18.12.11
14:04
Здравейте. На 13 съм и искам да започна да тренирам. Искам да тренирам прилично(под прилично разбирайте малко повече от това, което е за моята възраст), защото сега съм като скелет и правя максимално 2 цели набирания. Правя също така 20 лицеви, 65-70 коремни преси. Моля препоръчайте ми как да започна, сутрин, обед и вечер. Благодаря.
П.С. никога не съм тренирал здраво, просто защото мислех, че е безсмислено. Благодаря отново.
—Редакция—
Ям по доста, обикновено повече мазно и манджи. Висок съм 1.75-1.80. Тегло 53-55 кг.
Темата беше редактирана от Aleksandur Ivanov на 18.12.11 14:07.
Колко си висок точно 1.75 или 1.80 много нескуйк си пил като по малък, но тези килограми са смешни на тоя ръст просто.. Не се разбира във фитнес ли искаш да тренираш или във вас. Започни да хапваш по вече месо, яйца, мляко, извара и ти трябва постоянство!
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 18.12.11 17:10.
18.12.11
16:39
Сега се премерих, точно 1.78. Написах горе, че съм скелет направо. Постоянството го имам. На ден ям по 6-7 пъти. Искам да тренирам вкъщи като за начало, за в бъдеще може в фитнес.
18.12.11
16:42
............
Мнението беше редактирано от Вилиан Василев на 18.12.11 22:02.
18.12.11
16:55
Може ли да конкретизираш през колко време и колко пъти да ям ? Благодаря.
Мм, това е лоша идея! Не трябва да намаля храненто, нищо няма да стане, няма да надебелее и метаболизма ще си му остане същия... Знам го от личен опит :)
18.12.11
17:00
Трябва да започне да яде и да тренира. А не да имитира и двете.
20 лицеви и 60 коремни преси няма да направят никой силен и масивен.
Мазно и манджи в типичната българска кухня е нещо, което е с олио и не дава достатъчно белтъчини и за манекенска физика.
Нека авторът да напише какво е ял вчера и ще стане ясна картинката. Бас ловя, че няма да има и 100гр белтъчини.
18.12.11
17:05
Ядох за закуска 3 двойни сандвича с шунка, на обяд 1 манджа с 5-6 филии хляб. След 2 часа пак същото - манджи с 5-6 филии хляб. Вечерта ядох някви шоколадови кремове, ягодов шейк и филиики. И преди лягане се наядох с 1 паница манджа и след това 2 филии с извара.
18.12.11
17:08
казано от Aleksandur Ivanov на 18.12.11, 17:05:
Ядох за закуска 3 двойни сандвича с шунка, на обяд 1 манджа с 5-6 филии хляб. След 2 часа пак същото - манджи с 5-6 филии хляб. Вечерта ядох някви шоколадови кремове, ягодов шейк и филиики. И преди лягане се наядох с 1 паница манджа и след това 2 филии с извара.
Ако манджата е кило свинско с кило зеле е едно, ако е кило боб с кило зеле е друго.
От останалото ядене имаш малко белтъчини от шунката (ако е истинска). Нека кажем, че са 20гр.
От изварата, щом се събира на 2 филии, надали имаш и 10 гр белтъчини.
И от хляба да имаш още 20, ако, разбира се, си успял да ги усвоиш.
Демек мнооооого оптимистично може да си приел 50гр белтък вчера.
С което някой мъж може и да качи, ако е 18 кила. Но момче, което расте и се развива, няма как да порасте с толкова белтъчини на ден.
Независимо как тренира.
Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 18.12.11 17:09.
18.12.11
17:12
Манджата е пиле с картофи и моркови там такива зеленчуци. Би ли ме посъветвал какво да ям и да ям повече или по- малко защото мненията по- горе ме объркаха. Благодаря.
18.12.11
17:14
казано от Aleksandur Ivanov на 18.12.11, 17:12:
Манджата е пиле с картофи и моркови там такива зеленчуци. Би ли ме посъветвал какво да ям и да ям повече или по- малко защото мненията по- горе ме объркаха. Благодаря.
Повече или по-малко не е въпросът. Повече или по-малко е само ако го пренасяш в съдове и те интересува в как ще се събере. Въпросът е какво да ядеш.
Отговорът: отдели половин час да се запознаеш с основите на храненето. Даже 30 минути са много, и 15 ще ти стигнат да разбереш какво са белтъчини, мазнини и въглехидрати и т.н.
18.12.11
18:17
Мерси. А може ли да ми препоръчаш с какви упражнения да започна. Може и с име, аз ще намеря как се правят ако не им знам имената :)
Благодаря.
според мен сега трябва да наблегнеш на тренировките със собствено тегло ,а пък като прогрсираш във килата , силата и годините чак тогава да започнеш със свободните тежести.
Вземи си едни гири 4-5 кг , прави с тях някои упражнения като сгъване за бицепс и флайс . Отделно прави набирания различни и кофички - там поне имаш в плюс че си лек . Иначе лицевите опори и коремните преси също може да ги включиш към тренировката си .
ПРочети някои раздели за храненето , виж на какво да наблегнеш , а ги остави тези сандвичи, манджи и кремчета за резервен случай
Мнението беше редактирано от RinGo на 18.12.11 19:01.
18.12.11
19:16
Не съм чел всички постове но ще кажа и аз моето мнение...
- Като за начало ще е добре да тренираш със собственото тегло
- Според мен ще е добър вариант да си поставиш цели за цялата тренировка
+ примерно 20 набирания за цялата тренировка... 1та серия ще направиш 2 борйки после по 1 по 1 ... и така до 20 :) същото е и с кофичките примерно там ще поставиш 40 борйки или някаква постижима цел за теб :) също така прави клекове макар и със твоето тегло ( мисля, че пак ще се натовариш доста ) напади, лицеви в различните им форми, набиранията пак в различни варианти и прочие.... абе с две думи - стрийт фитнес :) С повишаването на силата и прочие ще качваш планираните повторения за тренировката докато стигнеш до етап в който този метод на трениране няма да ти върши работа и тогава ще преминеш към друг.
- Хапвай си каквото ти се яде но хвърляй по едно око за това какво има в чинията ако ме разбираш
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 18.12.11 19:18.
Според мен на тази възраст трябва да се занимаваш със спорт! В смисъл не да ходиш на фитнес и да “буташ” , а да се занимаваш с плуване, бокс, борба, футбол, баскетбол, но задължително в клуб с треньор. За щанги от 15-16 нагоре, макар че аз направих грешка да почна на 14…
Започни да тренираш по прогресиите за Planche и Front lever - http://www.dragondoor.com/articles/building-an-olympic-body-through-bodyweight-conditioning/default.aspx
Възрастта ти е идеална за тези занимания и ако търпеливо постигнеш двете позиции, на 16 години ще имаш изключителна база за по-нататъшно развитие на сила и маса...и всъщност вече ще имаш забележителна сила.
Освен тези прогресии си прецени сам дали те влече повече залата или уличните тренировки. И на двете места можеш да постигнеш много добри резултати. Аз ти препоръчвам лостовете, защото е по-неангажиращо откъм средства и си мисля, че за твоята възраст такава среда ще е по-добра.
18.12.11
20:00
Съгласен съм с kristiancho. Комбинирай по 2-3 упражнения и прави по една серия близо до отказа. Така ги върти упражненията, докато не направиш всичките повторения, които си планувал. Примерно правиш 2 набирания, веднага 10 лицеви, следвани от 10 кофитки и т.н. После малко почивка и пак 1-2 набираня, 10 лицеви, 8-10 кофички и така въртиш докато не направиш бройките, които искаш. Изибраш си примерно 20тина упражнения и ги разделяш на 2-3 тренировки и почваш. Старай се да не ядеш сладки работи, тестени, да не пиеш газирано и т.н. Яж качествени храни - месо, яйца, млечни продукти и т.н. И не съм съгласен за това, че трябва да почне от определена възраст. То заради това шампионите(във всички спортове)са почнали от 10 годишни, ако не и по-малки. Имам един познат - на 29 години започна да тренира и сега е на 34 и вика “Е, те са по-силни всичките от мен. Не знам защо така, по-голям съм, по-тежък, ама са по-силни. Сигурно нямам ген.” Как ще има ген като хората са на 20 ама са тренирали 2 пъти повече от него.
Мнението беше редактирано от sTroNG ! на 18.12.11 20:02.
18.12.11
20:11
Благодаря, най- късно до седмица ще опитам да си създам програма и ще я изпълнявам. Отново благодаря на всички. Искам само да попитам за последен въпрос - по колко пъти на ден да правя упражнения, смисъл сутрин, обед и вечер или когато ми скимне, но поне по 3 пъти ? Мерси за отделеното време.
http://www.hundredpushups.com/week3.html Разгледай този линк може да се почни от седмица 3, но ако искаш и от 1 можеш да почнеш на най трудното
18.12.11
21:56
По веднъж на ден само. И не всеки ден, а през ден. Може да ти се стори малко, но ще претренираш и ще постигнеш обратния ефект. И говоря сериозно, не прави каквото си намислил.
18.12.11
22:04
Окей, благодаря. Това е за което се сещам сега, ако се сетите да добавите нещо, моля ако може направете го. :)
казано от Aleksandur Ivanov на 18.12.11, 22:04:
Окей, благодаря. Това е за което се сещам сега, ако се сетите да добавите нещо, моля ако може направете го. :)
Няма смисъл на този етап от добавките купи си по добре месо и яйца за тези пари !
Моят син е на 12 год. До преди известно време тренираше активно плуване, но сега плува по 2 пъти седмично.
Сега съм го “прилъгал” два пъти седмично да правим следните тренировки:
1. Коремни преси (със застопорени под дивана крака) - 3 серии;
2. Лицеви опори - 3 серии (с помощ при последните повторения);
3. “Чукчета” от лицев лег на домашната лежанка - 3 серии (8кг, 15 кг, 15 кг);
4. “Флайс” на домашната лежанка - 2 серии с дъмбели (3.5 кг);
5. Разтваряне с дъмбели от стоеж - 3 серии (2.5 кг.);
6. Сгъване с щанга от стоеж за бицепс - 2 серии (10 кг.);
7. Кофички на пейка - 2 до отказ;
8. Суперсерия сгъване + разгъване на крака на домашната лежанка - 4 серии (5, 10, 15, 15 кг);
9. Скок от пълен клек върху домашния диван - 3 х 10 скока;
10. Изправяне на пръсти с два крака върху речник по английски - 3 до отказ
След това 25 минути на домашния велоергометър. Изискването е поддържане на 40 км/ч средна скорост, което обикновено означава 10-15 мин леко въртене, последвано от 2-3 мин висока интензивност, после средна интензивност и т.н. или това е някакъв домашен вариант на HIIT.
На всички изисквания по физическо възпитание и спорт за 5 клас е изкарал 6:
- скок дължина от място;
- бягане 50 метра;
- бягане 600 метра.
P.S. По същото време синът ми е един от най-добрите състезатели по математика в България за неговия клас.
P.P.S. Тук забравих да кажа, че според мен в тази възрастова група трябва да се избягват упражнения, които натоварват директно гръбначния стълб - клек, тяга, раменна преса и пр.
Мнението беше редактирано от antov12 на 19.12.11 00:25.
19.12.11
00:45
казано от Bocko на 18.12.11, 23:34:
казано от Aleksandur Ivanov на 18.12.11, 22:04:
Няма смисъл на този етап от добавките купи си по добре месо и яйца за тези пари !
Нямах предвид добавки, а нещо важно за тренировките. Но все пак аз няма да ползвам добавки.
За коментара по- горе: Благодаря много. Оценявам го и ще пробвам и аз такива упражнения да правя 2-3 пъти в седмицата. :)
Мнението беше редактирано от Aleksandur Ivanov на 19.12.11 00:50.