Маса и релеф, кога и как?

09.12.11
16:02

Преди няколко дни четох една статия, която започваше с нещо от рода на ъмм .. :
“Повечето фитнес любители не разделят годината на маса и релеф ...”

Имам един въпрос, аз съм сред тях.Та искам да знам, кога се прави релеф и кога се прави маса и кога се препоръчва първото и кога второто?
И сега съм 11 клас и миналата година правих 6 месеца релеф сега искам да правя маса тази година и до нова година на 2012 тоест година и половина - може ли така?Смисъл ще го правя с макс кила, а това натоварва много организма и не знам дали е добре.Какво ще кажете?
Да тренирам ли година и половина за маса с максимум кила , от рода на 110-120 кила на клек, 110-120-130 на мъртва тяга всяка седмица или да правя релеф и кога?
Благодаря предварително :) и ако може някой да постави 1-2 програми за релеф и за маса в темата ще съм му страшно благодарен :)

09.12.11
18:18

Така, ще се опитам да ти ги обясня работите възможно най-елементарно. “Масата” е периода в който качваш мускули! Ако нямаш достатъчно ММ (мускулна маса), и да правиш релеф е безмислено.... “Релефа” е чистенето на подкожните мазнини! Сам трябва да си прецениш кое от двете трябва да правиш ;) Ако смяташ, че нямаш нужната маса-изгради я, а ако смяташ, че е имаш-прави релеф :)

Мнението беше редактирано от Юли на 09.12.11 18:19.

09.12.11
19:48

Ето ти...колко по-добро и ясно обяснение :)

MF

09.12.11
22:11

Зима - маса, пролет - релеф. (sun)

Здравей,
няма точни сезони за “маса” и “релеф”. Тренировката за релеф се прилага само когато има достатъчно мускулна маса.Повечето трябва да тренират 2-3 години да качат 10-15-20 кг. и тогава да оформят и орелефяват. Иначе е пълна загуба на време.Ако си дебел, тогава схемата е обратна - първо чистиш после качваш.
Поздрави

09.12.11
22:55

Тренирай за маса сега и току виж се появи нещо,тогава прави релеф.

09.12.11
23:31

Приятел ти си 60 кила бе за какъв релеф въобще говориш? Не се излагай! Храненето и тренировките ти трябва да бъдат ориентирани изцяло към покачване на мускулна маса. И това не за месец, два или три, а за няколко години. След като изградиш една сериозна физика от 90-100кг, а защо не и повече, тогава може да помислиш за релеф.

11.12.11
16:07

Защо не започнеш по-отдалеч и да помислиш реално какви цели си поставяш? Повечето фитнес любители, когато ги попита човек какво целят, описват нещо което може да се получи 1. Ако имат невероятна генетика; 2. Не слизат от стероидни цикли няколко поредни години. Това в дългосрочен план пречи.
Замисли се - в училище си учил че тялото съществува в хомеостаза, т.е. равновесие, и има много механизми за поддържането й. От гледна точка на организма мускулите са енергоемки и трудни за изхранване, а релефа е тревожно състояние, което означава че няма запаси от мазнина. Т.е. ако не му дадеш сериозно основание хем да трупа мускулна маса, хем да не поддържа запас от мазнини, ще има да правиш магически програми за маса и релеф без особен резултат в продължение на години.

13.12.11
22:09

Благодаря за отговорите :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1