Клякания - нужни, но дали полезни?

09.11.11
11:21

Здравейте приятелчета, от доста време не съм писал тук. Дожаля ми за вас, но имах причини.
От няколко дни започнах да клякам с един дъмбел (15кг. , аз съм 62 кг.).  Тежестта е малка, правя по 20 повторения на серия, но нямам по-голяма тежест, а и не съм сигурен, че ми е нужна, по-надолу ще напиша защо.
От време на време усещам едно дразнение ту в лявото, ту в дясното коляно. Не е болка. Просто нещо дразнещо отвътре.
Кляканията се опитвам да ги правя колкото се може по-точно, както този пич

Той кляка до долу и при изправянето надигането започва не от колената, а от кръста. Преди седмици тук в бб-теам ми казаха, че с този тип клякания най-много се щадат коленете, аз също съм на това мнение, но сега не знам дали е бил прав и аз дали съм бил прав да мисля така.
Тренирам футбол (може би е важно да впиша това).
И сега не знам какво да предприема, знам че има много хора, които си нараняват колената от клякания.
Можете ли да ми предложите какво да направя, мисля, че са ми много нужни в момента.

Темата беше редактирана от Nownownow на 09.11.11 11:49.

09.11.11
11:28

Има много хора, които се нараняват и при лежане на диван ;)
Клякането не е вредно за коленете, ако е с добра техника и не се слагат непосилни тежести. Ако трябва да сравняваме, футбола е по-вреден за коленете, от колкото клека. Иначе, относно техниката, да изправянето започва от таза.

PH

09.11.11
12:13

А за да не пускам нов атема  от кой тип клекове се пазят най-много колената ?

Мнението беше редактирано от Phxxx на 09.11.11 12:13.

09.11.11
12:32

За да пазиш коленете - върха на коляното не трябва по вертикалата да минава ПРЕД пръстите на краката.

DE

09.11.11
13:02

И като допълнение не трябва да ги прибираш навътре.Лазар беше пуснал една статия в 2 части “Как да не клякаме” :) Потърси я чрез търсачката :)

09.11.11
14:23

@ entwickler - чел съм го това и мисля, че не ми минават.
@ Denis22 - тази статия съм я чел, не помня, но майче бяха две части.

Всъщност сега ми изникна един въпрос, Mark Riptoe от клипа, който дадох по-горе не кляка до долу, прави полу-клек или нещо подобно. Аз клякам до долу (първо бяха срещнал инфо, че не е правилно да се кляка до долу , след това пък ми казаха, че е адски опасно да се прави полу-клек, защото движението на коленете спира рязко по средата, за това реших да правя пълно клякане). Дали трябва да правя като Марк , тоест полу-клек, а не цял?

Мнението беше редактирано от Nownownow на 09.11.11 14:24.

09.11.11
14:30

Тук можем цял ден да дискутираме - вземаш решение и това е. Аз лично съм за пълен клек.

09.11.11
14:49

Тук из форума при дискусия на същата тема срещнах мнение , че “когато се прави пълен клек се товари повече ставата , а когато се прави полу клек се товарярт повече коленните връзки” ... Из чуждите форуми също съм го срещал , изследвания обаче не съм търсил . :)

С добра био-механика нема такъв проблем. :)

09.11.11
15:56

@ Rasengan94 ако това е вярно изниква въпросът , кое от двете носи по-малко последици и е по-краткотрайно?

09.11.11
16:05

Винаги е добре са се прави Goblet Squat. При него искаш или не коленете се движат правилно и не са в опасност, само трябва да се грижи[ кръста да е прав. А като му свикнеш на техниката може и със щанга да почнеш, стига да си запазиш доброто движение от Goblet Squat-а.
При клека си трябва доста мобилност и координация на мускулите и имам добър опит от това да се смъкна колкото мога надолу в goblet squat и  просто да поседя там, да разтварям колената, да движа бедрата наляво-надясно, и като завършек пускам внимателно тежестта до земята и се изправям без нея(във стил RNT на Gray Cook :) )

09.11.11
17:07

И аз да се включа с едно бързо въпросче. Чувал съм, че не е добре да се заключва колянната става в горно положение. Така ли е?

09.11.11
17:20

Относно дълбочината гледах един клип на Rippetoe и по него ще си градя тренировките оттук нататък, а именно:

Пускам толкова дълбоко, колкото мога без да отпускам кръста, т.е. спирам до тази дълбочина, където ми се налага да изпусна кръста, за да спусна още надолу. Правя клек на тази дълбочина и работя по разтягане (в моя случай) и така постепенно дълбочината се подобрява.

Отделно за себе си съм решил (заради скъсани връзки) максимално да спускам до момента, когато горната линия на бедрото ми е успоредна на пода.

09.11.11
23:58

Изписахме десетина коментара , но така и не стигнахме до решение за това, коя е по-безопасната техника.

DE

10.11.11
12:53

Или по-точно ти не разбра.Техниката си е една,а това дали ще клякаш под паралела е въпрос на еластичност.Защото всичко зависи от това дали след като минеш паралела кръста ти ще е изправен или ще се получи арка ;)

10.11.11
13:49

Но това е от гледна точка “вредата за кръста”, а от гледна точка “вредата за колената” не би ли трябвало да погледнем други критерии?

10.11.11
14:52

Според мен минаването на колената пред пръстите не е проблем.Зависи много от дължината на антропометричните данни на човека и от начина на клякане.За пример на голяма част от хората които тренират olympic weightlifting (т.е. дигане на тежсти) им минават коленете пред пръстите,но това не им пречи.
Освен това,специално за тва клякане на Марк Риптоу не ми харесва бруталния buttwink който се получава в долна позиция...

Мнението беше редактирано от Vintage на 10.11.11 14:53.

10.11.11
15:37

@ Vintage

Би ли разяснил, защо не ти харесва и според теб кой начин за клякане е по-добър?

10.11.11
15:46

Еми получава се нещо като отпускане на таза и еректорите в долната част и гръбначния стълб от флексия отива към екстензия и има доста по - голямо натоварване в/у него така.
Аз лично съм фен на олимпик скуат,т.е. щангата високо стои на трапеца не на задното рамо.
http://www.youtube.com/watch?v=R_jxTc2ITA8

разбира се тез азиатци са супер разтегнати и нямат проблеми с това да си държат тялото толкова изправено :Д

http://www.youtube.com/watch?v=Iy7ySniQAR8&feature=related

това изглежда по - реално.

10.11.11
16:03

казано от Vintage на 10.11.11, 15:46:

това изглежда по - реално.

хах аз клякам абсолютно по същия начин. Правилно грешно - не знам, но така клякам

11.11.11
15:08

Как се променя натоварването , при различните разстояния на разкрача?
Тоест, по-разкрачени крака ... , по-малък разкрач ... ?
Като имаме в предвид , че колената винаги сочат на вън и не ги прибираме на вътре (защото е грешно и вредно).

11.11.11
15:48

Еми тесно ако седиш и тръгваш с коленете напред е главно в квадрицепса ама е трудно да не правиш бътуинк така
раменен разкрач с ходила тип ‘‘2 без 10’’ е най - добре според мен за развиване на краката като цяло.

Мнението беше редактирано от Vintage на 11.11.11 15:48.

16.11.11
18:46

Има ли общо изградено мнение, кое упражнение е по-добро за стягане на дупе - клякания или напади? Или не се правят такива сравнения.
Но само за седалищните мускули е въпроса, а не кое е по-добро за заздравяване на краката, като цяло.

S!

16.11.11
19:16

Смятам, че на всеки както му е удобно, така ще направи, стига да не усеща болка и т.н. При пълният клек е важно да не е отпуснато тялото в долно положение, защото риска от травми е много по-голям. При полу клека някакси е по-лесно да се държи тялото по-изправени и е по-добре за кръста, а когато коленете са на страни, т.е. в същата посока както са и пръстите, то натоварването също намалява. При пълният клек нали като спреме долу пак натоварването е като в това да спреш по средата на движението, все е спиране. Смятам, че клека до паралела е най-подходящ и най-безвреден.

казано от Vintage на 11.11.11, 15:48:

Еми тесно ако седиш и тръгваш с коленете напред е главно в квадрицепса ама е трудно да не правиш бътуинк така
раменен разкрач с ходила тип ‘‘2 без 10’’ е най - добре според мен за развиване на краката като цяло.

“2 без 10” означава краката да са ти толкова извити, че да се получава една права линия и то на обратно, т.е. пръсите на краката сочат едни към друго, вместо на страни. По-скоро бих казал “8 и 10”.

17.11.11
14:40

???? :Д Нещо не се разбрахме

Виж стъпалата,под 2 без 10 това разбирам?

PI

17.11.11
18:10

Ако си толкова загрижен за коленете си, бих те посъветвал да попиташ някой стар футболист как се чувства. След това да намериш някой възрастен щангист и ако намериш някой, на който коленете да са здрави, те моля да ми дадеш някакви данни за контакт, за да ида и се снимам с тях.
Както каза Иван Божанов клякаш докато кръста ти в долно положение не започне да се сгъва, подгъва, изкривява или както искаш го наречи и ставаш. Ако загряваш хубаво и не се изхвърляш в тежестите поне за сега, докато си млад няма да имаш проблеми. Преди време сглупих и скочих на големи тежести изведнъж, при което получих тендинит на лявото пателарно сухожилие, което ми отне 2 години да се възстанови напълно.
Франк Зейн казва, че клякането е опасно за коленете в дългосрочен план и аз подкрепям това негово мнение. Все пак търсим дългосрочните ползи за здравето. Нали така?
Според мен нападите са по-добри за глутеусите, макар че като видиш глутеусите на щангистите, би си помислил, че и клековете са добри. Аз все пак съм за нападите в многото им разновидности.

Абе то и като ‘’правиш за бицепс’’ си прецакваш лактите ама не съм видял тема ‘’трябва ли да правим бицепс’’ ;)

S!

17.11.11
18:13

казано от kristiancho на 17.11.11, 18:11:

Абе то и като ‘’правиш за бицепс’’ си прецакваш лактите ама не съм видял тема ‘’трябва ли да правим бицепс’’ ;)

Разликата, е че всички знаят, че бицепса е достатъчно да го правиш бавно, без чийтинг и без да разгъваш лактите в долно положение. При клека е много по-сложно и може да се прецакаш много по-лесно. Просто това изтъркано сравнение не е до там оригинално.

Моля... Моля... ти май не си влизал в зала ли ... да видиш как правят сгъване с щанга... точно обратното на това което казваш ти... със много чиит, застване на пръсти, клатене до там че да си ударят задната част на главата в пода и с непосилна тежест ;) Сравнението си е много добро, защото всяко упражнение е еднакво опасно... това, че хубав клек се учи 5 години а сгъване с щанга се учи за 2 месеца незначи, че клека е някакво смъртностно упражнение ;)

Впрочем в момента е 8 и 21… нещо сте в друга часова зона :D :D

Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 17.11.11 18:20.

S!

17.11.11
18:29

От 100 човека, поне 50% изпълняват добре бицепсовото, поне 80% го изпълняват приемливо, а при клека тея проценти са с 50 надолу. :)

Пък според мен 69% от хората надхвълят възможностите си на сгъването с щанга докато същите тея 69% не надхвърлят възможностите си на клек щото или ги мързи или ги е страх :D

17.11.11
20:45

“Petar Iliev” много ти благодаря за вниманието :)!
Такива хора обаче не познавам , би ми било интересно да ги попитам въпросите, които предложи.
Избрах нападите. Замислям се дали начинът на клякане на Марк Риптоу прецаква коленете, всъщност може и аз да не съм правил правилно кляканията.

DE

17.11.11
23:22

Криско ми хареса с това изказване.Никой не обръща внимание,когато става въпрос за сгъване с щанга,а като стане въпрос за клекове веднага:”Ще стана ли по-нисък,ще ми се скапят ли коленете,ще ми става ли чурката”.Като цяло бодибилдинга и пауърлифтинга не са от най-здравословните спортове,но нали искате да сте яки мъжаги,еми то хубаво ама нали знаете,че трябва да жертвате нещо в името на СПОРТА.Просто клековете са за хора отдадени на спорта,за хора,които имат куража да го правят това упражнения (в това число и Тягата) абе с 2 думи мъжко упражнение.Ако не си такъв определено за теб е лег пресата :D и останалите машинени истории.Поздрави :)

17.11.11
23:29

Лег-пресата с какво е по-безопасна за коленете? С двойно по-големите тежести, които се слагат там ли? ;)

DE

17.11.11
23:37

Няма безопасно упражнения ти го знаеш.Мисълта ми беше,че доста бягат от клека в посока Лег Преса,което по мое лично мнение е “по-лесното” образно казано упражнение.

17.11.11
23:53

Разбирам идеята за жертвата в името на спорт, но в случая не е точно така.
При положение, че усетих болка и дразнене мисля, че е достатъчно че да спра и да го пробвам пак след седмици-месеци след, което да видя дали ще се справя добре с напрежението. Там е работата, че аз комбинирам фитнеса с футбола, а фитнеса главно ми е спомагателно за футбола, футбола ми е истинската цел! А не мисля, че има много хора, които биха искали да си съсипят краката и после да не могат да тичат. Здравето е едно от най-важните неща, мисля, че не е правилно да го пренебрегваме така.

Мнението беше редактирано от Nownownow на 17.11.11 23:55.

Хм... да се надяваме, че болежката ти е лека.. ще починеш седмица-две или месец ще отмине... и като тръгнеш да клякаш ?! пак същата работа... сега неможеш да клякаш с много ( хем нямаш физическата сила за това хем имаш болка в коляното ) Е клякай с лоста само или с 30кг... учи се... използвай времето през което неможеш да натовариш щангата за да се учиш на това упражнение.. клека изисква практика и постоянство :) Предполагам като клякаш с лоста няма да имаш проблеми... той е 20кг в повечето случаи :) Петко е прав за лег пресата... ползват се двойно че и отгоре по-големи тежести... така, че умерено навсякъде...

18.11.11
17:04

Извинявам се за малко тъпия въпрос , но ПРИ ПРАВИЛЕН КЛЕК кои части се осеща че най-много се натоварват ? А при неправилна техника на изпълнение ?
Аз когато го правя , най-вече усещам натоварване в задната част на бедрата и долната част на гъза

Мнението беше редактирано от RinGo на 18.11.11 17:05.

19.11.11
00:20

Квадрицепса.

Здравейте,
за мен правилния клек е с разкрач колкото раменете, пръстите на краката леко страни,лоста  ляга на трапеца / не на врата /, стягам корема и кръста и клякам под успоредната линия на пода спрямо бедрата .Не ползвам колан, с него се увличам, качвам килограми и в крайна сметка развалям техниката.Предпочитам повече повторения минимум 10 в повечето случаи 15-20.Така се фокусирам върху движението и товара го усещам в бедрата, задните бедра,  малко в задника и леко разтягане в прасците. Не ползвам подложка под петите.
Дано съм бил полезен, ще се радвам да чуя и други варианти.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1