03.11.11
14:11
Здравейте! Всеки ден 1 час преди тренировка пия 300мл. прясно мляко(домашно), като в него разбивам един банан и слагам една супена лъжица мед. Има ли някакъв смисъл от него? Целта ми е покачване на мускулна маса, като в същото време изгарям мазнини, понеже имам около 5-6 излишни килограма. Ако знаете някоя друга рецепта за домашен шейк, споделете. :)
В този така наречен шейк, в най-добрия случай има около 10г. протеин, сам си прави изводите какви ползи ти носи. Това по-скоро можеш да го наречеш въглехидратна напитка, отколкото протеинов шейк.
03.11.11
14:25
Какво още мога да добавя, за да вдигна съдържанието на протеина?
млякото ми се струва твърде трудно освоимо за да е първото ти нещо след тренировка. Във него има много лактоза - това натоварва организма ти..
Мнението беше редактирано от Taly K на 03.11.11 14:34.
03.11.11
14:48
Пия го 1 час преди тренировка, не след!
03.11.11
14:59
казано от Любомир Петров на 03.11.11, 14:25:
Извара
03.11.11
15:05
казано от Момчил Ганев на 03.11.11, 14:59:
Извара
Това ми беше въпроса. Благодаря ви! :)
казано от Момчил Ганев на 03.11.11, 14:59:
казано от Любомир Петров на 03.11.11, 14:25:
Извара
как ги пиете тези бъркочи?
казано от Taly K на 03.11.11, 14:33:
млякото ми се струва твърде трудно освоимо за да е първото ти нещо след тренировка. Във него има много лактоза - това натоварва организма ти..
Много много, колко да е много? 3-4% е нищожно количество ако питаш мен, за други може да е достатъчно ;) И ако приемем, че нямаш непоносимост към лактозата, с какво 10-12гр. бърз въглехидрат биха натоварили един организъм. За справка, от няколко години насам дневния прием на прясно мляко при мен е 1.5-2л. дневно.
03.11.11
20:35
Банана и млякото са супер като комбинация 1 час преди тренировка, но меда бидейки бърз въглехидрат може да те направи мързелив по време на тренировката. По-добре си направи шейка с мляко, извара и банан, изпий го 1 час преди тренировката както и правиш и точно преди началото и хапни и меда. Така бързите въглехидрати от него ще се усвояват точно по време на тренировката, давайки необходимата енергия.
Лично мнение - от 2 години не приемам протеини на прах, а само креатин, глутамин и БЦАА. Никога не съм имал такава сила и не съм бил в по-добра форма. Пак казвам лично мнение, но не ми трябва протеин на прах, при положение, че вземам гореспоменатите неща и ям пълноценно. Карам на мляко преди и след тренировка и това е. Прецаквл съм се всички тези години с протеините, колкото и ефтино да съм ги намирал. Не си заслужава. Пак казвам лично мнение. За сведение - тежа 95 кг и бутам на горна лелжанка 140 6 пъти.(не е само това, но не искам да споделям повече). Химия не вземам повече от 2 години, но и когато вземах пак правех с толкова, че и по-малко. Не ви трябват глупости. Ядене и тренировки.
казано от Petar Iliev на 03.11.11, 20:35:
Банана и млякото са супер като комбинация 1 час преди тренировка, но меда бидейки бърз въглехидрат може да те направи мързелив по време на тренировката. По-добре си направи шейка с мляко, извара и банан, изпий го 1 час преди тренировката както и правиш и точно преди началото и хапни и меда. Така бързите въглехидрати от него ще се усвояват точно по време на тренировката, давайки необходимата енергия.
А банана какво е ? Бавен / комплексен въглехидрат?
03.11.11
21:12
Не, банана е със среден гликемичен индекс, което го прави подходящ за предтренировъчен шейк. Да не се изпитваме. Това с пръстите на чалгарите, намазани с олио ми харесва и на мен.
03.11.11
21:21
При разграждането на банана се отделя фруктоза (плодова захар), а не глюкоза и затова не води до повишаване на инсулиновите нива, които водят до нежеланите ефекти посочени по-горе. :)
Мнението беше редактирано от Krasen Venkov на 03.11.11 21:22.
03.11.11
21:50
Бананите имат горе долу едно и също количество глюкоза и фруктоза. 50 / 50. Може да има съвсем лек превес на глюкозата в тях, но това е незначително. Край с подробностите по отношение на бананите. Момчето питаше за протеина в шейка.
03.11.11
23:14
Благодаря! :)
Глюкозата може да се преобразува от черния дроб, като гликоген и да ви послужи, като енергия или просто превантивна мярка за загуба на мускулна тъкан след тренировка. За жалост фруктозата е много по ограничена в това отношение. Тя си остава в чернодробния гликоген или се трупа, като мазнина. Ако плодовете или меда имат място в диетата на човек, който оптимално иска да чисти, то е сутрин - когато гликогенните нива са ниски. Така, че не ги сравнявайте все едно са едно и също. Поправете ме, ако греша.