си Християнски глупости... Рождество Христово! Празнуваш нещо, което дори не е доказано, че е станало.
Идеята ми е, че са малко истинските празници, като трети март, първи ноември и т.н. Но това не пречи на никой да празнува и други, очевидно измислени празници.
Както каза Vic, това вашето е “недоразбран патриотизъм”. Нямам намерение да споря с един очевидно ограничен човек.

Dimza,Dimza… Невежествтото ти е блаженно.А ти очевидно си достатъчно невеж и ограничен.

“Очевидна е хармонията в космоса, която аз, с моя ограничен човешки ум, успявам да схвана, но въпреки това, все още има хора, които казват, че Бог не съществува. А това, което наистина ме вбесява, е фактът, че тези хора твърдят, че аз поддържам техните възгледи.” (АЙНЩАЙН, цитиран в Clark 1973, 400). “

ред. Този цитат,един от многото,поради една или друга причина го тълкувам достатъчно критично,но целта е да ти раздвижи мозъчето в определена насока.

Мнението беше редактирано от donsir на 01.11.11 17:41.

01.11.11
17:38

Смятам да затворя тая тема. Ако някой ми даде смислена причина да остане отворена, освен да се карате и обиждате за глупости - да каже.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1