01.01.12
18:14
Оперираха ме преди 6 месеца и мисля тези дни да се върна в залата, но се чудя как да започна и какво да правя. Някой може ли да ми препоръча програма в която се избягват максимални натоварвания с цел да се предпаза от повторно късане на гърдата. От доста време не съм тренирал ... дълго време бях и обездвижен така, че съм качил тегло и главно целите ми са да направя прилично хармонично тяло ... нямам амбиция за сериозна телесна маса. При упражнения за ръце пекторалиса също участва така, че и там може би не е добре да се използват максимални натоварвания. Мерси предварително на всеки, който вземе отношение по въпроса...
Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 02.01.12 18:44.
Според мен би било най-добре да започнеш с кросове,кардио тренировки,тренировки за коремна мускулатура - предимно, и тренировки с тежести с около 10% от максимум килограмите, които можеш да вдигаш по принцип.За поне,да кажем, 3 месеца и ако се чустваш след това добре, без болки и напрежение в гърдата постепенно да започнеш да покачваш килограмите които вдигаш,докато си върнеш старата форма, а ако усетиш отново болка си се връщаш на по-леко.
10% ... това не е ли прекалено малко ... то самия лост е повече от 10% ... или за бицепс с 1-2кг ли да правя? Аз си мислих да правя с тежести, които ми позволяват 15 до 20 повторения ... така мисля, че ще съм достатъчно далече от макса.
01.01.12
20:27
Аз бих ти препоръчал консултация с добър лекар и също така добър треньор.
казано от Unbreakable22 на 01.01.12, 18:45:
Според мен би било най-добре да започнеш с кросове,кардио тренировки,тренировки за коремна мускулатура - предимно, и тренировки с тежести с около 10% от максимум килограмите, които можеш да вдигаш по принцип.За поне,да кажем, 3 месеца и ако се чустваш след това добре, без болки и напрежение в гърдата постепенно да започнеш да покачваш килограмите които вдигаш,докато си върнеш старата форма, а ако усетиш отново болка си се връщаш на по-леко.
хахаха да речем , че макса му е бил 80 кг ? сега с 8 кг ли трябва да прави лега ? Абе да не земе да се претовари .. май с 5 % по-добре а ? Unbreakable22 ти какво мислиш ?
Мнението беше редактирано от RinGo на 01.01.12 20:54.
Лекар ... лекарите дори спортните не мисля, че са кой знае колко в час с такива травми ... и мненията им са все различни ... така, че явно не се базират на опит или познания точно в тая област.Едни ми казват ... започни след 1 месец след рехабилитацията ... други 6 месеца ... 3ти ми казват след 1 година ... а 4ти ... никога повече през живота си не трябва да вдигаш тежести ... измисли си друг спорт... ритай топка. :) Да добавя, че заради 2ма лекари аз се подложих късно на операция ... 5 месеца след скъсването ... предизвикано от вдигане от лег.
И все пак кажете накаква работеща програма ... или просто за тренировки далече от макса.