Дневникът на Vic (CVFMHI)

Прескочи до:

10.11.11
13:46

казано от Madboy на 10.11.11, 13:36:

Vic - как китаеца й оправи “пропадналото” рамо ?

Не съм присъствал, не мога да коментирам. А и не знам дали и Миленка ще може, защото повечето манипулации по освобождаване на блокажите се извършват на гърба и надали е виждала какво точно и прави...

10.11.11
13:48

Ами то това пропадане е точно дизбаланс между мускулите, малко странно как го е оправил без да се оправи баланса ?! Просто защото и аз имам нещо подобно, ще трябва и аз да го посетя тоз китаец, трябва да ти дава % вече, Vic :))))

Вик, Галина и Ефо споделят близки възгледи май?

10.11.11
13:50

Мисля, че Димитър Кандиларов (Китаеца) може да намери реални проблеми при всеки от нас. И не защото иска да ни земе паричките от процедури, а защото найстина съществуват. Без значение дали е този, който тренира само бицепс и гърди или някой от нашите тренери (Вик, Славко, Юли), дори и Ефтим Илиев и групичката Livetolift. Не казвам, че всички тренират грешно, просто този баланс за които става на въпрос, според мен може да се постигне само в лабораторни условия или при атлети на световно ниво разполагащи с средства за да си позволят, например, електростимулация, измерване на разпределението на тежестта между ляв и десен крак, по стъпалото( с специални плочи, на които стъпват) и т.н.. Да дадем за пример баланса между задно и предно бедро и прасеца. “Известно” е съотношението в силата между квадрицепса и бицепс феморис - 60/40 (при лабораторни условия) ами честно казано, надали някой ще тръгне да ги мери тия работи в лаборатория и после да си изчислява да речем предния клек и тягата. Да не говорим, че в лабораторията е изчислено изолирано, а при комплексните упражнения мускулите се натоварват в различно отношение - това също е един вид дисбаланс. И като сложим и прасеца, който изпълнява много голяма роля за “крепенето” на цялата колянна капсула...и става сложно. Според мен спорта е съпътстван от тези дисбаланси, контузии, заключвания и т.н.
И който го е страх от мечки да не влиза в гората.

10.11.11
13:52

Вик, по-горе казваш, че изолиращите упражнения са вредни и опасни, като при това даваш пример, който е далеч от показателен.
Истината е, че те си полезни и си имат приложение, дори за “функционално” трениращите. Я се замисли, дали за някой състезател по канадска борба изолираното сгъване за бицепс и предмишници е вредно и вместо него трябва да набляга на клека и тягата? И дали ако правиш само клек и тяга, ще си подготвен за състезания по лег? Сигурно трибойците не тренират трицепс изолирано, или стронгмените не правят сгъвания?
Пак да повторя - в случая не е виновно “изолираното” трениране на бицепса, а небалансираното натоварване само на едната ръка и липсата на компенсиращо натоварване на антагонистите.

Мнението беше редактирано от Петко К на 10.11.11 13:53.

10.11.11
13:55

Виждал съм Миленка(и то в най-добрата й форма), Галя(пил съм кафе с нея)...ине съм виждал какво прави в зала, обяснявали са ми доста обаче...
Галя е супер-гениална е!!!...при нея всичко е умерено, преценено...
За действащите и базови неща, които работят и по които са подгатвяни редица атлети...гугъл не ти трябва...НИКАК даже...
За мен лично, Галя е рехабилитатор(терапевт)...и когато се счупя, тя е първия човек към който бих се обърнал(после Цецо Василев)...

Сега искаш да ми кажеш, че има нещо гениално в това, някой да ти каже как да си държиш детето ли...
А смятай колко милиони майка тънат в тъмата на незнанието...

10.11.11
13:59

казано от Тедо на 10.11.11, 13:49:

Вик, Галина и Ефо споделят близки възгледи май?

БА...така ли бре...не бях забелязвал...ТЕНК Ю...

Предполагам, че Ефо се е учил от Галя...а Вик е близък с Лимка...е сега ми се навързаха нещата...

Ефо е взел най-доброто от всички, както ти казах преди много време.

Баси хейтъра си станал, ха-ха. Не бе, не знаех. Само знам, че са големи приятели.

10.11.11
14:08

Не съм хейтър никак даже...ама мислиш в тема, дето се коментират някакви неща...а ти цвъкаш като...да не казвам...набираш ми номера и ти обяснявам, както винаги съм правил с удоволствие:)

Бе, и бате Вики трябва да поеме малко спам!

10.11.11
14:12

казано от Петко К на 10.11.11, 13:52:

Вик, по-горе казваш, че изолиращите упражнения са вредни и опасни, като при това даваш пример, който е далеч от показателен.
Истината е, че те си полезни и си имат приложение, дори за “функционално” трениращите. Я се замисли, дали за някой състезател по канадска борба изолираното сгъване за бицепс и предмишници е вредно и вместо него трябва да набляга на клека и тягата? И дали ако правиш само клек и тяга, ще си подготвен за състезания по лег? Сигурно трибойците не тренират трицепс изолирано, или стронгмените не правят сгъвания?

Офф, нещо не можем да се разберем. Аз не споря с теб, мнението ми не е на 180 градуса от твоето. Къде прочете да не се тренира бицепс? Миленка го тренира, аз си го тренирам. Но не го тренираме изолирано, а в многоставни движения.

Това, с което трудно ще се съглася, е “балансирано-изолирано трениране”.

А за състезателите по канадска борба - дали от прекомерно сгъване нямат още по-сериозни проблеми? Проблеми в стойката, съответно за здравето, не за постиженията им в конкретния спорт.

казано от Петко К на 10.11.11, 13:52:

Пак да повторя - в случая не е виновно “изолираното” трениране на бицепса, а небалансираното натоварване само на едната ръка и липсата на компенсиращо натоварване на антагонистите.

Да. Небалансираното развитие е виновно. И наблягането на изолиращи движения, обикновено води до този дисбаланс. Да, с многоставни движение също можеш да постигнещ дисбаланс, но далеч по-трудно. Стиснахме ли си ръцете?

10.11.11
14:16

казано от Madboy на 10.11.11, 13:48:

Ами то това пропадане е точно дизбаланс между мускулите, малко странно как го е оправил без да се оправи баланса ?! Просто защото и аз имам нещо подобно, ще трябва и аз да го посетя тоз китаец, трябва да ти дава % вече, Vic :))))

Трудно ми е да го обясня, макар да е работил и по мен. Освобождава енергийни блокажи. Май ще трябва да си намериш път към Варна и да ти уредим един преглед при човека.

Мнението беше редактирано от Vic на 10.11.11 14:17.

10.11.11
14:17

ама и двете, да няма дисбаланси:)

10.11.11
14:38

казано от Vic на 10.11.11, 14:12:

Офф, нещо не можем да се разберем. Аз не споря с теб, мнението ми не е на 180 градуса от твоето. Къде прочете да не се тренира бицепс? Миленка го тренира, аз си го тренирам. Но не го тренираме изолирано, а в многоставни движения.

Това, с което трудно ще се съглася, е “балансирано-изолирано трениране”.

А за състезателите по канадска борба - дали от прекомерно сгъване нямат още по-сериозни проблеми? Проблеми в стойката, съответно за здравето, не за постиженията им в конкретния спорт.

Да. Небалансираното развитие е виновно. И наблягането на изолиращи движения, обикновено води до този дисбаланс. Да, с многоставни движение също можеш да постигнещ дисбаланс, но далеч по-трудно. Стиснахме ли си ръцете?

Кой говори за наблягане?
Става въпрос за включването им в тренировките именно с цел балансирано развитие или с оглед нуждите на конкретен човек. Състезателите по канадска сигурно имат проблеми, както във всеки спорт. Но и те не тренират само бицепс, изолирано.
Просто не винаги става само с многоставни, даже понякога с тях дисбаланса се засилва, понеже тялото е ефективна машина и се опитва да изпълни движението с минимум загуби на енергия. Тоест, включва в работа по-силните групи, за сметка на по-слабите, или пък по-слабите отказват първи и не можеш да постигнеш прогрес в дадено движение. Т.е., има слаба брънка във веригата, и трябва специализирана работа за нея. Точно тогава в работа влизат изолиращите упражнения.

Мнението беше редактирано от Петко К на 10.11.11 14:40.

10.11.11
14:43

Така...Петко...
За да се набирам по-ефективно...да сгъвам за бицепс...
Или да се набирам, за да съм по-силен в сгъването...

10.11.11
14:44

И двете ;)

10.11.11
14:45

Аз съм много съгласна с това, което казва Петко и искам да дам един пример- когато лятото започна да играя тенис, винаги имам мускулни трески по ръцете, въпреки че не спирам да тренирам през зимата, но не и това специфично замахване на форхенд и бекхенд...

10.11.11
14:46

Това и правя...затова не смея да твърдя категорично кое е доминиращия подход...
Въпреки, че съм по ЗА набирането:)
Аз спрях по темата...
Петко, ще продължим на 3-ти:)

10.11.11
15:04

казано от Joyplovdiv на 10.11.11, 14:45:

Аз съм много съгласна с това, което казва Петко и искам да дам един пример- когато лятото започна да играя тенис, винаги имам мускулни трески по ръцете, въпреки че не спирам да тренирам през зимата, но не и това специфично замахване на форхенд и бекхенд...

Само дето това, което си посочила не е много обективен спрямо горната дискусия пример :)
И аз не спирам да тренирам по принцип, но ако не съм правил боксова тренировка 2-3 месеца, след първата таката ме зикъртва всичко. А дори и да съм правил, но да не съм правил спаринги, след първата спарингова тренировка съм пълен робот...Просто това са такива специфични/динамични натоварвания, които не могат да се “пресъздадат” със силова... ;)
Иначе и аз съм съгласен донякъде(до към 90%) с Петко(и с теб) ;)

10.11.11
15:09

Само да добавя за едни такива напети мъжкари, дето идват и искат от първия ден да им хвана едни 100 метра...и аз ги оставям да се пребият(като преди това съм обяснявал бая)...
След 2 по 100 на макс(техния макс)...3 дена са като в гипсово корито...крака, гръб, ръце...

10.11.11
17:08

И аз да се изкажа.
Имам проблем с раменете, затова и потърсих помощ от Митко Кандиларов. Никога не съм имала проблем с раменете, дори когато ги тренирах много. Сега не ги товаря по никакъв начин, а те си пукат яко, понаболяват и дори ми изтръпват ръцете. Причината действително се оказа в бицепсите, но не защото са по-слаби или пренатоварени, а заради...позицията. Дали са тренирани или не, не е от значение. Факт е, че на мен Миа не ми тежи, не ме заболяват бицагите, не крампират и т.н. Обаче от честото сгънато положение и от липсата на уравновесяващо антагонистично, сухожилията и фасцията (доколкото разбрах) се изместват по-надолу, имитирайки скъсен бицепс...
“Освобождаването” започна с ротации на пръстите на ръката, мачкане на предмишницата, докато ‘освободи’ (това терапевтът го усеща, не аз), след което ми ротира яко лакътната става много пъти, докато я намести, както соред него трябва да е и чак тогава стигна до рамото...което отново намести с много ротации...Сега, ако проблемът беше в скъсени бицепси, едва ли щяха да ме фикснат така бързо и лесно...
На практика, докато не започна да си тренирам цялото тяло, все нещо някъде ще страда. Като започна да тренирам, пак ще страда, но тогава мускулите ще поддътжат по-добре скелетния апарат.
Функционалното трениране би било напълно достатъчно, ако се движим функционално по цял ден. Ама ние не го правим - седенето по цял ден си е изолация на сгъвачите, подпирането на бюро пък изолира горната част на трапеца и раменете и т.н. Затова и имаме нужда от последващо изолиране на ‘изостаналите/ разтегнатите’ мускули...
Аре стига съм философствала, ами да ходя да си понатоваря още бицепсите :))

10.11.11
17:23

Миленка,
извинявай за безпокойството, не е ли проблема повече в това, че си го натоварвала дълги часове ден след ден, а не толкова проблемите, които си ги имаш?

10.11.11
17:39

Доста се извъртя дискусията. Ставаше въпрос за дисбаланс в тренирането на конкретен мускул и последствията от този дисбаланс.

Четвъртък, 10.11.2011

Тренировка: Кросфит

Push Press / Front Squat / Deadlift

10 rounds for time (10 рунда на време):

1 x Push Press @ BW (1 повт пуш преса, щанга с лично тегло)
2 x Font Squat @ BW (2 повт преден клек, щанга с ЛТ)
3 x Deadlift @ 1.5 BW (3 повт мъртва тяга, щанга 1.5 х ЛТ)

Резултат:
21.01.2011 - 19:15 мин (Push Press & Front Squat @ 100 kg, Deadlift @ 150 kg)
06.04.2011 - 13:45 мин (Push Press & Front Squat @ 100 kg, Deadlift @ 150 kg)
13.06.2011 - 13:50 мин (Push Press & Front Squat @ 100 kg, Deadlift @ 150 kg)
22.08.2011 - 15:40 мин (Push Press & Front Squat @ 100 kg, Deadlift @ 150 kg)
10.11.2011 - 13:10 мин (Push Press & Front Squat @ 100 kg, Deadlift @ 150 kg)

Чувствах добър контрол над щангата, можех да се натисна още малко.

Общ обем на тренировката за вдигането на Титаник - 9 792 кг

Общо до момента -  1 486 499 кг

10.11.11
17:48

казано от Joyplovdiv на 10.11.11, 17:23:

Миленка,
извинявай за безпокойството, не е ли проблема повече в това, че си го натоварвала дълги часове ден след ден, а не толкова проблемите, които си ги имаш?

Не мисля. Бицепсите ми са били и по-натоварени. Според мен проблемът е точно, че няма натоварване на антагонистите, които да изпъват хубаво лакътната става и да не се случва, това, което се случва... Но мога само да разсъждавам и да гадая по в-са :)

Мнението беше редактирано от Limka на 10.11.11 17:49.

11.11.11
15:45

Петък, 11.11.2011

Масаж при Китаеца- разглобиха ме, моточистка и сглобяване... Нов човек :)

Доста болезнено в началото, докато отпуснат вдървените мускули (за капак имам и мускулна треска на цялата задна верига).

Оказа се, че имам старо (и вече заздравяло) разкъсване на фасцията на левия еректор. Явно съм приел болката като по-силна мускулна треска и не съм обърнал внимание.

Според Китаеца, проблемът с дясната ябълка се дължи на стар проблем с коляното (имал съм вода в коляното от претрениране още в Морското). Отслабването на връзките от вътрешната страна на коляното се е компенсирало с пренатягане и вдървяване на “шиваческия” мускул, което при претоварване на краката се изразява в болка в областта на ябълката. Същото важи и за лявата ябълка, защото инстинктивно съм пренасял натоварването на здравия крак и се е получил същия ефект.

Днешната тренировка я пропускам, за да дам възможност на тялото да възстанови от процедурата.

...
Случайна среща със стар познат, връстник, учеше в Английската, впоследствие го изключиха за лош успех и поведение. Беше си нагло бандитче - наперен и нахакан. Сега е развалина. Буквално. Липсват част от зъбите, единият крак е бил прострелян и коста е зараснала накриво. Лежал дълго време в следственото или в затвора, нямах желание да доуточнявам. Поглед, като на бито куче. Общ вид на изпаднал наркоман (може и да е такъв)- слаб, изпит, брадясал, мръсни дрехи... Видял ме в магазина, познал ме и ме причакал да изпроси някой лев. Казва, нямал какво да яде. ...

11.11.11
18:28

Честит имен ден, победителю !

Вик, честит имен ден! Пожелавам ти много щастие, лични победи, кросфит постижения и много, много здраве :)

11.11.11
20:47

Този човек - китаеца, ще трябва да го накараме да се регне във форума : )))) МНого знае ей...и то не са измислици, казва го и го прави.....
Вик, ще може ли да направи нещо за ябълките ?

14.11.11
08:32

Неделя, 13.11.2011

Тренировка: Кросфит с групата в Богоров, темп. 2 град, умерено силен вятър

Основен комплекс:

За време:
5 рунда
400 м Бягане
10 Бърпи+набиране (комбо)
20 Руски Суинг с пудовка

След приключване на 5-те рунда:
200 м ходещи напади

Резултати:
Вик - 35:14 мин @ 32 кг

Имах проблем с блокаж в долната част на гърба, което не ми позволяваше добра експлозивност и свободно огъване на гръбнака, както си личи и по посредствения резултат.

Общ обем на тренировката за вдигането на Титаник - 17 440 кг

Общо до момента -  1 503 939 кг

14.11.11
08:42

Благодаря на всички за пожеланията! (bow)

казано от valerious на 11.11.11, 20:47:

Този човек - китаеца...
Вик, ще може ли да направи нещо за ябълките ?

Това е идеята. Няма да стане с магическа пръчка, но ще работя по въпроса.

14.11.11
17:51

Понеделник, 14.11.2011

1. Вариации с пудовки: 12-...-32 кг

2. “Lazy Monday

Максимален брой кръгове за 20 мин от следното:
- 5 х Pullups (набиране, без допълнителна тежест)
- 5 х Bench press, BW (100 kg)
- 10 х Swing, дъмбел 32 кг
(двупудовка)

Резултати:
15.06.2009 - 10 пълни рунда
17.08.2009 - 13 пълни рунда + 5 набирания и 4 бенч преси
13.10.2009 - 12 пълни рунда + 5 набирания
15.12.2009 - 13 пълни рунда + 5 набирания и 5 бенч преси и 3 суинга
01.03.2010 - 14 рунда минус 4 суинга
12.07.2010 - 14 пълни рунда + 5 набирания и 1 бенч преса (PR!)
07.02.2011 - 13 пълни рунда + 5 набирания
14.11.2011 - 12 рунда

Или общо 60 набирания, 60 бенч преси със 100 кг и 120 суинга с 32 кг за 20 мин.

Е... толкова мога в момента.

Общ обем на тренировката за вдигането на Титаник - 18 110 кг

Общо до момента -  1 522 049 кг

17.11.11
11:33

Сряда, 16.11.2011

Запланувано беше да правя Дан Колов, но нещата се развиха неблагоприятно. Докато загрявах, редувах бенч преса, тяга и обръщане&изтласкване с пудовки, постепенно увеличавайки тежестите до достигане на работните кг. На 120 кг тяга усетих придърпване и болка в долната част на гърба, между “очичките”. Прекратих загрявката и пораздвижих таза с въртене, навеждане и мачкане с ръце. Повторих тяга на 120, но макар да вдигнах тежестта без проблем, болката и усещането за нестабилност се появи отново. Реших, че ще се направя на разумен и се отказах от комплекса. Явно травмата (блокажа) от предната седмица не е отшумяла.

Вместо това, превих следното:

1. Handstand / Ismometric Squat
10 rounds of (10 рунда):
* 30 seconds Handstand (30 сек стойка на ръце, крака подпрени на стената)
* 30 seconds Isometric Squat ( 30 сек изометричен клек)

Правено на:
02.05.2011
16.11.2011

Колко лесно изглежда написано на хартия...

2. Планк (Табата стил) - 8 серии - 20 сек планк, 10 сек почивка (4 мин).

Няма как да изчисля обем на изометричните упражнения, а и няма смисъл да пиша обем на тренировката само от загрявката, затова копирам изчисленията от предния пост, за по-лесна справка за следващата ми тренировка.

Общ обем на тренировката за вдигането на Титаник - 18 110 кг
Общо до момента -  1 522 049 кг

18.11.11
19:27

Петък, 18.11.2011

Травмата (блокажа) не е съвсем оправена - сутрин съм доста скован и трудно се сгъвам/навеждам. Не смея да натоварвам кръста тежко с нещо повече от пудовки, ще изчакам още няколко дена преди да използвам тежки щанги.

1. Вариации с пудовки - 16-24 кг - Суинг с една ръка, обръщане и изтласкване, изхвърляне, тръстър с една и две пудовки.

2. Cindy
* 5 Pull-ups
  * 10 Push-ups
  * 15 Squats

As many rounds as possible in 20 min

Резултат:
Rx’d
17.07.2009 - 21 рунда (kipping pullups)
04.09.2009 - 20 рунда (стриктни набирания)
13.11.2009 - 22 рунда (kipping pullups)
10.03.2010 - 21 рунда (kipping pullups)
03.08.2010 - 23 рунда (kipping pullups)  - PR!

Вариации:
1. 5 Pull-ups “Chest-to-Bar” / 10 Ring Push-ups / 15 OH Squats @ 20 kg

03.01.2011 - 9 рунда + 5 набирания и 7 лицеви опори
19.05.2011 - 10 рунда

2. Cindy @ 15 kg (жилетка с тежести 15 кг)
18.11.2011 - 17 рунда + 5 набирания

Е това вече е доста яко! Тествах жилетката за първи път и съм очарован - честит ми Рожден Ден, макар с няколко дни предварително :)

След 10-тата минута темпото се забави чувствително. На последните 3-4 рунда стигах до отказ на лицевите опори в последното повторение от серията. Набиранията вървяха най-леко, клековете бяха задъхващи и сравнително бавни.

Най-вероятно следващия път ще комбинирам вариации 1 и 2 и ще стане тотално размазване ;).

Общ обем на тренировката за вдигането на Титаник - 35 460 кг

Общо до момента -  1 557 509 кг

Мнението беше редактирано от Vic на 18.11.11 19:28.

18.11.11
19:41

23 - 17 рунда...ами ти изобщо не я усещаш тая жилетчица : )))) сега интересното ще е след 2-3 месеца без жилетка, отново СИНДИ!

18.11.11
19:47

казано от valerious на 18.11.11, 19:41:

23 - 17 рунда...ами ти изобщо не я усещаш тая жилетчица : )))) сега интересното ще е след 2-3 месеца без жилетка, отново СИНДИ!

Бааа, усещам я и още как! Ще кажеш, колко са 15 кг, ама не е така, особено когато бързаш. Направо си мачкат. Ако я взема на тренировката в неделя, ще ти я дам да я сложиш и почувстваш ;) (тъкмо ще придобиеш представа какво е да си тежък почти колкото мен ;) )

Честит рожден ден !!!

21.11.11
06:57

Честит рожден ден! Много здраве и щастие!

21.11.11
07:09

Леки тренировки с тежки щанги! Честит рожден ден и от мен.

Честит рожден ден! :)

Честит рожден ден! Здраво тяло, силен дух, щастливо семейство и успешен живот :)

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1