Хранителни добавки за средно напреднал ?

19.12.11
20:39

За първи път ще пиша в този раздел на форума, тъй като за първи път се решавам да си купя добавки и сметнах за правилно да се допитам до съветите на по-знаещите и можещите от мен. Като за начало да дам малко информация за мен, програмите ми и хранителния ми режим.
      На 15 години съм, с 6-7 месеца стаж във фитнеса, но прогреса ми е предимно на тежестите, макар да тренирам за покачване на ММ. До сега не съм взимал добавки както се разбра по-горе. С добавките целя предимно да покача ММ, защото съм “забил” на едни килограми (66, при височина около 180см) и нито нагоре, нито надолу.
      Във фитнеса започнах с кръгова програма, после дърпащи-бутащи, после сплит и сега съм на края на 5х5. Имам значително подобрение при силовите постижения, но естествено както при всеки имам и изоставащи мускулни групи. Сега като купя добавките ще започна по нов 3 дневен сплит за покачване на ММ и се надявам да има ефект. Целта ми е 75 килограма, не съм казал за колко време, но се надявам това да стане преди лятото, за да мога да изчистя после и да докарам що годе прилично тяло.
      Сега този параграф ще е за това, което мисля че ме дъни най-много в постигането на целта ми и както се досещате - хранителния режим. Старая се да ям 4-5 пъти на ден, но не винаги това е възможно и не винаги има точно каквото ми трябва. Сега ще се опитам да опиша с какво се храня. НЕ смятам калорий и НЕ се храня с точност до грамове. Храня се до “наяждане”.
6 часа ставам за училище
6.10-6.30 - първо хранене - 4 цели варени яйца, 300 мл. прясно мляко 3.6% масленост, филия черен хляб.
10.50-11.10 - второ хранене - 80 грама неварени фъстици, кофичка кисело мляко 2%, 4 бисквити “Белвита” (само това мога да ям в училище)
14.00 - трето хранене - понякога си купувам 150 грама варена царевица и се опитвам да се храня с въглехидрати (ориз, картофи, сладка царевица) и филия черен хляб
час и половина след третото хранене отивам на фитнес и там съм около час и половина
10-15 минути след фитнес - ям каквито мога белтъчини. С приоритет са пържолите, а ако няма, извара, кисело мляко, сирене, общо взето каквито белтъчини мога да намеря в хладилника и хляб
19.30 - 20.00 - пето хранене - каквото майка е сготвила, мусака, ориз, манжди ... всичко, което не намирам за вредно. Салата, сирене, кашкавал...
Късно вечер, преди лягане, мисля да вкарам и някакъв шейк, но не знам как да си направя.

Та общо взето това е храненето ми, но стане ли по начина, по който съм го описал, мога да го приема за перфектното хранене, защото попринцип не става точно така. Но все пак се опитвам да ям колкото мога повече, защото знам, че без хранене няма да стане работата.
      За друго не мога да се сетя да кажа. Може би пропускам нещо, но ако попитате, ще се постарая да отговоря максимално изчерпателно. Ще се радвам да ми кажете какви добавки (протеин, креатин... ?) да взимам и да ми дадете малко информация как е добре да ги взимам, колко време да ги взимам и все пак съм на 15… финансите са ми ограничени, не мога всеки месец да се тъпча с камара добавки. Ако може да комбинирате 2 добавки, от който мислите, че ще има добър ефект и да не са много скъпи (не си мислете, че мисля да отделя 50 лева за добавки).
      Не мога да се сетя да напиша повече. Може би съм написал големи глупости някъде, но все пак не съм от най-големите разбирачи и затова се допитвам до вас. Ще следя темата и ще отговарям максимално бързо. Благодаря на всички отзовали се!

19.12.11
21:03

Не че нещо, но когато достигнеш 2хBW на тяга и 1.5xBW на клек- тогава се водиш средно напреднал :) Просто информативно споделям. Иначе на 15- рибено масло витамини, протеин и качествена храна.

19.12.11
21:43

казано от Ramon Dekkers на 19.12.11, 21:03:

Не че нещо, но когато достигнеш 2хBW на тяга и 1.5xBW на клек- тогава се водиш средно напреднал :)

Защо си мислиш, че всичко зависи от силата и килограмите с който извършваш даден тип упражнения, аз лично съм 85 кг и трябва да правя 170 тяга и да се смятам за напреднал ли ? Това са пълни глупости силата няма нищо общо с масата, имам приятел който е 100 кг но прави тяга с 180 макс ... а изглежда ... (много добре изчистен). Глупости са това.

19.12.11
21:49

Ами защото ако ти трябват мускули само да ходиш по плажа и да чакаш да ти се лепят “мацките” на пресата- ок. Лично аз искам , дори и да нямам визията на манекен да мога да не се задъхвам на 30-тата лицева опора или пък да тежа 100кг и макса на лежанка да ми е 80кг. Отделно да си кажа пак,че стажа на кабелите  и на въжетата не е равен на стажа на олимипийския лост ;) .

Размерите трябва да оправдават силата и обратното!
Ако видиш малак човек да вдига 300 ще кажеш уау.Ама ако видиш голям човек да дига с 300 зора 50 ще кажеш лузер. :)

19.12.11
23:43

Еми клек 5х5х85кг, а тяга 5х5х90кг. Значи не съм средно напреднал, но просто не намерих подходящата дума. А може ли да ми препоръчате някои определени продукти, защото като ми кажеш протеин, има много марки и тем подобни и не мога да си избера. Та ако може да препоръчате конкретен продукт.

21.12.11
13:27

Моля да помогнете, тъй като не знам какъв протеин трябва да си купя (гейнер, казеин, матрица...).

Здрасти, Христо!

Не съм сигурен, че правилно те разбирам. 50лв. можеш или не можеш да даваш месечно за добавки?

Другото, което е важно да знаеш, че има някои абсолютно задължителни добавки преди всички останали. Това са витамино-минералния комплекс и рибеното/лененото масло. Те ти излизат около 30лв. на месец/месец и половина. След като можеш да си осигуряваш тях, чак тогава се насочваш към всичко останало.

Относно теглото ти - храната няма как да не ти помогне. И преди сме си говорили с теб за това. Няма човек, който ако яде достатъчно, да не започне да трупа килограми. Щом теглото ти не мърда - трябва ти още храна.

На 180см. и 66кг. не ти трябват сплитове. Явно имаш ектоморфна структура и голям разход на енергия. Трябват ти по-чести тренировки - 3-4 пъти седмично, включващи цялото тяло. Сплит горна/долна част или бутащи/дърпащи също е добър вариант. Тренировките трябва да са не по-дълги от 60мин., с обем до 20-25 серии, повторения в интервала 6-10 повторения и базови, комплексни упражнения.

Щом нямаш финансовата възможност, остави добавките. Един протеин няма да ти помогне кой знае колко. Това са някакви си 150-200 калории, а хубавите протеини започват от 45лв. нагоре. За останалите добавки пък ти препоръчвам да изчакаш още няколко месеца. Обмисли закупуването на витамино-минерален комплекс с рибено масло и останалото влагай в храна.

Като препоръка за горните, които да не те натоварват финансово:

Pure Nutrition Daily Vitamins
NOW Foods Omega 3

Поздрави!

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 21.12.11 18:34.

21.12.11
20:12

Мога да отделя повече от 50 лева на месец. С това изречение се опитвах да кажа, че знам, че 50 лв. на месец са недостатъчни и ще отделям по-повече. Иначе не знам каква структура на тялото имам (не помня името), но имам широки рамене, големи прасци и предмишници (за моите размери разбира се). Не съм като “тапициран скелет”, но не мога да кажа, че не съм слаб. И Тихомире, знам че звучи абсурдно, но колкото и да ям - не вдигам, нито свалям. Почна ли да ям много ходя по 2-3 пъти на ден до тоалетната, имам чувството, че метаболизма ми е много ускорен. Опитвам се да ям повече, но не се получава. Тренировките са ми доста дълги, не знам защо. Уж винаги се опитвам да  приключа бързо и все не се получава. Днес съм правил 4 упражнения за гръб и 3 за трицепс по 3-4 серии и тренировката беше час и половина... А какво имаш на предвид да влагам пари в храна? Каква храна да купувам и кое излиза най-изгодно. У нас имам почти винаги сладка царевица, която ползвам ако няма някакви други по-добри въглехидрати, яйца и извара (с яйцата закусвам, а изварата ако няма какво да ям след фитнес). Но примерно сега съм се наял много и това ми беше 4тото хранене и не знам кога пак мога да ям. Трябва да е към 10 и половина, а толкова късно не върви да почна да си готвя нещо, а и после ще ми е тежко и сутринта няма да мога да ям. А тези неща, които си ми ги препоръчал от линковете ли е по-добре да си ги купя или да вляза в някой магазин за спортни добавки и от там?

Поздрави!

Ок, ето още няколко предложения:

1. Optimum Nutrition CGT 10Gold Standard (900гр.) или ако искаш да спестиш още няколко левчета Pure Nutrition 100% Pure Whey

CGT ще пиеш по една доза преди и след тренировка, като след тренировка ще добавяш и 1.5 дози от протеина. Ако намериш и си купиш и глюкоза на прах, малтодекстрин или двете най-добре за след тренировка ще стане още по-добре. От протеина можеш да добавяш и една доза с храненето ти в училище.

2. Pure Nutrition 100% Pure Whey (900гр.) или Gold Standard (900гр.) + Scivation Xtend (400gr.) + глюкоза на прах (декстроза)

Xtend ще пиеш 1 доза 30-тина минути преди тренировка и 1 доза в средата на тренировката. След тренировката 1.5 дози от протеина и 50-70гр. глюкоза.

Мисля, че горните предложения пасват на режима и стажа ти. Ще ти подобрят възстановяването и вероятно малко тренировъчния power. Ще допълнят и още 500 калории към менюто ти. Като за начало и за следващата половин година са напълно достатъчни продукти.

Друго, което бих ти препоръчал е да отидеш на гастроентеролог да ти прегледа храносмилателната система и дали не страдаш от лошо храносмилане (диспепсия). Вижда ми се много зле да ходиш по 3-4 пъти дневно до тоалетната и то на 15 години. Може и да бъркам, че има нещо, но не ти пречи да се прегледаш. Не би трябвало да има чак толкова отпадъчни продукти...това говори, че усвояваш малко от това, което ядеш. Може и затова да ядеш много, а теглото да не мърда.

За храната и влагането в нея визирах специално месото, тъй като ми се струва, че е доста малко в менюто ти. А и трябва да увеличиш храната, щом не качваш, но преди това обмисли за гастроентеролога.

Всички продукти, които съм ти линкнал можеш и ще се радваме да закупиш от магазина на BB-Team (там където водят линковете), но това е изцяло твое решение.

Поздрави!

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 21.12.11 21:04.

21.12.11
21:35

Малко се изхвърлих с 3-4, даже доста, но 2 пъти може да се каже. Ще опитам да отида на гастроентеролог в близко време. А иначе кой от 2та варианта смяташ за по-добър?

Е, ако са 2 ходения нещата най-вероятно са в норма, стига да не изпитваш някакви по-сериозни стомашни проблеми - болки, киселини, гадене, подуване и т.н.

За вариантите - принципно и двата е добре да са миксирани, тъй като всички съставки, които са в продуктите помагат изключително много за тренировъчното натоварване и възстановяване.

Препоръчвам ти обаче да започнеш с №2, а след 1-2 месеца можеш да опиташ и №1. След време, като понатрупаш стаж от 1 година и ако имаш финансовата възможност, можеш да комбинираш всички съставки в един голям стак.

Засега обаче давай едно по едно. Start small, think big! :)

ПС: Не забравяй обаче витамините, минералите и рибеното масло - те са приоритетни. И да съкратиш тренировъчното време.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 21.12.11 21:46.

21.12.11
22:35

Как да го съкратя... просто не става. Днес програмата ми беше:
Гръб:
1. Вертикален скрипец - 4х8
2. Хоризонтален скрипец - 3х8
3. Гребане - 3х6-8
4. Тяга - 4х6-8
Трицепс:
1. Вдигане от лег тесен хват - 4х8
2. Там някво упражнение на порталния скрипец като придърпване на въже, но с друга приставка - 3х8
3. С гира над главата (не мога да го обясня друго яче) - 3х8
Корем:
Днес не съм правил, но ако реша да правя поне 2 упражнения - 3х20-25
Това са 9 упражнения или 30 серии и 29 почивки - серията ако я правя 25 секунди средно и почивките по 2 минути са ми 70 минути и 10 минути загрявка преди това - час и 20 минути и ако случайно се редувам с някой на някое упражнение и отива работата...

Иначе болки в корема имам много рядко (веднъж на месец е много), а киселини и подуване никога не съм имал. Мисля да разнообразя малко храненето и да вкарам повече месо (не знам как), но не знам какво да си купя от магазина. Гледам, че продават някакви цели пилета, но никога не съм проучвал какво е най-изгодно и тем подобни...

П.С. А за добавките като е нетренировъчен ден как да ги пия?

Мнението беше редактирано от Hristo St на 21.12.11 23:00.

Човек, 30 серии на тренировка са адски много. Да не говорим, че за твоя стаж от половин година е абсурдно.

За големите мускулни групи 12 до 15 серии са достатъчни, а за малките - 6 до 9. Тренираш билдърската, с цел хипертрофия => почивките не трябва да са ти повече от 60-90 секунди. Не че 2 мин. са адски много, но от 2мин. нагоре се почива при тренировките с цел сила, където нервната система се натоварва повече, а тя се нуждае от повече почивка.

При билдърските тренировки са достатъчни 90 секунди, за да се възстановят нивата (на около 75%) на ATP в мускулите.

Намали почивките и увеличи темпото на изпълнене т.е. увеличи времето за изпълнение на серията на поне 40 секунди. 1-2 секунди да бъде концентричната част на изпълнението и 2-3 секунди ексцентричната.

И загрявката не я брой към тренировъчното време. Поне за мен така е редно.

На месо се спирай на пилешко филе (пилешки гърди) и свинско - врат или плешка. Те са най-вкусни и най-изгодни финансово.

За добавките:
- витамино-минералния комплекс и рибеното масло - всеки ден заедно със закуската.
- аминокиселините (xtend) можеш да не ги пиеш, когато почиваш, а можеш и да ги пиеш. Въпрос на личен избор, но според мен няма нужда. Има едни изследвания, които показват, че пиенето на бцаа между храненията поддържа протеиновия синтез на добро ниво, но това си е излишен разход на добавки и съответно пари.
- протеина - можеш да го пиеш веднага след ставане, да допълниш някое хранене бедно на протеин, да заместиш хранене в случаи, когато просто няма какво да ядеш, а можеш и да не го пиеш в нетренировъчни дни.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 22.12.11 11:31.

22.12.11
17:03

Ясно, направих някои сметки и реших засега да купя само витамино-минералния комплекс и рибеното масло. Ще поразгледам и в кауфланд, лидл... за месо и ще започна да ям повече месо. А кога е най-добре да вкарам повече месо?  Попринцип се опитвам във всичко ядене да има протеини, но кое да го направя най-богато?

Та за сега ще тренирам така и ако до месец-два не кача поне 2-3 килограма, ще се наложи да купя и добавките. Гледам, че при програмата 10х10 всички се хвалят с доста добри постижения откъм маса и мерки, но до миналия петък тренирах 5х5 и доколкото знам не е хубаво да са една след друга тези програми. Та по коя програма да почна? Мисля, че е най-добре сплит, защото обичам да тренирам големите мускулни групи здраво, а при цялото тяло не мисля, че ще се получат нещата.

По принцип след тренировка е времето, когато имаш най-голяма нужда от всякакви хранителни вещества, но най-вече въглехидрати и протеин. През деня можеш да поемаш по-малко храна, а след тренировка да се храниш повече от обикновеното.

Още ти е рано за 10х10. Виждам, че си държиш на сплитовете и е трудно да се убедиш в друго, та..Още повече мускули след половин година в залата? ще ти свърши работа.

22.12.11
18:41

Нали каза 12-15 за голяма мускулна група и 6-9 за малка. Тук гледам, че са по-малко сериите. Ако вмъкна по още 1 упражнение дали ще е добре или ще претренирам?

Аз говоря за общия случай, а тренировъчни програми и протоколи всякакви. Довери се на програмата. Дали ще претренираш няма как да прогнозирам. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 23.12.11 09:41.

Не съм чел цялата тема, но отгоре-отгоре разбрах, че си далеч от “средно-напреднал”. Насочи се към стабилен хранителен и тренировъчен режим, добавки мултивитамини и най-много някой протеин/аминокиселини. Има време и за добавки за “средно-напреднали”, “напреднали” и т.н., не си изигравай козовете сега :)

23.12.11
12:44

Към това се стремя.

23.12.11
12:51

А и си вземи голяма разфасовка,за да ти излесне по-евтино .. :D

А и нямаше нужда от коментарите за сила.Средно напреднал в силовия трибой може да се води тоя дето вдига 1,5bw squat и 2x bw тяга (което не е вярно,но както и да е) Не всичко в тоя свят е силов трибой и не всеки се стреми към това(да е силен на тези точно движения)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1