29.12.11
00:48
Здравейте,
На 19 години съм 60 кг, 173см. Окачествявам себе си като абсолютен ектоморф. Имам известен спортен опит (тренировки за няколко месеца и отказ без особен екефт).
От 2 седмици съм на кръгова тренировка и възнамерявам да я променя. Тъй като съм със слабо развита мускулатура и трудно покачващ, изчетох, че за момента се нуждая от по-интензивни и кратки тренировки, предимно с базови упражнения.
Въпросите ми са конкретни:
Достатъчни ли са по 3 основни упражнения за големите мускулни групи (изключение на крака, четвъртото ще ми е за прасци) и по 2 за малките?
В тренировката за гръб ще включа горен скрипец (като първо) и мъртва тяга като трето (разбрах, че хората като мен се нуждаят от това упражнение). Въпросът е кое да включа като второ? Не искам чукчета с дъмбели или щанга, засега.
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 30.12.11 13:37.
29.12.11
01:10
За гръб най-тежкото упражнение трябва да е първо - тягата. Ако след нея нямаш сила може да я преместиш. Второ може да са набирания, и мисля, че това ти стига за гръб засега.
Това означава ли, че и за гърди да са две упражнения ? Следвайки принципа, за малките мускулни групи по 1 упражнение ли да вкарам ? Звучи ми малко.
Мнението беше редактирано от Museee на 30.12.11 13:29.
30.12.11
13:40
Може да направиш и после още 1-2-3 упражнения с малки килограми :)
2-3 упражнения за малък мускул 3-4 за голям .. ТО си зависи и по колко серии правиш
казано от Museee на 30.12.11, 13:29:
Това означава ли, че и за гърди да са две упражнения ? Следвайки принципа, за малките мускулни групи по 1 упражнение ли да вкарам ? Звучи ми малко.
Гърдите са в групата на големите мускулни групи и трябват поне 3 упражнения.
То броя на упражненията са най-маловажното нещо от цялата работа. По-важно е колко пъти седмично ще го тренира, колко серии ще прави общо, по колко повторения и с каква интензивност. Има и някои други дребни детайли, ама да не задълбаваме чак толкова.
30.12.11
16:05
Броя на упражненията въобще не е задълбаване. И все пак повече от 3-4 упражнения за голям мускул, освен ако не си професионален бодибилдър, например, не е препоръчително.