Въпрос за усвояването на глюкозата като храна за мозъка

30.11.11
00:01

От многото прочетено ми стана ясно, че мозъка се храни с глюкоза. И от там следва, че всеобщото схващане да се яде каквото и да е сладко при мозъчна активност е грешно, защото в повечето случаи се използва обикновена захар, която е дизахарид, който трябва да мине първо през черния дроб. Та в този ред на мисли, ако се приема чиста глюкоза тя веднага ли ” отива да храни ” мозъка или и тя подлежи на някаква обработка в черния дроб ? Ако да - на каква и колко време би отнело това в сравнение с обработката на обикновена захар ? Интересува ме конкретно кой е най-добрия начин (от гледна точка на бързина и от гледна точка на здравословна приложимост) за хранене на мозъка. Прием на чиста глюкоза или такава синтезирана от гликогена в черния дроб, който пък на свой ред е синтезиран от комплексни въглехидрати например  ?

Темата беше редактирана от retro на 30.11.11 00:03.

Глюкозата не търпи преработка. Просто няма накъде повече, тъй като това е основната молекула, до която се разграждат останалите ди, три и други типове захариди..

Друг е въпросът, дали приемането на глюкоза с цел храна на мозъка ще ти донесе повече позитиви отколкото негативи. Все пак това е чиста глюкоза и като нищо можеш да си докараш инсулинов пик, който си има своите предимства, но не във всички ситуации.

Ако не си на режим с крайно ниски въглехидрати от сорта на Аткинсовата диета, то мозъкът си има достатъчно храна - гликогена в черния дроб и въглехидратите от храната. Той си има достатъчно храна дори и да не ядеш въглехидрати, но това е друга обширна тема.

Допълнителното количество глюкоза не мисля, че ще накара мозъка да работи по-бързо, ще те направи по-умен или ще ти помогне да мислиш по-добре, но пък и 10-20гр. няма да те убият, тъй че нищо не ти пречи да пробваш, ако ще и плацебо ефект да ти носи положителни резултати. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 30.11.11 12:26.

MF

30.11.11
13:42

казано от Тихомир Велев на 30.11.11, 12:25:

Все пак това е чиста глюкоза и като нищо можеш да си докараш инсулинов пик, който си има своите предимства, но не във всички ситуации.

Стана ми интересно, ако вместо бърз въглехидрат след тренировка се приема глюкоза, какъв ще е ефектът?
пОздрави

30.11.11
13:51

Поясни какво разбираш под бърз въглехидрат, защото глюкозата е такъв, и така зададен въпросът ти няма много смисъл: “ако вместо бърз въглехидрат след тренировка се приема по-бърз въглехидрат” :D

Мнението беше редактирано от Станимир на 30.11.11 13:57.

По-бърз въглехидрат от глюкозата едва ли ще намериш. Тя е подходяща и е страхотен избор за въглехидратно зареждане и възстановяване на изчерпания по време на тренировката мускулен гликоген. Приемът й след тренировка моментално покачва нивата на инсулин, което от своя страна спомага за стимулацията на анаболните процеси.

Ако хапнеш филия хляб ще чакаш повече от 1 час (налучквам), за да се раздроби до глюкоза и да навлезне в кръвта. Ако обаче приемеш направо глюкоза времето се свежда до...минути.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 30.11.11 13:55.

30.11.11
14:03

Трябва да се прави разлика между бързи въглехидрати и храни с висок гликемичен индекс (въпросната филия хляб).

30.11.11
15:01

казано от Тихомир Велев на 30.11.11, 13:54:

Ако хапнеш филия хляб ще чакаш повече от 1 час (налучквам), за да се раздроби до глюкоза и да навлезне в кръвта. Ако обаче приемеш направо глюкоза времето се свежда до...минути.

Че тя по цял ден си циркулира глюкозката, след тренировка и нищо да не ядете пак има инсулинов пик. Според мен си е фанатизъм да се започне да се пие глюкоза след тренировка. После какво следва- ще почнат и венозно ли да си я инфузират?

Много по-важно е да има градивен материал (пържоли, суроватки, пудри, мудри - респ. аминокиселини), ако говорим за покачване на маса. Тези, които топят мастна тъкан малко по-стриктно и прилежно, разбира се.

Филията час и половина не й мърда, преди да се юрне (бахти израза ;О ) надолу, а за да навлезе в кръвообращението- до глюкоза още сума ти време. То и аз ям Република Кокос след тренировка, ама повече щот ми е вкусна, а не че ще влезе много бързо в кръвообръщението глюкоза :D

Мнението беше редактирано от introducer на 30.11.11 15:03.

DO

30.11.11
15:19

На мен пък ми е много интересно от къде е тръгнала тази простотия във форума -  с чийт храненето ?
Изумителна глупост.А бързия въглехидрат е като ракетно горивео.Някой разпалва ли камината с вещества за ракетна тяга.

Защо според теб чийт храненето е глупост?

DO

30.11.11
17:47

Все едно ме питаш защо според мен 2+2 = 4.

при мозъчната активност и глюкозата има намесени и други важни фактори - невротрансмитерите. да, мозъка използва глюкоза(и кетони) за енергия, но ефекта на “яденето на въглехидрати” върху серотонина, както и повишаването-намаляване на кръвната захар могат да ти изиграят лоша шега. виж яденето на богати на протеин храни и ефекта им върху допамина може да ти помогне. в крайна сметка - не си тормози главата с глупости и като видиш че един шоколад в обедната почивка прави така че да заспиваш на лекции - не го прави.

венозното инфузиране на глюкозата май има редица неудобства(ако се прави редовно и човек има друга работа освен да лежи), за това не се ползва...често.
a дали има смисъл от въглехидрати преди, след, във или извън тренировката това всеки да си решава сам.

Дени Крейн - хареса ми обосновката ти ;)

30.11.11
18:57

Здравейте, и благодаря на всички включили се в дискусията. Лично аз сладко почти не ям, да не кажа не харесвам. Но много хора ги гледам как се тъпчат с какви ли не шоколадчета с оправданието, че мозъка им едва ли не ще умре от глад :) Какво провокира моя въпрос на първо място. Понеже когато бях ученик имам спомен как след като съм учил усилено няколко часа наистина ми се ядеше нещо сладко. Много мои познати програмисти се ” оплакват ” от същия синдром. Извода за мен лично обаче е, че по-добре да си ядеш някакви умерени до средно бързи въглехидрати от колкото да скачаш на глюкоза или някой дизахарид. Известно време пих глюкоза след тренировка и за мен лично това беше пълна простотия. Не пораснах особено, но за сметка на това за пръв път ми се случи да вдигна кръвна захар. Всеки си решава за себе си, но според мен глюкозата след тренировка вреди много повече от колкото би помогнала.

Съществува начин тялото да образува захари без да приема въглехидрати. Глюконеогенеза се нарича този процес.

30.11.11
23:12

А може и да се адаптира до кетони,а има мнения че тялото работи дори по - добре с кетони.
Кой знае...сложна работа е тва тялото :Д

MF

01.12.11
13:23

Абе на мен идеята за зареждане с глюкоза след тренировка ми изглежда доста примамлива. :D
Хрумна ми за пръв път като се бях разболяла от вирус с повръщане и трябваше да приемам глюкоза, от която после ми остана...

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1