Съчетаване на мускулни групи

MF

28.11.11
09:09

Здравейте, другари!
Вчера реших по-подробно да разуча упражненията, които са неизменна част от седмичната ми програма - кои мускули участват най-активно и т.н. Изненадах се! Оказа се, че нещата стоят малко по-различно, отколкото си мислех, и се поручава така, че натоварвам едни и същи мускули в кратък период от време, което не дава голям шанс за растеж.
Бих била много благодарна, ако дадете мнение по въпроса за комбинирането на мускулните групи, което съчиних:

- рамо, бицепс, гръб (набиранията с тесен подхват упражняват гръб и бицепс, нали?)
-крака, корем
-почивка
-трицепс, гърди
-крака, корем
-почивка

и от начало.

Още веднъж предварително благодаря. :)

Темата беше редактирана от Юлиян Тодоров на 28.11.11 09:16.

28.11.11
09:11

А до сега как си ги съчетавала?

Аз бих ти предложила друго, но искам първо да видя по каква схема си тренирала

Може ли линк към изследване, което дава еднозначен отговор на: “Колко често трябва да се тренира мускулна група, за да расте, без оглед на това как се тренира? “
Линкът да не е към бгмапс и някоя квартална зала ;)

MF

28.11.11
18:52

Мерси, хораааааааа
Безценна помощ направо.
........................

28.11.11
20:45

Ето моето мнение за съставената от теб програма.
Рамо,бицепс,гръб.Ако може най-напред този ден тренираш гръб,след това бицепса и най-накрая рамото.При упражненията за гръб се натоварва и бицепса частично.Затова като си направиш тренировката за гръб и в бицепса ще има малко кръв.А ако направиш бицепса преди гърба той може да е изтощен и да не можеш толкова ефективно да тренираш гърба.Никой от тези мускули не участва в тренировката за крака следващият ден което им дава време за възстановяване.При трицепс и гърди пак направи трицепса след гърдите,защото ако го изтощиш много няма да си направиш яка тренировка за гърди.Пак е добре,че не участват в следващият ден за да се възстановят.Това е моето мнение.За хората които не са съгласни моля без негативно настроени коментари.

28.11.11
21:51

Какво предполагам, че ти намеква Юли :)
Дала си някакво разпределение на мускулните групи през седмицата. Не си написала как ги тренираш. Защото има разлика между три упражнения по три серии по 12 повторения, до отказ и едно упражнение 5х5 изпълнено стриктно и без излишна умора. От едното ще се възстановяваш цяла седмица, а другото можеш да го повториш вдругиден без проблем :)

29.11.11
08:55

каква е целта на толкова тренировки за крака?
бих ти предложил да разделиш рамото и да тренираш отделните части в различни дни
1.гръб, задно рамо, бицепс
2.крака, средно рамо, корем
3. почивка
4. гърди, предно рамо, трицепс
5. крака, корем
и тнт

Мнението беше редактирано от FRANKO на 29.11.11 08:56.

MF

29.11.11
13:41

FRANKO1, нямам амбиции за супер масивни крака, просто в деня за крака правя силови упражнения и ги комбинирам с кардио 30 мин  - така че не е толкова голямо помпането на краката.
Мерси за идеята, но наистина не знам кои упражнения са за задно, средно и предно - даже не знаех, че се дели. :D Можеш ли да дадеш пример?
Благодаря.

Мила

29.11.11
13:53

казано от Miss Fight на 29.11.11, 13:41:

но наистина не знам кои упражнения са за задно, средно и предно - даже не знаех, че се дели. :D Можеш ли да дадеш пример?
Благодаря.

Ето тук има упражнения за рамене и към всяко упражнение има описание, коя раменна сечаст натоварва.

А за начина на трениране, може да пробваш следните варианти:

1. Разделяне на - ‘’Бутане-дърпане’‘
2. Антагонисти
3. Големи - малки мускулни групи( т.е. малка м. група с голяма м. група)
4. Разделяне на - горна - долна част на тялото

Мнението беше редактирано от Мила на 29.11.11 13:54.

29.11.11
14:46

Опиши какви упражнения ще правиш и по колко повторения за посочените и съчетани МГ.

казано от Miss Fight на 28.11.11, 09:09:

Здравейте, другари!
Вчера реших по-подробно да разуча упражненията, които са неизменна част от седмичната ми програма - кои мускули участват най-активно и т.н. Изненадах се! Оказа се, че нещата стоят малко по-различно, отколкото си мислех, и се поручава така, че натоварвам едни и същи мускули в кратък период от време, което не дава голям шанс за растеж.
Бих била много благодарна, ако дадете мнение по въпроса за комбинирането на мускулните групи, което съчиних:

- рамо, бицепс, гръб (набиранията с тесен подхват упражняват гръб и бицепс, нали?)
-крака, корем
-почивка
-трицепс, гърди
-крака, корем
-почивка

и от начало.

Още веднъж предварително благодаря. :)

Ми честно аз не виждам да натоварваш едни и същи мускули в кратък период. Ако държиш да тренираш по този програма не виждам проблем. Като разбира много зависи какви упражнения правиш. Имаш средно по 3 дни почивка между отделните мускулни групи което е добре. Аз съм тренирал преди по подобна. Сега не я намирам за толкова добра, но пък според мен си е точно за мускулен растеж.

29.11.11
16:12

Ако досегашната ти програма е имала ефект, защо ще я сменяш? ;)
Според мен, не усложнявай нещата. Прави горната част на тялото в една тренировка и долната в друга и това е.

MF

30.11.11
09:07

Промяната, която въведох, е доста малка - просто някои упражнения от тренировката за бицепс отидоха в тази за гърди и т.н. Просто исках да знам дали съчетанието сега е удачно, защото понякога нали се получава така, че натоварвайки една мускулна група, нямаш сили да направиш добре другата и прочее.
Благодаря ви, помогнахте ми.

30.11.11
09:37

така, както си ги замислила, е повече от ясно, че бицепса и задното рамо се натоварват докато тренираш гърба - упражненията за тяхната директна тренировка са колкото да ги “довършиш”. същото е и при тренировката за гърди - предната част на рамото и трицепса се товарят докато тренираш гърдите. в повечето случаи е достатъчно едно упражнение с по 3-4-5 серии (сама трябва да усетиш колко е достатъчно)

Мнението беше редактирано от FRANKO на 30.11.11 09:39.

03.12.11
14:29

Ягодке, какво е това котенце сърдито? :)))

Дотук е ясно, че правиш набирания в първия си тренировъчен ден. :) Прави впечатление, че в описаната схема, правиш “трицепс и гърди”, което обикновено се прави в обратен ред, освен ако не се търси предизтощение на трицепсите.
Можеш да натоварваш една и също мускулна група много за кратък период от време и с висока повтаряемост на натоварването. Ама докато не видим, какво точно питаш, не можем да ти дадем конкретен отговор.

Не е лоша комбинацията, но в зависимост от подбора на упражненията, може и да е лоша. При едно яко трениране на раменете с преси от стоеж, гърба с тяга и набирания, клековете и последващите упражнения за корем на следващия ден, могат да са рисковани, поради евентуално претоварване и недовъзстановяване на коремната мускулатура, еректори и др.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1