Как да не изкарвам колената напред?

16.11.11
20:58

Та значи имам запитване- При клека с щанга изкарвам много напред коленете. Това не е за предпочитане и искам да ви попитам как да го отрегулирам? Клякам high bar олимпийската ако има значение :)

16.11.11
21:00

Повече таза назад ?

16.11.11
21:12

няма начин става като good morning тогава ...

16.11.11
21:18

Пробвай Face the wall squat. Потърси и в гугъл, но най просто заставаш пред стената и клякаш и се опитваш да видиш колко близо можеш да застанеш. От там нататък се опитваш да разбереш защо не можеш по-близо. Ако ти липсва гъвкавост - разтягаш. А ако са ти по-дълги краката може да се окаже че не можеш да застанеш с пръсти до стената, но това си е ок. Това че колената са минали над пръстите не означава задължително, че ще ги нараниш - само гледаш тежестта да е по-скоро към петите и колената да не са свити навътре :)

ПС: всъщност нещо подобно на това над моя пост :)

Мнението беше редактирано от MrNikoi на 16.11.11 21:20.

16.11.11
21:22

Благодаря на всички. Аз гледах разни клипчета хау ту: powerlifting squat ама не ми харесват много...
@ко-друго- ами краката са ми към 1.00-1.10 а съм висок ок 1.80-1.82 ...

16.11.11
21:32

Face the wall squat ще ти помогне да усетиш движението, ще ти покаже дали не ти липсва гъвкавост, така че го опитай и виж дали съм прав. Плюса е че стената ще те ограничи и ако си достатъчно близо застанал няма да можеш да си буташ колената напред.

Пробвай и goblet squat, който също ще ти помогне да усетиш движението.

PS: и двете упражнения са самоограничаващи се. Имат вградени ограничения, които ти пречат да правиш грешки, които би направил с щанга, съответно ти помагат да усетиш движението и да се опиташ да пресъздадеш същото усещане когато сложиш щанга на гръб.

Мнението беше редактирано от Димитър Михайлов на 16.11.11 23:18.

16.11.11
22:15

Определено разбрах какви проблеми имам.
Заставам като пръстите на краката почти ми опират в стената и :
-старая се да запазя чупката в кръста и усещам голямо напрежение и от там клека ми става по-плитък, но това не  е проблем, все още си слизам доволно под паралела
Утре след училище ще направя 50-100 клека с раница на гърба , да може в петъка да съм готов :)

16.11.11
22:49

казано от Ramon Dekkers на 16.11.11, 21:12:

няма начин става като good morning тогава ...

Махни 10, 20, 50 килограма и опитай пак.
Ако движението не ти е през задника, доста е вероятно, когато го правиш “с коленете напред”, просто да правиш четвърт клек.

17.11.11
09:18

Напълно нормално е при дълбок клек (под паралел) коленете да ти минат малко пред пръстите (втората картинка). А колко точно ще излязат коленете пред пръстите зависи от пропорциите на твоето тяло. Ако щангата те затиска, значи клякаш с много килограми, които ядрото не може да издържи, а клякайки на пръсти така или иначе не си стигал паралел.

Свали малко килограми или дори докато чистиш - пробвай първо да клякаш без тежест, после с лост и обратно нагоре. На мен много ми помогна клипчето на Rippetoe от Starting Strength. Има го из торентите заедно с книгата - полезни неща има вътре (поне за мен).

Ключовото е hip drive. Също така, при lowbar примерно е нормално гърба ти да е доста напред (”добро утро”-то от което се опасяваш), проблем е само ако тазът ти се изправя по-бързо от раменете по пътя нагоре - тогава си сложил твърде много килограми, които ядрото ти не може да поддържа (първата картинка).

Ако не намериш Starting Strength - драсни ми едно лично. Ето ти все пак едно обяснение:

Мнението беше редактирано от Иван Божанов на 17.11.11 09:30.

стъпи по-широко или отвори пръстите още навън. това често позволява да седнеш повече назад.

Иван

17.11.11
13:07

+1 за горното мнение. Ще добавя - именно high bar позицията на лоста благоприятства нещата да не се превърнат в good morning, ако беше low bar - да, но в твоя случай...

казано от Иван Киряков на 17.11.11, 13:07:

+1 за горното мнение. Ще добавя - именно high bar позицията на лоста благоприятства нещата да не се превърнат в good morning, ако беше low bar - да, но в твоя случай...

Ванка, внимавай кой подкрепяш, да не те баннат и теб от Спайдърспорта ;)

17.11.11
14:30

:D:D:D:D ахахахьхаьх

Иначе според мен и дати минават напред ако не усещаш болка/напрежение не е проблем?Аз докато хлякам хай бар сигурно 5 санта ми минават коленете пред пръстите и ги усещам нормално..?

Иван

17.11.11
14:42

казано от инж. Марин Маринов на 17.11.11, 13:30:

казано от Иван Киряков на 17.11.11, 13:07:

Ванка, внимавай кой подкрепяш, да не те баннат и теб от Спайдърспорта ;)

Клекът си е клек, без значение кого подкрепям

17.11.11
15:02

казано от Vintage на 17.11.11, 14:30:

:D:D:D:D ахахахьхаьх

Иначе според мен и дати минават напред ако не усещаш болка/напрежение не е проблем?Аз докато хлякам хай бар сигурно 5 санта ми минават коленете пред пръстите и ги усещам нормално..?

не то болка няма никъде. Нито в колената нито в кръста , просто ме нерви , че ми изкачат напреде много. Аз пак си клякам на петите ;)

Ако са ти дълги фемурите , а подбедриците и торса са ти къси, няма вариант да не ти отиват коленете напред.  При мен е така. Най-гадната структура за клек - хем си слаб като сила, хем си предразположен към контузии. Аз разширих малко разкрача и дадох стъпалата навън, има някакво подобрение от това. Ако си като мен,  искаш,  не искаш, ще си навеждаш много торса напред, за това ти остава само да станеш здрав в кръста. За мен така ги виждам нещата, но незнам дали при теб е същия проблем.

17.11.11
16:02

Абсолютно. Краката ми са дълги , големи и докато ги разгъна... пробвах сега face to the wall squat и установих следното:
Разкрача ми трябва да е по-широк от рамената пръстите навън завъртяни (незнам точно как да го опиша )  и така клякам право надолу към петите. Естествено колената пак си ходят напреде ,но е точно до или малко след пръстите ...

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1